UA-50457385-1

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol I


Παιδιά αποφάσισα να δημιουργήσω μια σειρά αναρτήσεων με απαντήσεις σε ερωτήσεις που μου αρέσανε σε μελισσοκομικές ομάδες  τις οποίες θα ήθελα να τις απαντήσω αλλά φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να τις απαντήσω μέσα στα πλαίσια αυτών των ομάδων (γιατί? Γιατί έτσι γουστάρω! Χα χα χα).

Συχνά πυκνά θα συγκεντρώνω τις απαντήσεις από ερωτήσεις που δεν μου γίνανε (και σε μερικές περιπτώσεις από ερωτήσεις που μου γίνανε και θα τις εκθέτω και μέσα στα πλαίσια αυτού του Blog -γιατί μας πιάσανε και οι καλοσύνες χα χα χα-). 

Όπου θα βλέπετε αναρτήσεις με το What Τhe Fuck αρκουδάκι να ξέρετε ότι δεν είναι κονσέρβα ανάρτηση (αυτά τα κάνουν άλλοι χα χα χα) αλλά μια ακόμα ανάρτηση αυτής της σειράς "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν" χα χα χα. 

1. Φακός κεφαλής για την νύχτα χρήσιμος μεν μπορεί να γίνει επικίνδυνος δε (αν ανοίξει μια κυψέλη αμέσως μπορούν να ακολουθήσουν οι μέλισσες την δέσμη του και να φτάσουν αμέσως στο κεφάλι σας), μικροί φακοί Led που χωράνε στην παλάμη σας και φακοί περιοχής είναι μια καλή λύση. 

2. Γόνοι στον Βορρά,αυτή την εποχή (9/11/2014) κανένας συνήθως, εδώ είναι και η μεγάλη διαφορά από τον Νότο όπου έχουν ακόμα γόνους και εδώ διαφέρει η μελισσοκομία ανάμεσα στις δύο περιοχές της Ελλάδας, μην κρίνετε από περιγραφές που κάνουν άλλοι μελισσοκόμοι που βρίσκονται 500 χιλιόμετρα (ή και 1000!) μακριά από εσάς. Καλός ένας μελισσοκόμος από την Στερεά Ελλάδα (αναφέρω αυτή την περιοχή γιατί μας έχει προσφέρει πολλά "ταλέντα" χα χα χα) αλλά δεν μπορεί να ξέρει την κατάσταση των μελισσιών στην Μακεδονία (ούτε και στην Κρήτη!). Μόνο μελισσοκόμοι με τεράστια ακτίνα δράσης (να ξεχειμωνιάζουν μελίσσια στην Νότια Ελλάδα και να τα ανεβάζουν σε Μακεδονία και Θράκη το καλοκαίρι) μπορούν να έχουν μια ολοκληρωμένη άποψη για τις συνθήκες όλης της Ελλάδας (και φυσικά όχι κάθε περιοχής συγκεκριμένα). Δυστυχώς όσο αφορά την μελισσοκομία της περιοχής που δραστηριοποιείται ο καθένας μας το σύνολο των γνώσεων που μπορεί να αποκομίσει και να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της περιοχής του μπορεί να προέρθει μόνο από μελισσοκόμους που δραστηριοποιούνται επίσης στην περιοχή του. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να εκφέρει γνώμη για μελισσοκομικές συνθήκες και μελίσσια 200-250 χιλιόμετρα πιο μακριά από εκεί που δραστηριοποιείται μελισσοκομικά είναι πολύ πιο άσχετος μελισσοκόμος από αυτό που νομίζει ότι είναι!  

3. Ανθοφορία μουσμουλιάς Bear's Nest Αυτή την εποχή (όπως και στα μέσα και τέλη του χειμώνα) είναι τόσο σπάνιες οι πηγές από Νέκταρ και Γύρη για τις κυρές μας που κάθε μια από αυτές αν υπάρχει αποτελεί τρομερά πολύτιμο πόρο για αυτές. Δεν έγκειται η σημασία μιας ανθοφορίας μόνο στην απόδοση της (ποσότητα από νέκταρ και γύρη) αλλά και στην έκταση της αλλά επίσης και στο πότε ακριβώς δίνει. Σε περιόδους που δεν υπάρχει ανταγωνισμός ακόμα και φτωχές ανθοφορίες πχ κρανιάς είναι σωτήριες για τις μέλισσες.


4. Φύτευση μελισσοκομικών φυτών Bear's Nest Καλό είναι να φυτεύετε παιδιά διαρκώς μελισσοκομικά φυτά αλλά πάντα με προσοχή μην διαταράσσετε τις οικολογικές ισορροπίες της περιοχής καθώς και να βάζετε φυτά που θα μπορούν να ευδοκιμήσουν στην περιοχή σας αλλά και ο χρονικός τους ορίζοντας να είναι τέτοιος που να τα προλάβετε στην πλήρη ανάπτυξη του και εσείς πχ να βάλω εγώ ευκαλύπτους στον Σοχό θα είναι δώρο άδωρο και δεν είναι μέρος για τέτοια φυτά και μέχρι να γίνουν θα έχω αποσυρθεί από το άθλημα, ή το να πάω να βάλω σουσούρες ούτε και αυτό είναι σωστό, δεν έχουμε τα αμμώδη εδάφη για αυτές, θα μπορούσα να βάλω φλαμουριές ναι αλλά και πάλι δεν θα τις προλάβω (ή τις προλαβαίνω για λίγο καιρό), μια καλή λύση είναι το δενδρολίβανο (ανθεκτικό, αναπτύσσεται μόνο του με λίγη φροντίδα, είναι μέρος της χλωρίδας του τόπου μας και δεν διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία της περιοχής, είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμο από τις μέλισσες, είναι και σχετικά σταθερό μελισσοκομικό φυτό σε απόδοση καθώς και δίνει και μεγάλη απόδοση). Είναι πάντως αυτό ένα ζήτημα που θέλει μελέτη και λύσεις που εφαρμόζονται σε ένα μέρος δεν είναι αναγκαίο ότι μπορούν να εφαρμοσθούν και αλλού. Για μπόλιασμα πεύκου:Καιρός Άνοιξη αρχές, σύρμα, κλαδί με εργάτη επάνω (ένας πήχης μέγεθος), δέσιμο σε κλαδί από πεύκο, ένας τουλάχιστο τσιλιαδόρος χα χα χα.

5. Συμπεριφορά μελιτοέκκρισης Πεύκου μετά από βροχή Και τα πεύκα θα ξαναδώσουν μετά από βροχή ανάλογα τις συνθήκες βροχής και το σε ποίο σημείο είναι ο εργάτης. Αν η βροχή είναι ψεύτικη δίνουν αμέσως, αν είναι πλημμύρα θα χρειασθεί 2-3 ημέρες, και αυτό εάν ο εργάτης ακόμα δίνει, γιατί 2-3 ημέρες είναι κοντά στο 10-15% της περιόδου που ο εργάτης δίνει (21 ημέρες), οπότε σε ένα τόσο μεγάλο διάστημα μπορεί να έχει κλείσει το παράθυρο που δίνει ο εργάτης, εάν το πεύκο δεν είναι παρδαλό, επίσης και η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι σε κάποιο επίπεδο (20-21 βαθμούς) οπότε παράμετρος είναι και το πότε θα γίνει αυτή η βροχή (σε ποιο χέρι). Ελπίζω να μην θυμώσουν και άλλοι γιατί απαντώ στο προφίλ μου και όχι σε ομάδες! Δημοκρατία έχουμε ότι θέλουμε κάνουμε χα χα χα



Αυτά για αρχή όπου βλέπετε το Bear's Nest είναι απάντηση σε ερώτηση που μου κάνανε όπου δεν υπάρχει είναι απάντηση σε ερώτηση που την ψάρεψα εδώ και εκεί και μου φάνηκε καλό να την απαντήσω (γιατί? γιατί έτσι γουστάρω τα είπαμε αυτά χα χα χα).



Από εδώ και πέρα θα έχουμε και αυτή την μορφή επικοινωνίας, ελπίζω να μην στεναχωρηθούν κάποιοι επειδή θα τους χαλάω την πιάτσα χα χα χα


Μότσανος Λάζαρος

Σοχος 9/11/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου