UA-50457385-1

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Περί τροφοδοσίας




Λάζαρε, καλησπέρα


Ελπίζω να είσαι καλά.
                

Μωρέ Λάζαρε με απασχολεί εδώ και καιρό μια απορία και είπα να σε ρωτήσω εσένα να μου πεις την γνώμη σου.


Όταν έχεις ένα μελίσσι που του δίνεις τροφοδοσία σε σιρόπι (για κάποιους λόγους) χρονικά κοντά σε μια νομή (ας πούμε 1 μήνα πριν αρχίσει αυτή), λέμε ότι το μέλι θα βγει νοθευμένο.
Εντάξει αυτό είναι κοινή παραδοχή από όλους.


Η ερώτηση είναι:
Αν του δίνεις σιρόπι, όχι ένα μήνα πριν την έναρξη της νομής, αλλά μέχρι την τελευταία μέρα πριν την νομή (πάλι για τους λόγους τους δικούς σου), αλλά πριν την νομή πάρεις όλα τα πλαίσια που περιέχουν σιροπόμελα και βάλεις στην θέση τους κενά χτισμένα πλαίσια, ώστε από εκείνη την μέρα και μετά, ότι νέκταρ μπεί σε αυτά να είναι καθαρό νέκταρ, υπάρχει πρόβλημα που έχει σχέση με την νοθεία του μελιού?

καληνύχτα και νάσαι καλά

Bears Nest: Με έχεις εντυπωσιάσει ***** ! Κάθε ερώτηση σου είναι μια ανάρτηση από μόνη της!!!! Τι να πω!! Χα χα χα.

 Πάμε να απαντήσουμε σχετικά με ένα τέτοιο τεράστιο θέμα. Τι ορίζεται ως τροφοδοσία? Έχουμε και λέμε Διεγερτική τροφοδοσία έχουμε όταν ταΐζουμε 500ml σιρόπι (μείγμα 2 νερό / 1 ζάχαρη) κάθε 2 ημέρες για 15 ημέρες, μετά διάλειμμα για 15 ημέρες, και ξανά τροφοδοσία για 15 ημέρες, και πριν από 40 ημέρες από την νομή που μας ενδιαφέρει διακοπή της τροφοδοσίας. Τροφοδοσία ενίσχυσης ίδιες ποσότητες αλλά σε μίγμα 1 νερό / 1 ζάχαρη για να βοηθηθούν τα μελίσσια να χτίσουν και λίγο κεριά. Τροφοδοσία αποθεμάτων ίδιες ποσότητες σιρόπι αλλά σε μείγμα 1 νερό / 2 ζάχαρη για δημιουργία αποθεμάτων το φθινόπωρο για τον χειμώνα, ή για να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις πείνας του μελισσιού ή ασθένειας του. Επίσης έχουμε την τροφοδοσία με ζαχαροζύμαρο ή βανίλια τον χειμώνα για ξεχειμωνιάσματα καθώς και την τροφοδοσία με γυρεόπιτα ή υποκατάστατο σε νομές που δεν υπάρχει γύρη (πεύκο, έλατο, βελανίδι), και φυσικά το να δίνεις ζαχαροζύμαρο ή βανίλια στις παραφυάδες για να βγάλουν την εποχή που δεν έχουν βασίλισσα και υπολειτουργεί το μελίσσι. Αυτά θεωρεί ο Ελληνικός νόμος ως νόμιμη τροφοδοσία!

 Τώρα όταν ξεπερνάς αυτές τις ποσότητες για λίγο δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για «νοθεία». Γιατί όταν ένα μελίσσι αποθηκεύει από έξω νέκταρ οι ποσότητες που βρίσκει είναι υπερπολλαπλάσιες αυτών των ποσών που τροφοδοτούμε. Συγκεκριμένα ένα μονό μελίσσι δεκαράκι αποθηκεύει μέλι όταν οι ποσότητες νέκταρος που έρχονται κάθε μέρα ξεπερνούν τα 500-1000 gr την ημέρα, ενώ ένα εικοσαράκι μπορεί να παίρνει 1-1,5 μέχρι και 2-2,5 kg σε βάρος κάθε μέρα όταν βρίσκει (τα αντίστοιχα ποσά νόμιμης τροφοδοσίας είναι 250 ml την ημέρα σε σιρόπι με 1,2 ειδικό βάρος σε μείγμα 2 νερό 1 ζάχαρη είναι μόνο 300 gr την ημέρα, και δεν αρκεί ούτε σε ένα δεκάρι μελίσσι για να αποθηκεύσει αυτή την ποσότητα – Πως βγήκε το 1,2 ειδικό βάρος στο σιρόπι 2/1? Το ειδικό βάρος του νερού είναι 1, το ειδικό βάρος της ζάχαρης 1,59-1,61. Οπότε σε μείγμα 2 νερό 1 ζάχαρη το ειδικό βάρος θα είναι 1,2, σε μείγμα 1 νερό 1 ζάχαρη το ειδικό βάρος θα είναι 1,31 , και σε μείγμα 1 νερό 2 ζάχαρη το ειδικό βάρος θα είναι 1,41-). Οπότε βλέπεις μόνο με αυτές τις ποσότητες (και χωρίς να βρίσκει έξω το μελίσσι νέκταρ) δεν μπορεί να αποθηκεύσει τις ποσότητες σιροπιού που τροφοδοτούμε (δεν είναι αρκετές για ένα δεκαράκι, για ένα εικοσάρι οι ποσότητες αυτές είναι μάλιστα και αστείες!).

 Το πρόβλημα αρχίζει όταν ξεπερνάς τις νόμιμες ποσότητες τροφοδοσίας. Πολλάκις στο παρελθόν (μπορεί και τώρα να εξακολουθεί αυτό, αλλά πλέον δεν έχω επαφή με μελισσοκομικές ομάδες και blog για να το διαπιστώσω αυτό) ορισμένοι bloggers και μελισσομαδάρχες (από αυτούς που έχουν εκατομμύρια προβολές στα blog τους! Αυτά θέλουν να ακούν βλέπεις οι μελισσοκόμοι και σε αυτούς πάνε βλέπεις χα χα χα) πρότρεπαν τους μελισσοκόμους να τροφοδοτούν 1-1,5 lt σιρόπι την ημέρα (?!?!?!?!?!?). Δυστυχώς με αυτές τις ποσότητες τροφοδοσίας έχουμε ξεκάθαρα περίπτωση νοθείας! Ακόμα και αν μεταμφιέζουν αυτή την τροφοδοσία ως «τρόπους για να χτίσουν ένα όροφο πλαίσια οι μέλισσες σε μερικές μέρες!». Μια τέτοια ποσότητα σιροπιού και φυσικά θα αποθηκευτεί ως μέλι στο μελίσσι γιατί είναι παραπλήσιες ποσότητες με αυτές που βρίσκει σε μια καλή ανθοφορία ένα εικοσάρι μελίσσι (ανθοφορία για τρύγους ε!). Οπότε και σε τέτοιες «υπερβολικές» (ο ελαφρύτερος χαρακτηρισμός που μπορούσα να βρω για αυτή την  τακτική!!! Όλες οι υπόλοιπες εκφράσεις και χαρακτηρισμοί που μου έρχονται στα ακροδάχτυλα μου είναι υπερβολικά προσβλητικοί για να τους χρησιμοποιήσω!!! Χα χα χα) η νοθεία είναι δεδομένη (σύμφωνα με τον Ελληνικό νόμο και όρια που ορίζει η Ελληνική πολιτεία, σε άλλα κράτη δεν  ισχύουν αυτά τα όρια και για αυτό βλέπεις κάτι μέλια εξαιρετικά «νερουλά»!).

 Φυσικά αυτές τις τροφοδοσίες συνήθως τις συναντάς στον Νότο όπου είναι πολύ υψηλή η τιμή του μελιού στις τοπικές αγορές (από 10 ευρώ έως 15 ευρώ το κιλό μελιού σε αντίθεση με τον Βορρά που οι τιμές κυμαίνονται στα 6 έως 8 ευρώ το μέλι) και υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες εξωφρενικές τροφοδοσίες. Πχ εγώ τους τελευταίους μήνες βγάζω 850-950 χιλιόμετρα την εβδομάδα για μετακινήσεις και μεταφορές δηλαδή περίπου 400—450 ευρώ σε καύσιμα κάθε μήνα. Ένα μείγμα 2 νερό /1 ζάχαρη μου βγάζει κόστος 10 λεπτά την ημέρα ανά κυψέλη αν κάνω διεγερτική τροφοδοσία, δηλαδή στις 15 ημέρες (από τις 30 του μήνα) θα έχω ένα κόστος 1,5 ευρώ την κυψέλη, πολλαπλασίασε αυτό το ποσό με μερικές εκατοντάδες κυψέλες και θα δεις ότι θα έχω και ένα αντίστοιχο κόστος με το κόστος για καύσιμα! Θεωρείς ότι μπορώ να το δώσω? Όχι και φυσικά! Για αυτό και με τεράστια δυσκολία μπορώ μερικές χρονιές να καλύψω ένα μέρος μόνο από την διεγερτική τροφοδοσία που ορίζει ως νόμιμη το κράτος με τις τιμές που πουλώ το μέλι μου!!! Και αυτό γιατί έχω αυξημένο κόστος για τροφοδοσία σε τροφές τον χειμώνα και σε (πολύ) ακριβές γυρεόπιτες στα πεύκα! Απλούστατα δεν με συμφέρει να τροφοδοτώ! Και για αυτό κυνηγώ διαρκώς τις νεκταροεκκρίσεις και μόνο ως λύση ανάγκης αντιμετωπίζω την τροφοδοσία. Δεν περίμενες μια τόσο λεπτομερή ανάλυση ε? Χα χα χα.

 Φυσικά τώρα περιπτώσεις στατικής μελισσοκομίας ή βασιλοτροφίας έχουν τελείως διαφορετικές ανάγκες τροφοδοσίας από την νομαδική μελισσοκομία (αλλά φυσικά δεν έχουν και τα κόστη μετακινήσεων που έχει η νομαδική μελισσοκομία, δεν μπορείς να κερδίζεις κάπου χωρίς να χάνεις κάπου αλλού!). Πάλι παράδειγμα από προσωπική εμπειρία μου, άφησα ένα μελίσσι στον Σοχό χωρίς τροφοδοσία από τον Μάρτιο μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη για να δω αν μπορεί να ζήσει χωρίς τα πλεονεκτήματα της νομαδικής μελισσοκομίας αλλά και χωρίς την τροφοδοσία της στατικής μελισσοκομίας. Το πείραμα τελείωσε τον Νοέμβρη γιατί έχασα το μελίσσι από πείνα! Και μάλιστα στον Σοχό ένα μέρος που δεν είναι άσχημο από μελισσοκομική σκοπιά! Τεράστιο μάθημα αυτό, και μου στοίχησε μόνο ένα μελίσσι κόστος!

 Τώρα που διευκρινίσαμε αρκετά πράγματα πάμε στο ερώτημα σου με μια επισήμανση, αν δίνεις τις νόμιμες ποσότητες που ορίζει το κράτος και σταματήσεις την τροφοδοσία ένα μήνα πριν την νομή που σε ενδιαφέρει όχι το μέλι σου δεν είναι νοθευμένο! Μην είσαι υπερβολικός! Αν αντίθετα η τροφοδοσία σου ξεπερνούσε κατά πολύ τα νόμιμα όρια (είτε γιατί ήθελες να στρώσεις αδύναμα μελίσσια, είτε να χτίσεις κεριά, είτε να θεραπεύσεις μελίσσια με ασκοσφαίρωση κ.α.) τότε ναι έχουμε περίπτωση νοθείας.

 Πάμε παρακάτω σε περίπτωση που τροφοδοτούσες μέχρι την νομή που σε ενδιαφέρει νόμιμες ποσότητες τροφοδοσίας αλλά από έξω δεν έβρισκαν τίποτα τα μελίσσια σου πάλι δεν θα έχουμε νοθεία, γιατί απλούστατα δεν θα έφταναν οι ποσότητες αυτές για να τις αποθηκεύσει το μελίσσι σου. Αν εύρισκαν όμως τα μελίσσια σου τότε πάλι έχουμε περιπτώσεις νοθείας αλλά όχι σε σοβαρό βαθμό. Αν τροφοδοτούσες όμως μη νόμιμες ποσότητες τότε ναι έχουμε μια ξεκάθαρη περίπτωση νοθείας! Στα λέω αυτά για να ξέρεις ανά περίπτωση που βαδίζεις!

 Συνεχίζουμε, θέλεις να είσαι σωστός με τον εαυτό σου πρώτα, και με τους πελάτες σου μετέπειτα (μου αρέσει αυτό!) και προτείνεις να αφαιρέσεις τα πλαίσια με μέλι που έχεις μέσα και είναι «ύποπτα» για νοθεία και να τα αντικαταστήσεις με άδεια πλαίσια. Ναι καλά θα κάνεις να το κάνεις αυτό για να είσαι σωστός με το ηθικό πλαίσιο αξιών που λειτουργείς (και το εκτιμώ αυτό!). Αλλά δυστυχώς υπάρχει ένα αλλά εδώ!

 Τα στεφανώματα στα πλαίσια με τους γόνους! Δυστυχώς αν έχεις ξεπεράσει τα νόμιμα όρια ποσότητας τροφοδοσίας και τα νόμιμα χρονικά όρια τροφοδοσίας πρώτα από όλα θα έχει αποθηκευτεί το σιρόπι στα στεφανώματα στον γόνο (γιατί πρώτα εκεί τοποθετεί το μελίσσι τις τροφές του για να μπορεί άμεσα να τις τροφοδοτεί στον γόνο, εδώ αν ταΐζεις βανίλια η ζαχαροζύμαρο τα πράγματα είναι κάπως ευκολότερα γιατί μπορεί να το αποθηκεύσει αυτούσια το μελίσσι μέσα στα πλαίσια και αν τρυγήσεις τέτοια πλαίσια να μείνει αυτή η τροφή στα πλαίσια και να μην περάσει όλη στο μέλι (εδώ πρόσεξε το τι γράφω, δεν θα περάσει «όλη»! Η περισσότερη και εδώ θα περάσει στο μέλι!)).

 Ναι αλλά αν στην κύρια νομή που σε ενδιαφέρει πάρεις στον τρύγο και πλαίσια που είχαν από πριν στεφανώματα και ξεγονεύσαν και πήραν στην θέση του γόνου μέλι από την εξωτερική νομή δημιουργείται πρόβλημα (όχι τόσο έντονο όσο με τα πλαίσια που είναι τίγκα με μέλι από την τροφοδοσία, αλλά και πάλι αναλογικά το πρόβλημα εξακολουθεί και υφίσταται). Οπότε θα πρέπει να έχεις και αυτή την παράμετρο στα υπόψη σου εάν κάνεις τρύγο από τα συγκεκριμένα μελίσσια και θα πρέπει να δράσεις ανάλογα (πχ να μην τρυγήσεις μέλια από πλαίσια που είχαν στεφανώματα από πριν και ξεγονεύσαν, αλλά αυτά μόνο στις περιπτώσεις που έχεις ξεπεράσει τα νόμιμα όρια (χρονικά και ποσοτήτων) τροφοδοσίας).

 Τι να πω? Κάθε φορά που μου στέλνεις ερώτημα με ωθείς να αναπτύξω ολόκληρη ανάρτηση! Εύγε! Και όχι μόνο γιατί μου στέλνεις έξυπνα ερωτήματα να τα απαντήσω και να τα αναλύσω, αλλά και γιατί βλέπω ένα απρόσμενο ήθος από ένα αξιολογότατο άτομο. Πραγματικά σε απασχολεί ένα ζήτημα που οι περισσότεροι μελισσοκόμοι θα το κάνανε γαργάρα και θα παραμέριζαν κάθε ηθικό ενδοιασμό στην άκρη τάχιστα. Σε ευχαριστώ και για τα δύο! Είσαι παράδειγμα ήθους και εξυπνάδας που πρέπει να παρουσιάζεται στο ευρύτερο κοινό σε κάθε ευκαιρία!



Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".












Μότσανος Λάζαρος


Σοχός 17/06/2017




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου