UA-50457385-1

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Θεσσαλονίκης στολίδια:Οικία Καλιδοπούλου


 Συνεχίζουμε και σήμερα την περιήγηση στα στολίδια Θεσσαλονίκης με ένα ακόμα κόσμημα στην ευρύτερη περιοχή της "συνοικίας των εξοχών" (συνοικία των πύργων) το οποίο όμως δεν βρίσκεται στην οδό Βασιλίσσης Όλγας αλλά είναι στην γωνία Αλεξάνδρειας και Χατζηκώστα (Αλεξάνδρειας 25)

 Ένα μικρό κόσμημα που δεν έχουμε και πολλές πληροφορίες για αυτό και θα τις παραθέσουμε αμέσως παρακάτω για να είναι και στην δική σας διάθεση.   


 Η οικία Καλιδοπούλου χτίστηκε το 1926 σε σχέδια του Αστέριου Πηγαδά, για λογαριασμό της οικογένειας Καλιδοπούλου. Ο στρατηγός Περικλής Καλιδόπουλος ανέλαβε στρατιωτικός διοικητής της Σμύρνης το 1919 (Διετέλεσε και υπουργός γενικός διοικητής Μακεδονίας) όταν παντρεύτηκε την Αικατερίνη Φωτιάδου Καλιδοπούλου. Η οποία ήταν Ιδρύτρια του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης καθώς και του Σώματος Αδερφών Νοσοκόμων "Κυανός Σταυρός". (για περισσότερα για την Αικατερίνη Καλιδοπούλου δείτε σχετικό σύνδεσμο Αικατερίνη Καλιδοπούλου). Το κτίριο κατοικείται μέχρι σήμερα.  


 Αρκετά με το παρελθόν, στο παρόν τώρα με μια παρατήρηση, όταν φωτογραφίζεις προς τα πάνω ο Νόμος του Μέρφι σε συνδυασμό με τα καγκελάκια στο πεζοδρόμιο αρκούν για να σου προσφέρουν μια θεαματικότατη τούμπα!

 Χα χα χα


 Κτίριο Μπιμπελό! Κρίμα που η Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει και τόσα πολλά πλέον.


 Μια από τις ελάχιστες αστικές οικίες του μεσοπολέμου που έχουν διατηρηθεί σε τόσο καλό επίπεδο μέχρι σήμερα.


 Η ομορφιά μέσα από την απλότητα (σε αντίθεση με τις βίλες της Οδού Βασιλίσσης Όλγας αυτό το κτίριο έχει πολύ πιο λιτό στιλ, φυσικά θα μου πείτε είναι και μια εικοσαετία μεταγενέστερο από αυτές τουλάχιστο).


 Παρόλο όμως που η ομορφιά του πηγάζει από ένα πιο απέριττο στιλ από τα ποιο γνωστά στολίδια της Θεσσαλονίκης ωστόσο όμως οι μεταγενέστερες γενιές αρχιτεκτόνων δεν μπόρεσαν να εμπνευστούν από αυτό για να δημιουργήσουν ομορφιά μέσα από τα σχέδια τους σε συνθέσεις πιο απλές από αυτές που μας ήρθαν από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.


 Πάντως έχει στοιχεία και από τα πέτρινα μακεδονικά αρχοντικά που κοσμούν διάφορα πανέμορφα βόρεια χωριά. 



 Ένα ακόμα στολίδι της Θεσσαλονίκης κρυμμένο λίγο πιο βαθιά στον κόρφο αυτής της μοναδικής πόλης. Ένα κτίριο δωρικής θα έλεγα ομορφιάς όπου η αρχή του "Ουκ εν το πολλώ το ευ" (δεν έχει σημασία η ποσότητα αλλά η ποιότητα) βρίσκει την απόλυτη έκφραση της σε αυτό το καθαρό και λιτό σύνολο. Ένα ακόμα μαργαριτάρι από τις εποχές που το να κατασκευάζεις κτίρια ήταν ακόμα τέχνη, και το ευ ζειν απαιτούσε να ζεις σε μαγικά κομμάτια ονείρων με ανοιχτά τα μάτια.  


Σειρά Θεσσαλονίκης στολίδια

Περιήγηση στο Γενί Τζαμί

Θεσσαλονίκης στολίδια: Βίλα Πετρίδη

Θεσσαλονίκης στολίδια: Διοικητήριο

Θεσσαλονίκης στολίδια: Μονή Λαζαριστών

Θεσσαλονίκης στολίδια: ΧΑΝΘ

Θεσσαλονίκης στολίδια: Βίλα Αχμέτ & Γιουσούφ Καπαντζή

Θεσσαλονίκης στολίδια:Βίλα Μεχμέτ Καπαντζή - ΜΙΕΤ

Θεσσαλονίκης στολίδια: Βίλα Μορντώχ  (πρώην Δημοτική Πινακοθήκη)


Μότσανος Λάζαρος

Θεσσαλονίκη 6/3/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου