UA-50457385-1

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Μελισσοκομικά Σκονάκια


Παράξενο!

Με όσους μελισσοκόμους και να μιλήσεις θα σου πούνε ότι η μελισσοκομία δεν γίνεται με αριθμούς και νούμερα αλλά θέλει πάθος, αγάπη, και σκληρή εργασία.

Παράξενο!

Με όσους πανεπιστημιακούς και να μιλήσεις θα αρχίσουν να σου μιλάνε για μέλισσες και νούμερα, τόσες μέρες για να γεννήσει η βασίλισσα, τόσες για να πετάξει η μέλισσα, τόσα αυγά την ημέρα, αριθμοί, αριθμοί, αριθμοί. 

Γιατί οι δύο αυτοί κόσμοι διαφέρουν τόσο?

Η απάντηση είναι απλή, άτομα που τα πάνε καλά με τους αριθμούς γίνονται είτε επιστήμονες είτε λογιστές.

Άτομα που δεν τα πάνε καλά με τους αριθμούς γίνονται χρήσιμοι!

Χα χα χα. 

Υπερβάλω φυσικά, ναι υπάρχει μια δυαδικότητα στις γνώσεις στην μελισσοκομία που οφείλεται στην σχέση θεωρίας και πρακτικής. Φυσικά και τα δύο είναι αναγκαία για να γίνεις σωστός επαγγελματίας της μέλισσας. 

Είτε επιστήμονας στην μελισσοκομία είτε σωστός μελισσοκόμος. Δεν μπορείς να αγνοείς καμία από τις δυο πλευρές των γνώσεων, αν το κάνεις μάλλον κάνεις κάτι λάθος.  

Ναι ρε μαλάκααααα αλλά είναι τόσοοοοοοοοοοο βαρετάααααααααααααααααααααα!

Χα χα χα.

Ναι είναι πολύ βαρετά, άντε να τα θυμάσαι όλα (είναι και πολλά τα άτιμα!), διάβασμα, διάβασμα, διάβασμα και πάλι μετά από λίγο δεν θυμάσαι τίποτα!

Αυτό οφείλεται και στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου σου, άλλοι μπορούν να κατανοούν ευκολότερα τις γνώσεις μέσα από κείμενα, αριθμούς, εξισώσεις (και όχι μόνο, αλλά σκέφτονται και έτσι, οι σκέψεις τους μορφοποιούνται σε λέξεις, εξισώσεις, αριθμούς). 

Αντίθετα κάποιοι άλλοι είναι οπτικοί τύποι, κατανοούν ευκολότερα με εικόνες (αντίστοιχα σκέφτονται με εικόνες, και όχι με λέξεις). 

Υπάρχουν και κάποιοι που τα έχουν και τα δύο, αλλά είναι σπάνιοι, περιπτωσάρες και δεν ανήκουν στην πραγματικότητα στο ανθρώπινο είδος, μάλλον οι μανάδες τους τους κάνανε με εξωγήινους! 



Αν τους παρακολουθήσεις στις απονομές των Νόμπελ θα καταλάβεις τι εννοώ! 

Χα χα χα.

Εγώ δεν είμαι από αυτούς σίγουρα, πρώτα από όλα έχω πολύ ομορφότερα πόδια!

Και τριχωτά!

Χα χα χα. 

Δεύτερο μου αρέσει κυρίως να σκέφτομαι με εικόνες, παιδί με ζωηρή φαντασία, πάντα έχω ένα Μπερτολούτσι μέσα στην κούτρα μου να δημιουργεί πάντα υπερπαραγωγές. Δώσε μου εικόνες, πάρε μου την ψυχή.

Όπως λένε και στην Β΄ (ή Γ΄?) εθνική στην Θεσσαλονίκη "Γίνε ΕικονίΑρης να γουστάρεις!". 

Έτσι Έτσι (ήθελα να γράψω "εκεί εκεί στην Β΄εθνική!" αλλά άσε τώρα, έχουν τα παιδιά τον πόνο τους έχουν και τους Μπαοκτσίδες από πάνω! Θα ανεβείτε σύντομα, και θα παίζουμε μαζί στο άψε σβήσε).

Εικόνες λοιπών, όχι νούμερα, αριθμούς και μαλακίες!

Έλα όμως που χρειάζονται και αυτά!

Μακάρι να υπήρχαν βιβλία με εικόνες και μόνο στην μελισσοκομία, κάτι σαν τα κόμικς!

Χα χα χα.

Υπάρχουν θα μου πείτε, γκαβόοοοοοο! 

Ναι υπάρχουν αλλά υπάρχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό και εκείνα τα μαύρα πραγματάκια με τα κενά ανάμεσα τους (για τις λέξεις μιλάει τώρα το βλαμμένο?).

Εγώ θα ήθελα κάτι μόνο με εικόνες, να μην γράφει τίποτα, απλώς να σου πυροβολεί την γνώση μέσα στο κεφάλι με ένα βλέμμα. 

Αυτό και ένα γλειφιτζούρι θα μου πάρεις μπαμπά? 

Χα χα χα. 

Σποραδικά που και που βρίσκεις και κάτι πραγματικά εμπνευσμένο από εδώ και εκεί. 

Κάτι σαν και αυτό. 



Υπέροχο βλέπεις όλα τα στάδια του γόνου για κάθε κάστα μέσα στο μελίσσι, δηλαδή πόσο μυαλό θέλει να έχεις για να κάνεις κάτι τέτοιο? Γιατί δεν έχουμε για το κάθε τι που αφορά την μέλισσα μια εικόνα που να έχει ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών που θα τις παίρνεις άμεσα με μια ματιά? 

Μπας και υπάρχει καμία συνωμοσία ατόμων που σκέφτονται με λέξεις ενάντια σε αυτούς που σκέφτονται με εικόνες?

Να δεις που και οι εξωγήινοι, οι Ελ, οι Μασόνοι και οι Μπίλτεμπερκ θα είναι και αυτοί ανακατεμένοι!

Χα χα χα. 

Μου αρέσει αλλά τι λέει? 

Αυτό λέει. 


Ουάου όλο αυτό λέει?

Όχι ακριβώς, είπαμε λέει μόνο την εξέλιξη του γόνου σε κάθε κάστα, το υπόλοιπα τα βρήκε η αρκούδα και τα πρόσθεσε, αριθμοί μεν σε εικόνα δε. Υποθέτω ότι Γεωπόνοι, Κτηνίατροι ακόμα και σε πανεπιστημιακό επίπεδο δεν έχουν μεγάλη σχέση με το Excel. 

Δεν πειράζει άλλοι έχουν. 

Και δεν μου λες ρε αρκούδα?

Τι είναι αυτά τα συν πλην?

Ωραία ερώτηση, η απάντηση είναι δεν ξέρω!

Χα χα χα.

Τσούκ! Αυτά τα συν πλην κάτι είναι το περιθώριο ανάμεσα στην θεωρία και στην πράξη, ναι μεν θέλει 3 μέρες για να γίνει το αυγό λάβρα αλλά με ένα μικρό περιθώριο ανοχής μισής μέρας (κάποια μικρά είναι καθυστερημένα σαν την αρκούδα ένα πράγμα δηλαδή!), ναι μεν η έξοδος πρέπει να γίνει σε κάποιες ημέρες αλλά μπορεί να αργήσει λίγο το ενήλικο έντομο να βγει από το κελί (στατιστικά είναι καθορισμένος ο αριθμός, όχι απόλυτα), 42 μέρες μπορεί να θέλει για πτήση η εργάτρια αλλά εάν οι ανάγκες του μελισσιού ορίζουν επιτάχυνση στην διαδικασία ανάπτυξης των εργατριών σε συλλέκτριες μπορεί να πάει και μια βδομάδα νωρίτερα αυτό το γεγονός, είπαμε έχει το μελίσσι την δικιά του λογική και νοημοσύνη, δεν μπαίνει σε φόρμες, όρια και πλαίσια (δεν μπαίνει το μελίσσι σε πλαίσια? Τι λέει πάλι η αρκούδα? Χα χα χα).

Ωραία υπάρχει και τίποτα άλλο καλό?

Ναι υπάρχει το είχα δει πριν από μερικούς μήνες και το ερωτεύτηκα!

Ιδού!


ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!

Ωραίο ημερολόγιο υπηρεσιών της εργάτριας! Πότε κάνει τι, αγγαρεία μαγειρεία, σκουπίδια με το πλοίο της Αγάπης, σκατοφύλακας, γερμανικό νούμερο, περιπολόσκυλο!

Τι ωραία να μην ήταν και στα Γαλλικά (ξέρετε τώρα αυτοί οι Γάλλοι είναι καλοί μόνο για να βάζουν γκόμενες κρυφά στο Προεδρικό μέγαρο τους και μόνο! Χα χα χα).

Τι λες ρε αρκούδα θα ήθελες δηλαδή κάτι σαν και αυτό?


Α Γιάσα!

Ναι κάτι τέτοιο ήθελα! 

Σαν κάτι να γίνεται αλλά κάπου δεν μου κολλάει ρε αδερφέ! 

Σαν κάτι να λείπει, εχχχχχχ κάτι κάτι!

Α ναι! 

Κάτι σαν και αυτό!


Μα τι ομορφιές είναι αυτές!

Μα τόσο δύσκολο είναι να γίνει κάτι τέτοιο?

Γιατί δεν μπορείς να το βρεις αυτό πουθενά? 

Ένας πίνακας με την εξέλιξη της εργάτριας από την γέννα μέχρι να γίνει συλλέκτρια όπου φαίνεται ποια είναι τα στάδια εξέλιξης, πόσες μέρες κρατά το κάθε στάδιο, σε ποια ημέρα αρχίζει και τελειώνει, και το περιθώριο διακύμανσης στην εξέλιξη της εργάτριας. 

Καλό είναι αλλά δεν θα ήταν καλό να είχαμε και κάτι αντίστοιχο και για τις άλλες κάστες των μελισσών?

Ναι θα ήταν.

Και επειδή εγώ χατίρια σε φίλους δεν χαλώ, τσιμπήσετε και αυτό μόρτες μου.


Καλά μιλάμε τεμπέλαρος μεγάλος ο κηφήνας! 

Το μόνο που κάνει όταν βγει από το κελί (ίσως και να βοηθά στο να ζεστάνει γόνο) είναι να ωριμάζει σαν το Jack Daniels! (8 με 12 ημέρες μέχρι να ωριμάσει και πτήσεις αναγνωριστικές από την 8η ημέρα , και αν πετύχει την βασίλισσα να μην την πειράξει λίγο? Χα χα χα από εκεί το περιθώριο των συν πλην 5 ημερών). 

Και για την κοκέτα την βασίλισσα δεν έχει τίποτα?

Ποία αυτή?


Λάνιστερς κουφάλες έρχονται κρεμάλες!

Ο Βορράς δεν ξεχνά!

Ρε αρκούδα τι πίνεις και δεν μας δίνεις? 

Μιλάμε για την Βασίλισσα στην κυψέλη ρε μπαγλαμά!

Ουπςςςςςς! 

Σόρρυ! 

Χα χα χα.

Από όλα έχει ο μπαχτσές!!!!

Μια βασίλισσα στο τραπέζι τέσσερα (στο τραπέζι τέσσερα και όχι στα τέσσερα ε? Μην ξαναβάλω πάλι την Λανιστέρα ε? χα χα χα).

Εφτασέεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!



Ταμάμ!

Μα τι καλό παιδάκι είναι αυτόοοοοοοοο!

Και φρόνιμοοοοοοο!

Αν και θα προτιμούσα τώρα να ξαναέβαζες την ματωμένη βασίλισσα καλύτερα (έ βρε όλο το πονηρό στο νου σας, ούλου! Επειδή καθαρίζει αβέρτα κόσμο την λένε έτσι! Όχι για αυτά που κάνει με το καρντάση της χα χα χα)

Καλά και για μας τους λεξολάτρεις δεν θα μας δώσεις κάτι μπάρμπα? 

Άντε να μην σας χαλάσω και σε εσάς χατίρι πάρτε λίγο λέξεις να γουστάρετε! 

Ύπαρξη βασίλισσας

-Ύπαρξή αυγών, ύπαρξή βασίλισσας τουλάχιστο 3 ημέρες πριν.

-Ύπαρξη μόνο λάβρας, ύπαρξή βασίλισσας τουλάχιστο  4 ημέρες πριν.

Βασιλικά κελιά 

-Σφραγισμένα βασιλικά κελιά, βασίλισσα σε 9 μέρες (-1 ημέρα) το πολύ.  

-Κλεισμένο βασιλικό κελί 20 μέρες το πολύ για γέννα βασίλισσας.

-Ανοιχτό κελί βασίλισσας με λάβρα,  είναι 4-8 ημερών.

-Κλειστό κελί, είναι από 8 έως 16 ημερών.

-Λευκό μαλακό βούλωμα βασιλικού κελιού, μόλις σφραγίστηκε.

-Σκούρο χρώμα (13-16 ημέρα) όταν είναι να βγει.

Γέννα βασίλισσας

έννα αυγών αν χαθεί η βασίλισσα σε 24 ημέρες (θα πάρουν λάβρα έτοιμη οι μέλισσες για αντικατάσταση)

-Μέρες από την γέννα μέχρι να έχουμε συλλέκτριες 42 (εδώ θα σας έχω παρακάτω καλούδια υπομονή).

έννα μετά από σμηνουργία (2-4 εβδομάδες, 8 μέρες για να βγει από κελί, 2 εβδομάδες περίπου για να γεννά με περιθώριο συν πλην μιας βδομάδας).

-Σε περίπτωση που ορφανεύσει το μελίσσι και κάνουν αντικατάσταση της βασίλισσας στο διάστημα που θα χρειασθεί για να γεννήσει (24-25 ημέρες) θα έχει ανοίξει και όλος ο γόνος από την προηγούμενη βασίλισσα (εργάτριες 21 ημέρες, κηφήνες 24 ημέρες).

Έτσι για να μην λέτε ότι σας έχω ένα ριγμένους εσάς τους λεξολάγνους χα χα χα. 

Τι αυτό είναι?

Τελειώσαμε?

Τόσο λίγο?

Τα λεφτά μας πίσω τσαρλατάνε!!!!!

Άντε να πάει το παλιάμπελο, κερνώ εγώ.


Τι είναι αυτό?

Αυτό είναι το ανώτερο όριο διάρθρωσης γόνου - πληθυσμού από το αυγό έως τον θάνατο των εργατριών. Με δεδομένο τον αριθμό γέννας που δίνουν στην βιβλιογραφία (1500 αυγά την ημέρα, αυτό που δεν φαίνεται και τόσο μέσα στα χρωματιστά κουτάκια είναι το 1500), τον αριθμό ημερών που χρειάζεται για να γίνει η εξέλιξη της μέλισσας και διάρκεια ζωής 45 ημερών (πάνω κάτω) φυσικά σε εποχή με έντονη ανθοφορία αυτή η διάρκεια, δεδομένου ότι και ο αριθμός γεννήσεων είναι και αυτός δεδομένος μόνο σε έντονη ανθοφορία. Έτσι έχουμε και λέμε ο Μέγιστος αριθμός γόνου θα είναι 31.500 (1500 επί 21 μέρες), ο αριθμός του πληθυσμού 63.000 (1500 επί 42, γιατί σαράντα δυο? Γιατί έτσι μου αρέσει χα χα χα. Όχι μαγκίτες μου 42 γιατί αυτή είναι η απάντηση στην ερώτηση "ποίο είναι το νόημα της ζωής?" σύμφωνα με το Γυρίστε το Γαλαξία με οτοστόπ χα χα χα), και συνολικά 94.500 το σύνολο του μελισσιού.

Όλα καλά?

Καμία ερώτηση?

Καμία ε?

Το ότι οι μάστορες στα βιβλία λένε για μελίσσια στην Ελλάδα με μέγιστο πληθυσμό 45.000-50.000 μέλισσες που το πάτε?

Ποίοι κάνουν λάθος?

Οι μάστορες?

Τα αρκούδια?

Κανένας!

Είπαμε εδώ έχουμε τον υπολογισμό των Ανώτερων ορίων πληθυσμού. Δεν έχουμε υπολογίσει κανένα παράγοντα θνησιμότητας του γόνου ή του πληθυσμού (κάτι που ακόμα και οι πιο άσχετοι μελισσοκόμοι το ξέρουν, κάθε μέρα πεθαίνει μεγάλος αριθμός και γόνου και πληθυσμού, η διατήρηση ενός μελισσιού είναι ένα παιχνίδι με μεγάλους αριθμούς, η μεγάλη αναπαραγωγική ικανότητα έχει ως σκοπό να αναπληρώνει την μεγάλη θνησιμότητα, υπάρχει ένας λόγος που το μελίσσι έχει εξαναγκάσει την βασίλισσα να γίνει μια μηχανή αναπαραγωγής, και αυτός είναι ο παραπάνω). 

Να βάλουμε τώρα και ένα κερασάκι πάνω στην τούρτα?

Ε?

Άντε κερασμένο από το κατάστημα και αυτό.


Τι είναι ετούτου Ααααα?

Θυμάστε που σας λέω διαρκώς (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Οδηγίες προς ναυτιλομένους ) ότι ο χειρισμός να βάζεις ακάλυπτο γόνο για να δημιουργήσεις βασίλισσα είναι χειρισμός ανάγκης

Ότι δεν δημιουργεί παραγωγικά μελίσσια

Ότι μπορείς να χάσεις όλη την άνοιξη με αυτόν τον χειρισμό? 

Ε αυτό λοιπών είναι η αιτιολόγηση του. 

Από την στιγμή που θα βάλεις τον ακάλυπτο γόνο θα περάσουν περίπου 2 μήνες μέχρι να βγούνε οι πρώτες συλλέκτριες από αυτόν τον χειρισμό (67 ημέρες στην πραγματικότητα και αυτό εάν βάλεις πλαίσιο με ακάλυπτο γόνο και όχι πλαίσιο με αυγά, φυσικά υπάρχουν και τα περιθώρια να γονιμοποιηθεί πιο νωρίς η βασίλισσα ή να βγάλει πιο νωρίς το μελίσσι συλλέκτριες μια που θα τις έχει απόλυτη ανάγκη).

Δεδομένου ότι όλος ο γόνος από την προηγούμενη βασίλισσα θα έχει ανοίξει πριν από 46-50 ημέρες γίνεται κατανοητό ότι δεν θα υπάρχουν συλλέκτριες από την γέννα της προηγούμενης βασίλισσας (45 μέρες και καπούτ σε έντονες ανθοφορίες)*. 

*Δεν είμαι σίγουρος για αυτόν τον ισχυρισμό μου! Σε περιόδους έντονης ανθοφορίας πράγματι η διάρκεια ζωής των μελισσών είναι 45 ημέρες, αλλά δεν είμαι σίγουρος εάν αυτό ισχύει και για τα ορφανά μελίσσια. Έχει παρατηρηθεί (επανειλημμένα από σχεδόν όλους) ότι τα ορφανά μελίσσια δεν δουλεύουν, ούτε χτίζουν ιδιαίτερα, ούτε πετάνε και του σκοτωμού. Μια υπόνοια που έχω για αυτό το γεγονός είναι ότι απλούστατα κάνουν οικονομία δυνάμεων έτσι ώστε να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους, για να μην δημιουργηθεί ακριβώς το κενό που περιγράφω επάνω! Ποτέ μην υποτιμάτε την σοφία του μελισσιού! Οι μέλισσες έχουν εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης ως κοινωνικά όντα και το κάθε τι στην συμπεριφορά τους έχει την λογική της εξέλιξης και τις αντιμετώπισης των προβλημάτων που μπορεί να συναντήσουν. Πολύ πιθανό και η ορφάνια να έχει εξελικτικά προσαρμόσει την συμπεριφορά τους. Πράγματα που εμείς μπορεί να μην τα καταλαβαίνουμε ή να μας φαίνονται παράλογα είναι σίγουρο ότι έχουν μια εξελικτική αιτιολόγηση που ακόμα μας διαφεύγει!

Φυσικά ακόμα και αν δεν δημιουργείται αυτό το κενό (ή απλώς μπορούν να το περιορίσουν), η δυναμικότητα του μελισσιού (παραφυάδα) είναι πάντα μικρότερη με αυτό τον τρόπο. Είτε κάνουν κατενάτσιο οι μέλισσες για να κρατηθούν περισσότερο στην ζωή, είτε δημιουργείται το κενό λόγου θανάτου των συλλεκτριών που δουλεύουν εντατικά, το ζήτημα είναι ότι τα εισερχόμενα στην κυψέλη είναι περιορισμένα και με τις δύο περιπτώσεις, και 2 μήνες με περιορισμό στα εισερχόμενα στην κυψέλη (ιδίως εάν είναι στην εποχή της άνοιξης!) είναι μια καταστροφική προοπτική!

Ο μόνος τρόπος να συμφέρει αυτός ο χειρισμός είναι να γίνει σε περιόδους που είναι να κοπούν παραφυάδες (και αυτό γιατί έτσι και αλλιώς θα υπάρχει και στις παραφυάδες καθυστέρηση 20-25 ημερών), αν και πάλι καλύτερα είναι να χωρίζεις παραφυάδες όταν βρίσκεις έτοιμα βασιλικά κελιά (για αυτό και κάνουμε στην κρίσιμη περίοδο επιθεώρηση ανά 5 ημέρες - τόσο χρειάζεται από το στάδιο του αυγού μέχρι το στάδιο του κλεισίματος του βασιλικού κελιού, και την πιθανότητα σμηνουργίας-), γιατί και η καθυστέρηση είναι μικρότερη, και συνήθως είναι πιο καλοταισμένες οι βασίλισσες με αυτό τον τρόπο.

Καθώς επίσης θα χρειασθεί και βοήθεια με γόνο από άλλες κυψέλες για να μην αποδυναμωθεί επικίνδυνα την κρίσιμη περίοδο (το κενό μεταξύ του να βγούνε οι νέες συλλέκτριες και τον θάνατο των παλιών συλλεκτριών), φυσικά αυτό αποδυναμώνει τα άλλα μελίσσια αλλά ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας.

Ουφφφφφφφ!

Τέλευσα, τα έπαιξα, μπαΐλντισα, και τζάτζεψα!

Μάγκες μου, ελπίζω να σας βοηθήσουν όλα τα παραπάνω έστω και λίγο, δεν υπήρχαν, τα δημιούργησα για μένα, θεώρησα σωστό και πρέπων να τα μοιραστώ και με όλους σας, γνώση που μένει σε στεγανά δεν είναι γνώση, αλληλοϋποστήριξη και αλληλοβοήθεια (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Χρήσιμες μελισσοκομικές συνήθειες) πρέπει να είναι η μόνη μας συμπεριφορά ως σωστοί μελισσοκόμοι.

Έτσι τουλάχιστο το βλέπω εγώ!

Μπορεί και να κάνω λάθος.

Δεν με ενδιαφέρει, δεν θα αλλάξω, έτσι με μεγάλωσαν οι γονείς μου, έτσι θα είμαι για να τους τιμήσω μέχρι να πεθάνω.

Δεν έχω επιλογή, είμαι παιδί των γονιών μου!

Μαγκίτες έχω και το ονοματάκι μου στα διαγράμματα, δεν το έχω βάλει εκεί μόνο για να λέω ότι και καλά είναι δουλεία μου, αλλά για να έχετε ένα όνομα πρόχειρο να βρίζετε όταν θα τα ακολουθείτε εσείς πιστά και οι μελισσούλες μας θα σας κάνουν πλάκες με το να μην τα ακολουθούν αυτές!

Χα χα χα. 

Άτιμο πλάσμα τα θηλυκά!

Τα ξαναλέμε σύντομα παλίκαροι!

Ciao.

Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 3/4/2014

13 σχόλια:

  1. εισαι υπεροχος λαζαρε και σπανιο ατομο για .....μελισσοκομος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ μα θαρρώ υπερβάλλεις, ένας απλός μελισσοκόμος είμαι, με αγάπη για τις μέλισσες και τους σωστούς μελισσοκόμους.

      Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο .

      Διαγραφή
  2. Θαυμάσιο άρθρο,ευχαριστούμε,να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και που δίνετε χρόνο και κόπο για να διαβάζετε τις παλαβομάρες μου.

      Διαγραφή
  3. Μπράβο Λάζαρε. Ωραίο άρθρο. Είμαι νέος μελισσοκόμος και χαίρομαι που υπάρχουν αρκετοί μερακλήδες σαν και 'σένα που μοιράζονται ιτις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Να ΄σαο καλά!

    Αστέριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο με αλληλουποστήριξη, αλληλεγγύη, και χωρίς στεγανά στις γνώσεις μπορεί να πάει μπροστά αυτός ο κλάδος, όσο πιο πολλοί το κατανοήσουν αυτό και το εφαρμόσουν τόσο πιο γρήγορα θα αποκτηθεί η απαραίτητη κρίσιμη μάζα για να αλλάξει προς το καλύτερο ο επαγγελματικός μας κόσμος και νοοτροπία.

      Διαγραφή
  4. Αγαπητε φιλε Λαζαρε, ειμαι νεοκοπος wannabe μελισσοκομος, θα ηθελα απο καρδιας να σ ευχαριστησω. Οτι εχω διαβασει απο εσενα ειναι εξαιρετικο και σαν θεμα και ως προς την αποδοση.
    Απο τα αρθρα σου φαινεται οτι εισαι ενας καταπληκτικος μελισσοκομος και ενας εξαιρετικος ανθρωπος. Μπραβο σου.
    Γιωργος Κατσαρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Γιώργη για τα καλά σου λόγια αλλά είναι λίγο υπερβολικά, ένας ακόμα παλαβός και ψωνάρα blogger είμαι και εγώ χα χα χα.

      Ελπίζω να σε βοηθήσουν στο νέο ξεκίνημα σου αυτά που γράφω και να θυμάσαι ότι κάτι που σε ευχαριστεί όταν το κάνεις ποτέ δεν πρόκειται να το δεις ως δουλειά, κανένας δεν έχει δουλέψει στην ζωή του κάνοντας αυτό που του τραβάει η καρδιά του.

      Ότι απορία έχεις και μπορώ να στην λύσω μην μασάς, ρώτα την και θα έχεις πάντα απάντηση.

      Καλώς όρισες στον μαγικό κόσμο της μελισσοκομίας.

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και μολις τωρα διαβασα και την ατακα απο το βιβλιο του νταγκλας ανταμς. Εισαι θεουλης λεμε ρεεεε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή