UA-50457385-1

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Θεσσαλονίκης στολίδια:Κόκκινος Πύργος – Πύργος η Ευτυχία μου (Chateau mon bonheur)



 Σήμερα θα παρουσιάσουμε μια ιδιάζουσα περίπτωση από τα στολίδια της Θεσσαλονίκης. Τον Κόκκινο Πύργο - Πύργος η Ευτυχία μου (Chateau mon bonheur), ένα διαμαντάκι που το άφησαν να παρακμάζει και να χάσει πολύ από την λάμψη του.

 Αυτός είναι και ο λόγος που θα είναι μια ανάρτηση σημείο τομής δύο σειρών αναρτήσεων.

 Της Θεσσαλονίκης Στολίδια όπου παρουσιάζονται τα αρχιτεκτονικά "θαύματα" που στολίζουν αυτή την πόλη. Αλλά και της νέας σειράς που θα παρουσιαστεί στα πλαίσια αυτού του blog Θεσσαλονίκη Όμορφη Γυναίκα Βιασμένη όπου θα παρουσιάζονται στολίδια αυτής της πόλης που τα άφησε η αδιαφορία και η ανικανότητα του κράτους καθώς και των κατοίκων αυτής της πόλης να παρακμάζουν.

 Ήδη υπάρχουν αρκετές αναρτήσεις αυτού του blog που μπορούν αναδρομικά να ενταχθούν σε αυτή την σειρά, και θα ενταχθούν, οπότε ενώ αυτή η ανάρτηση τυπικά θα είναι η πρώτη αυτής της σειράς ουσιαστικά με την προσθήκη των προηγούμενων αναρτήσεων θα είναι η τελευταία -μέχρι στιγμής- της νέας μας σειράς.

 Οπότε μαζί με τις αναρτήσεις της σειράς Θεσσαλονίκης Στολίδια που αναρτούμε τους συνδέσμους τους στο τέλος της κάθε ανάρτησης της σειράς σήμερα θα αναρτήσουμε και τους συνδέσμους των αναρτήσεων Θεσσαλονίκη Όμορφη Γυναίκα Βιασμένη, μια που η σημερινή ανάρτηση είναι σημείο τομής αυτών των δύο σειρών (υπάρχουν και άλλα σημεία τομής ανάμεσα στις δύο σειρές).    



 Αρκετά με αυτά, πάμε στο παραμελημένο διαμαντάκι μας τώρα. Και φυσικά αρχίζουμε πάντα με την ιστορική αναδρομή.

 Ο Κόκκινος Πύργος (έτσι όπως τον ξέρουν οι περίοικοι) ή Πύργος η Ευτυχία μου ή Chateau mon bonheur (παλιά στην κεντρική θύρα του υπήρχε αυτή η επιγραφή με χρυσά γράμματα) χτίστηκε το 1890 από τον Δημήτριο Ιωαννίδη Τσακιρντέκη, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Φρειδερίκου Σαγιό, με κόστος 140.000 γρόσια. Και ήταν ένα δείγμα αγάπης του προς την σύζυγο του Ευτυχία (και προφανέστατα από εκεί προέρχεται και η ονομασία του -Πύργος η Ευτυχία μου-). 

 Ήταν παραθαλάσσιο όπως και οι περισσότερες από τις βίλες της περιοχής (βρίσκεται στην Οδό Βασιλίσσης Όλγας 110, δίπλα ακριβώς από την Βίλα Μεχμέτ Καπανζή - ΜΙΕΤ που ήδη την παρουσιάσαμε στα πλαίσια αυτής της σειράς). Το όλο σύνολο αποτελούνταν από δύο κτίρια (ένα Μέγαρο με δύο πατώματα, καθώς και ένα καφενείο με σάλα και δωμάτια γύρω γύρω καθώς και τραπεζοκαθίσματα), καθώς και ένα σκεπαστό θερμοκήπιο κοντά στην θάλασσα (επίσης υπήρχαν και εκεί τραπεζοκαθίσματα).

 Μεταγενέστερα χρησιμοποιήθηκε το κτίριο ως οικοτροφείο από τα εκπαιδευτήρια Σχοινά. Μετά τον πόλεμο εγκαταστάθηκαν σε αυτό πρόσφυγες, και πολύ αργότερα εγκαταστάθηκαν πρόσκοποι. Το 1984 χαρακτηρίσθηκε ως διατηρητέο. 


 Η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων σύμφωνα με πόρισμα της αναφέρει ότι το κυρίως κτίσμα έχει δεχθεί μεταγενέστερες προσθήκες αλλά μπορεί να επανέρθει στην πρότερη του μορφή, ενώ από το δεύτερο κτίσμα διατηρείται μόνο μέρος του, και συγκεκριμένα η βάση του. Ο χώρος των τριών στρεμμάτων ανήκει εξ αδιαιρέτου στο Ιωαννίδειο ίδρυμα, αλλά και σε ιδιώτες, καθώς και σε άλλα σωματεία φιλανθρωπικού χαρακτήρα (οπότε από άποψη ιδιοκτησιακού καθεστώτος έχουμε μια κατάσταση Βράσε Όρυζα! Χα χα χα). Με που έφυγαν και οι πρόσκοποι το κτίριο έχει παραδοθεί στην πλήρη εγκατάλειψη.  


ΠΗΓΕΣ

Κόκκινος Πύργος Μηχανή του Χρόνου.

Ο Πύργος της Ευτυχίας

Θεσσαλονίκη, Βασιλίσσης Όλγας 110... στον "Πύργο της Ευτυχίας μου"! (Chateau Mon Bonheur)



 Καιρός να γυρίσουμε στο παρόν και στην θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει αυτό το διαμαντάκι που το καταπίνει σιγά σιγά ο κισσός (σε λίγο θα το λένε ο πράσινος πύργος!) 


 Κισσός και σκουριά είναι αυτό που το χαρακτηρίζει από την πλευρά της οδού Βασιλίσσης Όλγας. Και όμως αυτή είναι η καλή του πλευρά. Γιατί ως γνωστό το αρκούδι είναι άτακτο, και ως άτακτο τι περιμένατε να συμβεί?


 Ως "θα σε πνίξω αν το ξανακάνεις" παιδάκι δεν υπήρχε περίπτωση να μην μπω από την πίσω πλευρά μέσα στο "περιφραγμένο" χώρο (Ναι καλά! Να είχαμε να λέγαμε τώρα). Δεν ήταν το πιο έξυπνο πράγμα στον κόσμο που θα μπορούσα να κάνω, αλλά το έκανα! 


  "Τι καλά, τι καλά, τι καλά!" λέει το παιδάκι καθώς προχωρά προς τα μέσα χα χα χα.


 Ζούγκλααααααααααααααααααα!!!!


 Και ξαφνικά σε χτυπά η μυρουδιά των ούρων, πέφτει στο μάτι σου ένα από τα καροτσάκια που χρησιμοποιούν οι ρακοσυλλέκτες που μαζεύουν χαρτόνια και σίδερα από τους κάδους σε όλη την πόλη, καθώς και βουνά από σκουπίδια και ξαφνικά σκέφτεσαι "Ωχ! Ίσως δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα να μπω εδώ μέσα!"


 Αλλά συνεχίζεις γιατί α/ Έχεις εγκεφαλική βλάβη β/ Γουστάρεις την περιπέτεια γ/ Θέλεις να βγάλεις φωτογραφίες που κανένας άλλος δεν έχει βγάλει δ/ Έχεις τεράστια εγκεφαλική βλάβη.

 Το δ! Το δ! Το δ! 

 Τι κερδίζω?

 Χα χα χα.


 Κρίμα ένα τέτοιο κόσμημα να έχει υποστεί τέτοια εγκατάλειψη, δεν είμαστε για τίποτα σαν λαός, πλέον το εμπέδωσα. 


 Μια φευγαλέα σκέψη "Να έμπαινα και μέσα?" την πνίγω στην γέννηση της. "Κάτσε μεγάλε, μπορεί να είναι γεμάτο αστέγους που προσπαθούν να βρουν μια γωνιά να λουφάξουν στην καλύτερη περίπτωση, και με ναρκομανείς στην χειρότερη. Είσαι σίγουρος πως θέλεις να μπεις απρόσκλητος στην ζωή τους?". Με πεσμένα τα αυτιά αποφασίζω να μην είναι υπερβολικά τολμηρός και αδιάκριτος.  


 Σάπια Εποχή! Πράγματι.


 Στις επάλξεις! Στις επάλξεις! Το παιδάκι όμως δεν παύει να είναι παιδάκι, και το παιχνίδι παιχνίδι επίσης.


 Θέλω ένα τέτοιοοοοοοοοοο!!!


 Ναι αλλά ο κηπουρός είναι για κρέμασμα από τον κεντρικό πύργο χα χα χα.


 Και ξαφνικά το παιδάκι επανέρχεται στην πραγματικότητα. Θες η μυρουδιά της αμμωνίας, θες τα βουνά από τα σκουπίδια, θες το Στάλινγκραντ Style που υπάρχει παντού, κάτι ξυπνά ένα ρίγος στην σπονδυλική στήλη και το μήνυμα του είναι ξεκάθαρο, "Πάρε τον πούλο από εδώ!" 


 Και όμως είναι απίστευτο η αγάπη ενός άντρα να δημιουργήσει κάτι τέτοιο! Ότι και να λένε οι γυναίκες η αλήθεια είναι μια, κανένας δεν μπορεί να αγαπήσει περισσότερο από έναν άντρα που γνωρίζει την ευτυχία στα μάτια μας μικρής ψυχής. 

 Κρίμα που ο πολιτισμός μας δεν μπορεί να εκτιμήσει τέτοια μνημεία αγάπης και να τα διατηρήσει. 

 Ανάξιοι επίγονοι άξιων προγόνων και μόνο.  

Σειρά Θεσσαλονίκης στολίδια

Περιήγηση στο Γενί Τζαμί

Θεσσαλονίκης στολίδια: Βίλα Πετρίδη

Θεσσαλονίκης στολίδια: Διοικητήριο

Θεσσαλονίκης στολίδια: Μονή Λαζαριστών

Θεσσαλονίκης στολίδια: ΧΑΝΘ

Θεσσαλονίκης στολίδια: Βίλα Αχμέτ & Γιουσούφ Καπαντζή

Θεσσαλονίκης στολίδια:Βίλα Μεχμέτ Καπαντζή - ΜΙΕΤ

Θεσσαλονίκης στολίδια: Βίλα Μορντώχ  (πρώην Δημοτική Πινακοθήκη)

Θεσσαλονίκης στολίδια:Οικία Καλιδοπούλου


Σειρά Θεσσαλονίκη Όμορφη Γυναίκα Βιασμένη

Θεσσαλονίκης στολίδια: Μονή Λαζαριστών

Μια ματιά στην Υφανέτ

Μια φορά και ένα καιρό στην Αλλατίνη Vol I

Μια φορά και ένα καιρό στην Αλλατίνη Vol II

Ανίχνευση στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά Vol I

Ανίχνευση στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά Vol II

Ανίχνευση στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά Vol III



Μότσανος Λάζαρος

Θεσσαλονίκη 12/03/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου