UA-50457385-1

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLII


 Τεσσαρακοστό δεύτερο μέρος της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν γραμμένο με τον νέο φορητό (με τους υπολογιστές έχω μια σχέση μίσους - καταστροφής, αυτοί με μισούν εγώ τους καταστρέφω χα χα χα) σε ένα μικρό διάλειμμα ανάμεσα στην ετοιμασία των νέων κυψελών και το γέμισμα τους με παραφυάδες οπότε χωρίς πολλά πολλά λόγια μια που ο χρόνος μας πιέζει πάμε στο ψαχνό. 

 Στις παρακάτω 4 ερωτήσεις έχω μερικά κομμάτια από τον διάλογο που άρχισα στην προηγούμενη ανάρτηση της σειράς  Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLI που έχω με ένα νέο και πολλά υποσχόμενο μελισσοκόμο, που ενώ έχει τις ικανότητες στον μέγιστο βαθμό απλώς του λείπει η εμπειρία για να βγάζει διαρκώς λαγούς από το καπέλο του! Σας είπα γουστάρω τα άτομα που στροφάρουν (αν και τα έχω και αυτά στην πίεση χα χα χα) και θα τα παρουσιάζω και σε εσάς για να παραδειγματίζεστε από τις προσπάθειες τους. Άτομα που στροφάρουν και δρουν έχουμε ανάγκη και όχι από μαϊντανούς που μόνο να σχολιάζουν ατέρμονα σε ομάδες μπορούν. 

206. Δεν υποτιμώ τους παλαιούς μελισσοκόμους, ούτε έχω όρεξη να κάνω τη δουλεία μου πολυπλοκότερη, απλά (όπως ο ίδιος λες) "δεν είμαστε όλοι ίδιοι".

 Άλλες ανάγκες, περιορισμούς, πόρους έχει ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος και άλλες ένας χομπίστας με 10 μελίσσια και άλλες ένας που ασχολείται με μερικές δεκάδες για να συμπληρώσει το εισόδημά του.

 Μπορώ να είμαι παρών ανά 5 μέρες για έλεγχο την κρίσιμη περίοδο, αλλά όχι κάθε μέρα, όπως ένας επαγγελματίας, για να μαζεύω αφεσμούς.

 Λόγω μικρότερου αριθμού μελισσιών, με παίρνει να εφαρμόζω λίγο πιο πολύπλοκες μεθόδους, αν αυτό μου λύσει δύο μεγάλα προβλήματα (σμηνουργία, αντικατάσταση βασίλισσας), αφού μπορώ σε μια μέρα να κάνω επιθεώρηση όλο το μελισσοκομείο μου. Κάποιος με 300 - 500 μελίσσια, προφανώς και θα εφαρμόσει κλασσική μεθοδολογία.

 Ναι, με το κόντρα πλακέ, γίνεται ο χειρισμός ακόμα πιο πολύπλοκος, αλλά δε πιστεύω ότι θα χρειαστεί για το σύνολο των μελισσιών (σύμφωνα πάντα με ότι διαβάζω). Για ένα μικρό αριθμό, ίσως χρειαστεί αυτός ο έξτρα χειρισμός.

 Αυτό με την ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού δεν το είχα σκεφτεί, σωστή η παρατήρησή σου. Η αφαίρεση γόνων πρέπει να γίνει με φειδώ. Και ερώτηση πάνω σε αυτό: αν ένα μελίσσι έχει πολύ γρήγορη πληθυσμιακή ανάπτυξη, το χτίσιμο κεριών την επιβραδύνει; Μπορεί να θεωρηθεί δηλαδή το χτίσιμο μέτρο ελέγχου ανάπτυξης;

 Για κόψιμο παραφυάδων μέχρι εξαντλήσεως, αυτό προϋποθέτει ότι έχω κυψέλες να τις βάλω μέσα, ε; χα χα χα! Αυτό είναι κάτι που επίσης που θέλω να αποφύγω, δηλαδή η συνεχής αγορά εξοπλισμού. Έχω φτάσει σε ένα συγκεκριμένο αριθμό μελισσιών και θέλω να σταματήσω εκεί. Δε μπορώ να κόβω αβέρτα γιατί θα πρέπει να αγοράζω αβέρτα κυψέλες και θα πρέπει να αφιερώσω περισσότερο χρόνο, που δεν έχω. 5 καινούργιες γονοφωλιές κομπλέ είναι ένας τενεκές μέλι χα χα! Έξτρα τάισμα οι παραφυάδες, ανάγκη για περισσότερο χώρο στο φορτηγό στις μετακινήσεις, διαφοροποίηση στους χειρισμούς (άλλες ανάγκες τα μελίσσια, άλλες οι παραφυάδες).

 Και μετά; Τί να τις κάνω τις παραφυάδες; Να τις κάνω μελίσσια παραγωγικά για του χρόνου, όπως είπα δε θέλω. Να τις μεγαλώσω και πριν τα πεύκα, να τις κάνω συνένωση με μελίσσια που έχουν εξασθενήσει σε δυναμικότητα το καλοκαίρι; Όπως είπες στο παρελθόν, πολλές συνενώσεις πάνε στραβά, ειδικά αν υπάρχει μεγάλη διαφορά σε πληθυσμό. Αντί για συνένωση, να εφαρμόσω αφαίρεση γόνων - παραμάνων από τις παραφυάδες και εισαγωγή στα εξασθενημένα παραγωγικά μελίσσια και έτσι οι παραφυάδες να "αναλωθούν";

 Για την κρυστάλλωση του αποκρυσταλλωμένου μελιού, συμφωνώ με την ερμηνεία σου. Λόγω της θέρμανσης, γίνεται δεύτερη διαύγαση, το μέλι καθαρίζει περισσότερο από ξένα στοιχεία, οπότε θα ξανακρυσταλλώσει πιο αργά.

 Τέλος για τα χαρτόκουτα, είναι καλή και φθηνή λύση, αλλά δυστυχώς είναι μίας χρήσεως. Όποτε φέτος πήρα λεία φύλλα εξηλασμένης πολυστερίνης πάχους 2 εκ και έκανα 5 πενταράκια (πάτος με σήτα, για να μην έχω θέμα με υγρασία) τα οποία πειραματικά θα στερεώσω πάνω σε δέντρα με ελαστικό σχοινί με γάντζους (εννοείται θα βάλω μέσα και παλιά κηρήθρα και λάδι μελισσόχορτου στην είσοδο). Θεωρητικά αυτά θα κρατήσουν λίγα χρόνια. Bears NestΜαιμούνι δεν είπα ότι εσύ υποτιμείς τους παλιούς, αλλά το είπα γενικά γιατί την τριπλέτα των απαντήσεων σου θα τις χρησιμοποιήσω για την σειρά απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν (ίσως και αυτή απάντηση να χρησιμοποιηθεί, μου αρέσει το σκεπτικό σου, και ακόμα όταν βλέπω κάποια ψεγάδια σε αυτόν ωστόσο αποτελεί υπέροχο παράδειγμα  προς  δημοσιοποίηση μια που είναι ψαγμένα τα ερωτήματα σου και οι λύσεις σου, και υποφέρουν μόνο στον τομέα της εμπειρίας,) και το απευθύνω σε όλους θα με διαβάσουν.

 Εσύ καλά κάνεις και ψάχνεις τρόπους να λύσεις τα προβλήματα σου, αλλά το κακό για σένα είναι ότι μπορείς να βρεις λύσεις για κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται, και έχεις την αυτοπεποίθηση για να συνεχίζεις να βρίσκεις λύσεις για ότι θα παρουσιαστεί, αλλά εδώ χάνεις κάπου τον δρόμο. Πχ στον δικό σου τον τρόπο σκέφτηκες στην αρχή το βασιλικό διάφραγμα (1 λύση, 1 αύξηση της πολυπλοκότητας), σου απαντώ τις παρατηρήσεις μου και σκέφτεσαι αμέσως το κόντρα πλακέ και το πάρσιμο ψημένου γόνου (2 λύση, 2 αύξηση της πολυπλοκότητας), σου ανταπαντώ και σκέφτεσαι το να χρησιμοποιείς το χτίσιμο κεριών για να καθυστερήσεις το μελίσσι (3 λύση, 3 αύξηση της πολυπλοκότητας). Βλέπεις ότι ενώ βρίσκεις διαρκώς λύσεις ωστόσο το επίπεδο πολυπλοκότητας αυξάνει βήμα με το βήμα, και κάτι που στην αρχή έδειχνε απλό μέσα σε μια εβδομάδα ανταλλαγής απόψεων αρχίζει να γίνεται διαρκώς πολυπλοκότερο! Και χωρίς ακόμα να μπει το μελίσσι στην κυψέλη! Αυτό σου διέφυγε εν αρχή!

 Πάμε στο δεύτερο ζήτημα που σου διαφεύγει. Θέλεις τώρα να χρησιμοποιείς το χτίσιμο κεριών για να φρενάρεις λίγο την ανάπτυξη (πριν σκεφτόσουν το να παίρνεις διαρκώς ψημένο γόνο για το ίδιο λόγο), ναι αλλά εδώ θεωρείς δεδομένη μια παράμετρο,το ότι θα υπάρχει και επαρκή νεκταροέκκριση και ανάπτυξη στο μελίσσι σου και ψάχνεις τρόπο να το φρενάρεις. Ναι αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα! Το αντίθετο είναι πιο πιθανό (να μην υπάρχει νεκταροέκκριση και ανάπτυξη των μελισσιών). Μην είσαι υπερβολικά αισιόδοξος! Το να αναπτύσσεται ένα μελίσσι δεν είναι τόσο θέμα βασίλισσάς όσο νεκταροέκκρισης (πχ ένα μελίσσι σε μέρος με νεκταροέκκριση και μια βασίλισσα θα αναπτυχθεί πολύ πολύ περισσότερο από ένα μελίσσι με δύο βασίλισσες και χωρίς νεκταροέκκριση στο μέρος που θα είναι). Να είσαι ευγνώμων στον καιρό και στον τόπο όταν αναπτύσσεται εκεί το μελίσσι, γιατί δεν είναι τόσο δεδομένο αυτό (το να τροφοδοτείς αβέρτα για να αναπτυχθεί το μελίσσι θα ανεβάσει τόσο πολύ το κόστος σου που δεν μετρώ καν τις κυψέλες που θα χρειασθείς χα χα χα).

 Πάμε παρακάτω, ουχ,ουχ,ουχ, τι να κάνεις τις παραφυάδες αν δεν θέλεις να αυξήσεις τον αριθμό από τα μελίσσια σου, ουχχχ τι πρόβλημα και αυτό!!! Αν σε σβερκώσω νιούφι θα σε σφάξωωωωωω!!! Τι να κάνεις τις παραφυάδες ε? Τι θα έλεγες να τις πουλήσεις? Να πάρεις χρήματα στο χέρι άμεσα και όχι να περιμένεις ΑΝ είναι καλή η χρονιά, ΑΝ πιάσουν όλα τα ρίσκα σου και οι τοποθετήσεις σου, ΑΝ βγει μέλι! Μπάτσες νέους!!!

 Το πρόβλημα σου να μην μπορείς να είσαι κάθε μέρα στα μελισσοκομεία σου (και ναι ισχύει φυσικά και για σένα «ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι» όπως σωστά έθεσες και εσύ) είναι σοβαρό και δύσκολα να αντιμετωπισθεί. Μόνο με παγίδες αφεσμών και δυστυχώς και με αρκετούς αφεσμούς χαμένους, γιατί οι μέθοδοι καταστολής σμηνουργίας όσο καλοί και αν είναι στο χαρτί στην πράξη……..

 Εκείνο που σε συμβουλεύω είναι να μην χρησιμοποιείς για τα πενταράκια σου εξηλασμένη πολυστερίνη αλλά ξύλο έτσι ώστε να είναι κανονικά πενταράκια. Και θα τα έχεις για αφεσμούς και για πενταράκια (για να έχεις και μερικές βασίλισσες καβάντζα να τις παίρνεις ή να συνενώνεις μελίσσια άμανα, γιατί θα υπάρχουν και αυτά) για ξεχειμωνιάσματα για τα αδύναμα μελίσσια σου. Δυστυχώς πάντα ισχύει ότι όσο δυνατότερα τα μελίσσια τόσο δυσκολότερη η συνένωση.

 Παντού βλέπεις ότι δεν μπορείς να κερδίζεις κάπου και να μην χάνεις κάπου αλλού. Πχ στην περίπτωση σου έχεις μια δεύτερη δουλειά, καλό αυτό, δεν μπορείς όμως να δαπανήσεις πολύ χρόνο στην μελισσοκομία, κακό αυτό. Στα μελίσσια αν δεν κόψεις μελίσσια θα έχουν μεγαλύτερη δυναμικότητα, καλό αυτό, αν έχουν μεγάλη δυναμικότητα θα σμηνουργούν, κακό αυτό. Μια λύση θα ήταν να αναπτύξεις την γκάμα των προϊόντων μέλισσας που πουλάς για να λύσεις ακριβώς αυτό το δίδυμο πρόβλημα που έχεις. Σταθερό αριθμό μελισσιών γιατί δεν έχεις χρόνο για πιο πολλά, αλλά να μην σου σμηνουργούν αβέρτα και χάνεις σε αποδόσεις. Πως θα το κάνεις αυτό? Κόβοντας παραφυάδες και πουλώντας τες, ναι θα πάρεις λιγότερο μέλι έτσι, αλλά δεν θα σου σμηνουργούν αβέρτα. Και το κυριότερο θα έχεις στάνταρ έσοδα ακόμα και αν η χρονιά δεν πάει καλά. Οπότε και έχεις απλούς τρόπους να καταστείλεις την σμηνουργία, και έξτρα έσοδα θα έχεις, και αποκτούν μια σταθερότητα τα έσοδα σου ανεξάρτητα του αν βγάλεις ή όχι μέλι.

 Ούχ ούχ μου άρεσε η απάντηση μου, θα την ξαναδείς χα χα χα. 

207. Και αφού σε πέτυχα σε διάλειμμα από το καψούλιασμα-συρμάτωμα-πέρασμα φύλλων, σου έχω και 2 ερωτήσεις: Ένα κοπάδι το έχω στην ελαιοκράμβη, η οποία στην περιοχή εκείνη η ανθοφορία άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα. Εκτιμώ ότι η ανθοφορία θα κρατήσει ως 20-25 Απρίλη. Στο μεταξύ βλέπω η ακακία προχωράει και μάλλον θα ανοίξει πριν κλείσει η ανθοφορία της ελαιοκράμβης. Η ερώτηση είναι: να παρατήσω την ελαιοκράμβη και να τα πάω ακακία, ή να μην την εμπιστευθώ την άτιμη την μπαμπέσα γιατί είναι πολύ ευαίσθητη; Ή να κρίνω τελευταία στιγμή, ανάλογα με την πρόβλεψη καιρού (όσο αξιόπιστη μπορεί να είναι εκείνη την εποχή) ; Υποερώτηση: Έχω σταμπάρει μερικά αλσύλλια με ακακίες. Η φύτευση είναι πυκνή. Ακόμα κι αν πιάσει αέρας, τα άνθη από τα εξωτερικά δέντρα θα χαλάσουν αλλά μήπως αυτά που είναι στο εσωτερικό προστατευθούν και κρατήσουν; Bears Nest: Αχχχχ νέουςςςςς!!!! Τι λέω διαρκώς? Δείκτες, δείκτες, δείκτες!!! Αυτοί και μόνο θα σου δώσουν τις απαντήσεις που θέλεις. Ναι μεν η ελαιοκράμβη τελειώνει περίπου τότε φέτος και αρχίζει η ακακία αμέσως μετά (ή και λίγο πριν) αλλά αυτή είναι μόνο η θεωρία. Ζήτημα και μόνο έχει το τι θα βλέπεις από νεκταροέκκριση πάνω στην κυψέλη, αν εξακολουθεί να δίνει στο μέρος που ήσουν και δεν δίνει το νέο μέρος, τότε δεν μετακινείς κυψέλες ακόμα και αν το νέο μέρος έχει περισσότερες δυνητικές προοπτικές να δώσει. Μάλιστα στην συγκεκριμένη ανθοφορία της ακακίας που μπορεί να σε κάνει μάγκα ή χαζό δεν είναι και τόσο λογικό να μετακινήσεις χωρίς να έχεις πρώτα δείκτες. Ναι μεν η ανθοφορία της κρατά μια εβδομάδα μόνο (αλλά επειδή δεν ανθίζουν όλες οι ακακίες ταυτόχρονα μπορεί να φτάσει η νεκταροέκκριση της τις 10-11 μέρες) αλλά είναι φοβερά ευαίσθητη στις καιρικές συνθήκες. Μια βροχή (που μόνο άκαιρη δεν είναι αυτή την εποχή) ή ένα απότομο κύμα ψύχους (ούτε και αυτό είναι άκαιρο για την εποχή) και έχει κόψει η νεκταροέκκριση της άμεσα. Δυστυχώς χρειάζονται καλά μελίσσια για να εκμεταλλευτείς την νεκταροέκκριση της (για να πάρεις δηλαδή τρύγους, και όχι μόνο για ανάπτυξη) και είναι ανθοφορία με ρίσκο στο αν θα αποδώσει ή όχι. Όσο για τα αλσύλλια και αν μπορούν να προστατευτούν τα εσωτερικά δέντρα από τον κακό καιρό ενώ τα εξωτερικά θα κόψουν, θα σου απαντήσω με μια ερώτηση. Στα ατελείωτα βελανοδάση και πευκοδάση με τα εκατοντάδες χιλιάδες τεράστια δέντρα όταν δίνουν μελίτωμα αβέρτα και ρίχνει μια βροχή δεν κόβει άμεσα η μελιτωέκκριση τους για μερικές μέρες? Αν η βροχή και ο κακός καιρός έχει τέτοια επίδραση σε δάση που έχουν έκταση μερικές φορές πάνω από τα όρια ενός νομού τι σε κάνει να νομίζεις ότι ένα αλσύλλιο με μερικές δεκάδες (άντε εκατοντάδες!) ακακίες θα μπορεί να προστατεύεται κάπως από τις κακές καιρικές συνθήκες?

208. Βρήκα μέρος με πολύ κισσό (πολύ όμως!). Επειδή κάηκα πέρυσι στη σουσούρα από λεηλασίες, να προτιμήσω το κισσό από την σουσούρα; Όμως η σουσούρα είναι 50χλμ από τα πεύκα και ο κισσός 150. Ναι οκ, φταίω και εγώ εν μέρει για τις λεηλασίες, τα σημείωσα τα λάθη μου, θα προσπαθήσω να μη τα επαναλάβω, αλλά μπορεί να ξαναγίνει το κακό από λάθος χειρισμούς άλλου μελισσοκόμου. Ο κισσός επίσης διάβασα ότι είναι πιο σταθερός και δεν τον επηρεάζει πολύ ο καιρός. Bears NestΣτο δεύτερο ερώτημα σου αρχίζω πάλι με μια ερώτηση. Εσύ τοποθετήσεις μόνο στα 50 και στα 150 χιλιόμετρα έχεις? Ενδιάμεσα δεν έχεις τοποθετήσεις? Το ίδιο μου είχες πει για τις ανθοφορίες της αμυγδαλιάς και της ελαιοκράμβης!!! Χα χα χα. Πάλι εδώ η απάντηση είναι δείκτες, δείκτες, δείκτες. Δείκτες στην σουσούρα, δείκτες στον κισσό, και όπου δίνει καλύτερα κάνεις τοποθέτηση. Αν δίνουν και τα δύο μοίρασε μελίσσια (για να μην αρπάξεις καμία φόλα σε ένα από τα δύο από αυτά, κυρίως στην σουσούρα από πχ λεηλασίες), αν δεν δίνει κανένα πρόμπλεμ, αν δίνει το ένα και δεν δίνει το άλλο Νο πρόμπλέμ! Χα χα χα. Θεωρητικά ναι, ο κισσός είναι πιο σταθερός από την σουσούρα, αλλά μην το δένεις κόμπο αυτό, φέτος εγώ είχα δείκτες και στην σουσούρα και στον κισσό και στο τέλος τα μελίσσια τα πήγα κοντά σε σουσούρες γιατί οι δείκτες στον κισσό δεν έκαναν τίποτα απολύτως. Δυστυχώς οι τοποθετήσεις στις σουσούρες έχουν τεράστια ρίσκα και γιατί και μπορεί να κόψει ξαφνικά η σουσούρα, και το συγκεκριμένο φυτό κάνει τα μελίσσια και δυνατά και επιθετικά με τεράστια τάση για λεηλασίες, και κυρίως γιατί κάποιοι μελισσοκόμοι κάνουν τελείως άστοχούς χειρισμούς σε αυτή (τρυγούν με πλαίσια ακάλυπτα εδώ και εκεί, ή τροφοδοτούν με σιρόπι, και μάλιστα μερικοί τελείως αχαρακτήριστοι μελισσοκόμοι κάνουν και εξωτερική τροφοδοσία μέσα στις σουσούρες!!! Εγκληματίες!) και τα ρίσκα σε αυτή είναι μεγάλα (όπως ήδη και εσύ διαπίστωσες). Οπότε για ακόμα μια φορά σε αυτόν τον τομέα σύμβουλός σου για τις κινήσεις σου θα είναι μόνο οι δείκτες και η προηγούμενη εμπειρία σου. Μια γενική συμβουλή πάντως είναι προσοχή στις σουσούρες αν δεν δίνουν πολύ καλά, καλό είναι να το ξανασκεφτείς μια τοποθέτηση σε αυτές, γιατί είναι ανθοφορία που όχι μόνο μπορεί να σε κάνει είτε μάγκα είτε χαζό, αλλά είναι ανθοφορία που μπορεί να σε κάνει είτε μάγκα είτε φτωχό! 

209. Βιάζεσαι να με κράξεις και δε διαβάζεις τις ερωτήσεις καλά! Για την ακακία και την ελαιοκράμβη η ερώτηση μου ήταν αν δίνουν και οι δυο ανθοφορίες ταυτόχρονα, τί θα επέλεγες εσύ; Θα τα πόνταρες στην ευαίσθητη ακακία; Θα τα μοίραζες; πχ τα πιο δυνατά ακακία, τα πιο αδύναμα ελαιοκράμβη; Δεν πηγαίνεις καθόλου ακακία γιατί έφαγες φόλες πολλές στο παρελθόν και δεν αξίζει το ρίσκο; Bears NestΒιάζομαι να σε κράξω γιατί εσύ δεν με διαβάζεις! Άσε το τι κάνω εγώ (και για να σου φύγει η απορία εγώ είμαι σε μέρη που έχουν και ελαιοκράμβη και ακακία!!! Αυτό δεν το σκέφτηκες ε? χα χα χα. Εγώ έχω φάει όλη την κεντρική Μακεδονία σε ανιχνεύσεις και είμαι κάθε μέρα απίκο στα μελίσσια και πιάνω σχεδόν πάντα άμεσα την κάθε μεταβολή στα μελίσσια, μην κοιτάς το τι κάνω εγώ!) ζήτημα είναι το τι θα κάνεις εσύ και αυτό είναι να κοιτάς δείκτες, και άσε το τι θα σου πει κάποιος που είναι μακριά από σένα και δεν ξέρεις τι μελίσσια έχει (εγώ ήδη κόβω μελίσσια που έχουν βασιλικά κελιά που τα κάνανε μόνα τους και σε μερικές μέρες τα περισσότερα μελίσσια μου θα είναι διπλά), δεν ξέρεις τι χρόνο διαθέσιμο για μετακινήσεις άμεσες όταν κοπεί η νεκταροέκκριση έχει (εγώ σήμερα δεν δίνει κάπου νέκταρ, σε μια μέρα θα έχω κάνει 200 μελίσσια μετακίνηση, και αύριο θα είναι όλα αυτά κάπου αλλού), τι χρόνο έχει για επιθεωρήσεις (κάθε μέρα στην περίπτωση μου), και σε ποιές ανθοφορίες σκοπεύει να χτυπήσει (εγώ στην περίπτωση μου μπορώ ακόμα και στην ακακία να κάνω τρύγο με τα πολύ δυνατά φετινά μελίσσια μου).

 Ξέρεις τον χαρακτήρα μου ούτε την αυθεντία το παίζω, ούτε τον δάσκαλο, ούτε τον προφήτη, εκείνο που προσπαθώ σε όλους σας να το δώσω να το εμπεδώσετε είναι να βασίζεστε στο τι έχετε μπροστά σας και όχι στο τι θα σας πει κάποιο ψώνιο (σαν και μένα χα χα χα).Οι τακτικές σε κάθε τι αλλάζουν ανάλογα με τις δυνατότητες σου, θα ταΐσεις τα μικρά σου έτσι και αλλιώς? Πάνε και στην ακακία, ακόμα και αν δεν δώσει εσύ θα ταΐζεις έτσι και αλλιώς. Έχεις δυνατά μελίσσια? Πάνε στην ακακία μπας και πάρεις και τρύγο! Θέλεις αιτιολόγηση στο κάθε τι? Είναι εύκολο να στις δώσω μια που είμαι μελισσοκόμος (και ως γνωστό 20,000 μελισσοκόμοι 20,001 θεωρίες χα χα χα) ακόμα και αν είναι αντικρουόμενες πάλι θα είναι σωστές! Το κάνω αυτό και ξεμπέρδευσα, απάντησα, είμαι ωραίος εγώ, είσαι ικανοποιημένος εσύ, μια που πήρες μια ξεκάθαρη απάντηση για να την έχεις ως νόρμα λειτουργίας.

 Είναι όμως ορθό αυτό? Όχι! Μόνο ότι είναι μπροστά σου στην κυψέλη έχει σημασία και τίποτα άλλο! Άσε τις θεωρίες! Πάντως για να μην νομίζεις ότι σε μαλώνω και σε έχω στην μπούκα ας σε γλυκάνω λίγο, όταν δίνει ένα μέρος πας όλα τα μελίσσια σου είτε είναι δυνατά είτε αδύναμα, αυτή είναι η μόνη νόρμα που σου δίνω! Η νεκταροέκκριση δεν είναι ούτε δεδομένη, ούτε συχνή, για να έχεις την πολυτέλεια να κάνεις επιλογές αν θα πας ή όχι. Μαιμούνι παρεξηγησιάρικο! Χα χα χα.





 Άλλος ένας νέος μελισσοκόμος με προοπτικές να μεγαλουργήσει, άλλη μια καλή ερώτηση για δημοσιοποίηση.

210. Επανέρχομαι με ένα καίριο ερώτημα. Ανομοιογένεια. Ξέρουμε ότι σε ένα μελισσοκομείο δε μπορούν όλα τα μελίσσια να είναι ίδια. Οκ δεκτό. Σε τι ποσοστό δικαιολογείται η ανομοιογένεια? Έχω δίπλα μου ελαιοκράμβη μερικά έχουν δεκαρίσει ασφυκτικά μερικά είναι σκαλωμένα με περσινές μάνες που γάζωναν. Όλες οι μάνες είναι αλλαγμένες πέρσι. Όλες πάνω κάτω είχαν τον ίδιο ρυθμό. Μετά όμως τον φετινό χειμώνα φαίνεται ότι μερικές τραβάνε δυνατά μπροστά και άλλες λουφάρουν. Μέχρι πότε να δώσω διορία και πόσο δικαιολογείται σαν ποσοστό? Γιατί στη φάση που είμαι τώρα πιστεύω αγγίζουν τα μικρά ένα 50%. Εκτός και οι άλλες είναι απλά βιαστικές και τραβάνε απότομα μπροστά ενώ το νορμάλ είναι πιο συγκρατημένα μελίσσια τώρα για την εποχή τους. Bears NestΧίλιοι και δύο παράγοντες μπορούν να δημιουργούν την ανομοιομορφία ******, και όχι μόνο η ικανότητα της μάνας. Από τους κυριότερους, όπως το τι τοποθετήσεις και πόσο πίεσες ένα μελίσσι την προηγούμενη χρονιά (με αποτέλεσμα να μην ανανεωθεί ο πληθυσμός πριν από το ξεχειμώνιασμα στον ίδιο βαθμό σε όλα τα μελίσσια ή να μην έχουν ξεχειμωνιάσει με τους ίδιους πληθυσμούς τα μελίσσια. Βασικό αυτό! Όταν μιλάς για ανομοιομορφία μην μου συγκρίνεις ένα μελισσάκι με 3-4 πλαίσια τον Δεκέμβρη, με ένα μελίσσι με 7-8 πλαίσια τον ίδιο μήνα), αν ήταν σε ανθοφορία πριν από το ξεχειμώνιασμα που δίνει υγιείς και δυνατούς πληθυσμούς κατά το ξεχειμώνιασμα και αμέσως μετά από αυτό (πχ σουσούρα), το πόσο έπιασε η προληπτική θεραπεία που τα έκανες τον χειμώνα (πχ αν σε ένα μελίσσι έκανες ας πούμε οξαλικό οξύ και είχε επιτυχία 95%, και σε ένα άλλο δεν υπολόγισες σωστά το πόσο να βάλεις ή δεν το πήραν για ένα λόγο οι μέλισσες και έπεσε η αποτελεσματικότητα του στο πες 75% η διαφορά που θα έχει η παραμονή μεγαλύτερων αριθμών βαρρόα μπορεί ανετότατα να φανεί στο μάτι αμέσως μετά το ξεχειμώνιασμα), το αν η παρτίδα από σπέρμα κηφήνα που χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη φορά η βασίλισσα δεν είναι τόσο καλή (η βασίλισσα γονιμοποιείται από περισσότερους από ένα κηφήνα –συνήθως 4-6- και χρησιμοποιεί το σπέρμα τους για να γεννά αυγά ανά παρτίδες, οπότε και χρονικά και διαφέρουν οι εργάτριες γενετικά ανάμεσα τους, αλλά και ο ρυθμός με τον οποίο γεννά η συγκεκριμένη βασίλισσα, βασικότατο αυτό, που όμως οι βασιλοτρόφοι για λόγους marketing το αποσιωπούν πολύ βολικά για αυτούς!).

 Μέχρι δευτερεύοντες (που μπορούν όμως να δημιουργήσουν τεράστιες διαφορές!!), όπως το ποια θέση είχε το μελίσσι στο μελισσοκομείο (τα ακριανά μελίσσια ή όσα είναι μπροστά από άλλα «κλέβουν» συλλέκτριες μέλισσες), το πόσο περισσότερο ήταν σε σκιά λόγου εμποδίων ή προσανατολισμού (οπότε αργούσε να δοθεί το έναυσμα για πτήσεις από το μελίσσι και άρα και ο χρόνος που είχε μπροστά του για να συλλέξει νέκταρ ή γύρες (το κυριότερο αυτή την εποχή), το αν έδωσες σε κάποια λίγο τροφή παραπάνω τυχαία (με αποτέλεσμα αν σε κάποια «σώθηκε» η τροφή και σε άλλα όχι μέχρι να ξαναβάλεις τροφή να έπεσε στα πρώτα λίγο ο ρυθμός της γέννας), το αν ήταν μέσα σε ρεύμα αέρα (δεν είχε καλό σεπέρι) οπότε η θερμοκρασία γύρω από αυτό το μελίσσι να ήταν χαμηλότερη από τα άλλα και να ήταν πιο «σφικτό» στην μελισσόσφαιρα του, οπότε ενώ είχε δυναμικότητα να καλύψει περισσότερο γόνο σε άλλες συνθήκες λόγου ότι ήταν μαζεμένο στο τέλος να κάλυπτε λιγότερο γόνο (οπότε θα είχε και μικρότερη ανάπτυξη).

 Αυτοί είναι μερικοί και μόνο από τους λόγους που δημιουργούν την ανομοιομορφία και δεν οφείλονται στην ικανότητα της μάνας για γέννα. Πόσους από αυτούς θεωρείς ότι έχεις καλύψει με τις ενέργειες σου (ακόμα και αν ήθελες να το παίξεις «έξυπνος» και να πεις «εγώ τους έχω καλύψει όλους αυτούς τους παράγοντες μίστερ!» εκείνον που αφορά το σπέρμα του συγκεκριμένου κηφήνα λυπάμαι δεν μπορείς ούτε εσύ, ούτε καν ο καλύτερος βασιλοτρόφος να το καλύψει (εκτός αν κάνει τεχνίτη σπερματέγχυση στην βασίλισσα και χρησιμοποιήσει το σπέρμα ενός και μόνο κηφήνα, αλλά τότε ενώ θα κερδίσει σε ομοιομορφία γενετικού υλικού θα χάσει σε ποσότητα σπέρματός και διάρκεια γέννας της βασίλισσας –δεν μπορείς να κερδίζεις κάπου χωρίς να χάνεις κάπου αλλού-))? Βλέπεις ότι δεν είναι απλό το ζήτημα για να μπορεί να πάρει απλή και ξεκάθαρη απάντηση το ερώτημα σου σχετικά με το επίπεδο ανομοιογένειας του μελισσοκομείου σου που είναι αποδεκτό.

 Εγώ είχα μελισσάκια αυτή την εποχή με 3-4 πλαίσια που είχαν να ανταγωνιστούν μελίσσια 7-8 πλαισίων την ίδια εποχή, ωστόσο τα έκανα παραγωγικά εικοσάρια μελίσσια μέχρι το καλοκαίρι (ή τα έκανε η μάνα τους που της έδωσα την ευκαιρία να δείξει τις ικανότητες της). Τι θα κέρδιζα αν είχα θανατώσει την μάνα? Μια νέα βασίλισσα που ίσως κατόρθωνε να γονιμοποιηθεί (ίσως και όχι), και να γεννά με καλύτερους ρυθμούς (ίσως και όχι)? Υπάρχει ρίσκο στο αν θα είναι καλύτερη η γέννα αυτής της  βασίλισσας, εκείνο που όμως είναι γνωστό είναι η αριθμητική που χρειάζεται μέχρι να δημιουργηθεί και να γεννήσει η νέα βασίλισσα (εάν γεννήσει!) και μπορείς να την βρεις στις αναρτήσεις αυτού του blog Μελισσοκομικά σκονάκια και Μελισσοκομικά σκονάκιαVol II και φυσικά το αντίστοιχο κενό στις γέννες (και στην ανάπτυξη) που θα δημιουργήσεις αν θανατώσεις την προηγούμενη βασίλισσα.

 Συνήθως αυτή ακριβώς είναι η θεωρητική βάση σε όσους λειτουργούν το μελισσοκομείο ως ενιαίο (δηλαδή δεν βλέπουν το κάθε μελίσσι ξεχωριστά, και να αναπαράγουν τα καλύτερα μελίσσια κάθε χρονιά, αλλά δουλεύουν όλα τα μελίσσια τους ως σύνολο με το να παίρνουν πλαίσια ψημένου γόνου από τα δυνατότερα για να τα βάλουν στα πιο αδύναμα, και να ισοσκελίζουν ως ένα βαθμό τις διαφορές δυναμικότητας που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα τους. Και φυσικά με αυτή την τακτική ενώ μειώνεις τους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες στην ανάπτυξη του μελισσιού, δεν μπορείς να διακρίνεις την γενετική διαφοροποίηση στη ανάπτυξη. Αντίστοιχα με την άλλη οπτική ενώ μπορείς να διακρίνεις τις διαφορές στην ανάπτυξη ανάμεσα στα μελίσσια, δεν μπορείς να αντιληφθείς εάν πράγματι αυτή η διαφοροποίηση οφείλεται μόνο σε γενετικούς παράγοντες ή και σε περιβαλλοντολογικούς και σε ποιο βαθμό επηρεάζεται αυτή η διαφοροποίηση από το κάθε ένα).

 Βλέπεις πόσο περίπλοκο είναι το ζήτημα ανάμεσα στην διαφορά στην ανάπτυξη βάση γενετικών ή περιβαλλοντολογικών λόγων (η οποία δεν είναι θέμα μόνο της μελισσοκομίας αλλά ακόμα και των κοινωνικών επιστημών, καθώς και της κοσμοθεωρίας που έχει ο καθένας για τον κόσμο και τους συνανθρώπους μας, όποιος κατάλαβε τι μόλις είπα το κατάλαβε, όποιος δεν το κατάλαβε ας ψάξει αν είναι γενετικοί ή περιβαλλοντολογικοί οι λόγοι για τον οποίο δεν στροφάρει χα χα χα). Όποιος πάει να απαντήσει σε ένα τέτοιο ερώτημα με σιγουριά είτε έχει άγνοια κινδύνου, είτε είναι άσχετος. Και φυσικά εγώ δεν μπορώ να σου απαντήσω με ελαφρά την καρδιά σε στιλ «θανάτωσε τις μισές βασίλισσες σου, πάνω σε μια τρομερή ανθοφορία και φρενάρισε την ανάπτυξη των μελισσιών σου» ή αντίθετα «έλα μωρέ καλή μάνα είναι η μάνα που γεννά, θα γίνουν τα μελίσσια σου όλα παραγωγικά στο τέλος» χωρίς να ξέρω όλες τις παραμέτρους (χειρισμούς σου, τοποθετήσεις σου, ικανότητες σου, μην ξεχνάς ο κυριότερος περιβαλλοντολογικός παράγοντας που επηρεάζει το μελίσσι είναι ο ίδιος ο μελισσοκόμος!) που ορίζουν τα πάντα στην ζωή των μελισσιών σου.

 Εσύ θα πρέπει να πάρεις τις αντίστοιχες αποφάσεις που θα ορίσουν και την στρατηγική που θα ακολουθήσεις (δουλεύω το κάθε μελίσσι ως μονάδα ή όλο το μελισσοκομείο ως σύνολο?) και θα δράσεις ανάλογα. Εγώ από την πλευρά μου αυτή την εποχή πάντως που τα μισά μου μελίσσια είναι εμφανέστατα πιο δυνατά από τα άλλα μισά μου δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτή την κατάσταση. Και τα πιο αναπτυγμένα μου μελίσσια θα τα κόψω (για να έχω όσο το δυνατότερο νωρίτερα παραφυάδες για να τα κάνω ευκολότερα παραγωγικά μελίσσια, αλλά επίσης για να καλυτερεύω και το γενετικό μου υλικό στον βαθμό που τα πιο αναπτυγμένα είναι και καλύτερα ως προς την ανάπτυξη, χωρίς όμως να ψειρίζω το αν αυτό οφείλεται μόνο σε γενετικούς παράγοντες ή όχι) οπότε και θα πέσει η δυναμικότητα τους, και θα κάνω ανταλλαγές πλαισίων από τα  δυνατά στα αδύναμα (το οποίο μπορεί και μερικές φορές να σε εκπλήξει η πορεία με την οποία θα γίνει, πχ ένα δυνατό τώρα μελίσσι εάν κοπεί μέχρι εξαντλήσεως μπορεί να πάρει και πλαίσιο με ψημένο γόνο από ένα αδύναμο μελίσσι που όμως δεν το έκοψα και έγινε εικοσάρι πριν από το μελίσσι που κόπηκε στα 4-5!). 


Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".












Μότσανος Λάζαρος


Σοχός 9/04/2017




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου