UA-50457385-1

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Υποθηκεύοντας το μέλλον


 Σήμερα μια ανάρτηση ωθούμενη από την αγανάκτηση μου προς το ανθρώπινο γένος και την έλλειψη παιδείας, λογικής, και φιλότιμου από αρκετούς συνανθρώπους μας.

 Ναι υπάρχει οικονομική κρίση στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και πολύ δύσκολα θα βγούμε από αυτή. Ναι τα χρηματικά διαθέσιμα των περισσοτέρων από εμάς έχουν εξαντληθεί και οι ανάγκες μας δεν μπορούν εύκολα πλέον να εξυπηρετηθούν. Ναι υπάρχουν οικογενειάρχες που προσπαθούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα βασικά (τροφή, θέρμανση) χωρίς όμως να έχουν τις αντίστοιχες οικονομικές δυνατότητες για αυτό. Ναι όλα αυτά ισχύουν, κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Αλλά αυτά από μόνα τους δεν μπορούν να εξηγήσουν την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που γίνεται από την παράνομη λαθροϋλοτομία στις περιοχές όπου υπάρχουν ακόμα δάση!

 Και η καταστροφή που συντελείται είναι τεράστια! Κανένας να μην έχει αμφιβολία πάνω σε αυτό. Δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) λαθροϋλοτόμοι σε κάθε νομό της χώρας αγνοώντας τον νόμο αλλά και τις ορθές υλοτομικές πρακτικές (κόβονται τα ξύλα σε κάποιες χρονικές περιόδους κάθε έτους σύμφωνα με τις οδηγίες του εκάστοτε δασαρχείου της κάθε περιοχής όπως και δεν κόβονται χλωρά δέντρα αλλά ξερά μόνο, είτε πουρνάρια σε ορισμένες περιοχές είτε και συλλέγονται κουτσούρια σε άλλες μαζί με τα ξερά δέντρα, βλέπετε σχετική απόφαση Δασαρχείου Λαγκαδά Ρυθμίσεις του Δασαρχείου Λαγκαδά για το πότε και πόσο έχουν δικαίωμα οι κάτοικοι να υλοτομήσουν καυσόξυλα) κόβουν αβέρτα δέντρα χλωρά αδιαφορώντας για την καταστροφή που κάνουν.

 Παραδείγματα στην περιοχή μας (Σοχός Θεσσαλονίκης) πάρα πολλά αν και λίγα σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής που επιτελείται (βλέπετε δημοσιεύματα στο διαδίκτυο Οι παράνομες υλοτομίες συνεχίζονται και  Η μάχη του καυσόξυλου ), αλλά και από αυτό το blog υπάρχουν αρκετές αναφορές σχετικά με την παράνομη λαθροϋλοτόμιση στην περιοχή μας (θα παραθέσω στο τέλος της ανάρτησης το σύνολο των αναρτήσεων μου σχετικά με θέμα της υλοτόμησης -παράνομης ή μη- για να είναι στην διάθεση σας μια εκτεταμένη καταγραφή της πραγματικότητας πάνω σε αυτό το ζήτημα). 

 Από την πλευρά μου θεωρώ ότι καλό είναι να παρουσιάζω την ζημία που υφίσταται το περιβάλλον όσο το δυνατό περισσότερο και στο μέγεθός που πραγματικά έχει (γιατί καλή μια παράγραφος όπου αναφέρεται ένα περιστατικό αλλά μερικές φωτογραφίες ταυτόχρονα νομίζω δίνουν με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος της καταστροφής).

 Οπότε θα ακολουθήσει ένα φωτογραφικό αρχείο (με σχόλια στις περισσότερες φωτογραφίες) που σκοπό έχει να δείξει σε όλους μας την κατάσταση που υπάρχει εκεί έξω, καθώς και να αποτελέσει μια καταγραφή της πραγματικότητας και των πιέσεων που υφίσταται το περιβάλλον στην περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης εξαιτίας της παράνομης υλοτόμησης σε αυτή διαθέσιμο σε οποιοδήποτε το χρειασθεί στο μέλλον.

 Και μια που τα πολλά λόγια είναι φτώχεια ας αρχίσει η παρουσίαση του προβλήματος. 



 Γενάρης του 2015 αρχές, σε μέρος που ξεχειμωνιάζω τα μελίσσια μου βλέπω να έχουν κόψει μερικές δεκάδες δέντρα (κυρίως βελανιδιές) κατά την περίοδο των εορτών (που είναι παράνομο) μια και δεν υπήρχαν ακόμα εκεί οι κυψέλες μου και η πρόσβαση στο μέρος ήταν εύκολη (σε μέρος όχι πολύ μακριά από δρόμο σε χωράφι που δεν ήταν οργωμένο έτσι ώστε να μπορούν άμεσα να πάνε εκεί με μηχανοκίνητο όχημα, βλέπετε συνήθως τα ξερά ξύλα μια που τα κυνηγάνε εδώ και δεκαετίες αυτοί που θέλουν να είναι νόμιμοι έχουν αρχίσει να γίνονται σπάνια και υπάρχουν πλέον μόνο βαθιά μέσα σε συστάδες δέντρων ή σε δάση ή σε ρέματα οπότε είναι και δύσκολη η πρόσβαση εκεί και ακόμα δυσκολότερη η μεταφορά τους από εκεί, οπότε όσοι λαθροϋλοτομούν προτιμούν τα χλωρά δέντρα που είναι δίπλα στους δρόμους ή κοντά σε μη οργωμένα χωράφια). 


 Το κομμένο χλωρό δέντρο και πριονίδι δίπλα του από τα αλυσοπρίονα,


 Είναι εμφανές το ότι είναι χλωρό το δέντρο.





 Οι μαγκίτες μπήκαν μέσα και αρχίσανε να κόβουν σερί τα δέντρα που βρίσκανε μπροστά τους


 Η πρόσβαση από το χωράφι που δεν ήταν οργωμένο είναι εύκολη.


 Δεύτερο σημείο που το λεηλάτησαν από την ξυλεία του.


 Προφανέστατα ήρθαν και για δεύτερη ημέρα για να ολοκληρώσουν το έργο τους.


 Η παραπάνω φωτογραφία δείχνει τα κλαδιά που είναι γεμάτα με μπουμπούκια που δεν έχουν ανθήσει. Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο ήταν χλωρά τα δέντρα.


 Η  δεύτερη τρύπα στην συστάδα των δέντρων καθώς και το προσβάσιμο χωράφι ακριβώς από κάτω της.


 Αυτή ήταν η περσινή ζημία που είχαν κάνει στο ίδιο μέρος, απλούστατα είχα φέρει τις κυψέλες μου πιο νωρίς οπότε δεν πρόλαβαν να κάνουν και πέρσι το μέγεθος της ζημίας που κάνανε φέτος.


 Διαφορετική περιοχή στον Σοχό με λαθραία υλοτόμηση σε καστανιές που είχαν κάνει πέρσι (Γενάρη του 2014 πρέπει να  κατέβασαν τις καστανιές).


 Η τρύπα στο επάνω μέρος της φωτογραφίας είναι το μέρος όπου ήταν η καστανιά πριν την ξεπατώσουν.


 Με που την ξεπάτωσαν την ξύλεψαν τελείως (παρόλο που το ξύλο της καστανιάς δεν είναι ότι καλύτερο για καυσόξυλο, για κυψέλες αντίθετά είναι ότι καλύτερο χα χα χα)


 Νεκροταφείο ελεφάντων.


 Γιγάντια δέντρα, μην σας γελάει η φωτογραφία αυτό το κομμάτι ξύλο είναι πάνω από 2 μέτρα από την μια πλευρά ως την άλλη. 


 Μεσαίου μεγέθους καστανιά σε άλλη περιοχή που την κόψανε περίπου το καλοκαίρι (το πριονίδι ακόμα είναι δίπλα της). 


 Στην ίδια περιοχή μια ακόμα γιγάντια καστανιά κομμένη και δίπλα της πεταμένο το δοχείο με την βενζίνη για το αλυσοπρίονο. Το πριονίδι ακόμα διακρίνεται στο κέντρο του κορμού, το δέντρο αυτό πρέπει να άρπαξε το μαχαίρι στις αρχές του καλοκαιριού του 2014. 


 Για να έχετε μια άποψη για το μέγεθος του δέντρου έχω βγάλει φωτογραφία και την ανοιχτή μου παλάμη (έχω ύψος 1,89 με πολύ μεγάλες παλάμες!). Προφανέστατα η ζημία αυτή δεν έγινε με κανένα από τα ψεύτικα τα μικρά αλυσοπρίονα που παίρνουν ερασιτέχνες υλοτόμοι του σαββατοκύριακου, αλλά με μεγάλο επαγγελματικό αλυσοπρίονο και μάλιστα μάλλον από πολύ έμπειρο υλοτόμο μια που το δέντρο ήταν όρθιο όταν το έκοψαν και από τον τρόπο κοπής φαίνεται ότι αλλάξανε πολλές φορές τις τομές κοπής, άντε να κάνει κάτι τέτοιο ένας ερασιτέχνης υλοτόμος και να επιζήσει χα χα χα. 


 Τέταρτη διαφορετική περιοχή με καστανιές και εδώ περίπου το μαχαίρι έπεσε κοντά στην άνοιξη καλοκαίρι του 2014 το πριονίδι ακόμα στην γύρω περιοχή είναι. 


 Μέσα σε μερικούς μήνες το ξυλέψαν τελείως (πιθανότατα διαφορετικά άτομα, οι πρώτοι που κόψανε το δέντρο πήρανε τον κορμό και τα χοντρά κλαδιά και οι επόμενοι απλώς πήραν τα πεσμένα υπόλοιπα λεπτότερα κλαδιά).

 Παιδιά δεν είπαμε να μην κατεβάζετε ξύλα από τα βουνά, ιδίως αν δεν έχετε τις οικονομικές δυνατότητες να ζεστάνετε τις οικογένειες σας αλλιώς. Απλώς προσπαθήστε να φέρνετε ξερά ξύλα, και προσπαθήστε να τα φέρνετε στο διάστημα που ορίζει το δασαρχείο της περιοχής σας, αλλιώς πάτε πάρτε ένα βαριό (μεγάλο σφυρί με βάρος στα 6-9 κιλά) και φέρετε κουτσούρια που θα τα έχετε ξεπατώσει με αυτό (ε δύσκολο ένα κουτσούρι που είναι κομμένο εδώ και δεκαετίες να ξανανθίσει χα χα χα χα), αλλιώς κάντε ένα εργάτη (βλέπετε στις αναρτήσεις που έχω παρακάτω ) για να μπορείτε να βγάζετε "δύσκολα" ξερά ξύλα μέσα από ρέματα πολύ εύκολα (ξερά ξύλα μέσα στα ρέματα υπάρχουν πάρα πολλά γιατί είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλεις μόνο με τα χέρια σου και τα πόδια σου). 

 Δυστυχώς παιδιά έξυπνος δεν είναι αυτός που πάει να κόβει τα κοντινά στους δρόμους χλωρά δέντρα (αυτός είναι μαλάκας!) αλλά αυτός που χρησιμοποιεί το μυαλό του για να βγάζει δύσκολα ξύλα με ευκολία, αλλιώς είσαι φιλότιμος και με ένα σφυρί και μισή ημέρα χρόνο προσπαθείς να φέρεις 250-350 κιλά κουτσούρια από το βουνό (και θα δαπανήσεις και άλλο τόσο χρόνο για να τα κάνεις καυσόξυλα με το τσεκούρι γιατί το ξερό ξύλο δεν είναι τόσο εύκολο στην επεξεργασία του όσο το χλωρό). 

 Αλλά παιδιά κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι μας να αποκτήσουμε οικολογική παιδεία (και όχι μόνο), το να συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπάρχει αύριο και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το προσωπικό μας συμφέρων (να μην δώσουμε χρήματα για θέρμανση, να μην επενδύσουμε σε σκέψη και μέσα για να κάνουμε πιο εύκολη την δουλειά μας, να μην κουραστούμε ιδιαίτερα ακόμα και αν δεν έχουμε τα μέσα, να μην μας νοιάζει η συνέπεια των πράξεων μας για τους άλλους και τις μελλοντικές γενιές) δεν είναι συμπεριφορά νοήμονα ατόμου, ούτε και σωστού σαν χαρακτήρα ατόμου. Εκτός και αν θεωρείτε το να συμπεριφέρεστε τελείως παρασιτικά σε αυτό τον πλανήτη αρμόζει τελείως στον χαρακτήρα σας....... 

Επί του πιεστηρίου 

 Δυστυχώς η λαθροϋλοτομία δεν είναι μια στατική κατάσταση αλλά μια δυναμική και συνεχιζόμενη διαδικασία οπότε μέχρι να έρθει η ώρα να δημοσιευθεί αυτή η ανάρτηση αρκετά ακόμα περιστατικά υπέπεσαν στην αντίληψη μου (μόνο στην δική μου? Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν γνώση της κατάστασης? Ή....................?) Οπότε μια και υποσχέθηκα ότι αυτή η ανάρτηση θα αποτελεί αρχείο της σφαγής του περιβάλλοντος στον νομό Θεσσαλονίκης θα γίνει η παράθεση και τον νέων περιστατικών (παρόλο που θα γίνει πολύ δύσκολη στην φόρτωση της η ανάρτηση).


 Εδώ έχουμε σε άλλο σημείο στο χωριό ένα λεηλατημένο πλατάνι (όλα τα σφάζουμε όλα τα μαχαιρώνουμε).


 Και φυσικά όπως τα αγρίμια πάνε για το ψαχνό σε κάθε θήραμα που σκοτώνουν έτσι και οι λαθροϋλοτόμοι μέσα στην βιασύνη τους πάνε για τα εύκολα κομμάτια ξύλου (κύρια κλαδιά και το κυρίως κομμάτι του κορμού) αφήνουν σαν κουφάρι ένα μέρος από την βάση του κορμού μόνο και μόνο για να θυμίζει ότι κάποτε εκεί υπήρχε ένα γιγάντιο δέντρο.


 Άλλο σημείο εδώ κομμένες βελανιδιές και παρατημένες εκεί ακριβώς που κόπηκαν! Γιατί θα μου πείτε? Γιατί απλούστατα με αυτή την τακτική να κόβουν τα δέντρα και να τα αφήνουν να ξεραθούν μπορούν την επόμενη χρονιά μέσα στα διαστήματα που επιτρέπεται νόμιμα η υλοτόμηση από τους κατοίκους των γύρω περιοχών να πάνε και να τα τεμαχίσουν με την ησυχία τους και να φέρουν ξερό ξύλο (που είναι νόμιμο) χωρίς να φοβούνται αν τους γίνει έλεγχος από το δασαρχείο για την κατάσταση των ξύλων που κουβαλούν (ξερά νόμιμα, χλωρά παράνομα).


 Λεπτομέρεια στα κλαδιά υπάρχουν φύλλα, ξερά πλέον φυσικά αλλά φύλλα όταν τα έκοψαν υπήρχαν, σε μερικούς μήνες αυτό το ξύλο θα είναι ξερό αρά και νόμιμα μπορούν να το πάρουν (άσχετα που όταν το κόψανε ήταν χλωρό).


 Και φυσικά δεν κόβεις ένα δύο δέντρα αν είναι να χρησιμοποιήσεις αυτή την τακτική! Κόβεις 20-30 δέντρα για να μην κουράζεσαι να ψάχνεις ξερά δέντρα σε όλο το δάσος. Βλάκας είσαι να ψάχνεις για ξερά δέντρα όταν την προηγούμενη χρονιά μπορείς να τα δημιουργήσεις εύκολα εσύ?


 Και δεύτερη λεπτομέρεια εδώ τα σημεία κοπής των δέντρων ολοκάθαρα φρέσκο ξύλο, και ο κορμός αν παρατηρήσατε από τα κομμένα δέντρα δεν έχει σημάδια ξερού δέντρου (ψιλοδιαλυμένος και θρυμματισμένος φλοιός).


 Και λίγο πιο μακρυά από τον Σοχό (για να μην λέμε ότι το πρόβλημα είναι τοπικό και μόνο) μια συστάδα από ακακίες δίπλα στον δρόμο λεηλατημένες!


 Μια δεκάδα δεκαπεντάδα από δέντρα κομμένα (και μάλιστα στο άρπα κόλα και χωρίς πολλά πολλά, η ποσότητα του ξύλου που άφησαν πίσω είναι πολύ μεγάλη -σχεδόν όλος ο κορμός!- λογικό είναι αν είσαι δίπλα στον δρόμο δεν σε παίρνει να σε βλέπει ο κάθε ένας που περνάει να κόβεις ξύλα αβέρτα και λαθραία με τις ώρες!)


 Από ότι βλέπετε το πρόβλημα είναι και εκτεταμένο σε μέγεθος όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και σε επίπεδο καταστροφής. Ζήτημα χρόνου και μόνο είναι η καταστροφή να αποκτήσει τέτοιες διαστάσεις που να είναι αδύνατο να αναστραφεί. Γιατί για να μεγαλώσει ένα δέντρο σε ένα τέτοιο μέγεθος θέλει δεκαετίες για να το κατεβάσεις με ένα αλυσοπροίονο θέλει δευτερόλεπτα! Και δυστυχώς κάθε έτος έχει πολλά μα πάρα πολλά δευτερόλεπτα!







Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 21/2/2015




 Ενημέρωση 26/2/2015

 Όπως σας έχω υποσχεθεί αυτό το αρχείο θα ενημερώνεται κάθε φορά που βρίσκω περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας στην περιοχή μας. Δυστυχώς σε κάθε εξόρμηση μου φαίνεται ότι θα εμπλουτίζω και αυτό το αρχείο. Οπότε πάμε να δούμε παρακάτω τι βρήκαμε ακόμα.


 Σε μια τοποθεσία σε μέση απόσταση από τον Σοχό (5-10 χιλιόμετρα) ακόμα μια πλειάδα περιστατικών λαθροϋλοτόμισης ακόμα.


 Σε πολλαπλά σημεία κάποιοι έχουν κόψει βελανιδιές φρέσκες (τα κλαδιά έχουν το φύλλωμα επάνω τους).


 Και κάπου έχουν αφήσει τους κορμούς να ψηθούν για να τους πάρουν μετά.


 Ενώ κάπου αλλού τους έχουν πάρει ήδη (το πριονίδι δείχνει ότι κόπηκαν τα δέντρα σε σχετικά κοντινή χρονική στιγμή από τώρα).

Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 26/2/2015


Ενημέρωση 14/3/2015

 Και δυστυχώς το αρχείο αυτό εξακολουθεί να ενημερώνεται διαρκώς μια που έχουμε να κάνουμε με άτομα χωρίς κανένα ενδοιασμό ή φυσικό φραγμό σχετικά με την καταστροφή που κάνουν. Αυτή την φορά η λαθροϋλοτόμιση έγινε πάλι κοντά στο μελισσοκομείο μου (συγκεκριμένα στον δρόμο που οδηγεί σε αυτό, και πρέπει να έγινε κατά το διάστημα 7/3/2015 με 14/3/2015 παρόλο που σε αυτή τη περίοδο οι καιρικές συνθήκες ήταν απαράδεκτες, αλλά ούτε καν αυτό σταματά τους "έξυπνους"!). 



  Βελανιδιά που την κόψανε και την αφήσανε στην θέση της ενώ όλα τα άλλα τα δέντρα που τα έχουν κόψει τα έχουν πάρει, προφανέστατα να φοβήθηκαν ή να τους πλάκωσαν οι μέλισσες μου.


 Το δέντρο είναι φρέσκο ακόμα, έχει το χειμερινό φύλλωμα του επάνω.


 Εδώ κόψανε το δέντρο και το πήρανε.


 Και φυσικά μιλάμε για χλωρά δέντρα.


 Αυτή την φορά ψάρεψαν αριστερά και δεξιά του δρόμου, δρόμος λασπωμένος τελείως, και ακόμα και το Vitara μου στην τετρακίνηση έχει πρόβλημα να τον περάσει.


 Και δεν μιλάμε για μερικά δέντρα αλλά για δεκάδες και αυτή την φορά! Τόσα δέντρα δεν είναι για ατομικές ανάγκες μιας ή δύο οικογενειών να μην μας δουλεύουν και όλας!


 Συνολικά κοντά στα 50-60 δέντρα (ίσως και παραπάνω) να έχουν κοπεί στην γύρω περιοχή προφανέστατα από τους ίδιους ανθρώπους σε μερικούς μήνες!


 Κοίτα χάλι και κακό!


 Και ο δρόμος να είναι σε μαύρα χάλια αλλά αυτοί εκεί! Να μην χάσουν!


 Μόλις έχω φτάσει στο σπίτι και γράφω αυτή την προσθήκη σε αυτή την ανάρτηση και έχω αναμμένα τα λαμπάκια! Αν τους πετύχω θα τους ρωτήσω "Συγνώμη κύριε τι επαγγέλεσθε?" και όποια απάντηση και να δώσουν η ανταπάντηση μου θα είναι "Μπα δεν το νομίζω! Μάλλον το επάγγελμα σας είναι Καθίκης!!!!"



 Πραγματικά με αυτόν τον ρυθμό που γίνεται η καταστροφή αμφιβάλω αν σε μια εικοσαετία θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις περιοχές που κατοικούμε. Τελικά πόσο μαλάκες μπορεί να είναι κάποιοι?


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 14/3/2015

  Ενημέρωση 4/4/2015



 Και φυσικά ακόμα μια ενημέρωση του αρχείου Λαθροϋλοτομίας στην περιοχή μας είναι επιβεβλημένη λόγου των διαφόρων περιστατικών που πέφτουν στην αντίληψη μας.


 Το σημερινό περιστατικό δεν είναι στην περιοχή του Σοχού αλλά λίγο μακρύτερα σε ένα ρυάκι ανάμεσα στην περιοχή του Σοχού και του Ασκού (στην περιοχή της μεγάλης ανηφόρας).


 Κάποιοι πήγανε και έκοψαν αρκετά από τα δέντρα στις όχθες του ρυακιού, και φυσικά για ακόμα μια φορά εκτός των νομίμων χρονικών ορίων και σε δέντρα που απαγορεύεται να τα κόψεις (χλωρά).


 Ήταν τόση η άνεση χρόνου που είχανε ώστε πήρανε ένα πολύ μεγάλο μέρος από την ξυλεία ανενόχλητοι και αφήσανε μόνο τελείως λεπτά κλαδάκια πίσω τους.


 Και η συγκεκριμένη φωτογραφία με το πριονίδι για να δείξουμε ότι η κοπή των δέντρων έγινε σε κοντινή χρονική στιγμή από την στιγμή που βγάλαμε τις φωτογραφίες.

 Καλά πάμε! Αμφιβάλω αν σε 15-20 χρόνια θα υπάρχει όρθιο ξύλο εκεί έξω!



Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 4/4/2015


   Ενημέρωση 14/4/2015


 Και το ημερολόγιο καταστροφής συνεχίζει.


 Φωτογραφίες από παράνομη κοπή χλωρών δέντρων από την περιοχή πάλι του Σοχού.


 Αν η καταστροφή είναι σε αυτό τον βαθμό την άνοιξη του 2015 ούτε θέλω να σκεφτώ το τι θα γίνει τον χειμώνα του 2015.


 Δεν υπάρχει περιοχή γύρω από το χωριό που να μην υπάρχουν σημάδια λαθροϋλοτομίας, το δύσκολο δεν είναι να βρεις μέρη όπου έχει γίνει λαθροϋλοτόμιση αλλά να βρεις μέρη που να μην έχει γίνει!


 Και φυσικά κοντινές φωτογραφίες για να φανεί το ότι τα δέντρα ήταν χλωρά όταν κόπηκαν.


 Αν κάθε ένας στα χωριά πάει και κόβει από μια συστάδα δέντρων επειδή έτσι τον βόλευε δεν βλέπω να έχουν μεγάλο μέλλον τα δάση μας.


 Και εδώ τελειώνει και αυτό το φωτογραφικό υλικό από αυτό το περιστατικό λαθροϋλοτομίας, δυστυχώς τα περιστατικά αυξάνονται διαρκώς και η πίεση που ασκούμε στο γύρω περιβάλλον μας έχει φτάσει σε σημεία που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα για την ανάκαμψη του.

 Δυστυχώς ροκανίζουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε!

Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 14/4/2015

Σειρά αναρτήσεων Πολιτισμός του Ξύλου. 










5 σχόλια:

  1. Εσύ που γράφειςς τα παραπάνω έχεις φυτεύσει ποτέ κανένα δένδρο; Έχεις περιποιηθεί ποτέ κανένα δένδρο; έζησες ποτέ το μεγάλωμα του δένδρου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τέτοιες σελίδες κάνω και εγώ για νε εγκρίνω ότι μου αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα κύριε Μπαλάσκα, η απάντηση στην ερώτηση σου (ίσως θα έπρεπε να ζητήσω συγνώμη εδώ μια που δεν χρησιμοποιώ τον πληθυντικό ευγενίας για κάποιον που δεν τον ξέρω και του απευθύνω τον λόγο, αλλά δεδομένου ότι δεν τον χρησιμοποιείς και εσύ υποθέτω ότι δεν τον γνωρίζεις οπότε μπορώ και εγώ άνετα να σου γράφω στον ενικό όπως κάνεις και εσύ!) για το αν έχω φυτεύσει κανένα δέντρο, αν το έχω περιποιηθεί και αν έζησα το μεγάλωμα του, είναι ναι και στα τρία σκέλη της ερώτησης σου.

      Πάμε παρακάτω.

      Δεν καταλαβαίνω το νόημα αυτής της ερώτησης σε μια ανάρτηση-αρχείο της λαθροϋλοτομίας στην περιοχή που κατοικώ και της οικολογικής υποβάθμισης που προκαλεί αυτή?

      Η μόνη υπόθεση που μπορώ να κάνω είναι ότι έχετε διαφωνία στην ίδια την ύπαρξη μιας ανάρτησης-αρχείου της λαθροϋλοτομίας, γιατί προφανέστατα και εσείς ασκείτε αυτή την παράνομη και μη αποδεκτή από την κοινωνία δραστηριότητα (βλέπεις υποθέτω εδώ ότι έχεις διαβάσει την ανάρτηση και έχεις καταλάβει περί του τι ακριβώς αναφέρεται και δεν σχολιάζεις χωρίς να έχεις γνώση του τι ακριβώς σχολιάζεις. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι είναι δυνατή μια τέτοια περίπτωση, ούτε καν να αντιστοιχήσω ένα επίθετο σε ένα άτομο που έχει τέτοια συμπεριφορά χα χα χα).

      Σε αυτή την περίπτωση λυπάμαι αλλά καλό είναι να γνωρίζεις ότι αν ανήκεις στην ομάδα των ανθρώπων που ασκούν την λαθροϋλοτομία ότι οι επιπτώσεις των εγκληματικών πράξεων σας υποθηκεύουν το μέλλον όλων μας, και η συμπεριφορά σας είναι κατακριτέα από κάθε ορθολογικό άτομο. Καλά είναι αντί να σχολιάζεις σε προσωπικές ιστοσελίδες ατόμων που κατακρίνουν αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά να αλλάξεις την απαράδεκτη και αντικοινωνική σου συμπεριφορά εάν την ασκείς και εσύ. Προσωπικά έχεις την χλεύη μου και την περιφρόνηση μου αν ανήκεις σε αυτή την ομάδα εγκληματιών.

      Διαγραφή
    2. Σχετικά με το επόμενο σχόλιο σoυ σχετικά με το «τέτοιες σελίδες κάνω και εγώ για νε εγκρίνω ότι μου αρέσει» (υποθέτω ότι εδώ θέλεις να γράψεις «να» δυστυχώς μάλλον ακόμα δεν έμαθες ότι το «να» γράφεται με ν και α και όχι με ν και ε! Δύσκολη γλώσσα τα Ελληνικά και χρειάζονται πολλά χρόνια σε μερικούς για να την μάθουν, το καταλαβαίνω αυτό, μερικοί μάλιστα χρειάζονται δεκαετίες ή και εκατονταετίες! Χα χα χα) μπορώ να κάνω δύο υποθέσεις:

      Πρώτα ότι δεν εγκρίνεις την θεματολογία του blog. Οπότε σου προτείνω να μου στείλεις μια λίστα με θέματα που θα ήθελες να υπάρχουν στο προσωπικό μου ιστολόγο, απόψεις που εγκρίνεις εσύ για να τις εκφράζω εδώ, καθώς και γνώμες που θεωρείς εσύ ως σωστές για να τις υιοθετήσω και εγώ και να τις παρουσιάζω ως δικές μου. Να είσαι σίγουρος ότι θα εκτιμηθεί δεόντως η λίστα σου και θα της δοθεί η σημασία που της αρμόζει χα χα χα.

      Η δεύτερη (και πιθανότερη) υπόθεση που μπορώ να κάνω είναι ότι ενοχλήθηκες που αυτή η φοβερή σοφία που εκφράζει αυτή η τρομερή φράση που πληκτρολόγησες στα σχόλια της ανάρτησης μου «Εσύ που γράφειςς τα παραπάνω έχεις φυτεύσει ποτέ κανένα δένδρο; Έχεις περιποιηθεί ποτέ κανένα δένδρο; έζησες ποτέ το μεγάλωμα του δένδρου;» πρέπει να εγκριθεί από εμένα πριν να δημοσιευθεί.

      Προφανέστατα αποτελεί αυτό για σένα λογοκρισία και προσπάθεια να μην δει ο υπόλοιπος πλανήτης την ευρύτητα πνεύματος και την διαύγεια του νου σου, που κρύβεται πίσω από την απλή μεν πρόταση, αλλά γεμάτη με μυστικά νοήματα και έννοιες γνωστές μόνο σε όσους γνωρίζουν την απόλυτη αλήθεια που μόνο βαθιά «μύστες» και «διδάσκαλοι» του πνεύματος κατέχουν χα χα χα.

      Δυστυχώς όμως θα σου υπενθυμίσω ξανά ότι εδώ είναι ο προσωπικός μου ιστόχωρος και αποτελεί το δικό μου δημόσιο βήμα, και όχι το δημόσιο βήμα του κάθε βλαμμένου, πικραμένου, σαλεμένου και ψεκασμένου που μπορεί να του έχει πέσει ένα πληκτρολόγιο στα χέρια του και μετά όποιον πάρει ο χάρος.

      Δυστυχώς κάποιοι από εμάς δεν μάθανε το διαδίκτυο με την έλευση του Facebook αλλά είχαμε για δεκαετίες πριν ύπαρξη σε αυτό σε διάφορα Forum, όπου επικρατούσαν κανόνες σχετικά με το τι μπορεί να αναρτηθεί, και ποια είναι τα όρια σε τι μπορεί να λεχθεί, όπως και ότι υπάρχουν κάποιοι που πρέπει να ασκούν έλεγχο πάνω στην ελευθερία του τι μπορεί να ειπωθεί. Και φυσικά αυτός είναι ο διαχειριστής της κάθε ιστοσελίδας ή forum ή blog.

      Γιατί άνετα θα μπορούσε κάποιος να προωθεί προϊόντα στα σχόλια του προσωπικού διαδικτυακού μου χώρου, ή να υποκινούσε σε αντικοινωνική συμπεριφορά με τα σχόλια του (πχ να ήταν ρατσιστής), ή να ενέκρινε μη αποδεκτές απόψεις για την κοινωνία μας (πχ να ήταν παιδεραστής ή σατανιστής ή κανίβαλος) ή ακόμα το χειρότερο να προάσπιζε μη αποδεκτές συμπεριφορές για την κοινωνία μας (πχ να ήταν λαθρουλοτόμος χα χα χα).

      Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον συγκεκριμένο διαχειριστή αυτού του προσωπικού ιστοχώρου. Ιδίως μια που δεν τον ενδιαφέρει η προσέλκυση κλικ για κέρδη από διαφημίσεις μέσα από τον χαμό στα σχόλια που μπορούν να δημιουργήσουν κομπλεξικά, κακοήθη, και εμπαθή άτομα (δεν πιστεύω να γνωρίζεις κανένα τέτοιο άτομο εσύ ε? Χα χα χα).

      Διαγραφή
    3. Όπως βλέπεις δημοσίευσα και τα δύο σου σχόλια για να μην χάσει ο Κόσμος την σοφία που υπάρχουν μέσα σε αυτά, και να μην σου καταπατήσω τα δικαιώματα σου στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης και αναγκαστείς να προσφύγεις στον Άρειο Πάγο να δικαιωθείς χα χα χα.

      Τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας σου τα είχες (μάλλον τα «είχεςς» γιατί βλέπω χρησιμοποιείς το διπλό τελικό σίγμα στις λέξεις, ένα άγνωστο σε μένα τύπο κατάληξης των Ελληνικών λέξεων, υποθέτω και αυτό θα κρύβει μια μυστική σοφία για σας τους «μύστες» του πνεύματος ε? Χα χα χα) αλλά δυστυχώς δεν μπορώ εγώ να δαπανήσω περισσότερο χρόνο για ένα τόσο σπουδαίο πνεύμα σαν το δικό σου, οπότε κάπου εδώ θα πρέπει να κλείσω και αυτή την απάντηση.

      Πολύ σοφότερος από τα «πεφωτισμένα» σχόλια σου σε χαιρετώ! Χα χα χα.

      Διαγραφή