UA-50457385-1

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Μελιτωγόνα έντομα και μελιτωφορίες



Τι λέει παίδες σας έχω λείψει καθόλου?

Τσουκκκκκκ!

Δυστυχώς όμως πρέπει να φροντίζω και που και που και τα μελισσάκια μου, δεν πειράζει και να μην αναρτώ διαρκώς αναρτήσεις γιατί θα φτάσουν και κάποιοι να λένε ότι για να δαπανά αυτός τόσο χρόνο για το Blog του δεν θα έχει μελίσσια να ασχολείται!

Και για να βγούμε και λίγο εκτός θέματος πριν αρχίσουμε καν να αναπτύσσουμε το θέμα μας!

Χα χα χα.

Παιδιά κάποιοι από τους Bloggers του μελισσοκομικού χώρου διαρκώς γράφουνε ότι όσοι θέλετε να μάθετε για την μελισσοκομία θα πρέπει να διαβάζετε διαρκώς μελισσοκομικά βιβλία και να έχετε από δίπλα και ένα παλιό μελισσοκόμο, και να μην βασίζετε όλη την γνώση σας στα μελισσοκομικά Blog, τα περισσότερα δεν είναι αξιόπιστα έτσι και αλλιώς, καλώς κακώς έτσι είναι.

Οπότε ναι μεν μπορείτε να έχετε παράπονα σχετικά με το επίπεδο των γνώσεων που σας προσφέρουν, αλλά θα βάλω εδώ 2 επισημάνσεις: 

α/ Τα Blog κανένας δεν σας υποχρεώνει να τα διαβάζετε, τα διαβάζετε με δικιά σας ευθύνη, δικιά σας είναι και η ευθύνη αν η επένδυση στην γνώση σας επάνω στην μελισσοκομία βασίζεται αποκλειστικά μόνο σε αυτά, ο κάθε ένας έχει ευθύνες πάνω σε κάθε τι που κάνει ή δεν κάνει, μην το ξεχνάτε αυτό. 

β/ Όλοι οι Bloggers δεν είναι το ίδιο πράγμα, δεν δέχομαι να με τσουβαλιάζει ο κάθε "εξυπνάκιας" σε κάθε βλακεία επιπέδου καφενείου που θα γράψει μέσα από το πληκτρολόγιο του σε σελίδες ή ομάδες ή και σε αναρτήσεις από Forum μελισσοκομικά που "αναστήθηκαν" τελευταία έχοντας 1-2 σχόλια τον μήνα (όταν σε κάθε μελισσοκομική ομάδα στο FB 1-2 σχόλια υπάρχουν κάθε λεπτό, να μην ξεχνιόμαστε!).

Ότι έχετε να πείτε ορισμένοι από εσάς να το λέτε με ονοματεπώνυμο και να μην γενικεύετε άδικα και μικρόψυχα, αν δεν γουστάρετε εμένα να το γράφετε "Η αρκούδα έχει ένα πολύ επιθετικό τρόπο γραφής και είναι απόλυτος, ο ωμός ρεαλισμός του είναι παρατραβηγμένος, και η τσαντίλα που πουλά μπορεί να ήταν ότι πρέπει για μια αθλητική εφημερίδα του 80 και τον Αποδυτηριάκια αλλά εδώ δεν ταιριάζει, καθώς και οι ατελείωτες παραπομπές του κουράζουν"* αλλά να το γράφετε με ονοματεπώνυμο (αφού το παίζετε και "ο.κ. είμαι τελείως άνετος να κάνω κριτική σε οποιοδήποτε", γιατί αυτή η δειλία να μην είσαστε συγκεκριμένοι και να μην ονοματίζετε για τον ποιον λέτε το κάθε τι?). Γιατί ξέρετε κάποιοι το "Οι Bloggers γράφουν μπούρδες και βλακείες" το παίρνουν προσωπικά! Καλώς κακώς κάποιοι δεν είναι γαϊδούρια να ακούνε γενικεύσεις και από το ένα αυτί να μπαίνει από το άλλο να βγαίνει! Το κάθε τι το παίρνουν σε προσωπικό επίπεδο (και μόνο έτσι θα πρέπει να κάνουν οι πραγματικοί άντρες).




Το να με τσουβαλιάζουν γενικά και ελαφρά την καρδιά με τον κάθε γιδοβοσκό που ανακάλυψε το πληκτρολόγιο και όταν ανοίγει το στόμα του βγαίνουν βατράχια δεν είναι κάτι που θα γίνει από μένα αποδεκτό! Καλός, καλός, αλλά μην μου την βιδώνετε, γιατί είμαι κακός και μόνος χα χα χα! Σχετικά με τα πικρόχολα σχόλια σας για μελισσοκομικές σελίδες ή ομάδες ή και Forum (για να μην ξεχνιόμαστε και κάποιοι, τα Forum δεν είναι τίποτα άλλο από ένα είδος μελισσοκομικής ομάδας του FB χωρίς την συμμετοχή που υπάρχει στις ομάδες του FB! Μια αποτυχημένη μελισσοκομική ομάδα δηλαδή χα χα χα) συνεχίστε να τα κάνετε, δεν έχω τίποτα από τα παραπάνω, δεν θα κάνω ποτέ τίποτε από τα παραπάνω, δεν με νοιάζουν τα κόμπλεξ που θα βγάλετε για αυτά χα χα χα.

*Η κριτική θα πρέπει να είναι και κάποιου επιπέδου, για να είναι εποικοδομητική στο άτομο που αναφέρεται, αυτό εξυπακούεται! Αν δεν μπορεί να είναι αυτού του επιπέδου ή αυτής της μορφής ίσως θα πρέπει να αναλογιστείτε αν πραγματικά θέλατε να κάνετε κριτική ή απλώς αυτός είναι ένας τρόπος για να βγάλετε έξω τα σκατά που σας πνίγουν την ψυχή! Ναι μια κοφτερή γλώσσα που παραμένει κοφτερή ακόμα και μέσα από το πληκτρολόγιο έχει η αρκούδα!

Χα χα χα.

Αρκετά με τα γαβγίσματα πάμε πίσω στο θέμα μας.

Μελιτωγόνα έντομα και μελιτωφορίες τους.

Ωραίο θέμα είπα να το βάλω και αυτό μέσα στην φαρέτρα των αναρτήσεων μου, γιατί θαρρώ ότι ταιριάζει στην θεματολογία του Blog μου (σε αυτό θα αναφερθώ διεξοδικότερα σε επόμενη ανάρτηση μου).

Μερικές αναγκαίες διευκρινήσεις πρώτα, μελισσοκόμοι είμαστε και όχι ερευνητές μελισσοκομίας, οπότε και λογικό είναι να μην κάνουμε μόνοι μας τις έρευνες που παρουσιάζουμε αλλά να χρησιμοποιούμε έρευνες που έχουν κάνει ερευνητές μελισσοκομίας στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό (όποιος θα βρεθεί να μας κατηγορήσει και αυτό, που κάποιοι ήδη το έχουν κάνει και αυτό, να κάνω ακόμα μια διευκρίνηση εδώ. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να διεξάγω τις δικές μου έρευνες, να χρησιμοποιώ το κεφάλαιο μου για τις ανάγκες οποιουδήποτε πειράματος, να αφιερώσω όλη μου την ζωή και την επαγγελματική μου δραστηριότητα για την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας στην μελισσοκομία, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της επιβίωσης μου, όποιος το λοιπών θέλει κάτι τέτοιο από μένα θα μπορεί φυσικά να το έχει αρκεί να μου εξασφαλίσει ένα μισθό μερικών χιλιάδων ευρώ κάθε μήνα μαζί με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, να μου εξασφαλίζει ότι αυτή η σχέση ανάμεσα μας θα κρατήσει όσο χρειάζεται για να βγω στην σύνταξη, κατά την οποία θα αποζημιωθώ πλουσιοπάροχα, να δουλεύω επίσης σε ένα ωράριο πιο εύκολο από αυτό που δουλεύω ήδη, καθώς και όλα τα έξοδα από τις έρευνες μου καθώς και από τα έξοδα του κεφαλαίου μου (καθώς και το ίδιο το κεφάλαιο μου) θα τα καλύπτει αυτός από την τσέπη του! Αυτά παιδιά είναι τα καλά που αποκομίζει ένας πανεπιστημιακός (συν το πολύ αυξημένο κύρος που έχει ως πανεπιστημιακός) για την έρευνα που προσφέρει σε όλους μας, το να απαιτείς το ίδιο από ένα μελισσοκόμο αλλά χωρίς να επωμισθείς εσύ (και γενικότερα το σύνολο των μελισσοκόμων) αυτό το κόστος από όλα τα παραπάνω νομίζω ότι είναι μια απαίτηση που μπορεί να την έχει μόνο ένα πεντάχρονο (και όχι ιδιαίτερα έξυπνο) παιδάκι! Χα χα χα. Αρκούδα τι να πεις!).

Οπότε θα βγάλω πρώτα από όλα την πηγή πάνω στην οποία βασίστηκε μέρος αυτής της ανάρτησης (όχι μόνο αυτής αλλά και της προηγούμενης ανάρτησης Μελισσοκομία και Πεύκο όχι φυσικά πλήρως, η ανάρτηση είναι προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις γνώσεων που χρειάζονται οι μελισσοκόμοι και με τα κατάλληλα εργαλεία για να την αξιοποιήσουν αυτή την γνώση, βλέπετε παράθυρα μελιτωφορίας πεύκου), η οποία είναι η εργασία της κυρίας Σοφίας Γούναρη με τίτλο Μελιτογόνα έντομα της Πεύκης.Τα στοιχεία της παραπάνω εργασίας τα έχω δει και σε άλλα Blog χωρίς καμία επεξεργασία και συνήθως χωρίς και αναφορά στο ποιος την έχει κάνει. Δικαιολογημένα και να διαμαρτύρονται οι διάφοροι ερευνητές όταν η εργασία τους αντιγράφεται από τον οποιοδήποτε χωρίς καμία αναφορά σε αυτόν που την έχει κάνει. Λιγάκι σεβασμό συνάδερφοι, μπορεί κάποια στιγμή κάποιος άλλος να κάνει σε εσάς αυτό που κάνετε εσείς στους άλλους (σε κάτι που μπορεί να είναι πραγματικά δικό σας και όχι προϊόν αντιγραφής), υποθέτω τότε δεν θα σας αρέσει και σε εσάς αυτή η τακτική.

Και τι έχουμε εδώ ρε μάστορα που τόση ώρα μιλάς και ακόμα είμαστε στον τίτλο της ανάρτησης?

Σσσσσσσσσσσσσσσσσ!

Μην λέτε τέτοια και μετά θα λένε οι γιδοβοσκοί ότι μόνο να γράφουμε αβέρτα εκθέσεις μπορούμε!

Χα χα χα.

Οπότε έχουμε τον ορισμό του μελιτωγόνου εντόμου από το Μελισσοκομικό εννοιολόγιο, λεξιλόγιο, και ορολογία

Μελιτωγόνα έντομα: Έντομα που ζούνε με τους χυμούς φυτών (παρασιτούν), τους οποίους ενώ τους έχουν απορροφήσει αποβάλουν ένα μέρος από αυτούς (πολλές φορές εμπλουτισμένα με θρεπτικά στοιχεία από αυτά) με την μορφή μελιτωδών εκκρίσεων τις οποίες τις λαμβάνουν οι μέλισσες (και όχι μόνο) για να παράξουν μέλι μελιτώματος.

Ούπς!

Καλό φαίνεται!

Μια πρόσθετη πηγή εισερχομένων για τα μελίσσια μας έτσι ώστε να παράγουν το πολύτιμο μελάκι τους.

Και ναι είναι, συγκεκριμένα η κυρία Γούναρη αναφέρει ότι το 70% του μελιού που παράγεται στην Ελλάδα είναι μέλι μελιτώματος (65% μέλι από πεύκο και 5% μέλι από έλατο). Πολύ πιθανό και να ισχύει αυτό αν και αν υπάρχει λάθος σε αυτή την πληροφορία θα είναι στην πλευρά της υποτίμησης του ποσοστού του μελιού στην Ελλάδα το οποίο είναι μέλι μελιτώματος. Και αυτό γιατί δεν αναφέρεται καν στο μελίτωμα που παράγεται από τις βελανιδιές (αν και εκεί ένας μύκητας είναι η πηγή του) ή το μελίτωμα που παράγεται από το βαμβάκι. Επίσης δεν είναι δυνατό να υπολογισθεί η συνολική επίδρασή που μπορεί να έχει μια μελιτωφορία από μελιτοφόρα έντομα πάνω στο σύνολο της παραγωγής μελιού το οποίο εκμεταλλεύεται μια συγκεκριμένη νεκταροέκκριση.

Μερικές διευκρινήσεις πρώτα η μελιτωέκκριση που μπορεί να συμβεί από μελιτωγόνα έντομα η οποία δεν έχει επιδιωχθεί με την τοποθέτηση του μελισσοκομείου σε μία περιοχή με σκοπό την εκμετάλλευση της (πχ πεύκο, έλατο, βελανίδι) συνήθως είναι ένα τυχαίο γεγονός, που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όπως την εποχή, την ύπαρξη τον κατάλληλων φυτών κοντά στο μελισσοκομείο, την ύπαρξη των κατάλληλων μελιτοφόρων εντόμων και τον κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη τους, την καταπολέμηση από μέρος των αγροτών της εξάπλωσης τους ή όχι.

Οπότε και η ύπαρξη και μόνο μιας φυτείας αχλαδιών κοντά στο μελισσοκομείο σου δεν σου εξασφαλίζει την βεβαιότητα της μελιτωέκκρισης, θα πρέπει να είναι η κατάλληλη εποχή, άνοιξη ή αρχές φθινόπωρου, η προσβολή της από το κατάλληλο έντομο και η μη αντιμετώπιση από τους δενδροκόμους αυτής της προσβολής (ραντίσματα). Το συγκεκριμένο παράδειγμά το αναφέρω γιατί θυμάμαι μια συζήτηση που είχα με ένα από του παλιούς μελισσοκόμους της περιοχής μου σχετικά με μια τοποθέτηση ενός μελισσοκομείου μου, μου είχε πει σχετικά " Το μέρος αυτό είναι καλό και για το καλοκαίρι, δεν ξέρεις μπορεί να χτυπήσει και καμία μελούρα η αχλαδιά και να πάρεις και πολύ μέλι, θυμάμαι μια χρονιά μελίσσια που τα κρατήσαμε εδώ δώσανε πολύ περισσότερο μέλι από αυτά που κατεβάσαμε στην Κασσάνδρα!". Ναι αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, είναι κάτι που μπορεί να προβλεφθεί? Όχι! Μπορεί να υπάρχει προσβολή στα δέντρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει και σε μελιτωέκκριση, μπορεί τα φυτώρια να μην ανήκουν σε κανένα παππούκα που τα έχει αφήσει στο έλεος του Θεού, αλλά σε κανένα δενδροκόμο που θα αντιληφθεί τι τρέχει και να μεριμνήσει άμεσα στην καταπολέμηση της απειλής για το ζωικό του κεφάλαιο.

Άρα μόνο ως τυχαίο γεγονός μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια ξαφνική μελιτωέκκριση σε τοποθέτηση του μελισσοκομείου μας η οποία δεν είχε στόχο την συγκεκριμένη μελιτωέκκριση. Ένα δώρο έκπληξη που μπορεί να αλλάξει τελείως την πορεία της μελισσοκομικής μας χρονιάς (μια καλή μελισσοκομική χρονιά να την κάνει πολύ καλή, μια μέτρια μελισσοκομική χρονιά να την κάνει καλή, και μια άσχημη μελισσοκομική χρονιά να την κάνει μέτρια, δεν μπορεί όμως μια άσχημη μελισσοκομική χρονιά να την κάνει πολύ καλή, για το κάθε τι υπάρχουν και όρια, μην αφήνετε τα όνειρα σας να σας θολώνουν την πραγματικότητα που αντιμετωπίζετε).

Για να δούμε τώρα τι καλό μας έχει η εργασία της κυρίας Γούναρη.

Ένα από τα ποιο ενδιαφέροντα σημεία της (εκτός φυσικά από τα στοιχεία για το πεύκο) είναι και ένας πίνακας όπου παρουσιάζει τα έντομα που παρασιτούν πάνω σε φυτά και παράγουν μελίτωμα. Δύο παρατηρήσεις πάνω σε αυτόν τον πίνακα (της κυρίας Γούναρη) πρώτον έχει σε γραμμή την οικογένεια (υποοικογένεια, υπεροικογένεια) του κάθε εντόμου ενώ θα έπρεπε να είναι σε ξεχωριστή στήλη (κάτι που βλέπω να το έχουν αντιγράψει τελείως και οι Bloggers που το έχουν στις αναρτήσεις τους χα χα χα). Δεύτερον που είναι το έντομο που παρασιτεί στις ακακίες Κωνσταντινουπόλεως? Γιατί εγώ μελούρα να δίνουν αυτές έχω δει (και  όχι μόνο εγώ)!Επίσης βλέπω ένα μεγάλο κενό σχετικά με τα εσπεριδοειδή πάνω σε αυτό το θέμα! Δύσκολα πιστεύω να μην έχουν και αυτά μελιτωγόνα έντομα να παρασιτούν επάνω τους αλλά μια που δεν έχω προσωπική εμπειρία** πάνω στις συγκεκριμένες καλλιέργειες δεν εκφέρω γνώμη. Όπως δεν εκφέρω γνώμη και για τις μελιτωεκκρίσεις του έλατου, ξερόλες και παντογνώστες είναι άλλοι, αν δεν έχεις τοποθέτηση κάπου για να μπορείς να εκφέρεις γνώμη δεν ανοίγεις την στοματάρα σου, υπάρχουν και όρια στην θεματολογία σου (περισσότερα για αυτά σε επόμενη ανάρτηση), μην ξεχνάμε ποτέ, άλλη η μελισσοκομία της Βόρειας Ελλάδος και άλλη της Νότιας Ελλάδος!

Για αυτό σας έχω πιο πάνω τον ίδιο πίνακα αλλά ελαφρώς διαφοροποιημένο (και σωστό χα χα χα),  όπου έχουμε το κάθε παρασιτικό έντομο, την οικογένεια που ανήκει, καθώς και τα φυτά στα οποία παρασιτεί.

** Ενδιαφέρουσα προσωπική παρατήρηση είναι ότι τα νεαρά κλαδιά και βλαστάρια των δέντρων τις πρωινές και απογευματινές ώρες βγάζουν ένα είδος μελιτώματος που το παίρνουν οι μέλισσες, το διαπίστωσα όταν μάζευα κεράσια πάνω σε μια σκάλα (εκεί να δείτε παλούκι! Χα χα χα)! Επίσης όταν χτυπάει η ψείρα τις κερασιές βρομίζει ο τόπος από μελίτωμα, με μόνους χαρούμενους για αυτή την κατάσταση τις μέλισσες και τις Ζήνες (τις χρυσόμυγες και όχι την πριγκίπισσα του πολέμου χα χα χα).

Στα υπόψη και αυτό.  

Αλλά ας κάνουμε τον κόπο να κάνουμε και ένα βήμα περισσότερο.


Ο πίνακας που βασίζεται στην εργασία της κυρίας Γούναρης είναι μεν σωστός (αν διορθωθεί λιγάκι χα χα χα) αλλά παρουσιάζει τις πληροφορίες έτσι όπως θα τις ήθελε ένας εντομολόγος και όχι ένας μελισσοκόμος!

'Ενας μελισσοκόμος δεν τον ενδιαφέρει πρωτίστως ποιο έντομο παρασιτεί σε φυτά αλλά τα ίδια τα φυτά στα οποία παρασιτεί το έντομο αυτό.

Οπότε και στον παραπάνω πίνακα είναι η προσπάθεια μου να λύσω αυτό το ερώτημα παρουσιάζοντας τις ίδιες πληροφορίες με μορφή που είναι πιο χρήσιμη για μελισσοκόμους.

Δηλαδή θα έχουμε σε αυτό τον πίνακα πρώτα το φυτό στο όποιο παρασιτεί το κάθε έντομο (γιατί στην πραγματικότητα αυτό μας ενδιαφέρει εμάς τους μελισσοκόμους), το λατινικό-επιστημονικό όνομα του κάθε φυτού (για  όποιον ενδιαφέρεται να κάνει και μια έρευνα για το κάθε επιμέρους φυτό που τον ενδιαφέρει), τα έντομα που παρασιτούν σε κάθε φυτό (με το λατινικό-επιστημονικό όνομα του κάθε εντόμου), καθώς και την οικογένεια στην οποία ανήκουν (Ποίος ειν΄μπαμπάςςςςς Ααααααααααααα? όπως λένε και οι Ινδιάνοι στο χωριό μου χα χα χα).

Φιλική επισήμανση στους συναδέλφους μου μελισσοblogger αυτό, δεν κάνετε που δεν κάνετε εσείς την αρχική έρευνα τουλάχιστο προσθέσετε και ένα μικρό λιθαράκι γνώσης ή βελτίωσης σε αυτή! Κάντε το "extra mile" που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι!

Μην τεμπελιάζετε ρε κοπρόσκυλά!

Χα χα χα.





Επίσης η αρχική εργασία της κυρίας Γούναρη έχει ακόμα ένα ενδιαφέρων σημείο, παρουσιάζει τους παράγοντες (και μηχανισμούς) που επηρεάζουν την ανάπτυξη των μελιτωγόνων εντόμων. Καθώς η ανάπτυξη τους επηρεάζεται από την πρόσληψη των νιτρικών από τους χυμούς των φυτών που παρασιτούν (και την αποβολή των υπολοίπων θρεπτικών συστατικών) δυο παράγοντες είναι βασικοί για την ανάπτυξη τους το νερό και η σύσταση του εδάφους.

Ταυτόχρονα παρουσιάζονται και δύο μηχανισμοί που λειτουργούν παράλληλα με αυτούς τους παράγοντες.

Σε περίπτωση έλλειψης νερού μπαίνει σε λειτουργία από τα φυτά ο πρώτος μηχανισμός ο οποίος για να αντιμετωπίσει αυτή την έλλειψή κινητοποιεί νιτρικά στοιχεία ώστε να αλλάξει η οσμωτική πίεση των χυμών του (αύξηση των υδρογονανθράκων του με συνεπακόλουθη αύξηση των ελεύθερων αμινοξέων). Παροδικά αυτό αυξάνει και του πληθυσμούς των εντόμων (παροδικά όμως, δεν είναι κάτι που μπορεί να λειτουργεί επ΄ άπειρο, χωρίς εισερχόμενα κανένα σύστημα δεν μπορεί να λειτουργεί διαρκώς βγάζοντας μόνο εξερχόμενα).

Επίσης η ύπαρξη νιτρικών στο έδαφος ή η λίπανση του με νιτρικά λιπάσματα*** μπορεί να οδηγήσει στα ίδια αποτελέσματα (αύξηση των νιτρικών στους χυμούς-αύξηση των πληθυσμών των μελιτωγόνων εντόμων).

Αντίθετα ένας δεύτερος μηχανισμός που αφορά την ύπαρξη καλίου ή λιπασμάτων καλιούχων στο έδαφος μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα (η ύπαρξη καλίου αλλάζει την οσμωτική πίεση των χυμών των φυτών και στην εκροή των ελεύθερων αμινοξέων η οποία οδηγεί στην μείωση ή κατάρρευση των πληθυσμών των μελιτωγόνων εντόμων)

Μπλα μπλα μπλα μπλα!

Παπαριές!

Χα χα χα.

Επειδή έχω διαρκώς επισημάνει ότι γουστάρω τις πληροφορίες να τις έχω σε μορφή εικόνας και όχι κειμένου αποφάσισα να οπτικοποιήσω όλες αυτές τις διαδικασίες και τους παράγοντες που επηρεάζουν τους πληθυσμούς των μελιτωγόνων εντόμων και να σας τις παρουσιάσω με μορφή διαγράμματος ροής για να γίνει η κατανόηση τους καλύτερη.

Είπαμε αν είναι να γίνει μια δουλειά ας γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη.

***Μια επισήμανση πάνω σε αυτό το μπερεκέτι, θυμάστε στο παράδειγμα με τις αχλαδιές που μπορεί να δώσουν μελούρα αν υπάρχει προσβολή και ο δενδροκόμος είναι κανένας παππούκας που έχει ξεχάσει το φυτώριο του και δεν κάνει ραντίσματα για τις προσβολές από τα μελιτωγόνα έντομα? Συνήθως οι παππούδες που δεν ραντίζουν είναι ίδιοι με τους παππούκες που δεν βάζουν και λιπάσματα στα φυτώρια τους οπότε μπορείτε να φανταστείτε και σε τι κατάσταση θα είναι τα δέντρα ή και οι καλλιέργειες τους, οπότε χαμηλώστε τον πήχη των προσδοκιών σας για μελιτωέκκριση σε αυτά τα φυτώρια χα χα χα.




Και πάμε τώρα για το δικό μου extra mile.

Παραπάνω παρουσιάζω ένα γράφημα (για να μην λένε κάποιοι ότι δεν ξέρω από γραφήματα και μόνο διαγράμματα παρουσιάζω χα χα χα) στο οποίο παρουσιάζω την γενική τάση ανάπτυξης των αφίδων (και όχι των μελιτωγόνων εντόμων λίγο προσοχή επάνω σε αυτό το σημείο, μικρή η διαφορά ενδεχομένως να είναι όμως και σοβαρή η διαφορά!Αλλά πορευόμαστε με τα στοιχεία που βρίσκουμε και όχι με αυτά που θα θέλαμε να έχουμε δυστυχώς!). Η οποία μας λέει ότι  τους κρύους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες οι πληθυσμοί των αφίδων είναι σταθεροί και μάλιστα σε χαμηλό επίπεδο,  κατά τους ανοιξιάτικους μήνες αρχίζει η ανάπτυξη τους για να έχουν την κορυφή τους τον Μάη και τον Ιούνη και μετά έχουμε μια κάμψη τους θερινούς μήνες (όπου οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πολύ υψηλά) η οποία διακόπτεται τον Σεπτέμβρη στον οποίο παρατηρούμε πάλι μια αύξηση των πληθυσμών των αφίδων η οποία είναι μεν απότομη διαρκεί δε λίγο (μόνο ένα μήνα). 

Η αρχική μου ιδέα ήτανε να παρουσιάσω για κάθε μελιτωγόνο έντομο τον κύκλο ανάπτυξης του αλλά δυστυχώς και τα στοιχεία για το κάθε ένα είναι λιγοστά ή και ανύπαρκτα αλλά και το να τα δίνεις σε κάποιους όλα στο πιάτο δεν είναι τακτική ορθή η οποία μπορεί να τους κάνει καλούς μελισσοκόμους (άλλο μελισσοκόμος ,άλλο καλός μελισσοκόμος χα χα χα).

Επίσης σε μια πιθανολογούμενη μελιτωέκκριση το καλύτερο που θα πρέπει να ξέρουμε είναι το πότε αυξάνεται η πιθανότητα να έχουμε ένα παράθυρο μελιτωέκκρισης, είπαμε στο συγκεκριμένο θέμα έχουμε ένα παιχνίδι πιθανοτήτων και μόνο.

Αντίθετα αποφάσισα να παραθέσω τις αρχικές μου πηγές (όχι όλες, ένα έναυσμα είναι αυτό για όποιον ασχοληθεί και μόνο) για να δώσω τα εργαλεία για την έρευνα που θα πρέπει να κάνει από μόνος του ο κάθε μελισσοκόμος για θέματα που τον αφορούν.

Έτσι δύο καλές πηγές που χρησιμοποίησα εκτός από την εργασία της κυρίας Γούναρη (που πρέπει να την διαβάσετε και μόνοι σας δεν το συζητώ καν αυτό, είναι πολύ καλή θα σας βοηθήσει "τα μάλα" που λένε και στο χωριό μου χα χα χα).

Η πρώτη είναι από το Blog www.kalliergo.gr η ανάρτηση 


και η δεύτερη πηγή μου είναι πολύ πιο ανορθόδοξη και παράξενη! Είναι από την σελίδα της Bayer στην οποία δίνονται μερικά στοιχεία για κάθε εχθρό των καλλιεργειών

Εχθροί/Καλλιέργειες


όπου για κάθε καλλιέργεια (υπάρχει Drop down menu) αναφέρονται οι κυριότεροι εχθροί της και ορισμένα στοιχεία για αυτούς.


Δυστυχώς στοιχεία η Bayer δίνει μόνο για τις παραγωγικές καλλιέργειες, αλλά στην πραγματικότητα αυτές μας ενδιαφέρουν, 2-3 κυδωνιές στην άκρη του πουθενά πόση μελιτωέκκριση μπορούν να δώσουν?

Ναι παιδιά στο κυνήγι της γνώσης πολλές φορές θα πρέπει να λειτουργούμε ανορθόδοξα και δημιουργικά ("Out of the box" όπως λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι χα χα χα). Ναι η Bayer μπορεί να έχει δημιουργήσει αρκετά από τα δηλητήρια που βασανίζουν τα μελίσσια μας (ταυτοχρόνως και αρκετά από τα φάρμακα για αυτά και για μας χα χα χα) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τις βάσεις γνώσεων της. Και προσοχή μαγκίτες μου αυτό δεν είναι διαφήμιση για την Bayer χα χα χα. Χεσμένη την έχω την Bayer και κάθε Bayer (όπως και κάθε άλλη εταιρία)!


Άντε ρε Barca πάμε για την κούπα φέτος!


Χα χα χα. 


Για να ανακεφαλαιώσουμε και να γκρινιάζουμε λίγο ακόμα πριν κλείσω αυτή την ανάρτηση, συνάδερφοι μελίσσοblogger δεν είναι αναγκαίο να καπηλεύεστε την εργασία των άλλων, αν σας το κάνουν άλλοι αυτό σε εσάς θα είσαστε στα κάγκελα και εσείς. Λίγος σεβασμός σε όσους δημιουργούν την γνώση δεν είναι κακό, η μελισσοκομία δεν ξεκινά από εσάς και δε θα τελειώσει με εσάς, μπορείτε χίλια πράγματα να παρουσιάσετε δικά σας, δεν είναι αναγκαίο κάθε τι να το παρουσιάζετε δικό σας, τις ίδιες πηγές και γνώσεις έχουμε συνήθως όλοι μας, χαλαρά!


Τα ίδια ισχύουν και για τους διαχειριστές των μελισσοκομικών ομάδων, σελίδων και Forum μην νομίζετε ότι σας έχω ξεχάσει και εσάς!


Χα χα χα.



Πάμε στο άλλο άκρο τώρα. Αναγνώστες μελισσοκομικών blog (και τα λοιπά, και τα λοιπά) η γνώση σας επάνω στο αντικείμενο της μελισσοκομίας είναι δικά σας υπόθεση και ευθύνη, όσο περισσότερο ασχολείστε να επενδύσετε επάνω στον εαυτό σας από άποψη γνώσεων τόσο περισσότερο κερδισμένοι θα βγείτε, αλλά αυτή η διαδικασία είναι και χρονοβόρα και κοστοβόρα και απαιτεί κρίση ορθή, αυθεντίες δεν υπάρχουν (άσχετα αν κάποιοι έχουν πάρει ψιλά τον αμανέ! Όπως μου είχε πει όταν ήμουν νέος στο κουρμπέτι της μελισσοκομίας ένας παλιός μελισσοκόμος για να με προσβάλει "Ειιιιιι τα μελίσσια δεν είναι γίδια!!!" και μου ήρθε να του χώσω μια κυψέλη στην μάπα, φυσικά πλέον έχω καταλάβει ότι δεν απευθυνόταν σε εμένα αυτή η μομφή αλλά σε άλλους γιδοβοσκούς χα χα χα), και η γνώση είναι εκεί έξω ("The Truth is out there" Μόλντερ από τα X-Files χα χα χα), εσάς περιμένει να την ανακαλύψετε!

 


Adios Amidos!

 


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 14/8/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου