UA-50457385-1

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙII


 Για να βγάλουμε και την εικοστή τρίτη ανάρτηση της σειράς αναρτήσεων απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν γιατί με τους τρύγους του πεύκου δεν θα υπάρχουν και τόσες ευκαιρίες για να αναρτήσω νέο υλικό. Γρύλισμα και εδώ ελάχιστο και μόνο μέσα στις ερωτήσεις που απαντώ και στις διευκρινήσεις τους. Όταν τελειώσω με τους τρύγους του πεύκου και θα έχω άπλετο χρόνο μπροστά μου μην ανησυχείτε θα σας ΄ξηγήσω εγώ το όνειρο!

 Χα χα χα.

 Στο ψητό τώρα!

115. Ενίσχυση παραφυάδων με ψημένους γόνους..... το έχω ξαναρωτήσει αλλού αλλά πήρα μια χαλαρή απάντηση που δεν με γέμισε.... ίσως και σε εσένα...αχαχαχαχ. Θέλω ένα που έκοψα πρόσφατα να το ενισχύσω για να πάει 10αρι τον χειμώνα και το 18 να το ρίξω για να πάει σφιχτό 10 πάλι μην ανεβοκατεβάζω ορόφους....... άρα? Μετακινώ σταδιακά ψημένους γόνους..... το πρόβλημα είναι ότι βουρτσίζω αλλά δεν…… με τίποτα και ειδικά οι συλλέκτριες που βουτάνε στο μέλι στα στεφάνια... Τινάζω αλλά σκέφτομαι ότι στην μορφή που είναι ο γόνος είναι σαν να κλωτσώ την κοιλιά μια γκαστρωμένηςςςςςςςςς ή όχι? Bear's Nest Τίναζε και μην μασάς νέους δεν έχει ανάγκη ο γόνος (εδώ βάζουμε πλαίσια με γόνο στον μελιτοεξαγωγέα τα στροβιλίζουμε με χιλιάδες στροφές το λεπτό και βλέπεις πάλι να βγαίνει ο γόνος από μέσα μετά από μερικές ώρες ή μέρες χα χα χα), θα τινάζεις δυνατά και μετά θα βουρτσίζεις αμέσως με την μελισσοκομική βούρτσα και διώχνεις τον μεγαλύτερο αριθμό των μελισσών από το πλαίσιο (όλες δεν θα μπορέσεις να τον διώξεις είναι δυσκολότερο σε πλαίσια με γόνο να διώξεις όλες τις μέλισσες- πρόσεχε γκαζαγκούγκου μην είναι καμία μάνα σε αυτά τα πλαίσια και την τινάξεις! Θα σε πνίξω!!!-) όσες μείνουν επάνω έχουν δύο επιλογές είτε θα τις αποδεχθούν οι άλλες και θα στελεχώσουν το εργατικό δυναμικό της κυψέλης είτε θα πεθάνουν!
Εμμμμμμ νέουςςςςς!!!
Δεν μπορείς να έχεις μόνο κέρδος από κάθε μελισσοκομικό χειρισμό θα έχεις και κάποιες απώλειες, δεν πειράζει μερικές μέλισσες απώλεια σε σχέση με τις 1000-2000 που θα βγουν από το πλαίσιο είναι αποδεκτή απώλεια.
Πάντως φρόντισε να μην αποδυναμώσεις πολύ το 18άρι παίρνοντας γόνους γιατί δεν είναι ακριβώς και η καλύτερη χρονική περίοδος (9/9/2015) στον βορρά για να κάνεις τέτοιους χειρισμούς.

Οι παρακάτω δύο ερωτήσεις είχαν αφορμή την ερώτηση/απάντηση 105 σε προηγούμενη ανάρτηση της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙ.

116. Ερωτησούλα σκέψη. Αν κατά το τίναγμα του αρρενοτόκου στη θέση της κυψέλης έχει τοποθετηθεί ένα άλλο μελισσάκι με την βασίλισσα φυλακισμένη (δια παν ενδεχόμενο) δεν θα μαζευτούν εκεί? Τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί? Ή αν δυο μέρες πριν τι τίναγμα έχουμε τοποθετήσει στη θέση του μια άλλη κυψέλη ώστε να δεχτεί τις συλλέκτριες του αρρενοτόκου ενώ το αρρενοτόκο το έχουμε 3-4 μέτρα πιο δίπλα με άλλη κατεύθυνση εισόδου.??? Bear's Nest Το κάθε τι που μου λες ***** είναι λύσεις που ένα πρόβλημα απλό το μετατρέπουν σε περίπλοκο και όταν έχεις από ένα αριθμό κυψελών και πάνω προσπαθείς να απλοποιείς τα προβλήματα και όχι να τα κάνεις πιο περίπλοκα χα χα χα. 

 Πάμε στις απαντήσεις τώρα. 

 Ναι το πρώτο και το δεύτερο που αναφέρεις μπορούν να πετύχουν σαν χειρισμοί αλλά μπορούν εξίσου εύκολα να αποτύχουν, γιατί στο μεν πρώτο προστατεύεις την βασίλισσα ενώ στο δεύτερο διασφαλίζεις ότι θα έρθουν συλλέκτριες στην κυψέλη και όχι αρρενοτόκες μάνες αλλά και στα δύο δεν διασφαλίζεις κάτι βασικότατο. 

 Το ότι θα σου έρθει ένας μεγάλος αριθμός μελισσών σε μια κυψέλη που δεν ανήκουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Και ενώ ναι μεν η βασίλισσα θα είναι προστατευμένη ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει σφαγή έξω από την κυψέλη από δύο πληθυσμούς που δεν έχουν συνενωθεί ακόμα από τις οσμές της βασίλισσας και βλέπει ο ένας τον άλλο σαν εχθρό. 

 Είναι σαν να βάζεις ένα πλαίσιο με μέλισσες μέσα σε μια κυψέλη χωρίς να βάλεις πρώτα τσίπουρο, μπορεί μεν να πετύχει μπορεί και να οδηγήσει σε σφαγή δε! 

 Αλλά είπαμε το ζήτημα είναι να έχουμε απλούς χειρισμούς από ένα αριθμό κυψελών και πάνω, μια τακτική βλέπω αρρενοτόκο το τινάζω πάω παρακάτω είναι βάλσαμο όταν έχεις πάνω από 100-150 κυψέλες και δεν θα σκέφτεσαι βρε μπας και κάνω αυτή ή να κάνω εκείνο? Και να χάνεις τον πολύτιμο χρόνο που τον χρειάζονται τα παραγωγικά σου μελίσσια.

Ωραία ερώτηση θα την δεις σε επόμενη ανάρτηση της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν χα χα χα 

117. Αν θες ερώτημα ....Πόσο ζωή έχουν ακόμα οι μέλισσες ενός αρρενοτόκου??? Και αν είναι Άνοιξη πάει καλά γίνεται γρήγορα αρρενοτόκο αλλιώς??? Ερώτηση με κρυμμένη απάντηση. Bear's Nest Δεν ξέρω ***** υποθέτω τα χειμερινά αρρενοτόκα να κρατούν περισσότερο αν και δεν ξέρω αν οι κηφήνες έχουν παράταση ζωής όπως οι μέλισσες αν δεν πετούν για συλλογή νέκταρος ή γύρης (μπορεί και να μην ζουν περισσότερο οι κηφήνες από τις 90 μέρες που ζούνε συνήθως αν δεν τους πετάξουν έξω οι εργάτριες, βλέπεις στο Βορρά που ξεγονεύουν νωρίς τα μελίσσια κάποιες τέτοιες παρατηρήσεις μπορούν να γίνουν δυσκολότερα από ότι στον Νότο, εδώ τους κηφήνες με την πρώτη ευκαιρία τους πετούν έξω από το σπίτι οι εργάτριες χα χα χα). 

 Αλλά η ερώτηση που σε ενδιαφέρει περισσότερο είναι κυρίως σε πόσο καιρό το αρρενοτόκο μελίσσι παύει να είναι λειτουργικό. Δηλαδή σε ποιο σημείο η αναλογία εργατριών κηφήνων περνά το σημείο μην αναστροφής της κατάρρευσης της λειτουργικότητας του μελισσιού (και από αυτό το σημείο και μετά αυξάνουν εκθετικά οι πιθανότητες να μην σωθεί το αρρενοτόκο μελίσσι ότι χειρισμό και να κάνεις). Αν ξέρεις αυτό το σημείο μπορείς να υπολογίσεις άμεσα το αν αξίζει να δώσεις προσπάθεια και χρόνο για να σώσεις ένα αρρενοτόκο ή όχι. Λεπτομέρεια ακόμα και να το σώσεις το αρρενοτόκο πολύ μα πολύ δύσκολα να το κάνεις παραγωγικό την ίδια χρονιά, και αυτό είναι βασικό επίσης. Στα υπόψη και αυτό

Και φυσικά και αυτή την ερώτηση θα την δεις αναρτημένη στο μέλλον χα χα χα


 Και ακολουθεί ερώτηση που πραγματικά την ψάρεψα από μελισσοκομική ομάδα αφού έφυγα από αυτή επειδή μου την έβγαλε σε ειδοποίηση εξαιτίας ενός Like που έκανε ένας χρήστης αυτής της ομάδας σε ένα σχόλιο που είχα κάνει σε αυτή την ομάδα (σοβαρότατο Bug αυτό!!! Μεγάλη "αβλεψία" του Facebook αν δεν το έχει κάνει εσκεμμένα!). 

 Αυτό που με ενόχλησε ήταν η ελαφρότητα με την οποία δώσανε την απάντηση οι παλιότεροι σε αυτή την ομάδα. Δεν δίνουμε κύριοι μια απάντηση για να την δώσουμε και να λέμε βοηθάμε .Δίνουμε την απάντηση τεκμηριωμένα για να βοηθήσουμε πραγματικά και όχι για να έχουμε να λέμε ότι βοηθάμε!!!

118. Έχω ένα δεκάρι με 6 γόνους πότε του δίνω όροφο για τα πεύκα (δεύτερο χέρι) ? Bear's Nest  Η απάντηση είναι ποτέ! Ένα δεκάρι με 6 γόνους στα πεύκα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πέσει ή το πολύ πολύ να μείνει σταθερό (όχι όμως στο δεύτερο χέρι!!!)! 

 Μην μπερδεύεστε! 

 Ένα δυνατό δεκάρι δεν είναι ισάξιο με ένα εικοσάρι!!! 

 Πολύ δύσκολα ένα δεκάρι να μπορέσει να γεμίσει ένα όροφο με μέλι όπως θα έκανε ένα εικοσάρι, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μελιτοέκκρισης μπορεί να γίνει αυτό και αυτές είναι σπάνιες. Είναι θέμα αριθμητικής, οι 6 γόνοι που βλέπετε μέσα όταν ανοίξουν ναι μεν θα αυξηθεί ο πληθυσμός και το μελίσσι θα έχει περισσότερο πληθυσμό από ένα δεκάρι, αλλά αυτός ο πληθυσμός δεν θα είναι συλλέκτριες!!! Θα χρειασθούν στην καλύτερη περίπτωση 2 εβδομάδες για να γίνουν συλλέκτριες (από τις 18 ημέρες που κανονικά χρειάζονται) και φυσικά δεν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και τα 6 πλαίσια!!! Αλλά ένα χέρι του πεύκου κρατά αν το πεύκο δεν είναι παρδαλό 21 ημέρες (και αν το βάλετε πιο νωρίς στα πεύκα  χωρίς να αρχίσει το πεύκο να δίνει τότε θα πέσει ακόμα πιο γρήγορα, επίσης αν ταΐζετε αβέρτα μέχρι να αρχίσουν να δίνουν τα πεύκα για να μην πέσει σε δυναμικότητα σας υπενθυμίζω ότι δεν επιτρέπεται τάισμα 40 ημέρες πριν τον τρύγο)!!! 

 Το πιο πιθανό είναι ένα δεκάρι που θα πάρει όροφο να μαζέψει μερικά μέλια σε ορισμένα πλαίσια του χωρίς να τα γεμίσει και αρκετά πλαίσια να τα αφήσει κενά. Στην πραγματικότητα το μόνο που θα πετύχετε σε νορμάλ συνθήκες είναι να μισογεμίσετε περισσότερα πλαίσια και όχι να πάρετε περισσότερο μέλι (οπότε το μόνο που θα κάνετε είναι να μεταφέρετε περισσότερα μισογεμάτα πλαίσια!). 

 Είναι μια από τις περιπτώσεις που ένα δεκάρι μπορεί να φέρει περισσότερο μέλι από ένα εικοσάρι. 

 Συνήθως κατεβάζουμε ορόφους στα πεύκα (ιδίως αν έχουμε κάνει ένα τρύγο μέσα σε αυτά όταν ήταν εικοσάρια). Η γέννα ενός μελισσιού μειώνεται (όχι όμως πάντα! Προσοχή εδώ! Μπορεί και να μείνει και σταθερή, να αυξηθεί δεν μπορεί, εκτός αν πριν τα βάλετε στα πεύκα ήταν σε συνθήκες πείνας και τότε μπράβο στο θάρρος σας που βάλατε τέτοια μελίσσια μέσα στα πεύκα!!!! Χα χα χα)  δραματικά μέσα στα πεύκα (ιδίως στο δεύτερο χέρι) και τα αποθέματα γύρης μειώνονται ακόμα περισσότερο, οπότε υπάρχει πολύς χώρος για γέμισμα με μέλι σε ένα δεκάρι μελίσσι (και μπορεί άνετα να φτάσει ακόμα και 7 με 8 πλαίσια με μέλι!) τα οποία και θα τον γεμίσει (αν δίνει καλά το πεύκο). 

 Το να θεωρείς ότι μπορείς να πάρεις ακόμα περισσότερο μέλι από ένα τέτοιο μελίσσι είναι περίπτωση υπερβολικών προσδοκιών από ένα μελίσσι, οι οποίες υπερβολικές προσδοκίες σπάνια μπορούν να πραγματοποιηθούν. 

 Προσοχή συνάδελφοι με τις συμβουλές σας! Μην τις δίνετε με ελαφρά την καρδιά μόνο και μόνο για να λέτε ότι απαντήσατε! Βάλτε και λίγη σκέψη μέσα σε κάθε απάντηση σας!  


 Προσοχή και οι νεότεροι μελισσοκόμοι στις συμβουλές που δέχεστε! Μην ζητάτε μόνο μασημένη γνώση, βάλτε και το μυαλό σας να λειτουργεί! Η γνώση και η κατανόηση της αριθμητικής του μελισσιού είναι βασική στην μελισσοκομία, μάθετε την, και εμπεδώστε την, και κάθε ερώτημα σας φιλτράρετε το βάση αυτής (και αν δεν μπορείτε χωρίς μασημένη γνώση άντε πάλι βγάζω την αριθμητική του μελισσιού από τις προηγούμενες αναρτήσεις αυτού του blog Μελισσοκομικά Σκονάκια και Το Μελίσσι ένας υπεροργανισμός καθώς και Μελισσοκομικά σκονάκια Vol II ).

 Γρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρ!!!

 Έτσι είναι η Αρκούδα μαλώνει!

 Χα χα χα


 Η παρακάτω ερώτηση έχει έναυσμα μια συζήτηση που είχα με ένα κοντινό μελισσοκόμο που ενώ μιλούσαμε για τα μελίσσια μας και του ανάφερα ότι τα μελίσσια που κράτησα μέσα στα πεύκα έχουν κρατηθεί πολύ δυνατά αυτός μου άρχισε τα "Ναι αλλά οι περισσότεροι τα παίρνουν από τα πεύκα γιατί πέφτουν κτλ κτλ κτλ" και καιρός είναι να γράψω μια απάντηση για μια ερώτηση που δεν μου έχει γίνει σωστά (μου έχει γίνει αλλά όχι ακριβώς στην μορφή που έπρεπε).


119. Είναι σωστό αυτό που λένε ότι η παραμονή στα πεύκα μπορεί να ρίξει τα μελίσσια και χρειάζεται να περάσουν ένα διάστημα έξω από αυτά για να ανανεώσουν τους πληθυσμούς τους? Bear's Nest  Ναι συνήθως αυτό είναι σωστό γιατί μέσα στα πευκοδάση είναι δυσκολότερο να βρούνε γύρες τα μελίσσια αλλά δεν είναι όμως και απόλυτο αυτό! 

 Υπάρχουν πευκοδάση με μικρό μέγεθος (ή με μπαλώματα στα ξέφωτα τους όπου υπάρχει χορτονομή, αρά και γύρη) όπου τα μελίσσια μπορούν άνετα να βρίσκουν γύρη για τις ανάγκες τους. Ή υπάρχουν χρονιές που η ποσότητα γύρης που μπορούν να βρουν τα μελίσσια είναι τόση που δεν παρατηρείται η πτώση στην γέννα τους. Ή η ύπαρξη γυρεόπιτας μπορεί να καλύψει μαζί με την γύρη που θα βρουν τα μελίσσια τις ανάγκες τους για πρωτεΐνες που χρειάζεται ο γόνος (και όχι μόνο). 

 Αρκεί να βρίσκουν και νέκταρ (ή μελίτωμα)! Γιατί αυτό είναι το βασικότερο! Και το δυσκολότερο! Τοποθετήσεις έξω από τα πεύκα μπορεί να έχουν πολύ περισσότερη γύρη, αλλά αν δεν υπάρχει επαρκής νεκταροέκκριση μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη πτώση των μελισσιών από ότι τοποθετήσεις σε πεύκα με λιγότερη μεν γύρη αλλά με παρδαλό το πεύκο να δίνει μελίτωμα! 

 Δεν είναι δεδομένο ότι κάθε φορά σε κάθε πευκοδάσος θα πέφτουν τα μελίσσια και κυρίως δεν είναι δεδομένο ότι έξω από το πευκοδάσος τα μελίσσια θα ανανεώνουν  τους πληθυσμούς τους. Το ότι το έχουν γράψει αυτό οι μορφές της Ελληνικής μελισσοκομίας εδώ και δεκαετίες ή ότι το κάνουν οι περισσότεροι (να βγάζουν τα μελίσσια έξω) δεν σημαίνει ότι είναι πάντα σωστό. 

 Το τι γόνους έχει κάθε φορά το μελίσσι θα το βλέπεις με επιθεώρηση πάνω στην κυψέλη και μόνο. Το τι κάνουν οι άλλοι δεν σε ενδιαφέρει. Εγώ έχω τα μελίσσια μου εδώ και ένα ενάμιση μήνα μέσα στα πεύκα, χθες που τα έκανα επιθεώρηση  είδα ότι έχουν 6-7 πλαίσια γόνου τα δεκάρια μου σε όλα τα στάδια του γόνου (από αυγά μέχρι ψημένο γόνο) και την γέννα την έχει περιορίσει μόνο τα αποθέματα σε μέλια και σε γύρες (που είναι τίγκα και στα δύο). Τα μελίσσια που έχω έξω από τα πεύκα έχουν 4-5 πλαίσια γόνου και λιγότερα πλαίσια με αποθέματα καθώς και οι πληθυσμοί τους έχουν πέσει σε σχέση με τα μελίσσια που έχω στα πεύκα (που πριν μπουν στα πεύκα ήταν ίσα βάρκα ίσα πανιά οι δύο ομάδες με μελίσσια!). 

  Θα πιστεύετε μόνο ότι βλέπετε οι ίδιοι με τα μάτια σας, και θα θυμάστε ότι νόρμες στην μελισσοκομία δεν υπάρχουν, ούτε και Αυθεντίες (ούτε και εγώ είμαι)! Το κάθε τι θα το κρίνετε ανά περίπτωση και η γνώση του παρελθόντος θα είναι χρήσιμη μόνο για να κάνετε προβλέψεις σχετικά με την συμπεριφορά μιας περίπτωσης στο μέλλον αρκεί αυτή η γνώση να μην έρχεται σε σύγκρουση με ότι θα παρατηρείτε με τα μάτια σας. Όταν η γνώση του παρελθόντος έρχεται σε σύγκρουση με τις παρατηρήσεις σας λάθος δεν μπορεί να είναι οι παρατηρήσεις σας! Βασικό αυτό! 






Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".










Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol IX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol X

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XV

Μελισσοκομία, αξίζει αυτή η μαλακία τελικά?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙIΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙI


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 17/9/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου