UA-50457385-1

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XII


 Και μια ντουζίνα αναρτήσεων της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν ολοκληρώθηκε! Είναι ευχάριστο να βλέπεις μια προσπάθεια να καταγραφούν και να εκτεθούν οι ερωτήσεις (και οι απαντήσεις που τους έχουν δοθεί από μένα) που έχουν οι μελισσοκόμοι στα πλαίσια μιας σειράς αναρτήσεων να παίρνει τόσο μεγάλο μέγεθος και όγκο! Μετά από 12 αναρτήσεις και μερικές δεκάδες ερωτήσεις/απαντήσεις μέσα σε μερικούς μόνο μήνες φαίνεται ολοκάθαρα η ανάγκη για την διάχυση των γνώσεων, εμπειριών, πληροφοριών ανάμεσα στους μελισσοκόμους. 

 Από την πλευρά μου όσο μπορώ να βοηθήσω πάνω σε αυτό τον σκοπό (την διάχυση των γνώσεων) θα το προσπαθώ, όσο και αν πλέον ο χρόνος (και μερικές φορές η διάθεση χα χα χα) στερεύει. Παράξενο αυτό θα μου πείτε σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον σαν του κλάδου μας (μελισσοκομία) και σε ένα τόσο ανταγωνιστικό λαό σαν τον δικό μας (Έλληνες). Και η απάντηση σε αυτό είναι η εξής "Αν δεν ήμασταν παράξενοι θα γράφαμε σε blog?" χα χα χα. 

 Πολύ μπλα μπλα στο ψητό τώρα.  

60. Είχα κάψει θειάφι για σκόρο και σε μερικά πλαίσια που ήταν μόνο φύλλα και σε άλλα μου ίσα που τα έχτισαν μου έγιναν λίγο ροζ τώρα αυτά να τα χρησιμοποιήσω ή να τα αντικαταστήσω? Bear's Nest Καλησπέρα, για να δούμε τώρα τις ερωτήσεις σου, κεριά που τα έχεις περάσει θειάφι θα τα αφήσεις μερικές ώρες να αεριστούν προτού τα δώσεις στις μέλισσες (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση Μελισσοκομικοί εχθροί Κηρόσκορος).

 Συνήθως δεν αλλοιώνεται το χρώμα των κεριών από το θειάφι, αντίθετα αλλοιώνεται από την μούχλα (αλλά συνήθως παίρνει ένα μπεζ - γαλάζιο χρώμα και όχι Ροζ!).

 Τώρα πλαίσια με μούχλα τα βάζεις όταν δεν είναι υπερβολικά μουχλιασμένα σε οποιοδήποτε μέγεθος μελισσιού (θα τα καθαρίσουν), αν είναι τώρα υπερβολικά μουχλιασμένα είναι στην κρίση σου αν θα τα χρησιμοποιήσεις (κέρδος είναι αν το καθαρίσουν και το χρησιμοποιήσουν το χτισμένο αλλά από την άλλη πλευρά μπορεί και να κολλήσουν καμία ασθένεια, ιδίως αν υπάρχει μέσα και πεθαμένος γόνος, στην μουχλιασμένη γύρη οι απόψεις διίστανται άλλοι λένε δεν μασάνε οι μέλισσες από μουχλιασμένη γύρη άλλοι λένε δεν αξίζει τον κόπο και το ρίσκο να τα βάλεις, οπότε πάλι είναι στην κρίση σου το τι θα επιλέξεις).

61. Έχω τρία μελίσσια και περσινές παραφυάδες 9 πλαίσια πληθυσμού 6 πλαίσια γόνου και παραπάνω, Έβαλα πάτωμα με άχτιστα. Πότε να κόψω όταν εικοσαρίσει? Μια παραφυάδα των τριών πλαισίων Περιλαμβάνει 1 γόνο 1 μέλι 1 γύρη?Bear's Nest θα διαβάσεις εδώ την βασική μου μέθοδο για το κόψιμο παραφυάδων Οδηγίες προς ναυτιλομένους καθώς και διάβασε και αυτό Παραφυάδες και άγιος ο Θεός για να κρατήσεις μέσα σου τον ευέλικτο σχεδιασμό στις παραφυάδες.

 Τώρα θα κόψεις παραφυάδες όταν δεις βασιλικά κελιά (καλύτερος τρόπος) αλλιώς (όταν δεν θα έχει βασιλικά κελιά) όταν θα έχεις αρκετά πλαίσια γόνου (θέλεις 2 πλαίσια γόνου για κάθε παραφυάδα και 1-2 πλαίσια τροφής (γύρη και μέλι), και θα φροντίσεις σε κάθε παραφυάδα να υπάρχουν από όλες τις μορφές γόνου (αυγά, ακάλυπτος και καλυμμένος γόνος) χώνεις και 1 κιλό τροφή από πάνω σε κάθε παραφυάδα (φυσικά θα βάλεις και 2 άχτιστα φύλλα κεριού εκατέρωθεν του γόνου και αν έχεις βάλε και από 2 χτισμένα).

Σε παραφυάδα 3 πλαισίων φρόντισε τώρα να είναι τα 2 πλαίσια με γόνο και το ένα με τροφή (και όχι το ανάποδο!) για να μην είναι τελείως αδύναμη η παραφυάδα και να σέρνεται όλη την χρονιά απλώς.   
 Και καλό είναι να μην όταν ανεβάζεις όροφο να τον τιγκάρεις με άχτιστα κεριά. Θα ανεβάζεις ένα γόνο πάνω (θα βάζεις ένα άχτιστο στην γονοφολιά) μαζί με 1 χτισμένο (αν έχεις) και 1 άχτιστο. Μην το ζορίζεις με πολλά άχτιστα (δεν πειράζει κάθε βδομάδα πάνε και βάζε από 1-2 κεριά να το χτίζουν). Μόνο σε συνθήκες υπερβολικής νεκταροέκκρισης ή υπερβολικής τροφοδοσίας μπορούν να χτίζουν αβέρτα ορόφους ολόκληρους με άχτιστα κεριά!

62. Αγόρασα λίγες μεταχειρισμένες κυψέλες και μέσα σε αυτές είχε και καμία 15αρια πλαίσια συνολικά με σάπια κεριά πάνω και αραχνιασμένα τα καθάρισα βέβαια αλλά δεν έχω καζάνι για να τα βάλω μέσα σε καυτό νερό να τα απολυμαίνω. Γίνεται αυτή η δουλειά με το φλόγιστρο; η να τα βάλω στη σόμπα για προσανάμματα; (Υπ΄όψιν δεν είναι ούτε σκεβρωμένα ούτε πολυχρησιμοποιημένα το ξύλο τους είναι άσπρο ακόμα). Bear's Nest Ναι αν δεν έχεις καζάνι για να το χρησιμοποιήσεις με Καυστική σόδα και Χλωρίνη (σε 1 λίτρο νερού βάζουμε 21 γραμμάρια καυστική σόδα και 250ml χλωρίνη) μπορείς να χρησιμοποιήσεις φλόγιστρο για να τα απολυμαίνεις τα πλαίσια σου, αλλά προσοχή γιατί το ξύλο τους είναι λεπτό και μπορεί να καεί ευκολότερα από το εσωτερικό των κυψελών όταν κάνεις την αντίστοιχη διαδικασία απολύμανσης. Σε περίπτωση που θα υπερβάλλεις με το φλόγιστρο και κάνεις ζημία καλό είναι να τα τρίψεις επιφανειακά με μια γυαλοχαρτιέρα (Η γυαλοχαρτιέρα θα πρέπει να είναι βασικό εργαλείο μέσα στο μελισσοκομικό σου εργαστήρι, για 15 μόνο πλαίσια κόστους 10 ευρώ φυσικά δεν αξίζει να αγοράσεις μια γυαλοχαρτιέρα με 25-30 ευρώ αλλά είναι εργαλείο που θα το χρειασθείς όταν θα στοκάρεις και τρίψεις τις κυψέλες και θα σε γλυτώσει τότε πολλές εργατοώρες, και αγόραζε γυαλόχαρτο ρολό για να το προσαρμόζεις στην γυαλοχαρτιέρα για να σου βγει και η εργασία αυτή σε ένα λογικό κόστος).   


63. Να ρωτήσω πότε είναι πιο παραγωγικές οι βασίλισσες? η εμπειρία σου τι λέει? Πχ φίλος που αγοράζει βασίλισσες και κόβει παραφυάδες μου είπε ότι την πρώτη χρονιά δεν τις βλέπει τόσο παραγωγικές όσο τον δεύτερο.... οπότε εγώ που θέλω να κόψω μια παραφυάδα τώρα λόγου μεγάλου πληθυσμού κ δεν βρίσκω θα πάρω μια περσινή.... Bear's Nest Ναι συνήθως οι βασίλισσες είναι πιο παραγωγικές την δεύτερη χρονιά (κατά 90%). Το ζήτημα είναι ότι συνήθως είναι παραγωγικές για 2 χρονιές (υπάρχουν και ελάχιστες εξαιρέσεις που είναι παραγωγικές και τρίτη χρονιά), αλλά το να πάρεις βασίλισσα δεύτερης χρονιάς μόνο και μόνο γιατί είναι παραγωγικότερη τότε αλλά να περιορίσεις την παραγωγική της διάρκεια μόνο σε μια χρονιά είναι τελείως λάθος!

 Επίσης τελείως λάθος είναι να προμηθεύεσαι βασίλισσες και από άλλους βασιλοτρόφους. Θα πρέπει να μάθεις να αναπαράγεις μόνος σου το ζωικό σου κεφάλαιο (είτε κόβοντας παραφυάδες είτε κάνοντας στο μέλλον την δικιά σου βασιλοτροφία). Το μόνο που δημιουργείς αγοράζοντας από εξωτερική πηγή τις βασίλισσες σου είναι μια εξάρτηση και μια διαρκή εκροή χρημάτων (άσε που μπορεί και να σε κρεμάσει ηθελημένα ή μη ο βασιλοτρόφος σχετικά με το πότε θα στις προμηθεύσει τις βασίλισσες). 

 Καλό είναι όσο το δυνατόν ταχύτερα εξαρτήσεις που έχεις πάνω στην παραγωγική σου διαδικασία (βασίλισσες, τροφές, κεριά) να τις εξαλείψεις και να φροντίζεις να τις καλύπτεις με τις δικές σου ικανότητες, δυνάμεις (σε κεφάλαιο και τεχνογνωσία) και εργασία.

 Μελίσσι που έχει μεγάλο πληθυσμό τώρα (1/4/2015) αν όλα πάνε καλά σε 2-3 εβδομάδες θα αρχίσει να βγάζει βασιλικά κελιά, συμβουλή μου είναι τότε να κόψεις παραφυάδες όπως λέω στην ανάρτηση μου Οδηγίες προς ναυτιλομένους  για να μάθεις πως είναι όλη η διαδικασία.

 Είσαι νέος μελισσοκόμος αυτό που σε νοιάζει τα πρώτα χρόνια είναι να μάθεις σωστά τις μελισσοκομικές διαδικασίες και μελισσοκομικούς χειρισμούς και όχι να βγάλεις 2-3 κιλά περισσότερο μέλι ανά κυψέλη στις ελάχιστες κυψέλες που έχεις. Αυτό θα το πετύχεις καθώς περνούνε τα χρόνια και έχεις και περισσότερες κυψέλες (δηλαδή τότε που πραγματικά θα έχει και κάποιο νόημα αυτό!). Τώρα μάθε να μην δημιουργείς περιττές εξαρτήσεις στην μελισσοκομική σου ζωή, μελισσοκόμος θέλεις να γίνεις και όχι μελισσοτρόφος!

 Ο κακός ο Αρκούδας που μαλώνειιιιιιιιιιι!!!

 Χα χα χα.

64. Λάζαρε καλησπέρα .Θέλω τη γνώμη σου πάνω σε ένα θεματάκι. Με έχει προβληματίσει έντονα ο καιρός και εξηγούμαι γιατί. Τα μελίσσια έχουν φτάσει 7-8 γόνους σφραγισμένους και αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό θα μπλοκάρει η γέννα στα περισσότερα. Το πλάνο μου είναι να κοπούν όλα παραφυάδες, απλά ο καιρός είναι που με καθυστερεί. Για πες και συ μια γνώμη γιατί έχει κολλήσει το μυαλό. Δε με ενδιαφέρουν πατώματα αλλά νέες παραφυάδες για να αυξηθεί το ζωικό κεφαλαίο. Κηφήνες έχουν αρχίσει να ρίχνουν από μισό έως 1 πλαίσιο τα πολύ δυνατά. Να τα ρίξω ένα κόψιμο με την ελπίδα ότι σε 15 μέρες θα στρώσει ο καιρός ή να κάνω κρατεί?  Bear's Nest Καλή ερώτηση, την είχα ακριβώς την ίδια και εγώ πέρσι! Η λογική μου είναι να περιμένω τα βασιλικά κελιά να σχηματισθούν και μετά να κόψω παραφυάδες όταν θα έχουν βασιλικά κελιά.

 Πιστός σε αυτό το δόγμα σκέψης πέρσι περίμενα ακριβώς το ίδιο, με αποτέλεσμα μέχρι τις 14 Απριλίου να έχω κόψει 17 παραφυάδες με βασιλικά κελιά όσο έδινε η ελαιοκράμβη (5-6 ημέρες στην αρχή της) και πήγαιναν γαμιώντας τα μελίσσια αλλά μετά από τις 14 άρχισε να βρέχει για 3 εβδομάδες συνεχόμενα και ενώ τα μελίσσια ήταν δυνατά έπεσαν τελείως και φτάσανε στο όριο της πείνας, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει βασιλικό κελί όταν σταμάτησαν οι βροχές ούτε για δείγμα!

 Περίμενα έχοντας δώσει και από ένα κιλό τροφή μπας και ξαναρχίσουν να κάνουν βασιλικά κελιά προτού αρχίσει να δίνει το παλιούρι αλλά άσκοπα (είχαν φτάσει στο φάσμα της πείνας, δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουν εύκολα βασιλικά κελιά, αντίθετα όσα πήγαιναν για αντικατάσταση βασίλισσας σμηνουργούσαν άμεσα λόγου του κακού καιρού, ένα σωρό μελίσσια μάζεψα από τα δέντρα και τις παγίδες μου).

 Οπότε αποφάσισα να κόψω χωρίς βασιλικά κελιά. Το έκανα και πέτυχα ένα 98/100 επιτυχία στις παραφυάδες αλλά τα μελίσσια δεν ήταν παραγωγικά λόγου αυτού  (δες στην ανάρτηση μου Μελισσοκομικά Σκονάκια  την αριθμητική κοψίματος με ακάλυπτο γόνο και γιατί δεν οδηγεί σε παραγωγικά μελίσσια).

 Τώρα είναι δύσκολο να σου δώσω συμβουλή για την ερώτηση σου (δύσκολα να πάρεις ευθύνη για το ζωικό κεφάλαιο κάποιου άλλου αν θέλεις να είσαι σοβαρός! χα χα χα) και σου δίνω ολόκληρο το ιστορικό μιας αντίστοιχης περίπτωσης για να αποφασίσεις μόνος σου. Απλώς θα σου δώσω μερικά ακόμα δεδομένα.

 Μελίσσια δυνατά σε άσχημο καιρό μπορούν να σμηνουργήσουν ευκολότερα (οπότε αν δεν μπορείς να είσαι κάθε μέρα στο μελισσοκομείο σου την κρίσιμη εποχή έχουμε πρόμπλεμ!).

 Μελίσσια που μπορεί να φτάσουν στα πρόθυρα της πείνας σε συνθήκες κακών συνθηκών δύσκολα μπορούν να αρχίσουν να κάνουν βασιλικά κελιά αν δεν πέσουν σε τρομερές ανθοφορίες (παλιουριού ή ελαιοκράμβης στις περιοχές μας).

 Αν δεν έχεις γκαιλέ με την παραγωγή ακόμα και ο χειρισμός ακάλυπτου γόνου καλός είναι για παραφυάδες (να ρισκάρεις είτε να περιμένεις για βασιλικά κελιά να βγάλει μόνο του το μελίσσι οπότε οι μάνες να είναι καλύτερες και αν δεν γίνει αυτό να κάνεις χειρισμό ακάλυπτου γόνου είτε να το κάνεις αμέσως παρόλο που οι μάνες που θα βγουν δεν θα είναι τόσο καλές όσο της σμηνουργίας γιατί θα έχουν τραφεί λιγότερο).


 Και για τέλος μην ξεχνάς φέτος είναι χρονιά El Ninio (2015) με ότι αυτό σημαίνει στο πόσο χαοτικός μπορεί να γίνει ο καιρός σε τέτοιες χρονιές (όχι ότι πέρσι η άνοιξη ήταν φυσιολογική χα χα χα).

 Θα πρέπει να τα συνυπολογίσεις όλα τα παραπάνω και να έχεις στα υπόψη και το πραγματικό σενάριο που ακριβώς σου περιέγραψα για να πάρεις την απόφαση σου.  





Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου