UA-50457385-1

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Ημερολόγιο λαθών ανάγνωσμα


Να και κάτι που δεν βλέπεις συχνά!

Ένα ημερολόγιο λαθών. 

Χμμμμμμμμμμμμ!

Τα λάθη σε μαθαίνουν, αρκεί να τα αναγνωρίσεις ως λάθη, να αναλύσεις τους λόγους που τα έκανες, και να εξασφαλίσεις ότι δεν θα τα επαναλαβείς. 

Σε προηγούμενη ανάρτηση βλέπε Χρήσιμες μελισσοκομικές συνήθειες ανάφερα ως χρήσιμη μελισσοκομική συνήθεια την διαδικασία κατανόησης των λαθών σου, σε αυτή θα αναφέρω τα δικά μου, είπαμε κανένας αλάθητος και περισσότερο από όλους εγώ. 

Η αναφορά γίνεται για διάφορους λόγους, για μένα για να θυμάμαι τα λάθη μου, για να μην τα επαναλάβω, επίσης για να μην εφησυχάζω ποτέ, να πω οκ έμαθα από τα λάθη μου δεν κάνω άλλα από εδώ και πέρα, τεράστιο λάθος, δεν μπορείς να μην κάνεις λάθος, είναι μέσα στο DNA της μελισσοκομίας, περίπλοκο αντικείμενο με πολλές παραμέτρους, η μη ύπαρξη λάθους δεν είναι συνυφασμένη με αυτή. 

Για εσάς μια ευκαιρία να μάθετε από τα δικά μου λάθη. Πάντα όριζα την νοημοσύνη ως μια πόρτα, για να μάθουν κάποιοι πώς ανοίγει σκάζουνε με τα μούτρα πάνω της, αντίθετα οι έξυπνοι παρακολουθούν τους πρώτους και μετά ψάχνουν για το πόμολο. 

Λάθη ε? 

Και από που να ξεκινήσουμε πρώτα!  

Λέω από τα χοντρά σφάλματα να κάνω την αρχή. 


-Το θυμώστε αυτό (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση Γιατί μελισσοκόμος? ) ναι είναι το περίφημο σμήνος που είχε ανεβεί στου διαόλου την μάνα. Όρθιος στο τελευταίο σκαλί της σκάλας με μια κυψέλη παραμάσχαλα και το χέρι μου χωμένο μέσα στο σμήνος γιατί ξέχασα το πριόνι (θα ακολουθήσει σχετική ανάρτηση Έσο έτοιμος ) να κατεβάζω χούφτες με μέλισσες, λάθος που το πλήρωσα μόνο με τσιμπήματα. Θα μπορούσαν να με σκοτώσουν, να έπεφτα από την σκάλα με τις χειρότερες δυνατές προοπτικές (καπέλο την κυψέλη). Αδικαιολόγητο ρίσκο! Τεράστιο λάθος θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο. Ποτέ ξανά. 


-Πρώτη φορά στην Χαλκιδική μόνος μου με τρέιλερ γεμάτο με μελίσσια (16 στο τρέιλερ +2 μέσα στο αμάξι), πρώτη φορά να οδηγήσω 165  χιλιόμετρα με τρέιλερ και με το κινητό στο χέρι για να βλέπω το GPS (λάθος, πρώτη φορά να οδηγήσω 165 χιλιόμετρα γενικώς! Οι μεγαλύτερες αποστάσεις μου ήταν 35 χιλιόμετρα με επιστροφή, χωρίς τρέιλερ φυσικά) και άλλα τόσα στην επιστροφή και όλα αυτά μέσα στην νύχτα! Μία ώρα για φόρτωμα από τις 10 έως την 11, στάση για 5 λεπτά στο σπίτι για νερό και ξεκίνησα για Χαλκιδική (Χαλκιδική είχα πάει ξανά πριν 15 μέρες να αφήσω 2 δείκτες με τις κυψέλες μέσα στο αμάξι, και μάλιστα έχοντας μόνο τις οδηγίες ενός παλιού μελισσοκόμου (θα πας εδώ, και στο τάδε πρατήριο θα κάνεις αυτό, και θα βρεις ένα παρεκκλήσι και...... το βρήκα όμως!)! Άλλο λάθος και αυτό (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση Νομάδας ), και μάλιστα το κάνω επανειλημμένα) στις 2,30 ήμουν εκεί, μισή ώρα για να τις ξεφορτώσω, και ξεκινάω πίσω για το σπίτι, 145 χιλιόμετρα και 3 ώρες μετά και ενώ ήμουν 20 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι έπιασα τρεις φορές τον εαυτό μου να κοιμάται πάνω στο τιμόνι! Τρεις φορές το έβαλα άρον άρον πάλι στον δρόμο γιατί είχα ξεφύγει, ούτε σκέψη να σταματήσω να κοιμηθώ λίγο για να φτάσω ασφαλής, κόλλησε το μυαλό! Βλακεία, παραλίγο μοιραίο και αυτό το λάθος.Ποτέ ξανά, δεν το επανάλαβα, πλέων φόρτωμα του τρέιλερ, λίγος ύπνος, ξεκίνημα και καφές ή Red bull ή και το καρντάση.

-Λάθος πάλι στις μετακινήσεις, το τρέιλερ δεν επαρκεί για μακρινές μετακινήσεις χωράει λίγα 16 ή και 24 (μονές κυψέλες) αλλά κουνάει μετά σαν βαπόρι (και ένα μέρος της διαδρομής είναι σε καρόδρομους) αναγκάζεσαι να βάλεις και 2 μέσα στο αμάξι (είπαμε επαναλαμβανόμενο αυτό το λάθος). Χρειάζεται μίσθωση φορτηγού (η λύση μέχρι τώρα) ή η αγορά φορτηγού (στο προσεχές μέλλον) μονόδρομος γιατί το κόστος μεταφοράς ανά κυψέλη φτάνει στα ουράνια.


-Γουστάρετε? Μερακλαντάν! Σαν ελληνική σημαία και παράλλαξη (λευκό γαλάζιο) και παλιού τύπου εναλλάξ με νέου τύπου. 

Όλα σωστά ε? 

Ναι? 

Μια μικρή όμως λεπτομέρεια, όλες αυτές είναι παραφυάδες, τις έκοψα εγώ, με βασίλισσες αγονιμοποίητες. Σαράντα πέντε στο σύνολο, γονιμοποιήθηκαν οι είκοσι πέντε, οι άλλες βασίλισσες καπούτ! Όλος ο χώρος δικός μου και εγώ τα στοίβαξα σαν να ήταν σε πεύκα, οι βασίλισσες μπερδεύτηκαν πήγανε σε λάθος κυψέλες και έγινε σφαγή. Ποτέ ξανά τέτοια τοποθέτηση σε παραφυάδες, διαφορετικές κατευθύνσεις, μακριά ή μια από την άλλη, σε μέρος που "σπάζει" (πουρνάρια, δέντρα, εμπόδια), λάθος σοβαρό, κρίμα.Ποτέ ξανά. 

-Λάθη πάλι σε σμηνουργίες την κρίσιμη περίοδο πετούσα χαρταετό, δεν ήμουν κάθε μέρα απίκο πάνω από τα μελίσσια γεμίσαμε το βουνό με αφεσμούς! Λάθος καλό. Ποτέ ξανά. 

-Άλλή χρονιά, σε επιθεώρηση βλέπω όλες τις κυψέλες να έχουν βασιλικά κελιά! Αμάν και τώρα τι? Έχασα την ψυχραιμία μου, τα κατέστρεψα όλα, είπα θα ξανακάνουν την άλλη εβδομάδα, λάθος, την άλλη εβδομάδα είχαν μόνο τα μισά (τα άλλα δεν ξαναέκαναν) χώρισα μεν αλλά δεν γέμισα τον αριθμό κυψελών που ήθελα. Ποτέ ξανά, πλέων ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ  βασικό και αυτό!


-Ωραίο ε?

Γιάσα και μπράβο!

Ουρανοξύστης παγίδα κυψελών για να πιάνω αφεσμούς που θα ξέφευγαν από το μελισσοκομείο μου, αντικριστά από τις κυψέλες και σε οπτική επαφή με όλο το μελισσοκομείο και μέσα πλαίσια με άχτιστα ή χτισμένα πλαίσια και μαντιλάκια αφεσμού. Φοβερό ε? Ναι αλλά δεν το έκανα για πολλές χρονιές! Bye Bye μελισσούλες. Πότε ξανά. 

-Πάλι λάθος σε σμηνουργία βλέπω βασιλικά κελιά, τι κάνω? Τα χαλάω, σωστά ε? Λάθος αν δεν κοίταξω πρώτα αν έχουν βασίλισσα!!!! Αποτέλεσμα μετέτρεψα ένα παραγωγικό μελίσσι σε αρρενοτόκο μόνος μου, κρίμα. Ποτέ ξανά. 

-Φλεβάρης βλέπω μελίσσι χωρίς γόνο βουίζει σαν αστυνομική σειρήνα, πόρισμα εύκολο, αρρενοτόκο, λύση βάζω ακάλυπτο γόνο. Σωστά? Λάθος πήρα γόνο από μελίσσι που είχε 2 γόνους, το αδυνάτισα σε δύσκολη στιγμή, και το κακό το ξανάκανα μετά από 4 εβδομάδες γιατί δεν είχε πάλι γόνο το πρώτο μελίσσι (βλακεία είδες πουθενά κηφήνες για να γονιμοποιηθεί η βασίλισσα? Τι να πεις νέος!). Το μελίσσι παρέμεινε αδύναμο μη παραγωγικό, ταυτόχρονα έκανα μη παραγωγικό και το μελίσσι που του έκανα τράκες τους γόνους.Ποτέ ξανά, πλέων συνένωση και άγιος ο Θεός


-Πόρτες! Τι να πρώτο πω για τις πόρτες?!?!? Χειμερινές όταν δεν πρέπει (τέλη Μάη), ορθάνοιχτες όταν είναι γεμάτο με εχθρούς (βλέπε αχερόντεια στην φώτο, την κάναν κοκορέτσι οι κοπελιές μου), μισάνοιχτες σε άλλη χρονιά αλλά όχι από την πλευρά που είναι ο γόνος αλλά από την άλλη, περίπτωση ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Λάθη πολλά και συχνά. Ποτέ ξανά.

-Να βοηθάς το μελίσσι, άλλο λάθος μου,χόρτα που πρέπει να καθαριστούν από τις εισόδους(ή κάθε μήνα να τραβάς την κυψέλη μισό μέτρο πίσω για να είναι καθαρός ο χώρος μπροστά της. η κυψέλη "καίει" το κάθε τι από κάτω της), να βάζεις πέτρες και ξύλαράκια ανάμεσα στο έδαφος και την σανίδα πτήσης για να ανεβαίνουν ευκολότερα οι μέλισσες πάνω, να δίνω σωστές κλίσεις στις κυψέλες για την υγρασία. Μικροπράγματα που δεν γεμίζουν το μάτι αλλά μπορούν αθροιστικά να βοηθήσουν πολύ τα μελίσσια. Λάθος και αυτό δεν το ξανακάνω.  

-Πλαίσια άλλο ανέκδοτο, νέουρας και να θαρρώ ότι το να βάζεις άχτιστα πλαίσια ανάμεσα στον γόνο αποτελεί ορθό μελισσοκομικό χειρισμό, αποτέλεσμα? Πεντάρι μελίσσι να το κάνεις δυάρι γιατί η βασίλισσα δεν πήγε να γεννήσει πέρα από αυτό.Λάθος. Ποτέ ξανά, άχτιστα πλαίσια πάντα δίπλα από τον γόνο

-Πάλι ιστορίες με πλαίσια, τα μελίσσια τα ακούς δεν σε ακούν, δεν τα οδηγείς σε οδηγούν, θεωρούσα ότι θα μπορούσα να κόψω παραφυάδες, να χτίσουν αβέρτα κεριά, να δώσουν και μέλια, όλα καλά μέχρι εδώ ε? 

Ναι αλλά δεν ρώτησα τον ξενοδόχο.

Χάλια ο καιρός τα μελίσσια να υποφέρουν και εγώ να βάζω κεριά και να νομίζω ότι θα χτίζουν σαν Κινέζοι εργάτες ολυμπιακά χωρία. Δύσμοιρε φουκαρά ηλίθιε!Μηδέν στο πηλίκο! Τρία στα Τρία! Και στα τρία αποτυχία χα χα χα. Πότε ξανά, τα μελίσσια θα σου λένε τι θα κάνεις, φτουράνε ?Κάνεις κεριά, βάζεις ορόφους. Υποφέρουν? Αλλάζεις τοποθεσίες, σφίγγεις μελίσσια, συνενώνεις και αν υποφέρουν πολύ στο τέλος τροφοδοτείς (και ξεχνάς τι θα πει παραγωγικό μελίσσι). 

-Ιστορία από τρύγο τώρα, μελίσσια στην Χαλκιδική με λίγο μελάκι, έπρεπε να τα φέρω στο σπίτι για να πάρουν μερικές ανάσες να τρυγιθούν για να ξανακατεβούν για το δεύτερο χέρι, το λοιπών πάω Χαλκιδική τα φορτώνω και τα φέρνω Σοχό. Τα τρυγώ εδώ, τα πάντα ξερά εδώ, νέκταρ ούτε για πλάκα. Λάθος! Την πρώτη μέρα τρύγου δεν πήραν χαμπάρι, πήρα τα μισά μελίσσια, την δεύτερη μέρα όμως με περίμεναν στις πρώτες τρεις κυψέλες και σηκώνεται σύννεφο, και αρχίζει χαλασμός, λεηλασία, λογικό ήταν. Ποτέ ξανά, όταν ένα μέρος δεν δίνει δεν κάνεις εκεί τρύγο, νόμος!

-Άλλο κουλό πάλι, νόμιζα ότι όταν λέμε τινάζω το πλαίσιο για να πάρουμε τα μέλια αυτό το κάνουμε πάνω από την κυψέλη!Λάθος. Ποτέ ξανά, τα πλαίσια τα τινάζουμε μέσα στην κυψέλη χα χα χα.


-Πάμε στον εξοπλισμό τώρα. 'Οχι δεν έκανα αγορές βαλούτες, τα πάντα δουλεύουν άψογα, υπερβολικά θα έλεγα άψογα χα χα χα. Απλώς ότι σου γυαλίζει δεν είναι αναγκαίο να το πάρεις αμέσως, στο κεφάλαιο σημασία έχει και το πότε θα το πάρεις, όταν καλύπτει μια άμεση ανάγκη το αγοράζεις , όταν δεν είναι άμεση η ανάγκη του αγοράζεις κάτι άλλο στην θέση του, μην κάνεις παγίδευση κεφαλαίου. Υπέροχο το ζυμωτήριο, το καζάνι για βράσιμο, και ο μύλος για την άχνη, αλλά την χρονιά που τα πήρα δεν τα χρησιμοποίησα (όχι μόνο αυτά  άλλα και άλλα  τέτοια κουζουλά έκανα, ευτυχώς όχι και τόσα πολλά). Ποτέ ξανά, το κάθε τι στην ώρα του.  

-Καπνιστήρι τώρα.

Και όχι ρε μπαγλαμάδες δεν έβαλα σε κανένα δάσος φωτιά!

χα χα χα

Όχι τα δάση δεν κινδύνευσαν από μένα (ακόμα!), σημείωση όταν είμαστε σε δάσος το αναμμένο καπνιστήρι πάντα πάνω στην οροφή της κυψέλης. Τώρα το αστείο του πράγματος, ξεπατωμένος από πολύωρη επιθεώρηση στα πρόθυρα θερμοπληξίας γιατί δεν είχα επαρκή νερό, δεν είχα φάει και τίποτα μετά από ώρες βαριάς εργασίας και σαν βλάκας δεν ήμουν ντυμένος ελαφρά ενώ φοράω την στολή για ώρες. Κουβαλώντας ένα όροφο με πλαίσια και ταυτόχρονα κρατώ το καπνιστήρι στο αριστερό μου χέρι, το βάρος του ορόφου μου κατεβάζει το χέρι μαζί και το καπνιστήρι που  καίει  και μου προκαλεί έγκαυμα  πάνω στον τετρακέφαλο του δεξιού μου μηρού! Ένα ωραίο και πλήρες μισοφέγγαρο! Τουλάχιστο η παραλλαγή που φορούσα από πάνω δεν έπαθε απολύτως τίποτα χα χα χα! Είδες το νάιλον! Ποτέ ξανά, Προσοχή, προσοχή, προσοχή θερμοπληξία, εξάντληση, και τραυματισμοί είναι κίνδυνοι διαρκείας.

-Λάθος το επόμενο που μπορεί να έρθει από τον χαρακτήρα σου, και αυτά είναι σοβαρά λάθη που δεν διορθώνονται και εύκολα. Βασικό λάθος τέτοιας μορφής είναι η περηφάνια. Το να μην ζητάς βοήθεια λόγου περηφάνιας, το έκανα πολλές φορές φοβάμαι ότι είμαι επιρρεπής να το ξανακάνω. Δεκέμβρη καιρό μου διαλύθηκε ο κινητήρας από το αμάξι (ρίξτε ένα βλέφαρό εδώ και τώρα μάστορα για να πάρετε ένα μεζέ) βασίστηκα και εμπιστεύτηκα μηχανικό και του είπα να ψάξει αυτός για κινητήρα. Λάθος μεγάλο, με τις τιμές που μου πρότεινε ήταν σαν να ξαναγόραζα το αυτοκίνητο μου, έκατσα και δαπάνησα στο διαδίκτυο το τεράστιο χρονικό διάστημα των 20 λεπτών και βρήκα κινητήρα με τα μισά λεφτά (αφού φυσικά άρχισε τα σάπια να το κάνουμε ρεκτιφιέ μια που δεν θα έβγαζε προμήθεια από τον κινητήρα-ναι έτσι θα πάει μπροστά ο τόπος, κουτοπόνηρα Ελληνικά μαστοριά !-) τα πολλά λόγια φτώχεια, ήρθε τζιτζί κινητήρας από Γερμανία μέσου Καβάλας, και το πατίνι πετά. Ναι έγινε, αλλά τα μελίσσια μείνανε για τον χειμώνα Χαλκιδική στα πεύκα, ναι μεν είναι τίγκα στα μέλια αλλά οι πληθυσμοί τους πέσανε τον Γενάρη! Αντίστοιχά μελίσσια χάθηκαν στις σουσούρες από πείνα, γιατί δεν έδωσαν οι σουσούρες (φθινοπωρινό ερείκη) και δεν μπόρεσα να πάω να τα ταΐσω. Λάθος μου που δεν θέλησα να υποχρεωθώ σε κάποιον να με βοηθήσει, λάθος μου που εμπιστεύτηκα ακατάλληλα άτομα. Δεν ξέρω αυτό εάν δεν θα ξανασυμβεί!

Καλά αναρωτιέμαι τώρα που τα σκέφτομαι όλα αυτά πως κατόρθωσα και είμαι ακόμα ζωντανός χα χα χα. 

Τύχη καθαρή υποθέτω!

Καλά μιλάμε έχω κάνει λάθη με το τσουβάλι, αλλά υπάρχει και ένα καλό, τα αναγνωρίζω ως λάθη, τα επισημαίνω και τα διορθώνω, μόνο έτσι βελτιώνομαι, γίνομαι καλύτερος μελισσοκόμος, μετατρέπω το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. 

Ελπίζω να γίνομαι με κάθε λάθος μου εξυπνότερος, ελπίζω για εσάς που καθίσατε να διαβάσετε αυτό το παραλήρημα ανοησίας και σφαλμάτων να ισχύσει ότι είπε ο αναμαλλιασμένος Γερμανός σοφός "Οι ευφυείς άνθρωποι λύνουν τα προβλήματα. Οι μεγαλοφυείς τα προβλέπουν".


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 2/3/2014


6 σχόλια:

  1. Όλοι κάνουν λάθει Λάζαρε αλλά λίγοι το αναγνωρίζουν, αυτοί που το αναγνωρίζουν αργούν να ξανακάνουν, να είσαι καλά και να έχεις μια καλή μλσκμκ χρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ Νικόλα καλή μελισσοκομική χρονιά και για σένα, καλούς τρύγους!

      Διαγραφή
  2. Το μεγαλύτερο λάθος και αδικαιολόγητο είναι να κοιμάσαι στο τιμόνι.Όπου κουραστείς, έχε το sleeping-bag και το μαξιλάρι σου μαζί σου να την πέσεις για ύπνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι λάθος ασυνχώρητο, εκτός από την ζωή σου ρισκάρεις και ζωές άλλων, για αυτό και δεν έγινε ξανά. Απλούστατα τώρα πια φορτώνεις τα μελίσσια και αντί να ξεκινήσεις στις 11 και να γυρίσεις στις 7-8 το πρωί ξεκινάς μετά από ύπνο στις 3,30-4 και γυρνάς στις 12 το μεσημέρι.

      Διαγραφή
  3. Ωραίο κείμενο φίλε,κάθομαι και μετράω πόσα από τα λάθει έχω κάνει κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλή συνήθεια εφάρμοσε την και η πρόοδος σου ως μελισσοκόμος θα είναι εκθετική.

      Διαγραφή