UA-50457385-1

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Θεσσαλονίκης στολίδια: Βίλα Μορντώχ (πρώην Δημοτική Πινακοθήκη)


 Σήμερα τα ταξίδια μας στα στολίδια της Θεσσαλονίκης θα μας οδηγήσουν στην Βίλα Μορντώχ (πρώην Δημοτική Πινακοθήκη). Ένα πανέμορφο κτίριο που μας έρχεται από εποχές όπου η δημιουργικότητα και η ομορφιά πήγαιναν μαζί χέρι με χέρι. 


 Ένα υπέροχο κτίριο που βρίσκεται στην συμβολή των οδών λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας και 25ης Μαρτίου (Βασιλίσσης Όλγας 162). Μια διώροφη οικία με ημιυπόγειο και σοφίτα, καθώς και με πύργο στην νοτιοανατολική πλευρά του (κουμπέ) που καταλήγει σε κεραμυδοσχημό τρούλο με οκταγωνική πυργοειδή απόληξη (που υποδηλώνει τον θρησκευτικό προσανατολισμό του αρχικού του ιδιοκτήτη-Μουσουλμάνος-). 

 Δείγμα του αρχιτεκτονικού ρεύματος του εκλεκτικισμού, συνδυάζει ένα πλουραλισμό στοιχείων Art Nouveau, Baroque, Νεοκλασικά και Αναγεννησιακά που δημιουργούν ένα σύνολο με τέλεια αρμονία και αισθητικό αποτέλεσμα. 

 Επίσης ενδιαφέρον προκαλούν οι ζωγραφισμένες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του κτιρίου (όπου έχουν διασωθεί) όπως και η ξυλόγλυπτη διακόσμηση του, ενδεικτικά της καλαισθησίας του καλλιτέχνη που τα φιλοτέχνησε (υπάρχει σε αραβική γραφή το όνομα του καλλιτέχνη που ζωγράφισε τις τοιχογραφίες και η χρονολογία -Νουρεντίν 1905- από την οποία τεκμηριώνεται το έτος κατασκευής του κτιρίου) και των αρχικών ιδιοκτητών του κτιρίου, αλλά και της οικονομικής ευρωστίας τους.   


 Για να περάσουμε και στην καθιερωμένη Ιστορική αναδρομή. του κτιρίου.

 Η βίλα Μορντώχ χτίστηκε το 1905 για λογαριασμό του Σεϊφουλάχ Πασά (Τούρκος μέραρχος) σε σχέδια του Ξενοφώντα Παιονίδη. 

 Χρησιμοποιήθηκε ως οικία του Σειφουλάχ Πασά, και το 1923 πουλήθηκε στους αδερφούς Σαλώμ και στην συνέχεια πέρασε στην ιδιοκτησία του Σαμουήλ Μόρντώχ (από το 1930 έως το 1940 και από τον οποίο πήρε το όνομα της). 

 Από το 1940 το κτίριο επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και στεγάστηκε η Γκεστάπο μέσα του. Με το τέλος του πολέμου χρησιμοποιήθηκε το κτίριο από το Ελληνικό κράτος ως αστυνομικό τμήμα καθώς και για τις ανάγκες της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας χωρίς να επιστραφεί στην χήρα Μορντώχ. Η οποία έδωσε δικαστική μάχη για να της επιστραφεί το ακίνητο, και την οποία κέρδισε και πήρε πίσω την κυριότητα του. Το 1952 το πούλησε στο ΙΚΑ όπου χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1972 ως πολυϊατρείο. 

 Από το 1972 εγκαταλείφθηκε όπου και υπέστη μεγάλες ζημίες και λεηλασίες με αποτέλεσμα να υποστούν εκτεταμένες καταστροφές οι εσωτερικές τοιχογραφίες του και η ξυλόγλυπτη διακόσμηση του. 

 Το 1985 ακολούθησε εκτεταμένη προσπάθεια συντήρησης του και αποκατάστασης των ζημιών στο εσωτερικό του, στην διακόσμηση του, και στα έπιπλα του, καθώς και σε ορισμένα δομικά χαρακτηριστικά του. Από το 1986 φιλοξένησε την Δημοτική Πινακοθήκη (που ιδρύθηκε το 1966) μέχρι πρόσφατα που μεταφέρθηκε στην Βίλα Μπιάνκα. Από το 2013 στεγάζει τις υπηρεσίες του Ε΄Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης καθώς και του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης.



ΠΗΓΕΣ

Βίλλα Μορντώχ (Βικιπαίδεια)

Βίλα Μορντώχ, πρώην Δημοτική βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Βίλα Μόρντωχ (Πρώην Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης)

ΒΙΛΑ ΜΟΡΝΤΩΧ (ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ)



 Αρκετά με το παρελθόν, μερικές φωτογραφίες τώρα από κοντά, από το παιδί των δρόμων που ατέρμονα σουρτουκεύει στην Θεσσαλονίκη και σκαλίζει μνήμες της από το παρελθόν αλλά και όμορφες γωνιές της που ακόμα υπάρχουν στο παρόν.

 Και η παραπάνω εικόνα μπορεί να εκφραστεί μόνο με ένα μεγαλειώδες "Ουάου" σαν εκείνα που έλεγε ο αεροδυναμικός πρώην υπουργός οικονομικών μας.  



 Μία φωτογραφία του τρούλου από την Νοτιοανατολική πλευρά του. Δυστυχώς ο κήπος δεν μπορεί να μας δώσει την σωστή απόσταση για να βγάλουμε σωστά και σε όλη την έκταση του τον πύργο με τον τρούλο του. Παλιότερα που η έκταση του κήπου ήταν πολύ μεγαλύτερη (έφτανε μέχρι την θάλασσα και ήταν γεμάτος με δέντρα) κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ευκολότερα εφικτό.



 Αλλά ο επιμένων νικά!!! 

 Και βγήκε η φωτογραφία έτσι όπως ήθελα, αν και χρειάστηκε να σκαρφαλώσω πάνω στα δέντρα του κήπου για να την βγάλω!!!


 Και μια που κάναμε την μαϊμού γιατί να μην βγάλουμε ακόμα μια!!! 

 Γινόμαστε που γινόμαστε ρεντίκολο με το να σκαρφαλώνουμε στα δέντρα στην τέταρτη δεκαετία της ζωής μας ας το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο χα χα χα.



 Καλά είναι υπέροχο!!! Θέλω και εγώ ένα τέτοιο!!! Και δεν εννοώ μόνο την Ελληνική σημαία που βρίσκεται μπροστά από την πρόσοψη (έτσι όπως το βλέπουμε από την Βασιλίσσης Όλγας) χα χα χα

 Και στο αέτωμα συναντούμε την επιγραφή "Ο Αλλάχ μαζί σου"! Έτσι, έτσι, αν είσαι παιδάκι έχεις τα μάτια του αετού!!! 

 Καλά, καλά, ψέματα, δεν μπόρεσα να διακρίνω κάτι τέτοιο εγώ από εκεί κάτω που ήμουν και απλώς το διάβασα στο διαδίκτυο χα χα χα.

 Ένα ακόμα κόσμημα στον λαιμό αυτής της όμορφης γυναίκας που την λένε Θεσσαλονίκη. Ένας ακόμα λόγος για να την ερωτευτείς και να μην μπορείς να φανταστείς την ύπαρξη σου μακριά από αυτή. Τόσες ευκαιρίες να την ερωτευτείς, τόσες ευκαιρίες, να πονέσεις με την μοίρα της, τόσες ευκαιρίες για να δεθείς για πάντα μαζί της. Θεσσαλονίκη μια βιασμένη αλλά πάντα μια πανέμορφη αγαπημένη. 


Adios Amigos Locos





Σειρά Θεσσαλονίκης στολίδια

Περιήγηση στο Γενί Τζαμί

Θεσσαλονίκης στολίδια: Βίλα Πετρίδη

Θεσσαλονίκης στολίδια: Διοικητήριο

Θεσσαλονίκης στολίδια: Μονή Λαζαριστών

Θεσσαλονίκης στολίδια: ΧΑΝΘ

Θεσσαλονίκης στολίδια: Βίλα Αχμέτ & Γιουσούφ Καπαντζή

Θεσσαλονίκης στολίδια:Βίλα Μεχμέτ Καπαντζή - ΜΙΕΤ


Μότσανος Λάζαρος

Θεσσαλονίκη 17/02/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου