UA-50457385-1

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XI


 Και αισίως φτάσαμε στο ενδέκατο μέρος της Σειράς αναρτήσεων Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν, πλέον είμαστε βαθιά στην άνοιξη και τρέχουμε σαν τρελοί, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα απαντούμε σε όποια ερώτηση μας τεθεί (και είναι πολλές μα πάρα πολλές! Αυτό το μαρτυρά ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε φτάσει στο ενδέκατο μέρος αυτής της σειράς έχοντας απαντήσει δεκάδες ερωτήσεις) απλώς θα υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση σε κάθε απάντηση δεδομένου ότι πλέον όλη την ημέρα θα βρίσκομαι είτε στο μελισσοκομικό μου εργαστήρι είτε στα διάφορα μελισσοκομεία μου. Οπότε όσοι θέλετε να ρωτήσετε οτιδήποτε θα πρέπει να έχετε και αυτή την παράμετρο στο νου σας, με χρονοκαθυστέρηση μεν, αλλά πάντα απάντηση στις ερωτήσεις σας δε! Χα χα χα. Άντε πολλά είπαμε πάμε στο ζουμί γιατί περιμένουν και οι κυρές μας για επιθεώρηση.  

 55. Γεια σου Λάζαρε!!!!! Μου δημιουργήθηκε μια σύγχυση. Σε ένα παλιότερο σου άρθρο λες ότι για να κόψεις παραφυάδα πρέπει να βρεις πρώτα βασιλοκελι(α) από τιγκαρισμενη κυψέλη γιατί όσο πιο πολύς ο πληθυσμός τόσο καλύτερο το τάϊσμα σ´αυτά. Και σκέφτηκα εγώ με το φτωχό μου το μυαλό αν η παραφυάδα που θα κόψω ενισχυθεί με παραπάνω πληθυσμό άρα και δυνατά βασιλοκελια από τον προβλεπόμενο τρόπο και η παλιά βασίλω μείνει με λιγότερα πλαίσια πληθυσμό θα γίνει δουλειά; Bear's Nest Ο παραπάνω τρόπος για να κόψεις παραφυάδες είναι η γενική του μορφή και η πιο ορθή ως γενική συμβουλή. Υπάρχουν ακόμα και δεκάδες ακόμη μέθοδοι για να κόψεις παραφυάδες ανάλογα τι σε βολεύει και τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσεις την δεδομένη στιγμή. Λόγου χάρη θα μπορούσε να μην έχει βασιλικά κελιά την εποχή που θέλεις να κόψεις εσύ (όπως έγινε πέρσι με την κακή άνοιξη) και να αναγκαστείς να κόψεις χωρίς βασιλικά κελιά, θα μπορείς να τα αφήνεις να σμηνουργούν χωρίς πολλούς πολλούς ελέγχους και να κατεβάζεις αφέσμους πάνω από τα δέντρα, άλλος τρόπος θα μπορούσες να πάρεις από μερικές κυψέλες από 1 πλαίσιο γόνου και πληθυσμού και από μια άλλη τα βασιλικά κελιά (σε μελίσσι που είχε πολλά βασιλικά κελιά και το χώρισες πολλές παραφυάδες αλλά σου μένουν ακόμα μερικά βασιλικά κελιά αλλά δεν βρίσκεις άλλο γόνο για να βάλεις στην παραφυάδα, το λύνεις παίρνοντας γόνους και πληθυσμό από άλλη κυψέλη), άλλος τρόπος σε περίπτωση αφέσμου παίρνεις γόνους από άλλη κυψέλη και βάζεις τον αφεσμό σε αυτή την κυψέλη με τους γόνους με ή χωρίς την βασίλισσα (αν είναι παλιά μπορείς να την θανατώσεις αν βρεις και βασιλικά κελιά μέσα στους γόνους που θα προσθέσεις να κάνεις δηλαδή την αντικατάσταση εσύ αντί να την κάνει το μελίσσι φυσικά αυτό μπορεί να γίνει με πολλές ακόμα παραλλαγές πχ εισαγωγή βασίλισσας σε αφεσμό). Φαντασία να έχεις, διάθεση για πειραματισμούς, και κυρίως χρόνο (όταν θα έχεις πολλές κυψέλες μην περιμένεις την κρίσιμη εποχή να κάνεις εξεζητημένες μεθόδους στο κόψιμο, ότι σε βολεύει εκείνη την στιγμή θα κάνεις).

56. Η αυτόματη κυψέλη έχει συγκεντρώσει μέσα σε 10 ημέρες (27/2/2015) 3,5 εκατομμύρια δολάρια σε προπαραγγελίες ποια είναι η άποψη σου για αυτό το γεγονός? Bear's Nest Όπως στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες που θέλουν να ασχοληθούν με την μελισσοκομία και απλώς θέλουν μια κάνουλα στις κυψέλες να την γυρίζουν και να τρέχει μέλι (καλά μιλάμε ακριβώς στην εικόνα που έχουν όλοι αυτοί απευθύνεται αυτή η κυψέλη χα χα χα) έτσι και στην Αμερική υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες που θέλουν το ίδιο. 

 Ταυτόχρονα οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν πολλαπλασιασμό πχ 300 ευρώ που κάνει αυτό το σύστημα με 6 ευρώ (χονδρική) που πουλώ εγώ το μέλι μου μας κάνει 50 κιλά μέλι! Αυτή την ποσότητα μελιού είναι αδύνατο να την βγάλω σε μια χρονιά ή και σε δυο (και αν είναι κακές οι χρονιές ούτε σε 3!). Τώρα να δώσει ένας που σκέφτεται σαν εμένα (ένας επαγγελματίας δηλαδή) πενήντα κιλά μέλι (που δεν είναι όλο κέρδος στην πραγματικότητα, για να εξοικονομίσεις 300 ευρώ δεν θέλεις μόνο 50 κιλά μέλι αλλά τουλάχιστο 70 γιατί έχει και έξοδα το μέλι για να βγει χα χα χα) μόνο και μόνο για το σύστημα αυτό χωρίς μέλισσες μέσα αλλά και χωρίς την ίδια την κυψέλη είναι τελείως απίθανο! Και γιατί να το κάνεις? Για να μην σπαταλήσεις 15-20 ημέρες τον χρόνο (αν είσαι τυχερός και είναι τόσες πολλές!) σε τρύγους δεδομένου ότι αυτό είναι η δουλειά σου? Δεν το νομίζω! Άσχετοι που ονειρεύονται κυψέλες σε ουρανοξύστες στην Νέα Υόρκη (σαν τις κυψέλες με γυαλί στην σειρά Σερλοκ χα χα χα) μόνο μπορούν να επενδύσουν σε κάτι τέτοιο. Αν δεν πέσει η συσκευή στο 1/20 αυτής της τιμής που έχει (ε ναι 15 ευρώ ίσως και να δώσω για κάτι τέτοιο χα χα χα) δεν υπάρχει περίπτωση να την προτιμήσουν επαγγελματίες χα χα χα.

57.  Πραγματικά το να βρεις την βασίλισσα για να κόψεις παραφυάδες είναι θέμα . Και λέω εγώ τώρα. Θέλω να κόψω το απόγευμα . Πάω μεσημέρι βάζω έναν όροφο από πάνω διάφραγμα ενδιάμεσα και ανεβάζω επάνω τους γόνους που θέλω ( χωρίς μέλισσες ) . Το απόγευμα δεν θα έχω έτοιμα τα πλαίσια με γόνους και παραμάνες για να κόψω παραφυάδες ????? Bear's Nest Ναι θα το έχεις και είναι καλός τρόπος (αλλά στρεσάρεις το μελίσσι καθώς τινάζεις τα πλαίσια και μπορείς να τραυματίσεις και την μάνα αν τινάξεις πλαίσιο με αυτή επάνω) αλλά χάνεις χρόνο. Αντίθετα μπορείς να κόψεις με βασιλικά κελιά ή όχι (εδώ θα φροντίζεις αν δεν υπάρχουν βασιλικά κελιά να υπάρχουν σε όλες τις παραφυάδες κελιά με ακάλυπτο γόνο) χωρίς να σε νοιάζει αν θα υπάρχει η βασίλισσα σε κάποιο από αυτά. Με αυτό τον τρόπο αμέσως κόβεις τις παραφυάδες που θέλεις και δεν κουβαλάς ορόφους και διαφράγματα, να τινάζεις πλαίσια, να περιμένεις να ξαναπάει ο πληθυσμός επάνω, να πηγαίνεις να αφαιρείς ορόφους και διαφράγματα, και μετά από όλα αυτά να κόβεις παραφυάδες. Είναι πλεονασμός που μπορείς να τον κάνεις αν έχεις 5-10 μελίσσια και θέλεις να κόψεις μερικές παραφυάδες με την ησυχία σου και όχι αν έχεις μερικές εκατοντάδες μελίσσια και θέλεις να κόψεις πες 100-150 παραφυάδες μέσα σε 3-5 ημέρες.

58. Λάζαρε καλησπέρα. Από βδομάδα ξεκινάω έρευνα αγοράς και αγορά τρέιλερ. Έχεις κανένα μάστορα να μου προτείνεις; Είτε Θεσσαλονίκη είτε στα πέριξ..... Bear's Nest δεν ξέρω από κατασκευαστές τρέιλερ, είτε από μηχανικούς που τα κάνουν, ή παιδιά που αυτή την στιγμή θέλουν να πουλήσουν τρέιλερ, (στο μάτι μου είχε πέσει πριν από χρόνια ένα κατάστημα που πουλούσε τρέιλερ στον δρόμο προς το ξενοδοχείο Μετ -αυτός που περνά δίπλα από το λιμάνι- με μεγάλα αλουμινίου τρέιλερ στα 2,200-2,800 ευρώ, με αυτά τα λεφτά αγοράζεις μεταχειρισμένο φορτηγό καλύτερα που θα βγάλει παπάδες-).

 Το δικό μου το τρέιλερ το είχα πάρει από τον δάσκαλο μου το έκανα κάποιες μετατροπές (βοηθητική ρόδα, αναρτήσεις λάβες) και πήγα σε μια σχολή οδηγών και μου έκαναν το μηχανολογικό σχέδιο (ντεμέκ το είχε κάνει αυτός το τρείλερ) πληρώνοντας 40 ευρώ για αυτό και το κατέθεσα στην Δ/σνη μεταφορών (εκεί που κάνουν εξετάσεις για δίπλωμα στην δυτική Θεσσαλονίκη) για να μου βγάλει την άδεια για να το κυκλοφορώ. Το ζήτημα είναι ότι μετά από μερικούς μήνες είχε βγει ο νόμος να μην επιτρέπεται αυτή η διαδικασία (δηλαδή να έρχεται ένας μηχανικός και να κατασκευάζει ένα τρέιλερ δίνοντας σου την βεβαίωση ότι το κατασκεύασε καθώς και το μηχανολογικό σχέδιο και να το κάνει αυτό αποδεκτό η Δ/νση μεταφορών και να σου δίνει άδεια κυκλοφορίας), δεν ξέρω τι γίνεται σε περίπτωση που το τρέιλερ ενώ είναι κατασκευασμένο από μηχανικό και έχει άδεια από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του σε ένα ορισμένο όχημα αν μπορεί να μεταβιβασθεί αυτή η άδεια στον επόμενο ιδιοκτήτη του για ένα άλλο όχημα, (δηλαδή με λίγα λόγια να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο ιδιοκατασκευή τρέιλερ με άδεια). Αυτό καλύτερα να το ρωτήσεις σε μια σχολή οδηγών γιατί αυτοί είναι δικτυωμένοι με το σχετικό κύκλωμα.
 Τώρα σχετικά με την γνώμη μου με τα τρέιλερ θα σου παραθέσω τρεις αναρτήσεις του blog  για να την έχεις στα υπόψη σου γιατί την θεωρώ ημίμετρο, δες πρώτα  Τα μελίσσια τρέφονται με πετρέλαιο  και μετά δες το Μελισσοκομία στην πράξη  και τέλος  Το τυχαίο και η σημασία του στην μελισσοκομία για να δεις και μια πραγματικότητα σχετική με τα τρέιλερ που σχεδόν κανείς δεν την λέει.

59. Έχασα μια κυψέλη με λίγο πληθυσμό κατά την διάρκεια του χειμώνα (με δρυμητατες καιρικές συνθήκες) τα βρήκα με το κεφάλι μέσα στα κελιά, τροφή είχαν, γύρη , μέλια και πίτα που έβαλα (βρήκα και γόνο έτοιμο να βγει) , πάγωσαν ή έπαθαν κάτι άλλο ? Bear's Nest ήταν μικρό το μελίσσι και προσπαθούσαν διαρκώς να κρατήσουν την θερμοκρασία τους πάνω στον γόνο και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν να πάρουν τις τροφές και πέθαναν τελικά από την πείνα, εκτός και αν τα έκανες πάνω από μια φορά οξαλικό οξύ θεραπεία (ή σε λάθος δοσολογία) το οποίο έχει παρενέργεια να κάνει νωθρές τις μέλισσες με αποτέλεσμα ενώ υπάρχει τροφή στην κυψέλη αυτές δεν πάνε να την πάρουν. Αλλά πιθανότατα να ήταν μικρό το μελίσσι και δεν μπορούσε να αφήσει ακάλυπτο τον γόνο για να πάρει τις τροφές και κάτω από το δριμύ ψύχος που έκανε αυτό ήταν καταδικαστικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου