UA-50457385-1

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Ο Επαγγελματίας ο Μελισσοκόμος ο Σωστός



 Παίδες μερικές διευκρινήσεις σήμερα και μόνο. 

 Καλό είναι σε μέρη που σκοπεύετε να κάνετε τοποθετήσεις να βάζετε από πριν δείκτες (ζωντανά μελίσσια)! 

 Και για να δηλώνετε από πριν την πρόθεση σας ότι θέλετε να τοποθετήσετε σε ένα μέρος το μελισσοκομείο σας, και κυρίως για να ξέρετε περίπου αν δίνει εκείνο το μέρος ή όχι! 

 Δεν είναι δυνατό σε μέρη που συνήθως υπάρχουν 5.000-15.000 κυψέλες αυτή την εποχή (πχ στα πεύκα) να υπάρχουν 2-3 μελισσοκομεία (με 200-300 κυψέλες συνολικά) και 2 μόνο δείκτες! 

 Καλά είναι να δίνετε ένα κόστος (μικρό) σε χρήμα και κόπο για να τοποθετήσετε δείκτες στα μέρη που σας ενδιαφέρουν και να μην βασίζεστε σε φήμες σχετικά με το αν δίνουν ή δεν δίνουν ορισμένα μέρη. 

 Άνετα με αυτή την τακτική (να μην βάζετε δείκτες) μπορούν κάποιοι να σας καθοδηγήσουν να ακολουθήσετε μελισσοκομικές συμπεριφορές που θα βολεύουν αυτούς (είτε να σας οδηγήσουν να μην κάνετε τοποθετήσεις σε ορισμένα μέρη, είτε να κάντε άκαιρες τοποθετήσεις σε αυτά τα μέρη και να εξαντληθούν τα μελίσσια σας). Μην ακολουθείτε με συμπεριφορές αγέλης το ρεύμα που δημιουργούν οι άλλοι.

 Δηλαδή τι θα γίνει? Όταν θα αρχίσει να δίνει το πεύκο τότε και μόνο θα πάτε? Είσαστε σίγουροι ότι θα έχετε την σωστή πληροφόρηση ότι άρχισε το πεύκο ή ότι είναι πλέον στα τελειώματα του? Είσαστε σίγουροι για αυτούς που δώσανε την αρχική πληροφόρηση αν έχουν τις ικανότητες να κρίνουν ένα τέτοιο θέμα ή την καλή πρόθεση να δώσουν τις σωστές πληροφορίες? 

 Από την πλευρά αυτών που δίνουν τις πληροφορίες στους άλλους είναι σίγουροι ότι θα εξακολουθήσει να δίνει ένα μέρος ή θα πάρουν και τους άλλους στον λαιμό τους? Και πως θα κριθούν σε μια τέτοια εξέλιξη? Ότι το κάνανε εσκεμμένα το λάθος ή ότι πράγματι για πράγματα όπως η νεκταροέκκριση και η μελιτωέκκριση ποτέ δεν μπορείς να μιλάς κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσει να υπάρχει και στις επόμενες μέρες (και όσοι το κάνουν αυτό δυστυχώς κάνουν λάθος!) και να μην έχει επίπτωση για την γνώμη που έχουν οι άλλοι για αυτούς η λαθεμένη πληροφόρηση?

 Καλό είναι και εμπιστεύεστε κάποιους μελισσοκόμους να τους κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τις τοποθετήσεις τους ιδίως αν ξέρετε ότι έχουν δείκτες ή μελισσοκομεία εκεί που θέλετε να κάνετε τοποθετήσεις (και αυτοί καλά είναι να είναι ειλικρινείς σε όποια πληροφορία δώσουν!!!), αλλά ακόμα καλύτερα είναι ταυτόχρονα να έχετε και εσείς δείκτες στην περιοχή που έχετε στα υπόψη για μια μελλοντική σας τοποθέτηση. 

 Γιατί είναι πολύ δύσκολο για όσους έχουν καλές προθέσεις στην διάχυση των πληροφοριών  (αλλά ταυτόχρονα είναι και σοβαροί όσο αφορά στην διάχυση των πληροφοριών που αφορούν τις τοποθετήσεις και ξέρουν τι ρίσκο έχει αυτό το μέγεθος και τι τεράστια διακύμανση μέσα στον χρόνο μπορεί να έχει) να ανησυχούν για τις τοποθετήσεις των μελισσοκομείων τους και την εξέλιξη της μελισσοκομικής τους χρονιάς, αλλά ταυτόχρονα να ανησυχούν και για τα μελισσοκομεία των άλλων και τις μελισσοκομικής χρονιάς των άλλων που θα τους βασιστούν απόλυτα! 

 Κάντε τους την χάρη να μην έχουν και αυτό το βάρος επίσης. Βάλτε δείκτες και εσείς για να μπορούν να δίνουν πληροφορίες και αυτοί αλλά να γνωρίζουν ότι η απόφαση σας για μια τοποθέτηση των μελισσιών σας δε θα βασίζεται μόνο στις δικές τους αποφάσεις, τοποθετήσεις, επιλογές και πληροφορίες!

 Η μελισσοκομία είναι ρίσκο κύριοι! Και για να μην πάρετε το τεράστιο ρίσκο να πάτε όλα τα μελίσσια σας σε ένα μέρος που δίνει ή δεν δίνει παίρνετε ένα μικρότερο ρίσκο να βάλετε κάπου δείκτες και να τους ελέγχετε! Είναι το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε που και περιορίζει τα ρίσκα σας και σας χαρακτηρίζει ως επαγγελματίες μελισσοκόμους  σωστούς, άμεσα και σίγουρα.

 Αυτά τα λίγα από την αρκούδα που κρατώντας ένα φανάρι σαν το Διογένη έψαχνε επί ματαίω επί ώρες για δείκτες εκεί που θα έπρεπε να ήταν τίγκα με αυτούς.


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 14/8/2015 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου