UA-50457385-1

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XX


 Και με αυτή την ανάρτηση της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν φτάνουμε τις είκοσι αναρτήσεις (στην πραγματικότητα τις 20+1 αναρτήσεις χα χα χα) και ξεπερνάμε τις 100 ερωτήσεις!!!

 Και αυτό σε λιγότερο από 9 μήνες (πρώτη ανάρτηση της σειράς αυτή ήταν στις 9/11/2014)! Και όμως όταν την είχα ξεκινήσει αυτή την σειρά θεωρούσα ότι και δεν θα έχει μεγάλο μέλλον και ότι θα έπεφτε μεγάλη πρόκα από τους υπόλοιπους σχετικά με το θάρρος μου (ή θράσος σύμφωνα με κάποιους άλλους υποθέτω) να κρατώ ένα αρχείο με απαντήσεις πάνω σε ερωτήματα που μου κάνουν οι άλλοι γιατί ως γνωστό τα γραπτά μένουν (Verba volant, scripta manent) όπως και το δούλεμα χα χα χα. Προφανέστατα και ανάγκη για απαντήσεις υπάρχει και ακόμα πιο προφανές πλέον είναι ότι πολύς κόσμος εμπιστεύεται τις γνώσεις μου, τις συμβουλές μου, όπως και εμένα σαν άτομο. Σας ευχαριστώ!!!

 Πάμε τώρα παρακάτω, υπάρχει πολύς νέος κόσμος που θέλει να ασχοληθεί με την μελισσοκομία αλλά χάνεται στην μετάφραση μέσα από το χάος των πληροφοριών που υπάρχει στο διαδίκτυο (και πλέον είμαι τελείως πεπεισμένος ότι μελισσοκομικά blog και μελισσοκομικές ομάδες κάνουν μεγαλύτερο κακό από ότι καλό μέσα από αυτό το καταρράχτη αφιλτράριστων πληροφοριών που υπερτροφοδοτούν σε κάθε ένα που δεν έχει το γνωστικό επίπεδο και την εμπειρία να τις φιλτράρει μόνος του αποτελεσματικά) και στο τέλος είτε να αποθαρρύνεται πλήρως είτε να έχει λάθος στόχευση σχετικά με το τι θέλει να πετύχει στην μελισσοκομική του επιχείρηση. 

 Πραγματικά δεν ξέρω πως μπορεί αυτό να λυθεί. Κάθε τόσο πέφτω σε αξιόλογα και πολύ έξυπνα παιδιά που έχουν μπερδευτεί λίγο σχετικά με την μελισσοκομική τους πορεία και έχουν ανάγκη καθοδήγησης από μια πιο έμπειρη ματιά αλλά και από μια πιο προσγειωμένη οπτική πάνω στην μελισσοκομία. Και φυσικά θα τους την δίνω αλλά η αναγνωσιμότητα αυτού του blog είναι δεδομένη (δεν είναι από τα blog που έχουν χαμηλή αναγνωσιμότητα, αλλά επίσης δεν είναι και από τα blog που έχουν πολύ υψηλή αναγνωσιμότητα ή μάλλον επισκεψιμότητα (άλλο το ένα άλλο το άλλο)) οπότε για κάθε ένα παιδί που μπορεί οι συμβουλές μου να το βοηθήσουν υπάρχουν άλλα 100 που ακούνε ότι να είναι και θα πάνε στον πάτο της θάλασσας αύτανδρα αν ακούσουν ότι χαζό τους λένε από εδώ και εκεί. Δυστυχώς αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορώ να την αλλάξω όσο και αν με θλίβει.

 Αλλά είναι μια πραγματικότητα που μπορείτε να την αλλάξετε εσείς που έχετε ένα αυξημένο γνωστικό επίπεδο πάνω στην μελισσοκομία και η οπτική σας πάνω σε αυτή είναι παραπλήσια με την δική μου. Μοιραστείτε τις γνώσεις σας με τους νεότερους μελισσοκόμους, δώστε τους να καταλάβουν ποια είναι τα ορθά μελισσοκομικά βήματα και μην αναπτύσσετε θέματα που τα κατέχετε εσείς αλλά είναι ακόμα πολύ προχωρημένα για αυτούς μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού, φροντίστε να μην τους δίνετε φρούδες ελπίδες πάνω στην μελισσοκομία αλλά ταυτόχρονα μην τους τσακίζετε τα φτερά πάνω στην επιδίωξη τους να γίνουν και αυτοί μελισσοκόμοι (ρε μπαγλαμάδες κλέφτες ονείρων να μην είστε και ότι και αν είσαστε σας αγαπώ!). Βοηθήστε και εσείς τους άλλους όπως είμαι σίγουρος ότι σας βοήθησαν και εσάς οι άλλοι! Αλυσίδα πάνε αυτά. Άνθρωποι πάνω από όλα να είσαστε και όλα τα άλλα δεν έχουν σημασία. 

 Α και κάτι ακόμα, εδώ θα παραφράσω μια φράση από την ταινία Good Morning Vietnam, κάποιοι για μερικά κλικ παραπάνω είναι ικανοί να ρουφάνε τον ιδρώτα από τα αρχίδια των νεκρών!!!! Για σοβαρευτείτε κύριοι! Αυτό για να μην ξεχνάτε ακριβώς ποιανού τα γραπτά διαβάζετε τώρα! Χα χα χα.

 Κακό Αρκούδι, κακό, κακόοοοοοοοο! 

 Μαλακίες πολλές είπαμε και σήμερα, πάμε παρακάτω γιατί έχει και ζέστη ρε Μπάρμπα! 

 Χα χα χα.

 Στο ψαχνό αμέσως!

99. Καλημέρα Λάζαρε. Είσαι καλά; Τελείωσες με τους τρύγους; Να σε ρωτήσω και κάτι (μια που δεν έκανα πολλές ερωτήσεις πριν χα!). Το βαμβάκι όταν αρχίσει πόσο καιρό κρατάει; Και κάτι άλλο βλέπω μέσα στα μελίσσια μου κατακίτρινη γύρη έχουμε στην περιοχή ηλιόσπορους προφανώς είναι από εκεί αυτό σημαίνει ότι παράλληλα μαζεύουν και νέκταρ από εκεί ή βγαίνει πρώτα το ένα και μετά το άλλο; Bear's Nest Οι τρύγοι καλά κρατούν ακόμα και αυτό είναι καλό νέο. Ας αρχίσουμε με αυτά που κατέχω περισσότερο. Ηλίανθος δίνει ταυτόχρονα γύρη και νέκταρ (αλλά μερικές φορές κάποια είδη Ηλίανθου -υβρίδια- δεν δίνουν νέκταρ και φυσικά και το επίπεδο της υγρασίας έχει επίπτωση και στην νεκταροέκκριση αλλά και στην διάρκεια της νεκταροέκκρισης, μην θεωρείς δεδομένο ότι θα πάρεις μέλι στον Ηλίανθο, αλλά είναι μεγάλες οι πιθανότητες σε ποτιστικά εδάφη να πάρεις μέλι). Πάμε στα βαμβάκια τώρα που δεν κάνω τοποθετήσεις, συνήθως σε εντατικές μονοκαλλιέργειες δεν έχουμε το φαινόμενο της ταυτόχρονης άνθησης όλων των εκτάσεων αυτής της καλλιέργειας με αποτέλεσμα να είναι πολύ μεγαλύτερη η περίοδος της νεκταροέκκρισης από την περίοδο ανθοφορίας του φυτού (στο βαμβάκι μάλιστα  που δίνει νέκταρ και από το άνθος και από αδένες (τα νεκτάρια) έχει ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια η νεκταροέκκριση) οπότε θα υπολογίζεις αρκετές εβδομάδες την νεκταροέκκριση (αν δώσει) του βαμβακιού μια που θα ανθίζουν σταδιακά τα διάφορα χωράφια με τα βαμβάκια.

100. Λάζαρε γεια σου και πάλι .Προσπαθώ να φτιάξω ένα πλάνο αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα δεν βγαίνει . Τα δυο κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζω είναι ο τόπος κατοικίας μου και το κόστος που απαιτείται για ένα συσκευαστήριο - τυποποιητηριο. Μένω στην Αττική και θεωρώ ότι η έδρα αυτή δεν είναι και η καλύτερη για να ασκήσω αυτό το επάγγελμα . Εσύ τι λες ? Έμαθα ότι για να μπορείς να πουλάς το προϊόν σου λιανική και να μην γίνεσαι έρμαιο του κάθε χονδρεμπορα  απαιτείται να έχεις δικό σου συσκευαστήριο - τυποποιητηριο και ότι το κόστος για αυτό είναι πάνω από 50.000 ευρώ, ποσό που εγώ δεν διαθέτω .Έχεις να μου προτείνεις κάτι ? Έχω διαβάσει σχεδόν όλα σου τα άρθρα αλλά επέλεξα να συζητήσω μαζί σου αυτά τα 2 πραγματάκια πριν μπω στη διαδικασία δημιουργίας χάρτη ανθοφοριών κτλ κτλ αφού δεν έχει νόημα να συνεχίσω κάτι που δεν μπορώ να υποστηρίξω. Περιμένω με αγωνία την απάντηση σου . Bear's Nest Πρώτα από όλα ποιος σου είπε ότι δεν είναι καλό μέρος μελισσοκομικά η Αττική? Έχει μεγάλες εκτάσεις με θυμάρι (ένα μέλι που πιάνει μια πολύ πολύ πολύ καλή τιμή), είναι κοντά στην Εύβοια που έχει πεύκα, υπάρχουν κοντά μεγάλες εκτάσεις με πορτοκαλιές, και τα Έλατα της Στερεάς Ελλάδας ή ακόμα και της Πελοποννήσου (Έλατο Βυτίνας) δεν είναι και αυτά μακριά, ταυτόχρονα υπάρχει και το φασκόμηλο και οι ευκάλυπτοι (ιδιαίτερα αξιόπιστη νεκταροέκκριση). Υπάρχει και ο φοίνικας που είναι δίκοπο μαχαίρι (δίνει πολύ καλή νεκταροέκκριση αλλά και ραντίζεται αβέρτα από τους Τραμπάκουλες χα χα χα). Επίσης αν είσαι κοντά σε αστικές περιοχές υπάρχουν και πολλά λουλούδια σε κήπους (δημοτικούς ή ιδιωτικούς) και σε μπαλκόνια (ποτέ μην υποτιμάς αυτές τις πηγές! Υπάρχουν μελίσσια μέσα στις πόλεις που μόνο με αυτά μπορούν και δίνουν τρύγους!).

 Επίσης είναι ένα μέρος που πολύ δύσκολα ξεγονεύουν τα μελίσσια (δεν μπορείς να φανταστείς τι τεράστιο πλεονέκτημα είναι αυτό!!!) με αποτέλεσμα όταν εμείς στον βορρά αρχίζουμε στα μέσα Γενάρη να βλέπουμε τους πρώτους γόνους στην Αττική να κοντεύουν τα μελίσσια να δεκαρίσουν, και όταν σηκώνουμε τον πρώτο όροφο στην Αττική πάνε για τον δεύτερο όροφο!

 Φυσικά υπάρχουν και κλέφτες στα περιαστικά δάση που κάνετε τις τοποθετήσεις αλλά οκ δεν είναι και τόσο τρομερό το πρόβλημα αν πάρεις τα μέτρα σου.

 Και φυσικά η Αττική έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα που καμία άλλη περιοχή στην Ελλάδα δεν το έχει. Μια αγορά 4 εκατομμυρίων ημεδαπών (ινδιάνων χα χα χα) καταναλωτών και εκατομμυρίων ακόμα καταναλωτών από το εξωτερικό (τουρίστες- χλωμά πρόσωπα χα χα χα) με αποτέλεσμα οι τιμές του μελιού στην Αττική (και στον Νότο γενικότερα) να είναι υπερβολικά φουσκωμένες σε σχέση με την υπόλοιπή Ελλάδα (εκτός από τα τουριστικά νησιά). Και μια τιμή μελιού διπλάσια σχεδόν από τις τιμές που έχουμε εμείς εδώ είναι το απόλυτο μελισσοκομικό πλεονέκτημα!

 Οπότε έχεις πολύ μεγάλο λάθος αν νομίζεις ότι η Αττική δεν είναι υπέροχο μελισσοκομικό μέρος! Σε τελική ανάλυση και η σχεδόν μονοπωλιακή αγορά του μελιού κυριαρχείται από μια εταιρία που δεν ονομάζεται ούτε μέλι Μακεδονία, ούτε μέλι Κρήτη, ούτε μέλι Χαλκιδική, αλλά ονομάζεται μέλι Αττική, ε! Αυτό νομίζω λέει αρκετά χα χα χα.   

 Το λύσαμε αυτό, πάμε παρακάτω.

 Συσκευαστήριο τυποποιητήριο. Πας καλά ρε νέος? Ακόμα δεν μπήκες στο κουρμπέτι και σχεδιάζεις το τελικό βήμα στην μελισσοκομική σου επιχείρηση (και αν το κάνεις!) χα χα χα. Ποιος σου είπε ότι έχουμε όλοι μας συσκευαστήρια – τυποποιητήρια για το μέλι μας?

 Μέχρι στιγμής το 50% των μελισσοκόμων πουλάμε την παραγωγή μας χέρι με χέρι χωρίς τυποποίηση, ένα 45%  πουλά χονδρική και οκ δεν βλέπει χαΐρια, και ένα 5% μόνο συσκευάζει και τυποποιεί το μέλι του! Και φυσικά σε αυτό το 5% δεν έχουν όλοι τους συσκευαστήρια – τυποποιητήρια αλλά το τυποποιούν το μέλι τους σε πιστοποιημένα συσκευαστήρια τυποποιητήρια πληρώνοντας ένα κόστος ανά κιλό (το οποίο συνήθως το μετακυλούν οι παραγωγοί στον τελικό καταναλωτή μέσω της αυξημένης τιμής του τελικού προϊόντος που πουλούν- ε τι να κάνουμε παίδες αν δεν γουστάρετε να παίρνετε το μελί σας σε πλαστικό βάζο ή σε γυάλινο χωρίς ετικέτα αλλά θέλετε όλο το εξωτερικό πακέτο να είναι τζιτζι θα το πληρώσετε! Και το κόστος της τυποποίησης συσκευασίας είναι κόστος που εντάσσεται στην τελική τιμή-).

 Φυσικά και δεν θα δώσεις 50.000 ευρώ για να κάνεις ένα συσκευαστήριο-τυποποιητήριο γιατί δεν θα έχεις με τίποτα στην αρχή τον όγκο παραγωγής για να κάνεις απόσβεση σε αυτή την επένδυση (αν δεν τυποποιείς μέλι και για άλλους παραγωγούς θα χρειάζεσαι τουλάχιστο 10 τόνους μέλι την χρονιά για να αρχίζει να σου συμφέρει να επενδύσεις σε κάτι τέτοιο, και αυτή η παραγωγή χρειάζεται κοντά στις 500 κυψέλες για να επιτευχθεί!).

 Η λύση είναι να στο συσκευάζουν - τυποποιούν πιστοποιημένα εργαστήρια στην Αττική (Ναι άλλο ένα μειονέκτημα σχετικά με την μελισσοκομική αξία της Αττικής!!! Που να βρεις στο κέντρο της βιομηχανίας της Ελλάδας τέτοια εργαστήρια ε? Θα σε δείρω με βρεγμένη σανίδα που θα έχει και σκουριασμένα καρφιάαααα!!!! Χα χα χα) θα δίνεις ένα κόστος κοντά πες στο 1-1,2 ευρώ ανά κιλό για την παραπάνω συσκευασία και θα βάζεις αυτό το κόστος στην τελική τιμή (γιατί έτσι κοστολογούνται τα προϊόντα στον Καπιταλιστικό κόσμο συνήθως χα χα χα).  

 Μην αφήνεις να σε πανικοβάλουν τα νούμερα σχετικά με τις μελισσοκομικές επιχειρήσεις και κυρίως τα νούμερα που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα σχετικά με τις μελισσοκομικές επιχειρήσεις!!!!

 Υπάρχουν πολλές πολλές λύσεις και θα τις βρεις και μόνος σου, απλώς δεν χρειάζεται βιασύνη και σπασμωδικές κινήσεις. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα και ούτε θα κάνεις τα 10 βήματα που χρειάζεται μια μελισσοκομική επιχείρηση για να καθετοποιήσεις την παραγωγή της αμέσως στην αρχή.

 Εσένα σε ενδιαφέρει να αποκτήσεις γνωστικό κεφάλαιο στην αρχή, ταυτόχρονα με το ζωικό σου κεφάλαιο (μελίσσια), να αγοράσεις ένα μεταφορικό μέσο για να κάνεις τις μεταφορές σου (μια φτηνή μεταχειρισμένη αλλά και αξιόπιστη λύση), να αναπτύξεις σιγά σιγά και ένα αξιόλογο πελατολόγιο, και μετά αφού δεν σε ικανοποιεί να σου τυποποιούν άλλοι το μέλι σου ( σε περίπτωση που δουλεύεις με καταστήματα ή στην λαϊκή ή κάνεις εξαγωγές και όχι αν δίνεις το μέλι χέρι με χέρι) τότε και μόνο τότε να προχωρήσεις στην επένδυση δημιουργίας δικού σου συσκευαστηρίου – τυποποιητηρίου με τις απαραίτητες πιστοποιήσεις (αν δεν κατάλαβες το τελευταίο βήμα θα το κάνεις με ορίζοντα δεκαετίας από την αγορά της πρώτης σου κυψέλης και μόνο αν όλα πάνε καλά μελισσοκομικά για σένα).

 Μην μασάς νέουυυυυυυυς! 

 Οι παρακάτω ερωτήσεις είναι σε μορφή διαλόγου γιατί αποτελούν ερωτήσεις που μου έκανε ένας πολύ έξυπνος νέος μελισσοκόμος μέσα στα προσωπικά μου μηνύματα όπου υπήρξε ένα τάκα τούκα ερωτήσεων -απαντήσεων (κάτι σαν τις αβέρτα πασούλες της barcelona ένα πράγμα χα χα χα). Μου αρέσουν οι προβληματισμοί των νέων μελισσοκόμων αν και μερικές φορές είμαι λίγο αυστηρός στα λεγόμενα μου, όπως θα ήταν κάθε παλιός πολεμιστής που έχει απηυδήσει από την κοινοτοπία των μαχών που έχει δώσει έως τώρα και θα εξακολουθήσει να δίνει, μην μασάτε δεν είναι κάτι το προσωπικό, απλώς μαχαίρι που ακονίζεται διαρκώς κόβει υπερβολικά εύκολα ακόμα και άθελα του. 


101. Σε μια ανάρτηση σου μίλησες για την φάση, που σε έβρισε ο δάσκαλος σου με τους τροφοδότες οροφής( σημείωση Αρκούδας βλέπετε ανάρτηση Χαμένος στο λαβύρινθο. Είπες για πλαστικά μπουκάλια, είναι ωραία ιδέα και την χρησιμοποιώ και μάλιστα είμαι έτοιμος, να πάρω ποτηροτρυπανο να βάλω καπάκια οροφής και να ταΐζω με πιατάκια. Αλλά winter is coming, και εγώ δεν θα πρέπει να ανοίγω. Το ζαχαροζυμαρο πως θα το βάζω; Σκέφτομαι να βάλω κερόπανο, να κάνω μια τρύπα όσο το σακουλάκι και να τα ανοίγω μια φορά το μήνα μόνο και μόνο να δω αν το εχουν φάει και να αλλάζω και αυτά σε καλές μέρες με θερμοκρασία πάνω από 15. Αρκεί αυτό; Bear's Nest Δεν χρειάζεται να ανοίξεις στα καπάκια τρύπες για να τροφοδοτείς χωρίς να ανοίγεις, μελισσοκόμος είσαι θα ανοίγεις τις κυψέλες, δεν είσαι απλώς μελισσοτρόφος! Θα ανοίγεις τις κυψέλες και τσουπ ρίχνεις σιρόπι ρίχνεις και μια ματιά στα μελίσσια χα χα χα ( σε μισά μπουκάλια αν έχει μέχρι 7 πλαίσια το μελίσσι και αν έχει περισσότερα τότε βάλε πιατάκια για γλάστρες ή βάλε ακόμα ένα όροφο και βάλε το μισό μπουκάλι πάνω από τα πλαίσια).

 Το ζαχαροζήμαρο (ή την βανίλια) θα την ανοίγεις μια τρύπα από κάτω, θα την τοποθετείς πάνω στα πλαίσια και από πάνω της το κερόπανο στην διάρκεια του χειμώνα, όλα τα υπόλοιπα είναι φιλολογίες των νέων μελισσοκόμων στις μελισσοκομικές ομάδες (βλέπω ότι ακόμα τις ίδιες ερωτήσεις κάνουν χα χα χα).

101 b. Μου λες ότι είμαι μελισσοκόμος και όχι μελισσοτρόφος και είναι πράγματι ωραίο point, αλλά τα βιβλία λένε να μην πολυανοιγω τα μελίσσια, γιατί κάνουν 3 ώρες να συνέλθουν και γίνονται επιρρεπή στις αρρώστιες. Αν πρέπει να κάνω μια επιθεώρηση την βδομάδα και 3 ταΐσματα με σιρόπι, άνοιγμα 3 φορές για να το βάλω έστω και αν δεν τα επιθεωρήσω, δεν θα τα ενοχλήσει; Bear's Nest Τα βιβλία μην τα βασίζεσαι και τόσο όσο και αν θα είναι η κύρια πηγή πληροφόρησης σου.

 Όταν τα βιβλία λένε να μην ανοίγεις συχνά τα μελίσσια σου εννοούν να μην τα ανοίγεις για να κάνεις πλήρες επιθεωρήσεις και όχι για να μην ταΐζεις! Θα μου πεις γιατί δεν το διευκρινίζουν αυτό οι συγγραφείς τους? Θα σου απαντήσω ότι από τα ξένα βιβλία που αντιγράφουν τα πάντα κάπου χάσανε το νόημα αυτών που κλέβουν και το αποδίδουν ως μην ανοίγεις τα μελίσσια γενικώς (ακόμα και για τροφοδότηση), ακόμα και αν προκαλείς λίγη ταραχή με την τροφοδοσία το κέρδος που θα έχουν από αυτή θα είναι κλάσεις μεγαλύτερο. Είναι ακριβώς όπως όταν αυξάνουμε τους μισθούς στους εργαζόμενους, ναι μεν θα αυξηθεί και ο πληθωρισμός εξαιτίας αυτής της αύξησης των μισθών αλλά η αγοραστική τους δύναμη θα αυξηθεί περισσότερο από αυτή την αύξηση του πληθωρισμού (γουστάρεις παράδειγμά? Κάτσε καλά, και τελείως επίκαιρο με την ελληνική πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια χα).  

Γενικά ισχύει παντού το ρητό «Ουδέν καλό αμιγές κακού».


102. Έχω πλέον 6 μελισσάκια, θα τα ξεχειμωνιάσω πρώτη φορά φέτος, του χρόνου την άνοιξη, που θα κόψω παραφυάδες, σκέφτομαι να δοκιμάσω λίγο πρωτύτερα να φτιάξω 15 βασίλισσες με βασιλοτροφια να βάλω αυτές στις παραφυάδες και να κρατήσω όσες περισσέψουν (αν περισσέψουν, γιατί υπάρχει και η πιθανότητα τέτοιος νεωπας , που είμαι να μην καταφέρω να φτιάξω καμία) σε κυψελίδια σύζευξης από φελιζολ του 1 πλαισίου, που ήδη φτιάχνω. Και ερωτήσεις μου πάνω σ αυτό το θέμα είναι οι εξής: Μήπως είμαι τρελός μαλάκας,  που με έξι μελισσάκια την πρώτη μου χρονιά και την ώρα που εχω μόνο θεωρητικές γνώσεις να θέλω να κάνω και βασιλοτροφίες; Πες ότι την κάνω και μου περισσεύουν 3, τις κρατώ στα κυψελίδια σύζευξης ως εφεδρεία, αν πάθει κάτι κάποια από τις άλλες. Πόσο καιρό μπορούν να μείνουν εκεί; Όλο αυτό τον καιρό αν μείνουν μέσα σε ένα μέρος και αναστείλουν την ωοτοκία τους δεν θα αποκτήσουν κάποιο πρόβλημα; Ποια είναι γνώμη σου για τις παραφυάδες, να κόβει κάποιος σχετικά δυνατές των 5 πλαισίων ή πολλά τριαράκια για γρήγορη αύξηση του μελισσοκομείου; Bear's Nest Η βασιλοτροφία δεν θα έπρεπε να σε απασχολεί στο γνωστικό επίπεδο που είσαι καθώς και στις ανάγκες που έχεις για κεφάλαιο. Είναι σαν να έχω ένα παιδί μπροστά μου που μόλις έμαθε να περπατά και να με ρωτά πώς να βάλει τα πόδια του στον βατήρα στα 110 μέτρα μετά εμποδίων στους ολυμπιακούς αγώνες χα χα χα.

 Θα διαβάσεις την ανάρτηση μου Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου Vol VII όπου αναλύω ακριβώς αυτή την βιασύνη των νέων μελισσοκόμων. Υποθέτω μάλλον ότι αυτή είναι η νέα μόδα πλέον στις μελισσοκομικές ομάδες, μελισσοκόμοι που έχουν μεγάλες ελλείψεις σε γνωστικό κεφάλαιο να πηγαίνουν πρώτα να μαθαίνουν βασιλοτροφία (έχω χάσει την επαφή μου με τις μελισσοκομικές ομάδες γιατί με εκνευρίζουν αφάνταστα αυτά που βλέπω σε αυτές, αλλά περίπου καταλαβαίνω κάθε φορά την θεματολογία τους από αυτά που με ρωτάνε οι νεότεροι μελισσοκόμοι καθώς και από την στόχευση τους χα χα χα).

 Το πώς θα κόβεις παραφυάδες είναι συνάρτηση του τι θέλεις να κάνεις μελισσοκομικά αλλά για το αν θα είναι σωστή αυτή η επιδίωξη είναι πάλι συνάρτηση του γνωστικού σου επιπέδου πάνω στην μελισσοκομία. Εγώ μπορώ ένα μελίσσι μέσα σε 1 χρονιά να στο κάνω 16 οπότε τα 5 μελίσσια σου μπορούν να γίνουν 80, εσύ μπορείς να χειριστείς 80 μελίσσια με την εμπειρία που έχεις?

 Ο ορθός τρόπος είναι να αποκτάς κάθε χρονιά ένα πιο αυξημένο γνωστικό επίπεδο και βάση αυτού του επιπέδου να είναι και η αύξηση του ζωικού σου κεφαλαίου. Γιατί αλλιώς αν δεν σου πάνε μελισσοκομικά οι χρονιές θα μάθεις ότι η μελισσοκομία είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο όσο αφορά τα έξοδα της. Και οι δύο τρόποι είναι καλοί για παραφυάδες απλώς με πιο δυνατές παραφυάδες ενδέχεται να πάρεις ίσως και λίγο μέλι παραπάνω. Και μην ξεχνάς το ζήτημα δεν είναι να κάνεις πολλά μελίσσια το ζήτημα είναι να έχεις πολλά μέλια χα χα χα.

103. Σκέφτομαι για τρέιλερ με φρένα στα 1500 ευρώ. Και εσύ και πολλοί άλλοι λένε καλυτέρα όχι, αλλά δεν νομίζω πως για την ώρα, εχω κάποια άλλη επιλογή. Εσύ αν δεν κάνω λάθος έχεις ένα που χωράει 12 διώροφες, αν έχεις πάνω από 70, που υποψιάζομαι πως έχεις, πως την παλεύεις ρε φίλε; Bear's Nest Το τρέιλερ μου χωράει 16 μονές (το έχω βάλει και 24 μονές αλλά αυτά είναι μαλακίες χα χα χα) ή 8 διπλές και 8 μονές, όταν έχεις όμως να μετακινήσεις τόσες κυψέλες όσες έχω φτύνεις αίμα στο πήγαινε έλα (αλλά μόνο σε κοντινές αποστάσεις). Μου έχει τύχει να κάνω 5 δρομολόγια την ίδια νύχτα (σε απόσταση 20 χιλιομέτρων ).

 Για μακρινές αποστάσεις για τέτοιους αριθμούς ούτε το συζητώ, νοικιάζω φορτηγό και παίρνω ένα άτομο να με βοηθήσει (κόστος κάθε μετακίνησης 200 ευρώ το φορτηγό, 50 το άτομο, και 50 ευρώ τα καύσιμα του Vitara για να πάω Χαλκιδική σύνολο 300, και άλλα τόσα για να έρθουν πίσω σύνολο 600, και χρειάζεται 2 δρομολόγια για να πας ένα ικανοποιητικό αριθμό κυψελών οπότε σύνολο 1200, και αν τα ξαναπάς για το δεύτερο χέρι στα πεύκα άλλα τόσα οπότε η σούμα φτάνει στα 2400, και αν βγάλεις μέλι όλα καλά, αν όχι όμως?).

 Ξέχνα τα τρέιλερ είναι μαλακία, μην ασχολείσαι καν, αλλά αν θέλεις περισσότερη αιτιολόγηση διάβασε τις αναρτήσεις του blog μου «Τα μελίσσια τρέφονται με πετρέλαιο», «Το τυχαίο και η σημασία του στην μελισσοκομία» και «Η μελισσοκομία στην πράξη» και θα καταλάβεις πολλά.

103 b. Πιο κάτω λες όχι τρέιλερ, ωραία βρήκαμε τι δεν πρέπει να κάνω, αλλά τι να κάνω; Να κάνω μια πρόταση και θα ήθελα την συμβουλή σου. Αν το έκανα στατικό το μελισσοκομείο μου 3 χρόνια, έφτανα τις 30-40 κυψέλες (βλέπεις είμαι ολιγαρκής) και μετά έπαιρνα ένα φορτηγό και άρχιζα τα ταξίδια; Από την άλλη όμως δεν θα ήταν η σπουδή μου στην μελισσοκομική πλήρης, αφού το κυριότερο κομμάτι, αυτό της νομαδικής θα μου ήταν άγνωστο. Σκατά λοιπόν. Bear's Nest Στατική μελισσοκομία είναι συνυφασμένη κυρίως με την βασιλοτροφία, η νομαδική μελισσοκομία με την παραγωγή μελιού, θα διαβάσεις όπως σου είπα την ανάρτηση Μελισσοκομικός διάλογος με τονεαυτό μου Vol VII για να δεις τα χαρακτηριστικά της κάθε μιας μορφής της μελισσοκομίας.

 Πάντως είναι ευκολότερο να πουλάς μέλι από το να πουλάς βασιλικό πολτό ή βασίλισσες (αλλά ίσως να είναι και πιο στάνταρ η παραγωγή για τα δύο προϊόντα της βασιλοτροφίας σε σχέση με την παραγωγή μελιού). Θα τα συζητούμε και αυτά στο μέλλον καθώς διαβάζεις περισσότερο (εδώ θα έχω απαιτήσεις και από σένα! Θα διαβάσεις κάθε μελισσοκομική μου ανάρτηση με την ετικέτα μελισσοκομία χα χα χα).


 Τρείλερ τώρα, είναι απάντηση που θα πρέπει να απαντηθεί έχοντας όλα τα δεδομένα στο τι θέλεις να κάνεις και δεν είναι κάτι που μπορεί να απαντήθει εύκολα και άμεσα. Αν θέλεις να έχεις 30-40 κυψέλες στα 3 χρόνια τότε σου αρκεί και το τρέιλερ (αρκεί να έχει φρένα) αν θέλεις να έχεις 70-100 κυψέλες στα 3-4 χρόνια τότε ή λύση για ένα μεταχειρισμένο φορτηγό είναι καλύτερη ( με 3000-5000 ευρώ ε? Όχι παραπάνω, και όταν λέω φορτηγό εννοώ κάτι σαν Ford Transit ή Mercedes 304 και όχι ντατσουνάρα). Φυσικά παίζει και η παράμετρος του κόστους οπότε το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο. Θα τα λέμε στο μέλλον καθώς θα μπαίνεις βαθύτερα στον κόσμο της μελισσοκομίας και θα αρχίσεις να βγάζεις ένα πλάνο πενταετίας στο τι θέλεις να κάνεις.

104. Εγώ ως νέος γύρη ακόμη για να φτιάξω γυρεοπιτα να δώσω τον Αύγουστο, αρχές Σεπτέμβρη δεν εχω. Να τα πάω βουνό ή κάμπο τόσα λίγα που είναι με τόσες υποχρεώσεις να τρέχουν δεν νομίζω ότι αξίζει, να τα αφήσω όμως και στο έλεος του θεού, δεν θέλω.  Σκέπτομαι για υποκατάστατο από αλεύρι σουσαμιού για να μην μπλέξω με μεταλλαγμένη σόγια. Έχεις εμπειρία πάνω στο θέμα, την παίρνουν και αν την παίρνουν κάνει καθόλου δουλειά, ανοίγει γόνο; Διαβάζω στο ιντερνετ για Neopol, έχεις ακούσει κάτι; Bear's Nest Αν δεν πας στα Πεύκα ή στα έλατα δεν χρειάζεσαι γυρεόπιτα. Πάλι ένα από τα μπάχαλα που έχουν οι μελισσοκομικές ομάδες! (μην ασχολείσαι ιδιαίτερα με ότι γράφουν εκεί, συνήθως στις μελισσοκομικές ομάδες είναι κυρίως νέοι ή χομπίστες γιατί οι πραγματικοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι δεν έχουν χρόνο για να ασχολούνται με αυτά τα χαζά χα χα χα). Εμείς κάνουμε γυρεόπιτες με μέλι, άχνη ζάχαρη, γύρη ,μαγιά και μη μεταλλαγμένο σογιάλευρο χα χα χα.


104 b. Για την γυρεοπιτα τώρα δεν ξέρω πως είσαι εκεί πάνω στο Σοχο αλλά το καλοκαίρι, εδώ Αθήνα, είναι όλα κατάξερα. Αφού δεν μπορώ να τα πάω κάπου και αφού δεν εχω ακόμη γύρη, το υποκατάστατο δεν είναι καλή ιδέα; Bear's Nest Όταν ξεραίνεται ο τόπος μπορείς να ταΐσεις και υποκατάστατό αλλά συνήθως η βανίλια αρκεί (είναι ευκολότερο να βρουν γύρη παρά νέκταρ οι μέλισσες, θα διαβάσεις τις αναρτήσεις μου σχετικά με την Μελισσοχωρητικότητα Περιοχών, και την Νεκταροέκκριση και γυρεοπαραγωγή φυτών).


Adios Amigos Locos




Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".









Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol IX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol X

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XV

Μελισσοκομία, αξίζει αυτή η μαλακία τελικά?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙIΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIX

Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 02/8/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου