UA-50457385-1

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol IV


Και παρόλο που υποσχέθηκα στον εαυτό μου να κάνω ένα διάλειμμα από το Blog συνεχίζω να γράφω και μάλιστα φτάσαμε και στο τέταρτο μέρος της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν!

Δυστυχώς μερικά θέματα έχουν σημασία να τα απαντήσεις τώρα και να τις δούνε τις απαντήσεις αυτή την στιγμή όσοι ενδιαφέρονται και όχι στα μέσα ή τέλη Δεκέμβρη που μπορεί να είναι και αργά για μερικούς χειρισμούς τους!

Και φυσικά μερικές διευκρινήσεις στο τι κάνουμε εδώ γιατί βλέπω κάποιοι να γενικεύουν και κάποιος που τα βλέπει όλα σε προσωπικό επίπεδο (η αφεντομουτσουνάρα μου χα χα χα) δεν το γουστάρει αυτό! Δεν θα καίγονται τα χλωρά με τα ξερά!

Πρώτα από όλα απαντώ σε όλους άσχετα αν δεν τα λένε για μένα, δεν θεωρώ τις απόψεις μου ευαγγέλια, δεν είμαι αλάθητος ή αυθεντία, ότι δεν το ξέρω δεν το απαντώ και το παραδέχομαι ότι δεν το ξέρω (και ναι παιδιά υπάρχουν μελισσοκόμοι που δεν μιλάνε αν δεν ξέρουν κάτι, το να με τσουβαλιάζετε με μια πρόταση στο "οι μελισσοκόμοι όλοι νομίζουν τα ξέρουν όλα και έχουν άποψη για όλα!" εγώ το βρίσκω τρομερά προσβλητικό για μένα! Είπα το κάθε τι το αντιμετωπίζω με προσωπική οπτική. Την επόμενη φορά που θα θέλετε να γενικεύσετε χωρίς να αφήσετε χώρο για εξαιρέσεις μην εκπλαγείτε από κάποιες ξαφνικές διαγραφές! Δεν είμαστε όλοι μας "Μας φτύνουν και εμείς νομίζουμε ότι βρέχει!" αυτά τα κάνουν οι μεγαλοBlogger που δίνουν και κώλο για μερικά ακόμα κλικ! Εγώ δεν θέλω να κερδίσω τίποτα από αυτό το Blog οπότε επίσης δεν έχω και να χάσω και τίποτα αν δεν είμαι ανεκτικός σε ότι με προσβάλει! Και κάτι επίσης που με προσβάλει είναι να αμφισβητούν τις προθέσεις μου και τα κίνητρα μου, όποιος νομίζει ότι επιδιώκω προσωπικά οφέλη να με διαγράψει, γιατί απλούστατα αν αντιληφθώ ότι έχει τέτοια άποψη για μένα θα τον διαγράψω μέχρι να πει κύμινο! Όπως επίσης διαγράφω με συνοπτικές διαδικασίες άτομα που τους έχω κάνει διαγραφή (και μπλοκάρισμα) και ξαναγίνονται "φίλοι" μου με ψεύτικα προφίλ! Την θεωρώ αυτή την τακτική λούγκρικη και ρουφιάνικη και αντιδρώ αναλόγως σε άτομα τέτοιου ήθους και χαρακτήρα!).

Δυστυχώς είναι τόσο αρρωστημένο το όλο κλίμα στις μελισσοκομικές ομάδες που είμαι αναγκασμένος να κάνω δηλώσεις κοινωνικών σχεδόν φρονημάτων για να δηλώσω τα αυτονόητα, γιατί κάποιοι γενικεύουν ασύστολα!   

Μην ξεχνάτε και εσείς κρίνεστε διαρκώς! 

Δεύτερον κανένας από τους μεγαλοbloggers του χώρου και οι παραφυάδες τους δεν είναι φίλος μου οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να τους δώσω την άδεια να πάρουν οποιοδήποτε κομμάτι από τις αναρτήσεις μου και να το παρουσιάσουν στα Blog τους (αναφέροντας ή όχι το όνομα μου μια που συνηθίζουν να κατακλέβουν τα πάντα και να τα παρουσιάζουν σαν δικά τους χα χα χα). Όχι κρεμμύδι δεν θα δώσω σε άτομα που θεωρώ ότι δεν αξίζουν τίποτα αλλά ούτε καν φτύσιμο (ούτε καν 2 @ρχίδια! χα χα χα)!. Οπότε αν δείτε κάτι που να θυμίζει κάποιο από τα κείμενα μου ή τους πίνακες μου ή διαγράμματα ή γραφήματα  εκεί να ξέρετε κλεμμένο και χωρίς την άδεια μου είναι! Έχω υποσχεθεί να μην ασχολούμαι πλέον με τους μεγαλοBloggers και να μην τους κράζω διαρκώς γιατί ούτε αυτό αξίζουν, αλλά το να τους βοηθήσω να κερδίσουν μέσω από τα blog τους με τον κόπο των άλλων λυπάμαι αλλά αυτό δεν θα το κάνω! 

Την προειδοποίηση την αρπάξετε μην λέτε Γκογκ Μονκ μετά!

Πάμε στο ζουμί τώρα και τέρμα με την γκρίνια και την τσατίλα, αρκετές από τις ερωτήσεις που απαντώ μου έχουν γίνει σε προσωπικά μηνύματα και τις έχω απαντήσει στην διάρκεια πολλών ετών, υπάρχει ένας θησαυρός γνώσεων εκεί (στα προσωπικά μου μηνύματα) και μια παρακαταθήκη ερωτήσεων και απαντήσεων. Το κακό είναι ότι θέλουν ψάξιμο βαθύ για να τον ανακαλέσω στην επιφάνεια και να σας τον παρουσιάσω, οπότε θα είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει πολύ. Και ξανατονίζω (και ξαναρχίζει η γκρίνια και η τσατίλα χα χα χα) ότι το κάνω για να βοηθήσω κάποιους που μπορεί να έχουν μια ερώτηση και μπορεί να την έχω ήδη έτοιμη την απάντηση, δεν το παίζω δάσκαλος! Απλώς μερικοί μας διώχνουν με την συμπεριφορά τους από τις μελισσοκομικές ομάδες (και με τις γενικεύσεις τους κάποιοι άλλοι στομώνουν την θέληση μας να βοηθούμε!) οπότε κάπου πρέπει να έχουμε και εμείς ένα βήμα για να μιλάμε, αν αυτό εξακολουθεί να ενοχλεί κάποιους να μας πούνε τι να κάνουμε για να τους ικανοποιήσουμε. Τι θέλετε? Να κάνουμε κανένα χαρακίρι για να είσαστε ικανοποιημένοι? 

Όποιος δεν γουστάρει δεν με διαβάζει, τέλος! Τον εαυτό μου και αυτό το Blog δεν τον επιβάλω σε κανένα (πλέον δεν αναρτώ αναρτήσεις αυτού του Blog σε καμιά ομάδα αλλά μόνο στο προφίλ μου για να μην μου την πει κάποιος ότι κάνω ακριβώς αυτή την προώθηση του Εγώ μου και του Blog μου!). Αλλά είπαμε υπάρχει και ένα όριο! Αν νομίζουν κάποιοι ότι τα κόμπλεξ τους θα με κάνουν να μην γράφω στο Blog μου είναι πολύ πιο μικρόνοες από ότι δείχνουν! 

Γρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρ!!!

Χα χα χα. 

Αρκετά ο κόσμος πληρώνει (χα χα χα) για να δει το σόου μίστερ και όχι εσένα!

Πάμε στο κυρίως πιάτο τώρα!

15. Γιατί δεν κρυσταλλώνουν τα μέλια στα ράφια από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ? Bear's Nest Παιδιά ένα και μόνο σχόλιο στο συγκεκριμένο γιατί δεν είναι και ακριβώς μελισσοκομικό, εδώ κάνετε ένα λάθος δεν είναι θέμα του παραγωγού το αν θα κρυσταλλώσει στο ράφι ένα μέλι αλλά του καταστήματος. Υπάρχει μια έννοια που ονομάζεται διοίκηση αποθεμάτων* καθώς και μια τεχνική ελέγχου των αποθεμάτων με θέσπιση ορίων - στάθμες επαναπαραγγελίας από τα καταστήματα. Καλώς κακώς τα μέλια συνήθως κρυσταλλώνουν στους 2-3 μήνες (τα ανθόμελα) εάν μια επιχείρηση από τις μεγάλες (και όχι ο μπάρμπα Μήτσος που δεν κατέχει τίποτα από αυτά) έχει κρυσταλλωμένα μέλια στα ράφια της αυτό σημαίνει ότι κάπου έχει κάνει λάθος στην διοίκηση αποθεμάτων (γιατί απλούστατα τους έχει ξεμείνει πάνω από 2-3 μήνες στο ράφι ένα προϊών χωρίς να το έχουν διαθέσει! Λάθος τεράστιο αυτό σε επίπεδο αλυσίδων σούπερ μάρκετ!). Υπάρχουν άτομα που φροντίζουν να παραγγέλλουν πάντα τόσες ποσότητες μελιού και να τα βάζουν στα ράφια που να μην προλαβαίνουν να κρυσταλλώσουν καν μέχρι να πωληθεί όλο (είπαμε προβλέπουν την ζήτηση σε κάθε προϊών με γραμμική παλινδρόμηση και ορίζουν βάση αυτής στάθμες επαναπαραγγελίας για κάθε προϊών). Οπότε δεν υπάρχει τίποτα το παράξενο στα μέλια που δεν κρυσταλλώνουν στα ράφια τους, το αντίθετο μάλιστα είναι δείκτης ότι κάπου δεν κάνουν σωστά την δουλεία τους οι υπεύθυνοι του καταστήματος.

*Διαχείριση αποθεμάτων διαφορετική ορολογία για την ίδια έννοια φαινόμενο που συναντάω συχνά στις οικονομικές επιστήμες όπου αλλάζουν οι ορολογίες κάθε μερικά χρόνια χα χα χα

16. Πόσο να αφήσω το μέλι σε δοχείο ωρίμανσης ή τενεκέ για να ωριμάσει? Bear's Nest Αν τρυγήσεις μέλι από πεύκο και δεν χρειάζεται να είναι σφραγισμένο και μπορείς να το δώσεις αμέσως (χωρίς ωρίμανση, απλώς το κρατάς μερικές ημέρες για να ανεβεί στην επιφάνεια ο αφρός για να το ξαφρίσεις-γιατί θα μου πεις? Γιατί οι πελάτες είναι περίεργοι, αξίωμα αυτό να το θυμάσαι πάντα!-) αν δεν είναι μέλι από μελιτώματα (δηλαδή δεν είναι πεύκο, έλατο, βελανίδι, καστανιά) το πλαίσιο με το μέλι θα το πάρεις είτε όταν είναι σφραγισμένο κατά τα 2/3 είτε αν το τινάξεις και δεν πέσει μέλι από αυτό, αυτό δεν μπορείς να το δώσεις αμέσως αλλά άστο 15-20 ημέρες για να ωριμάσει (ξαφρίζεις ταυτόχρονα).

17. Ποίες είναι οι απαραίτητες συνθήκες για να δώσει μελίτωμα το βελανίδι? Bear's Nest Λίγο δύσκολο να σου πω, πράγματι θέλει καλές βροχές και μετά κουφόβραση για να αποδώσει η βελανιδιά και το κυριότερο όταν αρχίσει η πρώτη μελιτοέκρριση της (πρώτη είναι από το φύλλο της η μελούρα του φύλλου, δεύτερη και κύρια η μελούρα του βελανιδιού) δεν θέλει βροχές για να το ξεπλύνει από το φύλλο.
Πάντως στατιστικά η βελανιδιά δίνει καλά περίπου 1 στις 4 φορές, αλλά είσαι εκείνη την περίοδο με τα χέρια σε στάση προσευχής για να μην βρέξει χα χα χα, το δεύτερο της βάρεμα που γίνεται από ένα μύκητα πάνω στον καρπό της δεν επηρεάζεται τόσο από την βροχή αλλά και αυτό δεν είναι σταθερό (πέρσι πχ δεν έδωσε καθόλου εδώ) και οι ποσότητες που δίνει είναι πολύ μικρότερες από το δόσιμο στα φύλλα (όχι απόλυτο αυτό στις χρονιές που δίνει και το βελανίδι η ποσότητα του είναι μεγαλύτερη από την μελούρα του φύλλου, αλλά το βελανίδι δίνει σπανιότερα οπότε και συνολικά έχουμε μικρότερες ποσότητες από αυτό) , και στην πραγματικότητα αυτό το μελίτωμα είναι που δίνει το μαύρο χρώμα στο βελανιδόμελο.

Στο μεταξύ θα πρέπει να συνυπολογίσεις και το μέρος που θα κάνεις τοποθέτηση γιατί αν είναι καθαρό μέρος με βελανοδάσος παρθένο χωρίς βοσκοτόπια μπορεί να εξαντλήσεις τα μελίσσια σου όπως γίνεται και στα πεύκα λόγου έλλειψης γύρης (και λίγο πριν τα πεύκα αυτό είναι ρίσκο μεγάλο), θα ψάξεις να τα τοποθετήσεις και κοντά σε βοσκότοπους για να βρίσκουν και τριφύλλι ή σε βάτους (βατομουριές) για να μην εξαντλήθουν ή να τα δώσεις και γυρεόπιτα ακριβώς όπως και στα πεύκα, βάλε και κερόπανο πάνω γιατί συνήθως τα βελανοδάση είναι σε καλό υψόμετρο και μπορεί να πέφτει και κρύο τις νύχτες, ιδίως και φέτος που ο καιρός είναι τελείως ανώμαλος, θα υπολογίζεις την πτώση της θερμοκρασίας πάνω από τα 500 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας με τον γενικό τύπο κάθε διακόσια μέτρα επιπλέον υψόμετρο πέφτει 1 βαθμός θερμοκρασίας (μπορεί και περισσότερο σε ειδικές συνθήκες γεωγραφικές και καιρικές).

Δες την μακροχρόνια πρόγνωση καιρού (2 εβδομάδων) αν θα έχει βροχές (είναι σχεδόν καταδικαστικές οι μπόρες, μικρές βροχές μπορεί να μην ξεπλύνουν το φύλλο αν δώσει) δες και στο Blog μου την Ακτίνα δράσης μελισσών για να δεις την ακτίνα δράσης των μελισσών σου με κέντρο την τοποθέτηση που θα κάνεις και αν υπάρχουν βοσκότοποι και εναλλακτικές "άγριες" (φυσικές) πηγές γύρης μέσα στην ακτίνα δράσης τους, και φυσικά θα σταθμίσεις και τις εναλλακτικές ανθοφορίες που μπορούν να βρουν αλλού (Ηλιόσποροι, Βαμβάκι, ρίγανη), και σε εμάς το ράδιο αρβύλα από τα παππούδια μιλά για 1-1 αλλά εγώ σου είπα το στατιστικό που έχει βγάλει ο δικός μου δάσκαλος και αφορά την μελούρα (το μόνο άτομο που παραδέχομαι στην μελισσοκομία είναι αυτός και μόνο αυτός, ο Μαύρος Λύκος! Χα χα χα).
Πρόσεχε την κόπωση των μελισσιών, οι μισοί μελισσοκόμοι θα σου πούνε ότι το βελανίδι εξαντλεί τα μελίσσια (πράγματι σε παρθένα και πλήρη μόνο με βελανιδιές δάση αυτό ισχύει, σε μεικτές εκτάσεις μπορεί να αποφευχθεί, όχι πάντα βέβαια), αλλά επίσης και οι εναλλακτικές ανθοφορίες αυτής της εποχής εδώ στον βορρά ηλιόσπορος και ρίγανη εξαντλούν τα μελίσσια, το βαμβάκι έχει τον μεγάλο κίνδυνο των δηλητηριάσεων, μόνο αυτές που τρέχουν τώρα (καστανιά για λίγο ακόμα, και τριφύλλι αν συνεχίσει να βρέχει αβέρτα) δεν εξαντλούν τα μελίσσια,δυστυχώς η αγριορίγανη είναι και αυτή στα τελειώματα της και φτάνουμε στο κενό δεκαπενθήμερου του Βορρά 15-30 Ιουλίου πριν τα πεύκα (έχε και αυτό στα υπόψη. υπάρχει καλύτερο μέρος εναλλακτικό?).
Αλλά μην ξεχνάς κάθε τοποθέτηση εμπεριέχει και ρίσκο, το οποίο χονδρικά και μόνο μπορούμε να το υπολογίσουμε, άκου πολλές γνώμες και ζύγιζε τες όλες ανάλογα των εμπειριών σου, της γνώσης σου και κυρίως της κρίσης σου.

18. Είναι καλή η τακτική που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι στην περιοχή μου να κλείνουν με νάιλον τα πάντα -και τους αεραγωγούς- στο ξεχειμώνιασμα δεδομένου ότι έχω αεριζόμενος πάτους στα μελίσσια μου? Bear's Nest το ζήτημα είναι να υπάρχει τροφή στον χειμώνα για να την βγάλει καθαρή ένα μελίσσι, και όσο μικρότερο είναι το μελίσσι τόσο μικρότερη και η μελισσόσφαιρα οπότε καταναλώνει τόσο περισσότερες τροφές για να κρατήσει μια σταθερή θερμοκρασία (η διαφυγή θερμοκρασίας είναι μικρότερη σε ζώα με μεγαλύτερο όγκο, τα μεγαλόζωα πχ μαμούθ, μαχαιρόδοντες τίγρεις κ.α. αποκτήσαν τις τεράστιες διαστάσεις τους σε εποχές παγετώνων χα χα χα, και την μελισσόσφαιρα να την αντιμετωπίζεις σαν ένα συμπαγές πράγμα, ένα μικρο ζώο), από την άλλη μεριά οι περισσότερες μέλισσες καταναλώνουν περισσότερη τροφή για να επιζήσουν και οι ίδιες, οπότε όπως αντιλαμβάνεσαι η ενεργειακή κατανάλωση μέσα στην κυψέλη ορίζεται από ένα σύστημα 2 εξισώσεων που η μία έχει ως παράμετρο το μέγεθος της μελισσόσφαιρας και η δεύτερη τον συνολικό αριθμό των μελισσών, και στο σημείο που τέμνονται οι τιμές από αυτές τις δύο εξισώσεις έχουμε την βέλτιστη κατανάλωση (μην με ζητήσεις να σου γράψω τις εξισώσεις υπάρχουν σε ξένη βιβλιογραφία να τις βρεις χα χα χα αλλά είναι ένα τελείως εξειδικευμένο θέμα και δεν αφορά κανένα εκτός από καθηγητές πανεπιστημίου απλώς να ξέρεις τις βασικές αρχές), έτσι ορίζεται το ενεργειακό ισοζύγιο στην κυψέλη (φυσικά και με τα αποθέματα σε τροφές), αυτή είναι η λύση του προβλήματος του ξεχειμωνιάσματος από την πλευρά της φυσικής, αλλά εκτός από το πρόβλημα από αυτή την πλευρά έχουμε και το πρόβλημα από την πλευρά της βιολογίας το οποίο μας δηλώνει ότι η ύπαρξη υγρασίας στην κυψέλη βοηθά να αναπτυχθούν ευκολότερα ασθένειες (πχ Νοζεμίαση!) οπότε ένα ακόμα μέλημα μας είναι να μην υπάρχει υγρασία μέσα στην κυψέλη οπότε και θα πρέπει να υπάρχει και επαρκής αερισμός της κυψέλης. Δυστυχώς όταν υπάρχει επαρκής αερισμός χάνεται και θερμοκρασία άρα ενέργεια (δηλαδή κερδίζεις κάπου χάνεις κάπου αλλού, νόμος της φυσικής και αυτός χα χα χα), καλή η ύπαρξη αεριζόμενου πάτου αλλά δυστυχώς για να γίνει αερισμός χρειάζεται και διέξοδος για τον αέρα που θα μπαίνει μέσα γιατί θα μπαίνει ψυχρός αέρας αλλά αυτός θα θερμαίνεται άρα θα ανεβαίνει ψιλά αν δεν υπάρχει διέξοδος ψιλά θα μένει εκεί (όπως και κάθε τι που θα μεταφέρει, πχ υγρασία (υγρασία την οποία μερικές φορές την αποβάλουν και οι ίδιες οι μέλισσες), η οποία θα υγροποιείται ψιλά και θα συσσωρεύεται εκεί, ναι ξέρω υπάρχει σήτα κάτω στο πάτωμα, στο τέλος θα αποβληθεί εκεί, αφού όμως θα έχει μουλιάσει οτιδήποτε υπάρχει στην διαδρομή πλαίσια, κεριά, μελισσόσφαιρα, και κυρίως το κερόπανο που συγκρατεί την υγρασία, και θα μουχλιάσει στο τάκα τούκα). Οι δικοί σας εκεί το κάνουν αυτό γιατί υπολογίζουν μόνο το ένα σκέλος του προβλήματος (το ενεργειακό, πως να μην χρειασθεί να δίνουμε αβέρτα τροφές!) αλλά δυστυχώς δεν βλέπουν το δεύτερο σκέλος του προβλήματος (το μελίσσι είναι ζωντανός οργανισμός και μπορεί να προσβληθεί και από ασθένειες αν οι συνθήκες για αυτό είναι κατάλληλες). Οπότε αν το κύριο μέλημα σου είναι να μην ξοδεύσεις πολλά για τροφές μπορείς να το πετύχεις και να λες "Ναι φέτος ήταν ελαφρύς χειμώνας δεν τάισα πολύ αλλά για τόσο ελαφρύ χειμώνα-σε σχέση με το τι ταΐσεις- σαν να είχα πολλές απώλειες μελισσιών!". Τα πάντα είναι ένας συμβιβασμός και μια ιεράρχηση το τι θέλεις να το θυμάσαι αυτό.

19. Πως μπορώ να βγάλω ένα μελίσσι από ένα δέντρο? Bear's Nest ο πιο ενδιαφέρων τρόπος που ξέρω για αυτό είναι να βάλεις μια κυψέλη με γόνο και μέλι από μπροστά από την τρύπα της κουφάλας (να βλέπει η είσοδος της κυψέλης την κουφάλα) και να αρχίσεις να χτυπάς ρυθμικά το δέντρο με δυο σφυριά (δεν θα κατεδαφίσεις το δέντρο, απλώς θα χτυπάς), υποτίθεται θα αρχίσουν να βγαίνουν οι μέλισσες έξω και θα πάνε στην κυψέλη (μπορεί να νομίζουν ότι υπάρχουν τρυποκάρυδοι στο δέντρο και να τους ενοχλεί αυτό (υπάρχουν σχετικά βίντεο στο διαδίκτυο δες τα)), εγώ προσωπικά δεν το έχω δοκιμάσει αυτό (δεν κάθομαι να ασχολούμαι με μελίσσια σε κουφάλες) αλλά για δοκίμασε το μπορεί και να πιάσει.

20. Μακροχρόνια πρόβλεψη καιρού Bear's Nest Δεν υπάρχει! Έτσι απλά! Δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος πρόβλεψης καιρού πέρα από το όριο λίγων ημερών ή και μιας δύο εβδομάδων! Κανένας μετεωρολόγος επιστήμονας δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι μπορεί να κάνει μακροχρόνιες προβλέψεις για τον καιρό (κάτι που δεν έχουν πρόβλημα να ισχυρισθούν αλαφροϊσκιωτοι παππούδες από τα χωριά χα χα χα), καιρικές προβλέψεις τριμήνου είναι απλούστατα εκτός των ορίων της σχετικής επιστήμης, τέλος! Τώρα γιατί υπάρχουν κάποιοι Bloggers που ανακινούν διαρκώς αυτό το θέμα? Για τα κλικ στις σελίδες τους και γιατί προφανέστατα έχουν πολύ χαμηλό μορφωτικό και γνωστικό επίπεδο! Τίποτα άλλο! 


Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".




Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 24/11/2014

7 σχόλια:

  1. Οταν δεν μπορουμε να κρατησουμε μια υποσχεση..δεν την κάνουμε..!!!! αντε μετα να σ εμπιστευτουμε.....!!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά καλά μην μασάς οι επόμενες μελισσοκομικές αναρτήσεις θα είναι τέλη Δεκέμβρη, το πολύ πολύ να σας ταράξω στην ποίηση μέχρι τότε!

      Χα χα χα.

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Τσούκ χα χα χα

      Απλώς μερικά πράγματα πρέπει να ειπωθούν την ώρα που πρέπει, και στο σκέλος των ερωτήσεων και των απαντήσεων αλλά κυρίως και στο τι είναι αυτό που ενοχλεί αυτή την στιγμή.

      Γιατί αν συνεχίσουν κάποιοι να απαξιώνουν τα πάντα σύντομα η πιάτσα στην οποία "δουλεύουν" (οι μελισσοκομικές ομάδες) δεν θα υφίσταται καν.

      Όχι ότι θα είναι και τόσο μεγάλη απώλεια σύμφωνα με μένα!

      Χα χα χα.

      Διαγραφή
  3. Μια χαρά είναι στα μπλοκς τον τελευταίο καιρό. Έχει ησυχία... χε χε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μέχρι να δούνε να πέφτουν τα κλικ και θα βγάλουν ειδήσεις για Γκονζίλα σφήκες που ξερνάνε ραδιενεργές φωτιές στα μελίσσια και τους καημένους μελισσοκόμους χα χα χα

      Διαγραφή