UA-50457385-1

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Χρήσιμα φυσικά μεγέθη από μελισσοκομική σκοπιά Vol II. Αποκωδικοποιώντας ένα δελτίο καιρού




 Για να κάνουμε μερικές διευκρινήσεις στο τσακ μπαμ σχετικά με ένα ερώτημα που είδα σε μια συζήτηση στον τοίχο ενός φίλου μου στο Facebook  σχετικά με το "Γιατί κάποιοι κάνουν τοποθέτηση στα πεύκα όταν τα μετεωρολογικά δελτία δίνουν για πολλές μέρες υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες (η ελάχιστη θερμοκρασία κατά την διάρκεια ενός 24ωρου), και μικρή υγρασία στα αντίστοιχα μέρη που θα κάνουν τοποθέτηση, ενώ η θεωρία λέει ότι για να δώσει το πεύκο πρέπει η θερμοκρασία να είναι κάτω από 21 βαθμούς και η υγρασία πάνω από 65% (βλέπετε ανάρτηση του blog Μελισσοκομία και πεύκο)?".

 Ναι η θεωρία αυτό ακριβώς λέει, και τα μετεωρολογικά δελτία δίνουν μια πρόβλεψη για ένα μέρος βάση δεδομένων που παίρνουν από μετεωρολογικούς δορυφόρους και σταθμούς, και τα οποία θα τα επεξεργαστούν υπολογιστές με μαθηματικά μοντέλα που περιγράφουν (ως ένα βαθμό) τις βασικές εξισώσεις που διέπουν τα μετεωρολογικά μοντέλα. Ναι αυτή είναι η διαδικασία με την οποία γίνονται προβλέψεις, αλλά υπάρχουν κάποιες κρυφές παράμετροι εδώ που μπορεί να δημιουργήσουν ορισμένες διαφορές ανάμεσα στην πραγματικότητα (πχ να δίνουν τα πεύκα) και την θεωρία (πχ. να μην δώσουν τα πεύκα σύμφωνα με μετεωρολογικά δεδομένα και προβλέψεις που υπάρχουν).

 Και αυτό γίνεται γιατί οι μετεωρολογικοί σταθμοί συνήθως δεν είναι μέσα στα πευκοδάση (ή ελατοδάση ή βελανιδοδάση στις αντίστοιχες τοποθετήσεις)! Μπορεί να είναι μεν μέσα σε δάση, αλλά μπορεί κάλλιστα να είναι μέσα στην ύπαιθρο ή και μέσα στις πόλεις (δείτε περισσότερα σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές στην ανάρτηση του blog Χρήσιμα φυσικά μεγέθη από μελισσοκομική σκοπιά ). Οπότε και η πρόβλεψη που δίνουν τα αρχικά δεδομένα από αυτούς μπορούν άνετα να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα στο πως θα έπρεπε να είναι μια πρόβλεψη για ένα δάσος στην αντίστοιχη περιοχή.

 Έχοντας ως πηγή το κείμενο Η αξία του δάσους από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης ας πάρουμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μπορούν να επηρεάσουν τις προβλέψεις, που μπορεί να έχει ένα μετεωρολογικό δελτίο, από τις συνθήκες που πραγματικά μπορούν να υπάρχουν μέσα σε ένα δάσος.

 Οπότε σύμφωνα με αυτό το κείμενο θα έχουμε: 

  Ένα δάσος 

 "Μειώνει την ένταση του φωτός και επιδρά στη σύνθεσή του, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο φωτοκλίμα.

 Η μείωση της έντασης είναι ανάλογη με το είδος των δένδρων και την πυκνότητά τους. Σε δάσος με πεύκα φτάνει το 50% ενώ σε δάσος με οξιές στο 90%". 


 "Αμβλύνει τις ακραίες θερμοκρασίες: μειώνει τις μεγάλες, αυξάνει τις μικρές και παρεμποδίζει το σχηματισμό δροσιάς και πάχνης.

 Το δάσος συγκρατεί μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας και παρεμποδίζει τη γήινη ακτινοβολία. Έτσι το καλοκαίρι π.χ. η θερμοκρασία στο δάσος μπορεί να είναι μικρότερη και πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου από ό,τι στο ύπαιθρο
"


 "Μειώνει την ένταση του ανέμου.

 Σε απόσταση περίπου 150 μέτρων μέσα σε δάσος πεύκων η κίνηση του ανέμου σταματά τελείως, σε δάσος ελάτων η απόσταση φθάνει τα 120 μ. και σε δάσος ελάτης και ερυθρελάτης μόνο στα 40-50 μέτρα.

 Μετά από το δάσος (στην υπήνεμη πλευρά) η ένταση του ανέμου μειώνεται στο 12-15% της αρχικής (στο ύπαιθρο) σε απόσταση 400 περίπου μέτρων, δηλαδή περίπου σε απόσταση 15πλάσια του ύψους των δένδρων του δάσους".


 "Αυξάνει τις βροχές, μετατρέπει σε βροχή (βροχοομίχλη) την υγρασία του αέρα και υγροποιεί την ομίχλη.

 Οι βροχές (ανάλογα με το ανάγλυφο του εδάφους) αυξάνονται από τα δάση μέχρι 6% ενώ η βροχοομίχλη μπορεί να ξεπεράσει και το ετήσιο ύψος βροχής".


 "Συγκρατεί το νερό της βροχής και δεν το αφήνει να πέφτει με δύναμη στο έδαφος και να το διαβρώνει.

 Το φύλλωμα μπορεί να συγκρατήσει μέχρι και 3 χιλιοστά ή μέχρι και το 50% της βροχής ενώ ένα πολύ μικρό μέρος απορρέει επιφανειακά (περίπου 10-20%) αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό πλημμύρων."


 "Ενισχύει τα υπόγεια νερά.

 Το μεγαλύτερο μέρος του νερού της βροχής με τη βοήθεια της βλάστησης απορροφάται από το έδαφος και εμπλουτίζονται τα υπόγεια νερά (που παίρνουμε με τις πηγές και τα φρεάτια). Σ’ αυτό βοηθά το δάσος με το έδαφός του που είναι σαν σφουγγάρι και βοηθά στην απορρόφηση του νερού".


"Εμποδίζει την εξάτμιση του εδάφους και αυξάνει την υγρασία του.

 Η μείωση της εξάτμισης του εδάφους κάτω από το δάσος φθάνει το 40-50% εκείνης του εξωδασικού εδάφους. Έτσι έχουμε και αυξημένη υγρασία στο έδαφος του δάσους (μέχρι και 24%)."

 Οπότε τι έχουμε εδώ τσακαλάκια μου? 

 Σε ένα δάσος μπορεί να είναι χαμηλότερη η θερμοκρασία από ότι στην γύρω ύπαιθρο μέχρι και 10 βαθμούς (πχ μια ελάχιστη θερμοκρασία 27 βαθμούς έξω από ένα δάσος μπορεί να είναι μέχρι και 17 βαθμούς μέσα σε αυτό). 

 Έχουμε μικρότερη ένταση ανέμου που μπορεί να μηδενισθεί από ένα βάθος μέσα σε αυτό ανάλογα το είδος των δέντρων του. 

 Έχουμε περισσότερη υγρασία στο υπέδαφος του καθώς και η μειωμένη εξάτμιση του εδάφους μπορεί να οδηγήσει μέχρι και 24% περισσότερη υγρασία (πχ μια υγρασία 55% στην γύρω ύπαιθρο μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε 68% υγρασία στο παρακείμενο δάσος ιδίως σε ένα μεγάλο δάσος που η παράμετρος άνεμος έχει μηδενισθεί από ένα σημείο του και μετά). 

 Οπότε και οι τρεις βασικές πληροφορίες που μπορεί να μας δώσει ένα μετεωρολογικό δελτίο (θερμοκρασία, ένταση ανέμου, υγρασία) μπορούν να απέχουν όσο ή μέρα με την νύχτα από την ύπαιθρο (που συνήθως εκεί είναι οι μετεωρολογικοί σταθμοί) από ότι μέσα σε ένα δάσος. Πόσο? Ανάλογα με το μέγεθος του δάσους, την πυκνότητα του, το υψόμετρο του, το μέγεθός των δέντρων του, και χίλιους δύο ακόμα παραμέτρους. Οπότε την επόμενη φορά που θα διαβάσετε ένα μετεωρολογικό δελτίο έχετε τα και αυτά στα υπόψη σας για να μπορέσετε να σταθμίσετε ορισμένες παραμέτρους καλύτερα για να έχετε και αποτελεσματικότερους σχεδιασμούς και τοποθετήσεις.

 Αυτά τα λίγα για σήμερα τσακαλάκια μου γιατί είμαστε στην πιο κρίσιμη εποχή του δικού μας μελισσοκομικού σχεδιασμού, και ο όγκος της εργασίας που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι τεράστιος. Με αυτή την τροφή για σκέψη σας αφήνω και θα τα λέμε πιο αραιά το επόμενο διάστημα μέχρι τα μεγαλύτερα στοιχήματα - τοποθετήσεις και αυτής της χρονιάς να  ολοκληρωθούν.

 Μέχρι την επόμενη ανάρτηση.

 Adios Amigos Locos











Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 6/8/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου