UA-50457385-1

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Σορμπέ με μέλι Φθινοπωρινές γεύσεις

Και σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης Σορμπέ με μέλι Καλοκαιρινές απολαύσεις έχουμε και λέμε σορμπέ με γεύσεις φθινοπώρου. Το καλοκαίρι κάποια στιγμή θα τελειώσει αλλά αυτός δεν είναι λόγος να τελειώσουν και τα σορμπέ.

Οπότε και βάζουμε τα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα φρούτα στο παιχνίδι.

Αρκετά με τα λόγια πάμε στην ουσία τώρα, την γλυκιά και δροσερή ουσία.

Σορμπέ με μέλι και κυδώνι




Συστατικά για 8 μερίδες


170 gr Μέλι.


1,8 Kg Κυδώνια (περίπου 6 μεσαίου μεγέθους καρποί ξεφλουδισμένοι και τεμαχισμένοι).

500 ml Νερό. 

200 gr Ζάχαρη.

2 Καρποί βανίλιας

4 καρποί αστεροειδούς γλυκάνισου.

0,6 gr Αλάτι.

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα κυδώνια, το νερό, την ζάχαρη, και το μέλι. Ανοίγουμε κατά μήκος τους καρπούς της βανίλιας και με την άκρη ενός κουταλιού (ή και με το μαχαίρι) παίρνουμε από μέσα του τους σπόρους, και τους προσθέτουμε μαζί με τον γλυκάνισο και το αλάτι στο μείγμα και ανακατεύουμε. 

Σιγοβράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, χαμηλώνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε σχεδόν πλήρως την κατσαρόλα με το καπάκι της (για να μην χάσουμε πολλά από τα υγρά του μείγματος μας αλλά ταυτόχρονα να τα μειώσουμε και λίγο). Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα κυδώνια μαλακά και ροζ. 

Βάζουμε τα κυδώνια με το σιρόπι τους μέσα στο ψυγείο για μία νύχτα (ή μερικές ώρες).

Ξεχωρίζουμε μερικές φέτες κυδώνι για να το σερβίρουμε ως γαρνιτούρα στο σορμπέ καθώς και περίπου 60-70 ml από το σιρόπι του κυδωνιού (που θα το χρησιμοποιήσουμε και αυτό για την γαρνιτούρα πάνω από το σορμπέ), και τα βάζουμε και αυτά στο ψυγείο.

Το υπόλοιπο το βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το σιρόπι του και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνει λείο. Βάζουμε τώρα το μείγμα μέσα σε μια παγωτομηχανή για 20 λεπτά ή μέχρι να παγώσει. Το βάζουμε σε αεροστεγές δοχείο (σκεπάζουμε την επιφάνεια του πλήρως με λαδόκολλα) στην κατάψυξη, όπου και μπορεί να διατηρηθεί έτσι έως ένα μήνα.

Το σερβίρουμε με φέτες από το κυδώνι που κρατήσαμε και το περιχύνουμε με το σιρόπι του.

Σορμπέ με Bourbon μέλι και ροδάκινα



Συστατικά για 8 μερίδες

170 gr Μέλι.

1.2 Kg Ροδάκινα (10 μεγάλα ροδάκινα).

1,6 lt Φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού.

1,6 lt Νερό.

5 ml Εκχύλισμα Βανίλιας (1 κουταλάκι του γλυκού).

1,2 gr Αλάτι.

90 ml Bourbon (6 κουτάλια της σούπας).

Εκτέλεση

Πλύνετε και ξεφλουδίστε τα ροδάκινα (μπορείτε και να μην τα ξεφλουδίστε και να έχετε πολλά χρώματα στο Σορμπέ σας καθώς και διαφορετικές υφές, ανάλογα τα γούστα σας πράξτε), τυχών ανωμαλίες στην επιφάνεια τους απομακρύνετε τις (λακκάκια, εξογκώματα, χτυπήματα). Αφαιρούμε και τα κουκούτσια.

Βάζουμε τα Ροδάκινα  μέσα σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνει απαλό και λείο το μείγμα μας. Προσθέτουμε στο μείγμα μας το μέλι, τον χυμό λεμονιού, το νερό, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μείγμα μας σε ένα ρηχό ταψί ή μια κατσαρόλα.

Βάζουμε το μείγμα μας στην κατάψυξη για μία ώρα (ή μέχρι να αρχίσει να σταθεροποιείται στις άκρες του). Βγάζουμε το μείγμα από την κατάψυξη και με ένα πιρούνι (ή ξύλινη κουτάλα) ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ξαναβάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη και κάθε μια ώρα επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για 4-5 ώρες μέχρι το μείγμα να είναι ωραία και ομογενοποιημένα μουλιασμένο παντού.

Προσθέτουμε το Bourbon και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε το μείγμα σε αεροστεγή δοχείο και το βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Καλό είναι να αφήσουμε το σορμπέ για 15-20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρουμε για να μαλακώσει.

Σορμπέ με μέλι και μήλο




Συστατικά για 8 μερίδες

15 gr Μέλι (1 κουτάλι της σούπας).

0,6 Kg Πράσινα μήλα.

360 ml Νερό.

300 gr Ζάχαρη.

Χυμό από 1,5 Λεμόνια.

Εκτέλεση

Βάζουμε τα κομμάτια από τα μήλα και το χυμό από μισό λεμόνι μέσα σε αεροστεγή δοχείο και τα ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε το δοχείο για μία νύχτα (ή μερικές ώρες) στην κατάψυξη.

Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό και την ζάχαρη να φτάσουν σε σημείο βρασμού σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για 5 λεπτά. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.

Βάζουμε τα μήλα στο μπλέντερ μαζί με το χυμό από ένα λεμόνι και το σιρόπι και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνει λείο. Προσθέτοντας και την φλούδα των μήλων αποκτά περισσότερη υφή το σορμπέ και δεν είναι τόσο λείο (προσωπικά τα γούστα και ανάλογα πράξετε).

Βάζουμε το μείγμα σε μια παγωτομηχανή (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή) για ένα δεκάλεπτο. Αφήνετε το σορμπέ σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά για να μαλακώσει.

Πικάντικο σορμπέ με μέλι και πορτοκάλι



Συστατικά για 8 μερίδες

340 gr Μέλι.

400 gr Ζάχαρη.

1,4 lt Νερό.

60 gr Ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού ψιλοτριμμένο (4 κουτάλια της σούπας).

4 ολόκληρους σπόρους κάρδαμου (ή αστεροειδή γλυκάνισο).

4 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικό).

2 φύλλα δάφνης (κατά προτίμηση φρέσκα).

30 gr Ξύσμα από φρέσκο Τζίντζερ.

950 ml δροσερό χυμό πορτοκαλιού.

90 ml φρέσκο χυμό λεμονιού.

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τον χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά θερμαίνουμε το μείγμα μέχρι να βράσει και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βράζουμε μέχρι το σιρόπι να γίνει πηκτό και μείνει λίγο περισσότερο από τον όγκο που είχε αρχικά (περίπου 12 λεπτά). Αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα.

Στραγγίζουμε το μείγμα σε με ένα ψιλό στραγγιστήρι μέσα σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού, σκεπάζουμε με ένα καπάκι την κατσαρόλα και την βάζουμε μέσα στο ψυγείο για μία νύχτα.

Βάζουμε το μείγμα σε μια παγωτομηχανή (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή) για ένα δεκάλεπτο. Βάζουμε το μείγμα σε ένα δοχείο και το βάζουμε στην κατάψυξη για 6 τουλάχιστο ώρες, μπορεί να καταναλωθεί στις επόμενες 3 ημέρες.




Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 12/6/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου