UA-50457385-1

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIV


 Πάμε και στο Τριακοστό τέταρτο μέρος της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν. Και πριν πάμε στο ψαχνό μερικές διευκρινήσεις πρώτα. Όσο περισσότερα είναι τα δεδομένα που έχεις σε μια ερώτηση τόσο περισσότερο μπορείς να επικεντρώσεις ακριβέστερα στην απάντηση της ερώτησης, όσο λιγότερα τα αρχικά δεδομένα σου τόσο γενικεύεις στις απαντήσεις σου για να καλύψεις όσο το δυνατόν περισσότερες παραμέτρους και πιθανότητες. Αυτό να το έχετε στο νου σας κάθε φορά που θα έχετε κάποιο ερώτημα (όχι μόνο για μένα, αλλά για οποιοδήποτε), βοηθήστε τον άλλον με όσο το δυνατό περισσότερα αρχικά δεδομένα στο ερώτημα σας, για να μπορέσει και αυτός να σας βοηθήσει όσο πιο πολύ μπορεί με μια εξειδικευμένη απάντηση στο πρόβλημα σας.

 Πολλά είπαμε στο ψαχνό τώρα. 

 Η παρακάτω ερώτηση είναι από ένα νέο αλλά ελπιδοφόρο μελισσοκόμο που παρόλο που έχει ελάχιστα χρόνια στην μελισσοκομία ήδη έχει ασχοληθεί με αρκετά από τα κεφάλαια της (αλλά μερικά τα αγνοεί επιδεικτικά χα χα χα). Ένα από αυτά είναι η κατασκευή κυψελιδίων και πεντάρες κυψέλες από τον ίδιο. Εντυπωσιακό! Όταν θα επικαθήσει η μελισσοκομική γνώση πλήρως και ολοκληρωμένα στον νου του, και αυξηθεί η εμπειρία του (και μειωθεί φυσικά η τρελή μελισσοκομική αισιοδοξία του χα χα χα) θα έχει πολλές προοπτικές μέσα στον κλάδο. 

 Μπορεί να κράζω και να είμαι αυστηρός κριτής πολλές φορές σε όσα μου λένε οι νέοι μελισσοκόμοι αλλά είμαι και δίκαιος στις κρίσεις μου και δεν διστάζω να λέω την γνώμη μου θετική ή αρνητική για όλους. 

 Μόνο έτσι θα είμαι χρήσιμος σε όσους θέλουν την βοήθεια μου, γιατί αυτό θέλουν από μένα και όχι δημόσιες σχέσεις (αν ήμουν στο δεύτερο μήκος κύματος θα πετούσα διαρκώς φράσεις όπως "Μα πόσο καλά τα λες!", και "Μην μασάς είσαι τέλειος!" και θα έριχνα απλώς στάχτες στα μάτια κάθε ενός που θα χρειάζονταν μια καθαρή ματιά στην μελισσοκομία για να μπορέσει να επιζήσει με αυτή). 

166. Αρχηγέ? Συνενώσεις, να αφαιρέσω τη μάνα στο ένα από τα 2 ή να αφήσω αυτές να διαλέξουν?

Bear's Nest: Κάνε εσύ την αφαίρεση (αν μπορείς φυσικά να διατηρήσεις την μια μάνα κάνε το, αν έχεις έξτρα πενταράκια ή κυψελίδια ποτέ δεν ξέρεις που θα χρειασθεί, άλλωστε για αυτό δεν τα έκανες? Για τράπεζα βασιλισσών) γιατί αν αφήσεις να την κάνουν αυτά την επιλογή μπορείς να βρεθείς σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις (από το να σκοτώσει η μια μάνα την άλλη αλλά να τραυματιστεί και να την αλλάξουν, στο να αλληλοσκοτωθούν και οι δύο, Και τέλος στην χειρότερη δυνατή περίπτωση να υπάρχουν οι οσμές και από τις δύο τις βασίλισσες να μην αναγνωρίζει το ένα μελίσσι το άλλο σαν μέρος του -που δεν είναι στην πραγματικότητα- και να αλληλοσκοτωθούν τα δύο μελίσσια μεταξύ τους).

167. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ... Τροφοδοτώντας σιρόπι έχεις μικρότερη διάρκεια ζωής στην μέση συλλέκτρια... Αύξηση γόνου έχεις αν έχεις αποθέματα ή αν δημιουργείς... Τώρα που δεν έχουν αποθέματα, ο καιρός δεν στρώνει, και τα μικρά ειδικά έπεσαν πολύ έχει νόημα η διέγερση? Ή κανονική τροφοδοσία? Και αν απλά ΕΤΣΙ ΕΧΕΙΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΛΕΚΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ? ΜΙΑ Η ΑΛΛΗ??? Μην ξεχνάμε περισσότερος γόνος περισσότερο βαρρόα... Καλοταϊσμένες μέλισσες νοζεμίαση... Και η σχέση γόνου συλλεκτριών δίνουν μέλι...

Bear's Nest: Μεγάλο κεφάλαιο **** η τροφοδοσία αλλά όχι τόσο όσο νομίζεις εσύ.
 Εκείνο που δεν μπορείς να το αντιληφθείς πλήρως είναι ότι η τροφοδοσία είναι μόνο λύση ανάγκης (είτε αυτή είναι διεγερτική, είτε τροφοδοσία για να μην πέσουν τα μελίσσια όταν δεν υπάρχει νεκταροέκκριση, είτε τροφοδοσία για να σώσεις τα μελίσσια από πείνα ή από ασθένεια, είτε τροφοδοσία τον χειμώνα σε μελίσσια που τους πήρες τα αποθέματα σε τρύγους) και αυτό γιατί δεν ασκείς ακόμα πλήρως την νομαδική μελισσοκομία με συνεχείς μετακινήσεις βάση δεικτών.
 Η πρώτη λύση σου όταν δεν υπάρχει νεκταροέκκριση δεν θα πρέπει να είναι η τροφοδοσία αλλά η μετακίνηση!!!
 Μόνο όταν δεν υπάρχουν εναλλακτικές τοποθετήσεις που να έχουν επαρκή νεκταροέκκριση θα τροφοδοτήσεις. Οπότε με αυτή την οπτική κάθε τροφοδοσία είναι λύση ανάγκης και ως λύση ανάγκης συνήθως τα μειονεκτήματα της είναι τόσο πολλά όσα σχεδόν και τα πλεονεκτήματα της.
 Ναι θα έχεις μικρότερη διάρκεια ζωής συλλεκτριών θεωρητικά τροφοδοτώντας με σιρόπι μεν αλλά ξεχνάς κάτι βασικό, εάν δεν υπάρχει εκεί έξω νεκταροέκκριση δεν θα πετάει το σύνολο των συλλεκτριών (ανιχνεύτριες θα πετάνε συνέχεια για να βρουν κάτι, αλλά το μεγάλο το μπούγιο από της συλλέκτριες την αράζει στην κυψέλη μέχρι να βρεθεί κάτι) οπότε και θα αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους (οι 35-45 ημέρες και κάτω, διάρκεια ζωής τους την άνοιξη ισχύει μόνο στις έντονες νεκταροεκκρίσεις, αν δεν υπάρχουν αυτές ακόμα και την άνοιξη αυξάνει η διάρκεια της ζωής τους γιατί είναι σε πιο ραχάτ χαβά χα χα χα).
 Το κυριότερο στην τροφοδοσία (την κανονική) είναι να μην δημιουργηθεί κάποιο κενό στην ανάπτυξη του μελισσιού ή στην ηλικιακή κατανομή του γόνου και κυρίως του πληθυσμού και των καθηκόντων που ασκεί. Πες πχ έχουμε ένα κενό στην γέννα της βασίλισσας για 20-25 ημέρες, αυτό το κενό θα φανεί στην δυναμικότητα του μελισσιού μετά από 45-50 ημέρες όταν θεωρητικά θα έπρεπε αυτές οι εργάτριες να αναλάμβαναν καθήκοντα συλλεκτριών και απλούστατα δεν υπάρχουν (φυσικά ανάλογα κενά θα φαινόταν σταδιακά πιο πριν σε τροφούς, σε χτίστες κερηθρών, σε καθαρίστριες της κυψέλης κ.α.).
