UA-50457385-1

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Μελισσοκομικά σκονάκια Vol II


 Αυτή η ανάρτηση είναι η συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης μας Μελισσοκομικά Σκονάκια και της επέκτασης της θεωρίας σε εργαλεία χρήσιμα για τους μελισσοκόμους. 

 Στην ανάρτηση Μελισσοκομικά Σκονάκια έχουμε την αριθμητική που ορίζει την ζωή των μελισσών ανά κάστα, εκεί έχω δημιουργήσει πίνακες για να βοηθήσουν τον κάθε ένα να κατανοήσει ποια είναι τα χρονικά όρια εκκόλαψης και καθηκόντων της κάθε μέλισσας (ανά είδος). Η αριθμητική είναι εκεί όποιος θέλει την διαβάζει.

 Σε αυτή την ανάρτηση θα κάνουμε την εφαρμογή αυτής της αριθμητικής σε πρακτικό επίπεδο.

 Στον επάνω πίνακα έχω ένα φύλλο εργασίας του excel όπου βάζοντας την ημερομηνία παρατήρησης βγαίνουν ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με την εκκόλαψη των διαφόρων καστών και καθηκόντων κάθε μέλισσας ανάλογα στο στάδιο που βρίσκεται το κάθε έντομο (πχ στην βασίλισσα πότε θα αρχίσει να γεννά αν βρίσκεται σε μια από τις παρακάτω καταστάσεις γόνου: αυγό, λάρβα, σφραγισμένο κελί, καθώς και την έξοδο από το κελί (και κάποια άλλα λέει αλλά δεν είναι επί του παρόντος). Ομοίως έχουμε για την εργάτρια μέλισσα το πότε θα γίνει συλλέκτρια στις παραπάνω τέσσερις καταστάσεις γόνου, όπως και για τον κηφήνα το πότε θα πετάξει για γονιμοποίηση επίσης ανάλογα των τεσσάρων καταστάσεων του γόνου του).

 Φυσικά υπολογίζεται και ένα περιθώριο ανοχής (ανώτερο κατώτερο όριο συν πλην 5 ημερών για την βασίλισσα, συν πλην 7 ημερών για την εργάτρια, και συν πλην 5 ημερών για τον κηφήνα). Αυτά αποτελούν καθαρή συνέπεια της θεωρίας σχετικά με την βιολογία της μέλισσας και δεν θέλουν ιδιαίτερη αναφορά (η οποία γίνεται είπαμε στην ανάρτηση  Μελισσοκομικά Σκονάκια ). 

 Φυσικά όλα τα παραπάνω αποτελούν μια στατική εικόνα του μελισσιού και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μαθηματικό μοντέλο ανάπτυξης ενός μελισσιού δεδομένου ότι η νεκταροέκκριση αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης ενός μελισσιού και όχι μόνο η αριθμητική που διέπει την βιολογία της μέλισσας (μάλιστα σε προηγούμενη ανάρτηση μας Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol VIIΙ  στην 6η και στην 7η  ερώτηση αναφέρω ότι πρέπει για να υπολογισθεί κάτι τέτοιο να ξέρουμε και μερικούς ακόμα παράγοντες! Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα για το θέμα σε αυτή την ανάρτηση, ούτε και αυτό θα το αναπτύξω εδώ).

 Χρήσιμος μεν ο παραπάνω υπολογιστής αλλά είναι λίγο δύσκολο να τον βάλω σε χρήση στο blog μου για να τον χρησιμοποιείτε, και είναι και λίγο δύσκολο να τον έχετε στο μελισσοκομείο σας επάνω στο βουνό (δεν πιστεύω να πηγαίνετε στο βουνό με υπολογιστή! Χα χα χα). 

 Αντίθετα κάτι σε μορφή εκτυπωμένου πίνακα το οποίο θα μπορούσατε να το έχετε σε διαφάνειες και σε ένα ντοσιέ για να το συμβουλεύεστε είναι νομίζω κάτι πιο εύχρηστο και πρακτικό. Για αυτό και δημιούργησα τους παρακάτω πίνακες όπου ανάλογα την ημέρα παρατήρησης και το επίπεδο που είναι ο γόνος της βασίλισσας (δεν έκανα τα αντίστοιχα για τις εργάτριες μέλισσες ή τους κηφήνες γιατί δεν έχουν και τόσο σημασία να τα ξέρουμε σε αντίθεση με την βασίλισσα. Βάση άλλωστε της αριθμητικής της κόβουμε παραφυάδες, κοιτάμε για σμηνουργίες, κάνουμε εισαγωγές βασίλισσας) βλέπουμε πότε περίπου θα πρέπει να γεννά (έχοντας και ένα περιθώριο συν πλην 5 ημερών). 

 Δηλαδή είσαστε στις 27 Φεβρουαρίου (στον νότο ή μάλλον στην Κύπρο χα χα χα) και βλέπετε  ένα μελίσσι ορφανό που έχει αυγά μέσα, κοιτάτε τον αντίστοιχο πίνακα του Φεβρουαρίου και βλέπετε ότι θα αρχίσει να γεννά η βασίλισσα από 22 Μαρτίου έως 1 Απριλίου (το περιθώριο συν πλην 5 ημερών που λέγαμε). Αντίστοιχα αν δείτε λάρβα μέσα σε βασιλικό κελί θα έχουμε γέννα στις 18 Μαρτίου έως τις 28 Μαρτίου. Σε σφραγισμένο βασιλικό κελί θα έχουμε γέννα από τις 14 Μαρτίου έως τις 24 Μαρτίου, και αν έχει κάνει την έξοδο της από το κελί η βασίλισσα θα έχουμε γέννα στις 6 Μαρτίου έως τις 16 Μαρτίου. Αν δεν δούμε γέννα στις αντίστοιχες ημερομηνίες (μαζί με τα περιθώρια ανοχής που έχουμε δώσει)? Τότε είτε η βασίλισσα δεν έχει γονιμοποιηθεί, είτε δεν γύρισε στην κυψέλη, είτε δεν έχει εκκολαφθεί οπότε θα πρέπει να κάνουμε τις αντίστοιχες ενέργειες για να βγει νέα βασίλισσα.

 Επισημάνσεις αυτοί οι πίνακες έχουν δημιουργηθεί για το 2015 που δεν είναι δίσεκτο, το επόμενο έτος (το 2016) είναι οπότε για να τους χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να μεταβάλετε τις ημερομηνίες κατά μία ημέρα νωρίτερα σε όποιες ημερομηνίες πέφτουν μετά την 28 Φεβρουαρίου (Δηλαδή ημέρα παρατήρησης  από 6/2 έως 29/2 στην περίπτωση του αυγού, 10/2 έως 29/2 στην λάρβα, 14/2 έως 29/2 στο σφράγισμα των κελιών, και 22/2 έως 29/2 στην έξοδο από το κελί) αν δεν το κάνετε αυτό θα βρεθείτε προ εκπλήξεων και δεν θα φταίω εγώ μιας και σας το επισήμανα χα χα χα. Οι υπόλοιποι πίνακες δεν αλλάζουν.

 Δεύτερη επισήμανση γιατί ρε μπάρμπα μας έβγαλες και τους 12 μήνες? Εκεί στον Βορά βγάζετε και βασιλικά κελιά και γονιμοποιημένες βασίλισσες και τον Δεκέμβρη? Όχι φυσικά (αν και ποτέ δεν ξέρεις! Χα χα χα) αλλά στον Νότο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο μια που δεν ξεγονεύουν τα μελίσσια (ή στην Κύπρο που είναι ακόμα πιο νότια) οπότε για να καλύψω και τους νότιους μελισσοκόμους κάλυψα και τους 12 μήνες να τους έχετε. 

 Τρίτη επισήμανση θεωρούμε δεδομένο ότι ξέρουμε ακριβώς πότε έχει μπει στο κάθε στάδιο ο γόνος κάνοντας 1 επιθεώρηση ανά 5 ημέρες την κρίσιμη εποχή (ή στην περίπτωση της βασιλοτροφίας είναι ακόμα πιο εύκολα μια που εμείς έχουμε εμβολιάσει το κάθε βασιλικό κελί), γιατί στους υπολογισμούς έχει μπει ως δεδομένο π.χ. ότι η λάρβα είναι στην πρώτη ημέρα στο βασιλικό κελί ή το σφραγισμένο κελί είναι στην πρώτη του ημέρα κτλ) από αυτή την άποψη το φύλλο εργασίας έχει πλεονέκτημα σε σχέση με τους πίνακες γιατί υπολογίζει και το διάστημα που χρειάζεται η κάθε μορφή γόνου για να περάσει στο επόμενο επίπεδο. Στα υπόψη και αυτό, αν δεν ξέρετε το πότε ακριβώς μπήκε σε αυτή την μορφή ο γόνος τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά (αλλά μόνο ως προς το πόσο νωρίτερα θα έχουμε την γέννα της βασίλισσας!). Το ότι υπάρχει ένα εργαλείο στα χέρια σας δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνετε τα βασικά από την πλευρά σας. Προσοχή σε αυτό! 
   
Οπότε τσακαλάκια πάρτε τους πίνακες που έχω στο παράρτημα για να τους χρησιμοποιήσετε για να υπολογίζετε την έναρξη της γέννας της βασίλισσας εύκολα, άνετα και γρήγορα. 


Μέχρι την επόμενη ανάρτηση......



Adios Amigos Locos





Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 14/3/2015


Παράρτημα 





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου