UA-50457385-1

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Από το κουτί στην κυψέλη, Κλειδιά, χειρολαβές, μάνταλα


Για να αρχίσουμε μια σειρά από αναρτήσεις πάνω στην πρακτική της μελισσοκομίας γιατί τελευταία οι αναρτήσεις πάνω στην θεωρία είχαν την τιμητική τους.

Και γυρίζουμε πίσω στα βασικά.

Στις κυψέλες, και στον τρόπο επεξεργασίας τους για να αντέξουν αυτές αλλά κυρίως για να αντέξετε εσείς.

Ήδη έχουμε μιλήσει για τον τρόπο βαφής των κυψελών  (βλέπετε προηγούμενες αναρτήσεις Trust Me, I m an Engineer , Τέσσερα χρώματα κίτρινο πράσινο καθώς και Τέσσερα χρώματα Λευκό Γαλάζιο) αλλά υπάρχει κάτι που δεν το ανάπτυξα στον βαθμό που θέλω και αυτό είναι η τοποθέτηση των κλειδιών, χειρολαβών καθώς και των μάνταλων στις κυψέλες. 

Καλά θα μου πείτε τα κλειδιά και τα μάνταλα είναι βασικά για μια κυψέλη τις χειρολαβές τι τις θέλεις?

Οι χειρολαβές  παρόλο που δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην διάρκεια ζωής των κυψελών θα έχουν τεράστια επίπτωση στην διάρκεια της ζωής σας ως μελισσοκόμοι.

Έχετε δει ποτέ άτομο που υποφέρει από την μέση του?

Τον έχετε δει να σέρνει τον εαυτό του από εδώ και εκεί? Να μην μπορεί να σηκώσει κάτι εύκολα? Να πονά με φρικτούς πόνους? Να έχει μείνει μισός?

Όχι?

Εγώ όμως έχω δει!

Ένα μεγαλομελισσοκόμο (ένας από τους 3 - 4 που με βοηθήσανε) καθώς και τον θείο μου (σαν παλικαράκι έκοβε κάθε χρονιά 1000 τόνους ξύλα στην πριονοκορδέλα, σήκωνε 100 κιλά τσουβάλια σιτάρι, έχτιζε με κοτρόνες πετροντούβαρα και καλντερίμια, δεν μασούσε σε τίποτα) και οι δύο τώρα είναι σαν Γαλλικά κλειδιά πλέον!

Πάθανε ζημία στην μέση τους και τα έχουν δει όλα κολιόμενα (πολύ εύκολο είναι, πιο εύκολο από το αλλεργικό σοκ, πιο εύκολο από τροχαίο, πιο εύκολο από θερμοπληξία, πιο εύκολο και από το να σε τσιμπήσει φίδι και όμως οι περισσότεροι ενώ προστατεύονται για ένα από τα τέσσερα ή αν είναι έξυπνοι και από τα τέσσερα, ωστόσο έχουν την τάση να υποτιμούν ένα κίνδυνο πολλές φορές πιθανότερο και από τους τέσσερις άλλους μαζί!*).

*Για προστασία από το αλλεργικό σοκ τεστ αλλεργίας και στολή, για προστασία από τα τροχαία κομμένα τα ξύδια, κομμένες οι μαλακίες στον δρόμο, και ζωνούλα διαρκώς, για προστασία από την θερμοπληξία και τα φίδια δείτε προηγούμενες αναρτήσεις Έσο έτοιμος και Τα φίδια στην Ελλάδα.

Και ξέρετε ζημίες στην μέση ή στην πλάτη δεν διορθώνονται ΠΟΤΕ και με ΤΙΠΟΤΑ

Είναι κατευθείαν κόκκινη κάρτα, αποβολή, και πέναλτι!

Το πάθατε? 

Ξεχάστε την μελισσοκομία και όχι μόνο! 

Οι μονές κυψέλες μπορεί να ζυγίζουν από 30-40 κιλά αλλά οι διπλές άνετα φτάνουν και 55-65 κιλά (και υπάρχουν και κάτι παππούδια μελισσοκόμοι που μιλάνε ακόμα και για 75-85 αλλά εγώ ακόμα αυτό το ανέκδοτο δεν το έχω δει χα χα χα). 


Και με την ευκαιρία των νέων κυψελών ένα οδοιπορικό στην μετατροπή των κουτιών (μην γελιέστε αν δεν μπούνε κλειδιά, μάνταλα, κουτιά είναι όχι κυψέλες χα χα χα).

Το λοιπών παρτίδα με έτοιμες πυροσφραγισμένες, βαμμένες, και παραφιναρισμένες κυψέλες (κουτιά). Θυμάστε που σας έλεγα πως πρέπει να ψάχνετε διαρκώς για λύσεις που μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρόνο, εργασία, χρήμα (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Χαμένος στο λαβύρινθο).

Μια λύση είναι και αυτή, με κόστος παραπλήσιο με το κόστος βαψίματος παίρνεις τις κυψέλες (κουτιά) σχεδόν έτοιμα και γλυτώνεις 10-15 ημέρες εργασίας σε βαψίματα. Δουλεύουμε είπαμε εξυπνότερα και όχι σκληρότερα μόρτες μου. Στο μέλλον φυσικά θα κατασκευάσω μια παραφινιέρα για να μπορώ χωρίς ιδιαίτερο κόστος ανά 3-4 χρόνια να ξαναπερνώ με παραφίνη τις κυψέλες και για την προστασία τους και για απολύμανση.


Και έχουμε και λέμε πρώτο στάδιο είναι το πέρασμα των χειρολαβών (ή και τελευταίο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό). Καλό πάντως θα είναι να κάνετε το κάθε στάδιο μόνο του (σημάδεμα, δέσιμο κλειδιών, πέρασμα κλειδιών, μάνταλα, χειρολαβές), είναι ταχύτερα έτσι.

Και πάμε στο τι είναι απαραίτητο για αυτό το στάδιο:
1/Σφυρί (εμένα με βολεύει το 200 gr τα άλλα είτε έχουν αδύναμο χτύπημα στο χέρι μου είτε κάνουν κάτι τρυπάρες Ναααααααααααααααααα! Χα χα χα).
2/Λαμαρινόβιδες Νο 9 (αν και αυτό παίζει, καλό είναι να χωράνε ακριβώς στις υποδοχές στα κλειδιά γιατί είναι συχνό πρόβλημα να εξέχουν λίγο και να μαγκώνει το κλειδί επάνω τους).
3/ Χειρολαβές (εδώ έχουμε 2 ειδών, βαρύ τύπου και ελαφρύ τύπου, διαφορά στην τιμή αλλά και στην ευκολία μεταφοράς, θα συνιστούσα βαρύ τύπου αλλά λόγου ότι ανεβάζει το κόστος ακόμα και οι προμηθευτές δεν τις προτιμούν-κακώς-).
4/Μαρκαδόροι (που θα τους χρησιμοποιήσουμε για να βάζουμε τα σημάδια για τα κλειδιά και τις χειρολαβές).
5/Μεζούρα ή μέτρο (για να το χρησιμοποιήσουμε ως οδηγό, βάζουμε πάνω της τα σημάδια που θέλουμε και σημαδεύουμε τις κυψέλες εκεί που πρέπει χωρίς να κάνουμε διαρκώς μετρήσεις).
6/ Βιδολόγος (η μεγαλύτερη εφεύρεση μετά το Rock and Roll! χα χα χα).



Το σημάδι στην μεζούρα για τις χειρολαβές είναι στους 25,5 πόντους (το μήκος της κυψέλης Langstroth βλέπετε ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ  είναι 50,8 αρά 51 πόντοι, το μισό αυτής 25,5).

 

Με την βοήθεια της μεζούρας σημαδεύουμε ακριβώς στην μέση την κυψέλη (το θεωρώ δεδομένο ότι θα σας κόψει να βάλετε την άκρη της μεζούρας στην άκρη της κυψέλης! χα χα χα).


Βάζουμε και την χειρολαβή στους 2 πόντους κάτω από το πάνω άκρο της γονοφωλιάς (βοηθά αφάνταστα να υπάρχει δεύτερο άτομο να βοηθά με το να κρατά σταθερή την χειρολαβή όσο εσείς βιδώνετε βίδες με τον βιδολόγο, αλλιώς θα πρέπει να τοποθετείτε την χειρολαβή και να καρφώνετε λίγο την λαμαρινόβιδα για να μείνει σταθερή στην θέση της).


Βιδώνοντας χιαστή (φανταστείτε τις βίδες στις θέσεις 1 έως 4, ε βιδώνετε πρώτα τις 1-3 και μετά τις 2-4) περνάτε στις χειρολαβές βαρέος τύπου 4 βίδες.


Και 5 βίδες στις ελαφρύ τύπου (δείχνουν λίγο ψεύτικες ε?).


Τα κλειδιά τώρα: πόρπη (άγκιστρο) και το κυρίως κλειδί (σας αρέσει η ορολογία? Δικιά μου είναι χα χα χα), το κυρίως κλειδί είναι σε 2 κομμάτια, θα πρέπει μόνοι σας να το "δέσετε", φροντίστε να φτάσει το πάνω μέρος μέχρι την μέση των σπειρωμάτων για να υπάρχουν μπόσικα και ανοχές για μικρορυθμίσεις των καπακιών και των ορόφων (βασικό αυτό μην το πάτε πολύ πάνω ή κάτω θα το μετανιώσετε πικρά!).


Εύκολη εργασία αλλά αν το κάνεις δεκάδες φορές ή εκατοντάδες και χρόνο θέλει και κόπο.


Για το τρίτο στάδιο θα χρειασθούμε:
1/Σφυρί.
2/Λαμαρινόβιδες Νο 9.
3/Τα ολοκληρωμένα κλειδιά.
4/Μαρκαδόροι.
5/Μεζούρα ή μέτρο.
6/Βιδολόγος.


Για να περάσουμε τα κλειδιά αρχίζουμε με το πέρασμα της πόρπης (άγκιστρου) στο καπάκι, και συγκεκριμένα στην μέση ανάμεσα στους δύο αερισμούς. Το σημάδι εδώ είναι στους 5,5 πόντους γιατί το ενδιάμεσο διάστημα ανάμεσα στους αεραγωγούς είναι 11 πόντοι (στις κυψέλες που εγώ τουλάχιστο προμηθεύομαι,σε άλλο κατασκευαστή μπορεί να είναι διαφορετικό! Προσοχή!).


Περνούμε την πόρπη έχοντας την να πατά λίγο επάνω στην λαμαρίνα και να εξέχει ελάχιστα από κάτω από το καπάκι (λίγο 1-2 χιλιοστά).Καλό είναι να βάζετε την τρίτη βίδα με λίγη κλίση προς τα πάνω γιατί πολλές φορές αν δεν το κάνετε αυτό θα βρίσκει το κλειδί στην βίδα και θα έχετε πρόβλημα στο να το ανοιγοκλείνει! 


Έχοντας την πόρπη (άγκιστρο) τώρα ως οδηγό βάζουμε το κυρίως κλειδί να αιωρείται ελεύθερα και όπου έχει βρει το σημείο ισορροπίας του να το βιδώνουμε στην γονοφωλιά (είπαμε η κεφαλή του κυρίως κλειδιού στην μέση των σπειρωμάτων για να υπάρχουν μπόσικα).


ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Αυτή είναι λάθος τοποθέτηση! Εδώ έχει μπει ανάποδα η βάση του κλειδιού. Είναι τόσο εύκολο να το κάνεις το λάθος όταν κάνεις μια επαναληπτική εργασία (π.χ. να δένεις κλειδιά) όσο το να δεις μια εικόνα και να μην βρεις το λάθος μέσα σε αυτή αν δεν προσέχεις για αυτό! Δεν παρατηρήσατε πουλάκια μου ότι στην εικόνα για τα προαπαιτούμενα του περάσματος των κλειδιών έχω εσκεμμένα λάθος το κλειδί ε? Τώρα μόλις πήγατε να δείτε πως σας ξέφυγε ε? Είπαμε όταν είσαι χαλαρός το λάθος είναι εύκολο, όταν κάνετε κυψέλες φροντίσετε να μην είσαστε χαλαροί! Θα βασανίζεστε μετά για να το διορθώσετε!


Έχοντας τώρα το κυρίως κλειδί στην γονοφωλιά ως οδηγό περνάτε κάτω στον όροφο την πόρπη (άγκιστρο). Βλέπετε που θα πρέπει να είναι έτσι ώστε να είναι ακριβώς ίσια και χωρίς μπόσικα με το κυρίως κλειδί (είπαμε μπόσικα θα παίρνει από το σπείρωμα του κλειδιού και μόνο) και βιδώνετε την πόρπη στον όροφο (εδώ και αν είναι χρήσιμο είτε ένα τρίτο χέρι σας ή ουρά είτε ένα δεύτερο άτομο χα χα χα). 


Αντίστοιχα όπως περνούμε το κυρίως κλειδί στην γονοφωλιά έχοντας ως οδηγό την πόρπη (άγκιστρο) στο καπάκι περνάμε και το κυρίως κλειδί και στον όροφο.


Για το τελευταίο στάδιο χρειάζονται:
1/Σφυρί.
2/Πόρτα κυψέλης.
3/Μάνταλο ( ή και δύο μάνταλα διαφορετικού μεγέθους ένα μικρό για να κάνεις την τρύπα και το σπείρωμα -είναι ευκολότερο έτσι- και το κανονικό που θα έχεις μόνιμα στην πόρτα).


Το μάνταλο τώρα το βάζουμε έχοντας την πόρτα σε διαμόρφωση χειμερινή (ανοιχτή λίγο κάτω) και όχι κλειστή τελείως (αν δεν το καταλαβαίνετε το γιατί κάντε μια δοκιμή ανάποδα και θα δείτε το γιατί χα χα χα). Και με μια ελαφριά κλίση του μάνταλου από αριστερά προς δεξιά (για να κλείνει και να ανοίγει ευκολότερα με μισή και μόνο στροφή, σε αντίθεση με το να το βάλετε τελείως ίσια και να θέλει 1-2 πλήρες στροφές για το ίδιο πράγμα-να κάτι λεπτομέρειες που μόνο η εμπειρία των παλιών μπορεί να σου μάθει!-). Θα χρειασθεί να καρφώσετε ελαφριά το μάνταλο πρώτα πριν αρχίσετε το περιστρέφετε για να δημιουργηθεί το σπείρωμα μέσα στην κυψέλη (το πιο σπαστικό από όλα να περιστρέφετε συνεχώς και να μην αρπάζει στο ξύλο για να δημιουργηθεί το σπείρωμα! Καλό είναι να χρησιμοποιηθεί μικρότερο μάνταλο για αυτή την δουλεία).


Είπαμε θα πρέπει να είναι τσίμα τσίμα στην χειμερινή διαμόρφωση της πόρτας.


Και βουαλά ολοκληρωμένη (υπάρχει και η άποψη να μπαίνουν οι χειρολαβές μπροστά για να πιάνει η κυψέλη λιγότερο χώρο -η μια χειρολαβή δεν πιάνει χώρο γιατί είναι πάνω από την σανίδα πτήσης- σωστό και αυτό αλλά με μερικές παρατηρήσεις: Συνήθως οι κυψέλες έχουν εσοχή από εμπρός και πίσω ενώ από τα πλάγια δεν έχουν -παλιά είχαν αλλά είναι φραγκοκίλερ οι κατασκευαστές κυψελών και δεν κάνουν πλέον τον κόπο να κάνουν και από τα πλάγια-οπότε αν τις βάλεις από τα πλάγια έχεις κέρδος άλλες δύο λαβές. Δεύτερο  δεν βάζουν από μπροστά ακριβώς στην μέση την χειρολαβή (υπάρχει το κλειδί εκεί Γκαζαγκούκου!) οπότε και το βάρος της κυψέλης δεν είναι τελείως κεντραρισμένο, και στις μονές αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα στις διπλές όμως? Και τελευταίο σε περίπτωση που τις μεταφέρουν δύο άτομα (ένας από κάθε πλευρά) όταν η χειρολαβή είναι μπροστά πίσω τότε ο ένας περπατά έχοντας την είσοδο της κυψέλης να τον "κοιτά", μια μαλακία να γίνει και να μην κλείσει σωστά η είσοδος και αυτός θα γίνει άμεσα σουρωτήρι χωρίς να καταλάβει τι τον χτύπησε, αντίθετα εάν είναι από τα πλάγια οι χειρολαβές μπορεί να βγούνε οι μέλισσες αλλά δεν θα σε τσακίσουν άμεσα, κατά τα άλλα έχουν δίκιο οι πίσω μπρος χειρολαβιστές χα χα χα).  


Καλά μιλάμε είναι Poetry in Motion!

Poetry in motion
Walkin' by my side
Her lovely locomotion
Keeps my eyes open wide

I love every movement
And there's nothing I would change
She doesn't need improvement
She's much too nice to rearrange



Τίποτα δεν συγκρίνεται με το να έχεις τελειώσει μια παρτίδα με κυψέλες (ίσως μόνο ο τρύγος , αλλά με μικρή και μόνο διαφορά χα χα χα). Ένας τοίχος με μονές κυψέλες (ανάλογα με τον σχεδιασμό και οι αγορές μην ξεχνιέστε! Υπάρχει ο χειρισμός οι δυνατές να βοηθούν τις αδύναμες με πλαίσια υπάρχει και ο αντίστροφός όμως χα χα χα). Ελπίζω σε λίγο καιρό να σας έχω και ανάρτηση με παραφινάρισμα από εμένα των κυψελών για να πούμε ωραία τα είδαμε όλα πλέον χα χα χα.

Το να σε ζει μια εργασία είναι καλό, το να σε γεμίζει και σαν άνθρωπο μάλιστα είναι υπέροχο, αλλά το να σε κάνει και περήφανο μαζί με όλα τα άλλα είναι κάτι φίλοι μου που δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια!

Τα ξαναλέμε Amigos!

Vamos Alania!

Μότσανος Λάζαρος
Σοχός 09/04/2014






4 σχόλια:

  1. Το βερνίκι ( τύπου xyladecor) που έχεις βάψει τις κυψέλες σου, λυπάμαι αλλά δεν θα αντέξει για πολύ. Στην αρχή είχα και εγώ ενθουσιαστεί, αλλά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
    Κοίτα εδώ http://ixnilatis33.blogspot.gr/2009/02/blog-post_10.html
    κι εδώ:
    http://ixnilatis33.blogspot.gr/2013/01/blog-post_13.html
    συγχαρητήρια για το υπέροχο μπλόγκ σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ιχνηλάτη για τα καλά σου λόγια αλλά πιστεύω ότι η δικιά σου προσφορά με το αρχείο κλεμμένων κυψελών καθώς και το αρχείο δηλητηριάσεων θα είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά των μελισσοBloggers αν ποτέ την ιεραρχήσουν στο μέλλον οι ιστορικοί του διαδικτύου χα χα χα. Δεν είναι βαμμένες σε αυτή την ανάρτηση όμως με βερνίκι αλλά είναι έτοιμες παραφιναρισμένες, βαμμένες και πυροσφραγισμένες από την εταιρία που τις αγόρασα (κόστος για αυτά 3 ευρώ η μονή, 4 η διπλή!) εγώ πέρασα σε αυτή την παρτίδα μόνο κλειδιά και χειρολαβές. Επίσης έχω σε άλλες αναρτήσεις μου τον τρόπο βαφής που προτείνει το εργαστήριο μελισσοκομίας του ΑΠΘ αλλά δυστυχώς αυτό σου παίρνει χρόνο που από ένα σημείο και μετά δεν τον έχεις. Στο μέλλον θα κάνω δικιά μου παραφινιέρα για να παραφινόνω (και να απολυμάνω με αυτό τον τρόπο ανά 2-3 χρόνια τις κυψέλες μου) χωρίς να έχω εξαρτήσεις από άλλους (πχ την εταιρία ), έχεις δίκιο για τις παραφινέρες με θέρμανση αερίου αλλά μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν και καυσόξυλα για αυτή την δουλεία, ο υπέροχος μελισσοκόμος (και ο καλύτερος της Ελλάδος!) που μου έμαθε αυτή την δουλειά χρησιμοποιεί παραφινιέρα την οποία θερμαίνει με αυτό τον τρόπο, ή ακόμα και με ηλεκτρικές αντιστάσεις από πλυντήριο ή θερμοσίφωνα (κάπου είχα δει κάποια παιδιά που είχαν κάνει κάτι τέτοιο). Οπότε και ο κίνδυνος μιας πολύ άσχημης έκρηξης (τίποτα δεν είναι χειρότερο από μια έκρηξη αερίων καυσίμων! Ε ίσως μόνο τα πυρηνικά χα χα χα) ελαχιστοποιείται (καλό είναι να υπάρχει και καπάκι στην παραφινιέρα ώστε άμα αυτοαναφλεγεί η παραφίνη απλώς να σκεπάζεις την φωτιά με το καπάκι και να σβήνει μόνη της σε δευτερόλεπτα). Επίσης όπως πολύ σωστά επισημαίνεις την δυνατότητα με την βαφή να ταυτοποιείς τις κυψέλες σου για πάντα, υπάρχουν τέτοιες βαφές με μικροκρυστάλλους στην Αμερική και ίσως έρθουν και σε εμάς αν το κόστος τους είναι μικρό, αλλά πάλι πάμε στο πρόβλημα βαφής των κυψελών που αν έχεις ένα αριθμό και πάνω (και μικρή οικογένεια χα χα χα) είναι μέθοδος απαγορευτική. Μια λύση είναι να μην έχεις συνδετήρες στις κυψέλες (η πρόπολη και το βάρος σε φυσιολογικές συνθήκες αρκούν για να μην ανοίγει η κυψέλη) και στην μεταφορά να βάζεις μικρούς ιμάντες με καστάνιες για να τις κάνεις ένα σώμα μια ψυχή με το καπάκι και τους ορόφους (το κάνουν αυτό πάλι στην Αμερική), φυσικά τις ημέρες πριν την μεταφορά θα τρελαθείς να περνάς ιμάντες στις κυψέλες αλλά το αντίστοιχο πρόβλημα θα το έχει και κάθε καλοπαίδι που θέλει να "απαλλοτριώσει" την περιουσία σου χωρίς φυσικά όμως να έχει την ευχέρεια του χρόνου που έχεις εσύ! Δύσκολα όλα τα προβλήματα που αναφέρουμε και θέλουν κόπο και σκέψη η κάθε λύση που αναφέρουμε ως πιθανή. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια πάλι αλλά κυρίως σε ευχαριστώ για την προσπάθεια που κάνεις να προστατέψεις τον κλάδο από τις δυο κυριότερες απειλές του μετά από τα μικρά Βαρρόα!

      Διαγραφή