 Φυσικά το μελίσσι προσπαθεί να το αντιμετωπίσει αυτό είτε παίρνοντας μερικές από τις παλιότερες συλλέκτριες και δίνοντας τους καθήκοντα μέσα στην κυψέλη, είτε επιταχύνοντας τις νεότερες γενιές εργατριών να αναλάβουν ταχύτερα καθήκοντα μέσα στην κυψέλη ή έξω από αυτή.
 Η διεγερτική τροφοδοσία σκοπό έχει να ωθήσει το μελίσσι να γεννήσει περισσότερο γόνο πριν από κύριες ανθοφορίες (που είτε θα ωθήσουν την γέννα ακόμα πιο ψιλά, είτε θα είναι παραγωγικές σε τρύγους), διεγερτική τροφοδοσία δεν κάνεις αν δεν έχεις στον ορίζοντα κύριες ανθοφορίες.
 Η διεγερτική τροφοδοσία έχει σκοπό να "ξεγελάσει" την βασίλισσα για να γεννήσει πολύ πριν μια αυξημένη νεκτραροέκκριση που θα μπορέσει να συντηρήσει τον αυξημένο γόνο και πληθυσμό που μετέπειτα θα εκκολαφθεί. Αν δεν υπάρξει αυτή η αυξημένη νεκταροέκκριση θα έχουμε πτώση στα αποθέματα και αν συνεχίσει να μην υπάρχει αυξημένη νεκταροέκκριση τότε θα έχουμε πτώση στον γόνο (γιατί και δεν θα υπάρχουν εισερχόμενα από νεκταροέκκριση, αλλά δεν θα υπάρχουν πλέον και αποθέματα. Σκέψου το σαν την κατάσταση που ισχύει αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, μπαίνουν φόροι αβέρτα, δεν υπάρχουν εισοδήματα λόγου ανεργίας και μειωμένων μισθών, και έχουν εξανεμισθεί οι καταθέσεις του κόσμου, οπότε ούτε λεφτά για επενδύσεις υπάρχουν (που θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας, εισοδήματα, αλλά και αύξηση των μισθών λόγου της μείωσης της ανεργίας, οπότε και αύξηση του ΑΕΠ) αλλά ούτε και λεφτά για να πληρωθούν οι αυξημένοι φόροι οπότε? Χα χα χα).
 Εκείνο το περισσότερος γόνος περισσότερη βαρρόα να μην το ακούω! Το λένε αρκετοί νότιοι μελισσοκόμοι ότι "Τι τυχεροί που είσαστε στον βορρά που ξεγονεύουν τα μελίσσια σας και οι θεραπείες για τις βαρρόα είναι πιο αποτελεσματικές"! Μπαρμπούτσαλα! Αν η Βαρρόα είναι σοβαρό πρόβλημα σε ένα μεγάλο μελίσσι στο μικρό να δεις τι πρόβλημα είναι!!! Στο εικοσάρι η βαρρόα μπορεί να το αποδυναμώσει και να το κάνει δεκάρι, σε ένα πενταράκι η βαρρόα θα το αφανίσει πλήρως (και ας έχει λιγότερη βαρρόα από το εικοσάρι!).
 Οπότε έχοντας τα παραπάνω υπόψη παίρνεις τις αποφάσεις σου σχετικά με την τροφοδοσία (λύση ανάγκης) σε αντιδιαστολή με την μετακίνηση για εκμετάλλευση μιας νεκταροέκκρισης (φυσιολογική λειτουργία της νομαδικής μελισσοκομίας).


 Στην παρακάτω ερώτηση (που στην πραγματικότητα ήταν δύο ερωτήσεις, αλλά θα παρουσιαστούν ως μια με δύο σκέλη) δείχνουμε το πόσο μπορεί να αλλάξει μια απάντηση μόνο και μόνο με την αλλαγή μιας λέξης (παραφυάδες). Αυτό να το έχετε στα υπόψη σας όταν δίνετε τα αρχικά δεδομένα μιας ερώτησης. Προσοχή!

168 a. Καλημέρα άρχοντα του σκότους! Μια γρήγορη ερώτηση. Θέλω να βάλω και δεύτερη σειρά μελίσσια μπροστά από μια άλλη σειρά. Θα χαθούν οι συλλέκτριες αν βρουν άλλες κυψέλες πριν τις δικές τους? Να τις βάλω με την είσοδο ανάποδα? Δηλαδή να κοιτιούνται οι είσοδοι μεταξύ τους αντί οι πρώτες να βλέπουν την πλάτη της δεύτερης σειράς?

Bear's Nest: Ακόμα ένα ερώτημα που η απάντηση του δεν είναι τόσο απλή. Πολλαπλές σειρές μελισσιών του ίδιου μελισσοκομείου. Αν είναι κοντά οι σειρές μεταξύ τους (5-10 μέτρα) πάντα βγαίνουν κερδισμένες οι μπροστά σειρές (ακριβώς όπως πάντα βγαίνουν κερδισμένα τα άκρα μιας σειράς σε σχέση με το κέντρο της) από συλλέκτριες που μπερδεύονται και μπαίνουν στις λάθος κυψέλες, συνήθως για αυτό βάζεις και τα πιο αδύναμα μελίσσια μπροστά.
 Εδώ μπαίνει στην απάντηση η φιλοσοφία αντιμετώπισης της μελισσοκομίας από τον μελισσοκόμο. Αν ο μελισσοκόμος βλέπει το μελισσοκομείο του ως ενιαίο και κάνει μεταξύ των κυψελών προσθήκες και αφαιρέσεις πλαισίων για να τα έχει όλα ισοσταθμισμένα, τότε δεν τρέχει τίποτα με την τοποθέτηση των μελισσιών σε πολλαπλές σειρές (όσο θα χάνουν συλλέκτριες τα κεντρικά μελίσσια τόσο θα "κλέβεις" γόνους από τα ακριανά για να τα βάζεις στα κεντρικά, οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά), αυτοί οι μελισσοκόμοι συνήθως δεν έχουν και έντονη παράλλαξη στις κυψέλες (τις έχουν δηλαδή στο ίδιο χρώμα, πες όλες λευκές).
 Αντίθετα αν αντιμετωπίζεις το κάθε μελίσσι σαν μονάδα και σε ενδιαφέρει να ξέρεις τι κάνει σε σχέση με τα άλλα (για να αναπαράγεις σε μεγαλύτερο βαθμό τα ικανότερα μελίσσια σε παραγωγή ή σε όποιο χαρακτηριστικό εσύ επιθυμείς να έχουν τα μελίσσια σου στο μέλλον, είτε με βασιλοτροφία από την μάνα του, είτε απλώς να κόβεις παραφυάδες από αυτό) τότε έχεις πρόβλημα (γιατί απλούστατα για να ξέρεις την δυναμικότητα του κάθε μελισσιού αναγκαστικά δεν παίρνεις πλαίσια γόνου από το ένα για να το βάλεις στο άλλο).
 Οπότε η απάντηση που ζητάς σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το πως αντιμετωπίζεις την μελισσοκομία.
 Τώρα για το συγκεκριμένο ερώτημα σου πράγματι η τοποθέτηση με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσει να μην μπερδεύονται τόσο οι μέλισσες αλλά θα δημιουργήσεις μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θα λύσεις.
 Πρώτο και βασικότερο πως θα κινείσαι και θα εργάζεσαι σε ένα μελισσοκομείο που πάντα θα είσαι σε οπτική επαφή με τις εισόδους των κυψελών (όταν θα υπάρχει αυξημένη νεκταροέκκριση όλα καλά, όταν δεν θα υπάρχει όμως και τα μελίσσια θα είναι νευρικά και επιθετικά τότε?).
 Δεύτερο τα αδύναμα μελίσσια σου πάλι θα είναι σε οπτική επαφή με τα δυνατότερα σου μελίσσια και σε περιόδους μειωμένης νεκταροέκκρισης πάλι θα είναι ευκολότερα στο να εντοπιστούν για να λεηλατηθούν.
 Μήπως θα βόλευε περισσότερο να τα βάλεις σε μονή γραμμή με πυκνότερη διάταξη αλλά και μεγαλύτερο μήκος?
 Είναι αναγκαίο να βάλεις όλα τα μελίσσια σου στο ίδιο μέρος?
 Μήπως θα έπρεπε να κάνεις δύο μικρότερες τοποθετήσεις σε απόσταση 6-7 χιλιομέτρων ανάμεσα τους για να πιάσεις την ανθοφορία που θέλεις αλλά να εξαλείψεις σε μεγάλο βαθμό το να μην δώσει αυτή η ανθοφορία σε ένα συγκεκριμένο σημείο (η παραγωγική ακτίνα πτήσης των μελισσών φτάνει μέχρι τα 5 χιλιόμετρα), αλλά επίσης μειώνεις και τον κορεσμό της περιοχής από υπερβολικά πολλά μελίσσια ?
 Μήπως να κάνεις δύο μικρότερες τοποθετήσεις σε δύο τελείως διαφορετικές ανθοφορίες για να εξαλείψεις σε μεγάλο βαθμό το να μην δώσει μια συγκεκριμένη ανθοφορία καθόλου?
 Τα δύο τελευταία είναι οι τεχνικές ελαχιστοποίησης των ρίσκων στις τοποθετήσεις και θα έπρεπε να τα έχεις διαρκώς στο νου σου.
 Οπότε αν απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω θα έχεις απαντήσει μόνος σου στο ερώτημα που σε απασχολεί και θα έχεις διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την φιλοσοφία με την οποία θα αντιμετωπίζεις την μελισσοκομία καθώς και τα εργαλεία, τακτικές και χειρισμούς που θα χρησιμοποιήσεις για να ελαχιστοποιείς τα ρίσκα των τοποθετήσεων σου.

168 b. Κάτι που παρέλειψα να πω είναι πως είναι παραφυάδες φρεσκοκομμένες με βασιλικά κελιά οπότε αυξάνει το ρίσκο σε όλα τα επίπεδα από όσο κατάλαβα η τοποθέτηση σε σειρές. Αν μπερδεύονται οι συλλέκτριες τότε θα γίνει πανικός με τις βασίλισσες που θα μπαίνουν όπου να είναι μετά την επιστροφή από τη γαμήλια πτήση.

Bear's Nest: Οχιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι!!!!
 Αυτό που δεν διευκρίνισες είναι τρομερά βασικό!!!!!!!!!!!!!!!
 Ούτε να το σκέφτεσαι!!!
 Τις παραφυάδες αν δεν τις κάνεις βεντάλια τότε θα τις βάζεις σε μεγάλη απόσταση την κάθε μια (4-5 μέτρα), με εντονότατη παράλλαξη στο χρώμα μεταξύ τους, με τις εισόδους να κοιτάνε σε τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις μεταξύ τους (άλλη θα κοιτά ανατολικά, άλλη δυτικά, άλλη νότια, άλλη βόρεια), σε μέρος που σπάει από εμπόδια (πουρνάρια, βελανιδιές, τοίχους κ.α.), και σε απόσταση τουλάχιστο 5-6 χιλιόμετρα μακριά από τα αρχικά μελίσσια από όπου τις έκοψες. Δηλαδή θα πιάσεις ολόκληρη πλαγιά και όχι σε μια ευθεία γραμμή αλλά όλο το εμβαδό της.
 Τέτοιες λεπτομέρειες (το ότι μιλάς πχ για παραφυάδες χα χα χα) δεν τις παραλείπεις, και η απάντηση θα είναι τελείως διαφορετική και πολύ πιο απόλυτη!!!! Για αυτό το λάθος (να βάλεις παραφυάδες σε σειρά) έχω γράψει και στην ανάρτηση μου Ημερολόγιο λαθών ανάγνωσμα . Να διαβάζεις μαιμούνι το τι έχω γράψει, υπάρχει πολύ γνώση και πληροφορία μέσα στο blog μου χα χα χα.
 Καλά καλά θα σε δείξω εγώ, θα τα δημοσιοποιήσω τα παραπάνω και θα σε ρίξω άγρια πρόκα για να μάθεις να στροφάρεις και να διαβάζεις χα χα χα.

169. Και μια ακόμα ερώτηση. Ξέρω ότι θα με κράξεις. Έχω 4-5 μάνες οι οποίες δε προχωράνε. Είναι σταθερά 5 πλαίσια άντε 6 το μελίσσι τους. Ξεκίνησα να τις διεγείρω με λίγο σιρόπι. Μήπως να τις δώσω δρόμο; Να περιμένω κι άλλο; Είναι περσινές μάνες. Τα υπόλοιπα τα έχω κόψει ήδη και τραβάνε δυνατά μπροστά. Αυτά τα 5 έχουν κάτσει.

Bear's Nest: Όταν λες τραβάνε δυνατά τα άλλα τι εννοείς? Τα έκοψες και είναι απλώς σε καλύτερο επίπεδο από αυτά που δεν έκοψες? Έχουν ήδη ανεβάσει όροφο? Σου δίνουν τρύγους? Διαφέρει το κάθε δυνατά από το άλλο.
 Πάμε παρακάτω, έξω υπάρχει νεκταροέκκριση? Ή είναι όπως παντού στην Ελλάδα που όλο το σύμπαν σέρνεται?
 Πόσο καιρό κάνεις διεγερτική τροφοδοσία? Τι διεγερτική τροφοδοσία κάνεις? Περιμένεις ακριβώς μόλις τελειώσει η διεγερτική τροφοδοσία μια κύρια ανθοφορία? Μήπως έπρεπε να κάνεις κανονική τροφοδοσία? Με την διέγερση είδες διαφορά στην συμπεριφορά των μελισσιών ή ακόμα είναι νωρίς για να δεις διαφορά?
 Είναι μήπως προσωρινή η πτώση της γέννας τους και απλώς επειδή έχεις πλέον αρκετά μελίσσια (νομίζω πλέον είσαι κοντά στα 100) λογικό είναι σε τέτοιους αριθμούς να παρατηρείς και σε μερικά μελίσσια την μερικές φορές αναμενόμενη παροδική πτώση στην γέννα που μπορεί να παρουσιάσει ένα μελίσσι?
 Υπάρχει τίποτα άλλο στο μελισσοκομείο σου που πρέπει να το προσέξεις σχετικά με αυτά τα μελίσσια? Είναι οι πόρτες από αυτά τα μελίσσια περιορισμένες έτσι ώστε να είναι δύσκολο να τα λεηλατούν τα άλλα (και δυνατότερα) μελίσσια? Μήπως αυτά τα μελίσσια είναι στο κέντρο του μελισσοκομείου (Αν τα έχεις σε γραμμή ή σε πολλαπλές γραμμές) και τους κλέβουν συλλέκτριες τα άλλα μελίσσια? Μήπως είναι δίπλα σε κυψέλες με ίδιο χρώμα με αυτά και πάλι χάνουν συλλέκτριες?
 Διάβασε τις αναρτήσεις του blog μελισσοκομικά σκονάκια και μελισσοκομικά σκονάκια ΙΙ και σκέψου αν σκοτώσεις την βασίλισσα σε πόσες μέρες θα δεις νέο γόνο από την νέα βασίλισσα (αν βγάλουν γονιμοποιημένη βασίλισσα!)? Σε συμφέρει να μείνει χωρίς καθόλου γέννα ένα μελίσσι που δεν είναι ήδη πολύ δυνατό? Θα σου βγει με αυτό τον τρόπο παραγωγικό φέτος? Μήπως σε συμφέρει περισσότερο να τα αφήσεις με αυτές τις μάνες (που είναι περσινές) γιατί θα αναπτυχθεί παραπάνω από την περίπτωση που θα περιμένεις για νέες γέννες από μια νέα μάνα? Υπάρχει χρόνος για να γίνει παραγωγικό με την αντικατάσταση της βασίλισσας στις κύριες ανθοφορίες/μελιτοφωρίες που σκοπεύεις?
 Μήπως σε συμφέρει αντί να κάνεις αντικατάσταση της βασίλισσας που δεν αποδίδει να κάνεις συνένωση αυτών των μελισσιών με άλλα αδύναμα μελίσσια σου για να τα έχεις παραγωγικά?
 Απάντα στον εαυτό σου πρώτα σε αυτές τις ερωτήσεις, και θα βρεις αμέσως την απάντηση που σε ενδιαφέρει μαιμούνι.

 Η παρακάτω ερώτηση είναι από ένα πολύ πολύ έμπειρο μελισσοκόμο, έδωσε λίγα αρχικά δεδομένα στο ερώτημα του και προσπάθησα να καλύψω όσο το δυνατό περισσότερες πιθανές εξηγήσεις στο ερώτημα του. Αυτή είναι και η αξία της εμπειρίας, όσο περισσότερο έμπειρος είσαι τόσο αυξάνουν οι εκδοχές που μπορείς να σκεφτείς ως πιθανές για κάθε πρόβλημα. Στην περίπτωση αυτής της απάντησης ήμουν ιδιαίτερα λεπτομερής για κάθε πιθανότητα που ανάφερα,φυσικά και δεν ήμουν τόσο λεπτομερής για να τα καταλάβει ο πολύ έμπειρος μελισσοκόμος που έθεσε το ερώτημα. Αυτός όπως και εγώ ξέρουμε με μια ματιά το τι βλέπουμε μέσα σε μια κυψέλη. Ο λόγος που ήμουν τόσο λεπτομερής στις απαντήσεις μου είναι γιατί αυτή η απάντηση θα διαβαστεί από εκατοντάδες (με χιλιάδες!) νέους μελισσοκόμους τα επόμενα χρόνια και αυτοί δεν θα έχουν την ανάλογη εμπειρία με εμάς, οπότε καλά είναι να έχουν μια λίστα πράγματα που μπορούν να παρατηρήσουν σε μια κυψέλη και το τι σημαίνουν αυτά.
 Και μια παράκληση από μέρους μου, μην μου στείλετε ποτέ φωτογραφίες από πλαίσια ρωτώντας μου αν μπορώ να κάνω διάγνωση μιας ασθένειας από αυτή την εικόνα. Κανένας σοβαρός μελισσοκόμος όσο καλός και αν είναι δεν μπορεί να το κάνει αυτό, και όσοι ανοίγουν την στοματάρα τους για να βγάλουν πόρισμα στην πραγματικότητα δεν είναι σοβαροί μελισσοκόμοι (και πιθανότατα ούτε και καλοί ως μελισσοκόμοι!). Όταν θα έχετε υπόνοια για μια σοβαρή ασθένεια στα μελίσσια σας, δεν θα ρωτάτε από εδώ και εκεί μελισσοκόμους σχετικά με το τι έχει το μελίσσι, αλλά θα στέλνετε δείγμα στα πανεπιστήμια για ανάλυση! Αυτοί και μόνο έχουν τις γνώσεις, τις μεθόδους, και τα εργαλεία για να σας δίνουν πλήρες και σωστές απαντήσεις για τόσο σοβαρά ζητήματα.

170. Λάζαρε. Καλημέρα πήγα χθες να δω κάτι μελίσσια φίλου, και είδα κάτι σπάνιο, ο γόνος προσπαθεί να βγει με την γλώσσα έξω, και βέβαια ψόφιος, κάτι σαν δηλητηρίαση, βέβαια τα είδα χωρίς μέλια και τροφή, τι λες μπορεί να είναι; Λιμοκτονία; Δηλητηρίαση; Τι γνώμη έχεις όπως στο περιγράφω;

Bear's Nest: Κυρ ****** χωρίς προσωπική επαφή δύσκολα να έχεις άποψη για το τι συμβαίνει, χρειάζεται να ξέρεις που είχε γίνει τοποθέτηση, σε τι δούλευαν τα μελίσσια (αν δούλευαν!), τι μονοκαλλιέργειες υπήρχαν κοντά και αν υπήρχαν ραντίσματα. Υπάρχει ο πληθυσμός? Ή όχι? Είναι νεκρός όλος ο γόνος ή μόνο όσος είναι στο πάνω πάτωμα (και χωρίς κερόπανο)? Υπάρχουν νεκρές μέλισσες στην είσοδο της κυψέλης ή όχι? Υπάρχουν σημάδια νοζεμίασης στην είσοδο της κυψέλης (να υπάρχουν περιττώματα παντού σε όλη την μπροστά πλευρά της κυψέλης).
 Χωρίς αυτά μόνο θεωρητικά μπορείς να μιλήσεις.
 Αλλά ας πάμε στα γενικά.
 Λιμοκτονία, σε αυτή την περίπτωση θα έβλεπες πολλές μέλισσες νεκρές με τα κεφάλια μέσα στα πλαίσια (προσπαθούν να βρουν τροφή εκεί και πεθαίνουν εκεί). Είναι χαρακτηριστικότατη περίπτωση και δεν μπορείς να την μπερδέψεις με τίποτα άλλο (ιδίως ένας παλιός μελισσοκόμος).
 Δηλητηρίαση από ραντίσματα και εδώ τα πράγματα είναι απλά, βλέπεις βουναλάκια από νεκρές μέλισσες στην είσοδο της κυψέλης και στο πάτωμα, με τις γλώσσες έξω (και όχι μόνο ο γόνος).
 Δηλητηρίαση από γύρη σπάνιο, αλλά με τα νεονικοτινοειδή μπορεί να συμβεί, θα έβλεπες μόνο γόνο και το μελίσσι να έχει εγκαταλείψει την κυψέλη (και φυσικά ο γόνος θα είναι νεκρός γιατί πάγωσε).
 Νοζεμίαση και εγκατάλειψη της κυψέλης από τον πληθυσμό, και ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με την πάνω περίπτωση. Πάλι σε αυτή την περίπτωση για ένα έμπειρο μελισσοκόμο θα υπήρχαν τα σημάδια για να το ψιλοκαταλάβει (περιττώματα στην μπροστά πλευρά της κυψέλης), αλλιώς δείγμα στο εργαστήρι του ΑΠΘ.
 Τα δύο παραπάνω είναι το σύνδρομο εγκατάλειψης κυψέλης.
 Μελίσσι με παγωμένο γόνο στον όροφό χωρίς κερόπανο, μπορεί να συμβεί στις συγκεκριμένες συνθήκες που είχαμε μέχρι τώρα αν ανέβασε ολόκληρο όροφο με χτισμένα πλαίσια σε μελίσσι που δεν ήταν δεκάρι ακόμα και ένα γόνο ψιλά χωρίς κερόπανο, με τα κρύα που έκανε τώρα μπορεί να μην τον κάλυψαν οι μέλισσες τον γόνο ψιλά όταν έκαναν μελισσόσφαιρα και να πάγωσε.
 Λεηλασία, να ήταν αδύναμο το μελισσάκι και να το πλάκωσαν τα δυνατότερα και να του σκότωσαν τον πληθυσμό και να του πήραν τις τροφές, ο γόνος πάγωσε, και όσος δεν πρόλαβε να παγώσει και ήταν έτοιμος να βγει πέθανε καθώς προσπαθούσε να βγει (και θα ήταν με τις γλώσσες έξω) γιατί δεν υπήρχαν μέλισσες εργάτριες να τον βοηθήσουν να βγει. Αλλά και αυτή είναι χαρακτηριστικότατη περίπτωση (θα έβλεπες παντού τριμμένο κερί στο πάτωμα και στην είσοδο της κυψέλης από την λεηλασία, καθώς και αρκετές νεκρές μέλισσες, και τα πλαίσια με το μέλι σαν να τα πέρασαν από ρεντέ) και δεν υπάρχει περίπτωση να μην το είχες καταλάβει (ένας νέος μελισσοκόμος ίσως και όχι , αλλά ένας έμπειρος μελισσοκόμος δεν υπάρχει περίπτωση να μην το καταλάβαινε).
 Και φυσικά το ποίο σπάνιο από όλα δηλητηρίαση από μέλι ακακίας! Δεδομένου ότι μόλις πέρασε η ανθοφορία της (η ερώτηση έγινε στις 11/5/2016) υπάρχει μια αμυδρή πιθανότητα να υπάρχει περιστατικό δηλητηρίασης από μέλι της ακακίας (σπάνια, πολύ σπάνια, για κάποιο παράξενο λόγο μερικές φορές το μέλι της ακακίας γίνεται τοξικό για τις μέλισσες! Γιατί? Ένας θεός ξέρει! Αλλά είναι κάτι που θα το συναντήσεις το πολύ πολύ μια φορά στην μελισσοκομική σου ζωή αν κρατήσει πολλές δεκαετίες).
 Υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα αλλά δεν νομίζω να έχει συμβεί γιατί και αυτή είναι χαρακτηριστική, το να μετάφερε μελίσσια και να ξέχασε ένα να το ανοίξει (φυσικά θα έβλεπε όλο το μελίσσι νεκρό στο πάτωμα χα χα χα).
 Τελευταία πιθανότητα είναι να έχει κάνει καμία λάθος θεραπεία (ή καμία τρελή τροφοδοσία με κανένα παράξενο συστατικό στην τροφή!) με τρελές αναλογίες και μπορεί να τα έχει τσακίσει τα πάντα χα χα χα.

 Δυστυχώς δεν έχω όπως προείπα προσωπική επαφή και εικόνα από το μελίσσι (και με τον μελισσοκόμο) και τα δεδομένα που είχα ήταν ελλιπέστατα για να έχω άποψη, απλώς το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να εκθέσω όλες τις πιθανότητες το τι να πήγε στραβά.


Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".









Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol IX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol X

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XV

Μελισσοκομία, αξίζει αυτή η μαλακία τελικά?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙIΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXVI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXVII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXVIII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXIX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXX

Διάλογος με ένα Αμερικάνο μελισσοκόμο

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXI

Μέθοδοι Αντικατάστασης Βασιλισσών


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός  19/5/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου