UA-50457385-1

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Viva La Revolution


Ένα αγαπημένο θέμα της τέχνης είναι και η επανάσταση. Υπάρχουν αριστουργήματα στα οποία απεικονίζονται ιστορικές στιγμές (ορόσημα , ή δραματικές καμπές της εξέλιξης μιας επανάστασης). Αριστουργήματα που αποτελούν πηγή έμπνευσης για τις μεταγενέστερες γενιές, που μπορούν να υφίστανται παρόμοια προβλήματα και συνθήκες, προβλήματα και συνθήκες που προκάλεσαν τις κοινωνικές εκρήξεις που άλλαξαν σιγά σιγά την μορφή του κόσμου.


Τουλάχιστο στις επιτυχημένες επαναστάσεις, και από λαούς οι οποίοι είχαν το καλλιτεχνικό υπόβαθρο για να τις μετουσιώσουν σε έργα τέχνης. Παραδείγματος χάρη στα δείγματα που θα δούμε παρακάτω υπάρχουν έργα για την Αμερικανική επανάσταση, την Γαλλική, την Οκτωβριανή, την Κινέζικη, την Ελληνική και άλλες (Ελληνική επανάσταση η οποία ενώ δεν υπήρχε το κατάλληλο υπόβαθρο, χάρη στους φιλέλληνες απεικονίστηκε με πολύ δραματικό τρόπο).



Επίσης στις μέρες μας περισσότερο δίνεται έμφαση σε μορφές τέχνης πιο άμεσες από ότι πριν από 150 χρόνια (π.χ. τραγούδια, αφίσες και μπροσούρες, ποίηση και πεζογραφία, κινηματογράφος και φωτογραφία) τα οποία εκφράζουν περισσότερο τις συνθήκες που προκύψαν από την βιομηχανική επανάσταση (επανάσταση παντού), παρά με τις κλασικές μορφές τέχνης (γλυπτική, ζωγραφική), και οι οποίες μπορούν να συνεπάρουν περισσότερο τις μάζες για την επίτευξη των σκοπών της επανάστασης. 



Αξιοπερίεργο είναι ότι σε μερικές επαναστάσεις είναι ιδιαίτερα προσωποπαγής η απεικόνιση της επανάστασης με ένα ή δυο ηγετικά πρόσωπα να καρπώνονται όλη την προσοχή και σημασία, και ακόμα περισσότερο αυτό φαίνεται σε επαναστάσεις με κομουνιστικό υπόβαθρο (Κούβα, Ρωσία. Κινά), ή σε υπανάπτυκτες περιοχές (Ιταλία και λατινική Αμερική του 19 αιώνα). Βέβαια όταν έγιναν οι κομουνιστικές επαναστάσεις και οι τρεις παραπάνω χώρες ήταν και αυτές υπανάπτυκτες.



Παρακάτω θα εκθέσω χαρακτηριστικά δείγματα από κάποιες επαναστάσεις, κυρίως ζωγραφικούς πίνακες, που δίνουν ένα μέρος από το πάθος που χαρακτήριζε αυτά τα γεγονότα και το δυναμισμό των λαών που συμμετείχαν σε αυτά.



Και ελπίζω αυτό το μικρό δείγμα να αποτελέσει έναυσμα για οποίον το επιθυμεί, για περαιτέρω ερευνά (πηγές υπάρχουν πολλές, με πρώτη και αμεσότερη το ίδιο το διαδίκτυο).



Αμερικανική Επανάσταση



Αμερικανική Επανάσταση



Γαλλική Επανάσταση



Γαλλική Επανάσταση



Γαλλική Επανάσταση



Γαλλική Επανάσταση



Ισπανική Επανάσταση/ Αντίσταση



Ελληνική Επανάσταση



Ελληνική Επανάσταση



Ελληνική Επανάσταση



Μεξικανική Επανάσταση



Μπολιβαριανή Επανάσταση



Μπολιβαριανή Επανάσταση



Οκτωβριανή Επανάσταση



Οκτωβριανή Επανάσταση



Κινεζική Επανάσταση



Κινεζική Επανάσταση



Κουβανική Επανάσταση



Κουβανική Επανάσταση





Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 27/04/2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου