UA-50457385-1

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVI


 Τεσσαρακοστό έκτο μέρος της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν παίδες, και κάνω μια σταχυολόγηση από ερωτήματα που μου έγιναν τους τελευταίους μήνες (και θεώρησα ότι άξιζαν παρουσίασης!) αλλά δεν είχα προλάβει να τα δημοσιοποιήσω στα πλαίσια αυτής της σειράς. Μια εκκρεμότητα που έπρεπε να επιλυθεί πριν το πέρας αυτού του χρόνου, για να έχουμε καθαρό πεδίο ερωταπαντήσεων την επόμενη χρονιά χωρίς εκκρεμότητες από την χρονιά που μας φεύγει. 

226.  Καλημέρα Λάζαρε, λύσε μου μια απορία όταν θα έχεις λίγο ελεύθερο χρόνο.

 Μιλάω για τη διαχείμαση των Μελισσιών.

 Υπάρχει η θεωρία που λέει, ότι τον χειμώνα που έχουμε Μελισσόσφαιρα οι μέλισσες πρέπει με την λιγότερη κατανάλωση ενέργειας να βρίσκονται δίπλα στις τροφές τους.

 Ωραία και καλά και κατανοητά.

 Αυτό για έναν Μελισσοκόμο σημαίνει ότι αν έχει 1 πλαίσιο γόνου (με πολύ ή λίγο γόνο δεν έχει σημασία) να το βάλει στην μέση και αριστερά-δεξιά να βάλει από ένα πλαίσιο με μέλι.

 Έτσι οι μέλισσες με ένα τσακ θα μπορούν να τραφούν και να γυρίσουν γρήγορα-γρήγορα στην σφαίρα τους.

 Άλλη θεωρία λέει ότι το Μέλι τον χειμώνα θεωρείται μια κρύα επιφάνεια.

 Μια κρύα επιφάνεια δεν είναι και ότι καλύτερο, να εφάπτεται στην μελισσόσφαιρα.

 Άρα ένας άλλος Μελισσοκόμος θα σκεφτεί να βάλει στο κέντρο το πλαίσιο του γόνου, αριστερά-δεξιά αυτού από ένα άδειο πλαίσιο και αριστερά-δεξιά των άδειων πλαισίων δύο πλαίσια μελιού.

 Εδώ βέβαια η μέλισσα θα αναγκαστεί να φύγει από τη σφαίρα της, να καβαλήσει το άδειο πλαίσιο για να μπορέσει να φτάσει το πλαίσιο με το μέλι και δεν ξέρω αν αυτή η μετακίνηση (που σαφώς είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη λύση) είναι τόσο αρεστή στην μέλισσα σε συνθήκες κρύου.

 Εσύ ποια τακτική ακολουθείς;

 Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Bear's Nest: Ουχ, ουχ, ουχ θα σε πνίξωωωωωωω! Μελισσοκόμος από την ***** ρωτάει μελισσοκόμο από τον Βορρά για ξεχειμώνιασμα!!!! Λες και ο χειμώνας στην ***** έχει καμία σχέση με του Σοχού!!! Χα χα χα.

 Πάμε πρώτα στα βασικά, ποτέ δεν πρέπει ένα μελίσσι να έχει περισσότερο χώρο από ότι πρέπει, όσα πλαίσια πατάει ο πληθυσμός τόσα θα πρέπει να μένουν και στην γονοφωλιά (φυσικά εδώ υπάρχει και ένα αλλά, μερικές  φορές –ιδίως όταν ο μελισσοκόμος είναι νέος και δεν έχει αβέρτα υλικό σε πατώματα στην αποθήκη- φυλάσσουμε μέσα στις κυψέλες άδεια πλαίσια παραπάνω από όσα καλύπτει ο πληθυσμός για να τα προστατεύσουμε από τον κηρόσκορο, φυσικά αυτό είναι μια συγκεκριμένη αναγκαιότητα και αν δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη καλό είναι να μην γίνεται). Πέντε πλαίσια πληθυσμού πέντε πλαίσια μέσα. Άδεια πλαίσια χμμμμμμ δύσκολο! Εδώ διαφέρουν οι οπτικές μας (βορράς, νότος) στο ξεχειμώνιασμα, σε εσάς ξεγονεύουν τα μελίσσια για ελάχιστο χρονικό διάστημα  οπότε μπορείτε άνετα να έχετε άδεια πλαίσια για να γονεύσει σε αυτά το μελίσσι, σε εμάς μπορεί να μείνει και 2 μήνες ξεγονεμένο το μελίσσι, τι να τα κάνεις τόσο καιρό τα άδεια πλαίσια? Όσο πιο σφιχτό το μελίσσι τόσο πιο καλά.

 Πάμε παρακάτω, τροφές για ξεγόνιασμα, στις τροφές υπάρχουν μόνο τα πλαίσια με μέλι βρε μαιμούνννν?!?!? Τα ζαχαροζήμαρα (ή βανίλιες) δεν είναι τροφές? Συνήθως εμείς στον βορρά τον χειμώνα δεν αφήνουμε το μελίσσι χωρίς τροφή πάνω από τα πλαίσια, και συνήθως αυτήν την τροφή κούτσα, κούτσα, καταναλώνουν τα μελίσσια όταν δεν έχουν γόνο και οι ανάγκες τους δεν είναι τόσο μεγάλες για τροφή. Αντίθετα όταν αρχίζουν να γονεύουν σχετικά καλά και έξω δεν υπάρχει τίποτα από νέκταρ τότε αρχίζουν να καταναλώνουν και τα αποθέματα με μέλι.

 Συνεχίζουμε, το μέλι δεν είναι παγωμένη επιφάνεια (ακόμα και με κερί από πάνω του). Το μέλι γίνεται παγωμένη επιφάνεια μόνο όταν δεν το πατάνε οι μέλισσες και δεν το θερμαίνουν (πχ αυτή την στιγμή εγώ κάνω τρύγο στο δεύτερο χέρι του πεύκου, εάν μόλις τρυγήσω πάω την ίδια μέρα να ξεμελιάσω στον Σοχό τα μέλια από τα πλαίσια θα είναι ακόμα θερμά, και θα βγαίνουν εύκολα στον μελιτωεξαγωγέα, εάν τα αφήσω όμως μια μέρα στα πατώματα πριν τα τρυγήσω το κρύο του Σοχού θα κάνει το θαύμα του και θα είναι πολύ δύσκολο να βγει το μέλι εάν δεν θερμάνω τα πλαίσια με κάποιον τρόπο –θα ακολουθήσει ανάρτηση πάνω σε αυτό-). Εάν το πατάνε το πλαίσιο θα κρατήσει την θερμοκρασία του το μέλι (που έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα) αλλά όπως είπαμε κυρίως θα το χρειασθούν το μέλι όταν γονεύσει καλά το μελίσσι που αυτό στον βορρά συμβαίνει αρχές Μάρτη –μέσα Μάρτη. Βλέπεις μια διαφορά ακόμα στον μελισσοκομικό νότο με τον βορρά? Αν δεν είναι μεγάλο το διάστημα του ξεγονεύματος δεν μπορείς να το παρατηρήσεις αυτό.

 Πάμε παρακάτω περιγράφεις μελίσσι με ένα πλαίσιο γόνου και επιλέγεις να έχεις 1-2 πλαίσια μελιού (1 πλαίσιο μέλι?!?!?! Για ξεχειμώνιασμα? Θα σε πνίξωωωωω!!! Χα χα χα) στην μια διαμόρφωση και 1-2 πλαίσια με μέλι μαζί με 1-2 άδεια πλαίσια ανάμεσα στον γόνο και στο μέλι. Ένα πλαίσιο γόνου θα έχει ένα πλαίσιο πληθυσμού και μόνο? Γιατί δεν το κάνεις άμεσα συνένωση με ένα άλλο μελίσσι αν έχει τόσο μικρό μέγεθός? Γιατί δεν το περιορίζεις μέσα σε ένα τρικυψελίδιο με άλλα 2 παρόμοια μελισσάκια για να έχει μέγεθος δεκαριού για να βγάλει πολύ πιο άνετα τον χειμώνα? Λογικά θα έχει πάνω από ένα πλαίσιο πληθυσμού (το πιθανότερο 3 πλαίσια πληθυσμού!) οπότε πατά στα τρία πλαίσια τουλάχιστο, οπότε και θα κρατά και τα μέλια του ζεστά (εάν έχεις αφήσει 2 πλαίσια μελιού) οπότε δεν είναι αναγκαίο να έχεις άδεια πλαίσια στο μελίσσι (εκτός εάν άρχισε να γονεύει καλά πλέον οπότε και θα πρέπει να έχει και χώρο η μάνα για να γεννήσει).

 Πάντως πληροφοριακά να ξέρεις ότι η σημασία της σωστής θεραπείας κατά το ξεχειμώνιασμα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από ότι η διάταξη των πλαισίων (αλλά κοντινή αξία έχει η τροφοδοσία και το τι απόθεμα τροφών έχεις αφήσει μέσα).

 Και μια που είμαστε στο ξεχειμώνιασμα μερικές ακόμα πληροφορίες, εγώ έχω τροφοδότες οροφής και τους χρησιμοποιώ ως εσωτερικά καπάκια στις κυψέλες νέου τύπου που τα μελίσσια τους είναι πιο αδύναμα από τα άλλα. Επίσης έχω και κυψέλες παλιού τύπου με εσωτερικά και εξωτερικά καπάκια (εκεί το πρόβλημα είναι η υγρασία), παντού κερόπανα, περιορισμένα και σφικτά τα μελίσσια, και τροφή διαρκώς κάτω από το κερόπανο (ή τον τροφοδότη οροφής ή το εσωτερικό καπάκι) και συνήθως στα μεγάλα κρύα εκεί κάτω βρίσκεται και το μελίσσι σε σφαίρα (κράτα και τα νάιλον από τις τροφές πάνω από τα πλαίσια ακόμα και αν έχει τελειώσει η τροφή, βοηθάει ακόμα και αυτό). 

227. Γεια σου και πάλι Λάζαρε,

 Κοίτα τώρα ο γαμημένος γραπτός λόγος που δεν μπορεί να συγκριθεί σε τίποτα με τον δια ζώσης.

 Λάθος διατυπώσεις από πλευράς μου, οπότε πρέπει να εξαγνιστώ!!!

 Σίγουρα το μελίσσι πρέπει να έχει τόσα πλαίσια όσα και ο πληθυσμός (εγώ το πάω πιο κει και αφαιρώ ένα ακόμη πλαίσιο για να τα κάνω ακόμα πιο σφικτά).

 {Πάμε παρακάτω, τροφές για ξεγόνιασμα, στις τροφές υπάρχουν μόνο τα πλαίσια με μέλι βρε μαιμούνννν?!?!? Τα ζαχαροζήμαρα (ή βανίλιες) δεν είναι τροφές? Συνήθως εμείς στον βορρά τον χειμώνα δεν αφήνουμε το μελίσσι χωρίς τροφή πάνω από τα πλαίσια τον χειμώνα, και συνήθως αυτήν την τροφή κούτσα, κούτσα, καταναλώνουν τα μελίσσια όταν δεν έχουν γόνο και οι ανάγκες τους δεν είναι τόσο μεγάλες για τροφή. Αντίθετα όταν αρχίζουν να γονεύουν σχετικά καλά και έξω δεν υπάρχει τίποτα από νέκταρ τότε αρχίζουν να καταναλώνουν και τα αποθέματα με μέλι. } 

 Πάντα βάζω και μέλι και τροφές. Δε λυπάμαι ούτε το μέλι ούτε τις τροφές.

 Εδώ όμως μου δημιούργησες μια απορία.

 Είχα την εντύπωση ότι αν τους βάλεις μέλι και τροφή παράλληλα, τότε πρώτα θα φάνε το μέλι (σαν καλύτερη) και μετά την τροφή (σαν παρακατιανή).

 Δηλαδή είχα την αίσθηση στο μυαλό μου και την τροφή την έβαζα για ασφάλεια μη τυχόν και τελειώσει το μέλι και δεν το πάρω είδηση.

 {Συνεχίζουμε, το μέλι δεν είναι παγωμένη επιφάνεια (ακόμα και με κερί από πάνω του). Το μέλι γίνεται παγωμένη επιφάνεια μόνο όταν δεν το πατάνε οι μέλισσες και δεν το θερμαίνουν (πχ αυτή την στιγμή εγώ κάνω τρύγο στο δεύτερο χέρι του πεύκου, εάν μόλις τρυγήσω πάω την ίδια μέρα να ξεμελιάσω στον Σοχό τα μέλια από τα πλαίσια θα είναι ακόμα θερμά, και θα βγαίνουν εύκολα στον μελιτοεξαγωγέα, εάν τα αφήσω όμως μια μέρα στα πατώματα πριν τα τρυγήσω το κρύο του Σοχού θα κάνει το θαύμα του και θα είναι πολύ δύσκολο να βγει το μέλι εάν δεν θερμάνω τα πλαίσια με κάποιον τρόπο –θα ακολουθήσει ανάρτηση πάνω σε αυτό-). Εάν το πατάνε το πλαίσιο θα κρατήσει την θερμοκρασία του το μέλι (που έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα) αλλά όπως είπαμε κυρίως θα το χρειασθούν το μέλι όταν γονεύσει καλά το μελίσσι που αυτό στον βορρά συμβαίνει αρχές Μάρτη –μέσα Μάρτη. Βλέπεις μια διαφορά ακόμα στον μελισσοκομικό νότο με τον βορρά? Αν δεν είναι μεγάλο το διάστημα του ξεγονεύματος δεν μπορείς να το παρατηρήσεις αυτό.}

 Εδώ μου έλυσες μια ακόμα απορία, ειδικά με την φράση σου ότι όταν το σμήνος πατάει το μέλι, τότε αυτό δεν θεωρείται παγωμένη επιφάνεια. Πολύ ωραίο και σωστό.

 {Πάμε παρακάτω περιγράφεις μελίσσι με ένα πλαίσιο γόνου και επιλέγεις να έχεις 1-2 πλαίσια μελιού (1 πλαίσιο μέλι?!?!?! Για ξεχειμώνιασμα? Θα σε πνίξωωωωω!!! Χα χα χα) στην μια διαμόρφωση και 1-2 πλαίσια με μέλι μαζί με 1-2 άδεια πλαίσια ανάμεσα στον γόνο και στο μέλι. Ένα πλαίσιο γόνου θα έχει ένα πλαίσιο πληθυσμού και μόνο? Γιατί δεν το κάνεις άμεσα συνένωση με ένα άλλο μελίσσι αν έχει τόσο μικρό μέγεθός? Γιατί δεν το περιορίζεις μέσα σε ένα τρικυψελίδιο με άλλα 2 παρόμοια μελισσάκια για να έχει μέγεθος δεκαριού για να βγάλει πολύ πιο άνετα τον χειμώνα? Λογικά θα έχει πάνω από ένα πλαίσιο πληθυσμού (το πιθανότερο 3 πλαίσια πληθυσμού!) οπότε πατά στα τρία πλαίσια τουλάχιστο, οπότε και θα κρατά και τα μέλια του ζεστά (εάν έχεις αφήσει 2 πλαίσια μελιού) οπότε δεν είναι αναγκαίο να έχεις άδεια πλαίσια στο μελίσσι (εκτός εάν άρχισε να γονεύει καλά πλέον οπότε και θα πρέπει να έχει και χώρο η μάνα για να γεννήσει).}

 Όχι δεν μιλάω για μελίσσια με 1 πλαίσιο πληθυσμό. Αυτά σαφώς και τα κάνουμε συνένωση. Προσωπικά βαστάω μελίσσια μέχρι 3 πλαίσια πληθυσμό. Από κει και κάτω κάνω συνένωση.

 Στην αρχική ερώτηση μου δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να αντιμετωπίσω, αλλά μιλάω γενικά για ένα μελίσσι που έχει ας πούμε 2 πλαίσια γόνου και που έχει ας πούμε 4 πλαίσια πληθυσμού.

 Αφού έχεις 4 πλαίσια πληθυσμού τότε η σφαίρα θα καλύπτει σίγουρα τα 2 πλαίσια γόνου και τα άλλα 2 πλαίσια πληθυσμού θα πάνε να κάτσουν και στο μέλι που ακολουθεί. Έτσι όπως το θέτεις δεν το είχα σκεφτεί, έχεις απόλυτο δίκιο, οπότε καλά μου λες (είδες που κάτι έβγαλα από την απάντηση σου?!) τι να τα κάνω τα κενά πλαίσια.

 Πολύ παλιά σε κάποιο σεμινάριο ο εκπαιδευτής μας είχε πει για την παγωμένη επιφάνεια του μελιού και το είδα τότε σαν σωστή άποψη.

 Σε ένα άλλο σεμινάριο ο εκπαιδευτής αντίθετα μας είπε όχι κενά πλαίσια αλλά μέλι.

 Και αυτό το είδα σαν σωστή άποψη, αλλά πάντα με τριγύριζε το ερώτημα. Ρε γαμώτο δε μπορεί και οι δύο να έχουν δίκιο. Γι' αυτό και είπα να ρίξω μια νύξη στην Lazarus Wikipedia.

 Και όντως αυτό που λες ότι ο πληθυσμός που θα κάνει την σφαίρα θα πιάσει και τον γόνο και την επιφάνεια του μελιού. Και για την θερμοχωρητικότητα που είπες ήταν πολύ εύστοχο.
  
 {Πάντως πληροφοριακά να ξέρεις ότι η σημασία της σωστής θεραπείας κατά το ξεχειμώνιασμα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από ότι η διάταξη των πλαισίων (αλλά κοντινή αξία έχει η τροφοδοσία και το τι απόθεμα τροφών έχεις αφήσει μέσα).}

 Απόλυτο δίκιο. Το ακολουθώ πιστά.

 Λάζαρε συγνώμη που στα ζάλισα, αλλά έστω και με κακή διατύπωση της απορίας εκ μέρους μου έμαθα κάτι, που αν και είναι απλό σαν σκέψη, δεν το ενστερνίζεσαι και περιμένεις να σου κάνει κάποιο κλικ μια κουβέντα που θα κάνεις με κάποιον άλλον.

 Σε ευχαριστώ και πάλι

 Kαι νάσαι πάντα καλά

Bear's Nest: ***** μην μασάς κατάλαβα ακριβώς το παράδειγμα, ήσουν σαφής ότι ήταν θεωρητικό το ερώτημα, απλώς μου άρεσε το ερώτημα και θα ενταχθεί στην σειρά απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν και ήμουν τελείως επεξηγηματικός για να καλύψω την κάθε περίπτωση (εσύ δεν θα κάνεις όσα επισημάνω, αλλά το ίδιο δεν ισχύει για τους πολύ νέους μελισσοκόμους).

 Πάμε παρακάτω, στην πραγματικότητα υπάρχουν και άλλες ακόμα παράμετροι στην διάταξη πλαισίων και στην μελισσόσφαιρα αλλά δεν μπορούμε να τα αναφέρουμε όλα στα πλαίσια μιας ερώτησης, όπως το ότι το μέγεθος της μελισσόσφαιρας αλλάζει ανάλογα την θερμοκρασία (όσο μειώνεται η θερμοκρασία τόσο μειώνεται και το μέγεθος της μελισσόσφαιρας).

 Πάμε παρακάτω το ότι δεν τρώνε άμεσα το μέλι μπορείς να το δεις στο τέλος του ξεχειμωνιάσματος όταν σου μένουν πλαίσια με μέλι σφραγισμένο (αν έχεις ταΐσει γενναιόδωρα όλο τον χειμώνα-εγώ πχ βρίσκω πλαίσια με πευκόμελο στην ανθοφορία της ελαιοκράμβης οπότε λέω οκ ταΐσαμε όσο έπρεπε χα χα χα-).

 Και συνεχίζουμε, σκέψου λίγο την διαδικασία ξεχειμωνιάσματος, κρύο το μελίσσι συνήθως δεν πετά, υπολειτουργεί, μένει μέσα στην κυψέλη, δεν έχει στην πραγματικότητα έργο να κάνει, βρίσκεται ζαχαροζήμαρο ακριβώς από πάνω του, θα αρχίσει να το τρώει για να παράξει κάποιο έργο (γιατί αυτή είναι η φύση της μέλισσας) λιώνει σιγά σιγά το ζαχαροζήμαρο με τις γλώσσες τους και το έχουν στα στομάχια τους, τι θα κάνουν? Θα αρχίσουν την τροφάλλαξη για να το μετατρέψουν σε μέλι και ταυτόχρονα θα αρχίσουν να ανοίγουν το πραγματικό μέλι στα πλαίσια για να το καταναλώσουν (που ίσως πρέπει και να προσθέσουν υγρασία για να το φάνε)? Η θα καταναλώσουν αυτό που ήδη έχουν στα στομάχια τους?

 Πάμε παρακάτω, Νόμος του Cresham «Το κακό χρήμα διώχνει το καλό» δηλαδή το χρήμα που το νιώθει ο άλλος πιο ασφαλές πχ χρυσός το κρατάει για απόθεμα, και το χρήμα που δεν το εμπιστεύεται ότι θα κρατήσει την αξία του πχ Ευρώ στο μέλλον το χρησιμοποιεί για τις καθημερινές συναλλαγές του. Το ίδιο και οι μέλισσες το κακό νόμισμα δηλαδή το ζαχαροζήμαρο το χρησιμοποιεί για τις καθημερινές του ανάγκες και το καλό νόμισμα το αποθηκεύει για το μέλλον. Που στο μέλλον θα χρειασθεί ότι καλύτερο έχει από τροφές για να το δώσει εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη βαρύτητα για το μελίσσι. Και ποια ανάγκη έχει την μεγαλύτερη βαρύτητα? Η συνέχεια της ύπαρξης του, και αυτό θα γίνει με τον νέο γόνο. Σκέψου το λίγο, έχεις μια καλή τροφή και μια «σκουπίδι», πεινάς εσύ, πεινά και το παιδί σου, ποίος θα φάει τι? Χα χα χα. 

228 a. Καλησπέρα Λάζαρε διαβάζω το blog σου και είναι πολύ ενδιαφέρον, έχει πολύ πληροφορία μέσα. Είμαι ερασιτέχνης μελισσοκόμος από Θεσσαλονίκη. Είδα την καταγραφή και τον πίνακα ανθοφορίας της* του νομού Θεσσαλονίκης (άψογη δουλειά + οι φωτογραφίες),θα ήθελα να σε ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος χάρτης για τα μέρη που μπορούμε να συναντήσουμε τα συγκεκριμένα φυτά. Δλδ πιο συγκεκριμένες τοποθεσίες. πχ πήγα προχθές μετά την μεταμόρφωση Χαλκιδικής πάνω στο βουνό. και είχε μια μεγάλη δασική έκταση φουλ σουσουρα. θέλω να μάθω έναν σωστό κύκλο κυνηγιού της ανθοφορίας ώστε να γονευουν (για αρχή) τα μελίσσια μου καλά και όσο επιτρέπει ο καιρός νωρίτερα, σε ευχαριστώ εκ το προτέρων.

* Ανάρτηση αυτού του blog Μελισσοκομική χλωρίδα Θεσσαλονίκης

Bear's Nest: Καλημέρα ****** και καλώς ήρθες, για να απαντήσω στο ερώτημα σου, χάρτης μελισσοκομικός τοποθεσιών για τον νομό Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει (υπάρχει ένας γενικός χάρτης μελισσοκομικών φυτών Ελλάδας από το Blog MelissokomiaNet όπου έχω δώσει και εγώ τις πληροφορίες για τις περιοχές που έχω συλλέξει εδώ και χρόνια). 

 Στην αρχή είχα σκεφτεί και εγώ να δημιουργήσω κάτι αντίστοιχο για τον νομό Θεσσαλονίκης, αλλά με σταμάτησε το γεγονός ότι αυτή ήταν μια γνώση που κάποιοι την απόκτησαν δύσκολα, μου την δώσανε (και την ανακάλυψα σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό μόνος μου) ακόμα πιο δύσκολα και με βαρύ αντίτιμο, και θα ήταν προδοσία στην εμπιστοσύνη τους το να την έδινα έτσι απλά σε χιλιάδες αναγνώστες μου. 

 Με τα χρόνια φυσικά ανακάλυψα ότι ακόμα και η γνώση των τοποθεσιών δεν είναι και τόσο βασική όσο η χρήση δεικτών για να δεις αν πράγματι δίνει ένα μέρος που μπορεί να έχει μια ανθοφορία σε μεγάλο βαθμό, αλλά οι συνθήκες εκείνης της χρονιάς να μην ευνοούν για μια καλή νεκταροέκκριση επίσης από αυτή την ανθοφορία. 

 Οπότε και ένας μελισσοκομικός χάρτης με γεωγραφικές υποδείξεις μπορεί μάλιστα να κάνει μεγαλύτερο κακό παρά καλό αν κάποιος τον ακολουθήσει τυφλά χωρίς την χρήση δεικτών. Και οι μελισσοπροφήτες ήδη έχουν κάνει τεράστια ζημία στον κλάδο οπότε δεν χρειαζόμαστε ακόμα έναν χα χα χα. 

 Πάντως για να έχεις και μια απάντηση στο ερώτημα σου, ένας σωστός μελισσοκομικός κύκλος θα άρχιζε με την Αμυγδαλιά, αμέσως μετά με Ανοιξιάτικο Ρείκι ή Ελαιοκράμβη, Ακακία, Παλιούρι, Καστανιά ή Βελανίδι ή Ηλιόσπορο, Τριφύλλι, Πεύκο ή Βαμβάκι, Σουσούρα, και Πεύκο, και για το τέλος με επιφύλαξη Κουμαριά. Τώρα τα αντίστοιχα μέρη με τις ανθοφορίες που σου είπα θα τα βρεις με ανιχνεύσεις (ψάχνοντας για τις ίδιες τις ανθοφορίες, την ύπαρξη κυψελών σε αυτές, την έναρξη και λήξη των τοποθετήσεων σε αυτές κ.α.) και κυρίως με δείκτες για να δεις αν η ανθοφορία συνοδεύεται από την αναμενόμενη νεκταροέκκριση.

228 b. Έχεις δίκιο το τελευταίο πράμα που θέλει ένας παλιός μελισσοκόμος είναι να βρίσκει τουρίστες με Κυψέλες στα χέρια του στα μέρη που χρησιμοποιεί χρόνια. Δείκτες υποθέτω είναι ένα τεχνολογικό μέσο το οποίο σου παρέχει πληροφορίες για το Νέκταρ και την γύρη. Εφαρμόζεται στην Κυψέλη; Και κάτι ακόμη που με ενδιαφέρει πολύ και αν γνωρίζεις; είναι πιθανή η μελισσοκομία στο Σειχ Σου; Βλέπω ότι έχει πεύκα αλλά δίνει κάτι γύρη εκεί; Επίσης για πιθανό ξεχειμώνιασμα είναι ασφαλές;

Bear's Nest: Αχχχχ θα σε πνίξωωωωωω!!!! Θα διαβάσεις για τους δείκτες σε αυτή την ανάρτηση του blog Οδηγός για την χρήση των δεικτών και των τοποθετήσεων που θα κάνουμε βάση αυτών.

 Πάμε παρακάτω, υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε μένα και πολλούς μελισσοκόμους, μου ανοίγουν την μελισσοκομική τους ζωή και εργασία γιατί ξέρουν ότι βασικές πληροφορίες δεν θα τις μοιρασθώ με τους άλλους, και όταν λέμε για άλλους στην δική μου περίπτωση εννοώ μερικές χιλιάδες άτομα χα χα χα. 

 Ναι και δεν θέλουν να βρουν και άλλους κοντά στις τοποθετήσεις τους (για λόγους μελισσοχωριτικότητας, λεηλασιών, ασθενειών ) αλλά κυρίως για να έχουν και τον αριθμό κυψελών που πάνε σε μια τοποθέτηση αμετάβλητο ( είπαμε το αναγνωστικό μου κοινό είναι εκτεταμένο και δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις ποιος διαβάζει τι, και με τι προθέσεις).

 Ναι στο Σειχ Σου δίνει το πεύκο (όχι όσο σε άλλα μέρη, αλλά μπορείς να κάνεις ακόμα και τρύγους) αλλά το μόνιμο πρόβλημα στις περιαστικές τοποθετήσεις είναι οι κλοπές (συν την μόλυνση του μελιού από βαρέα μέταλλα από τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια). Αν κάνεις μια βόλτα από την περιφεριακή θα δεις αυτή την εποχή πολλά μελίσσια μέσα στο πευκοδάσος, και ναι μπορούν και εκεί να ξεχειμωνιάσουν αλλά καλύτερα θα ήταν ένα μέρος περισσότερο θερμό, πεδινό, με περισσότερες δυνητικές ανθοφορίες στις αρχές τις άνοιξης.

228 c. Και πάλι έχεις δίκιο για το ποιος διαβάζει και τι ψάχνει να βρει και που αποσκοπεί. μπορείς να μου προτείνεις μερικά μέρη για ξεχειμώνιασμα που να έχει και ανθοφορίες μετά; γιατί εκεί που ξεχειμωνιάζω λόγο χωραφιών έχει πολύ υγρασία κοντά στην Χαλκηδόνα. Χίλια ευχαριστώ ήδη. Εγώ φέτος ξεκίνησα και πήγα τα μελίσσια στην Βέροια πάνω στο βουνό είχε κάστανο αλλά δεν έδωσε και πολύ.

 Θα διαβάσω και το κείμενο τώρα,

Bear's Nest: θα διαβάσεις για το ξεχειμώνιασμα μελισσιών την ανάρτηση του blog Ξεχειμώνιασμα μελισσιών  όπου θα βρεις όλες τις βασικές γνώσεις (και όχι μόνο) για το ξεχειμώνιασμα.

 Tώρα μέρη κατάλληλα για ξεχειμώνιασμα στις περιοχές μας υπάρχουν πολλά Θέρμη, Άσσυρος, Ξυλούπολη, Ωραιόκαστρο (Δυτικά του Νομού Θεσσαλονίκης δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα σε τοποθετήσεις), γενικά προσήλια μέρη, χωρίς πολύ υγρασία, με φυσικά εμπόδια από τους βόρειους ανέμους, αν εξαιρέσεις πρώην βάλτους τα περισσότερα πεδινά μέρη είναι κατάλληλα μέρη για ξεχειμώνιασμα (πχ ο Σοχός είναι το πλέον ακατάλληλο μέρος για ξεχειμώνιασμα χα χα χα) θα διαβάσεις την ανάρτηση που σου προτείνω για να βρεις τα κατάλληλα χαρακτηριστικά σε κοντινά μέρη σε σένα που θα κάνουν την ζωή των μελισσιών σου ευκολότερη και ασφαλέστερη.

229. Τρελό πρόβλημα με σφήκες. Παρόλα τα τεχνάσματα και τις παγίδες με κόλλα. Η Φώτο είναι από μια κυψέλη. Τις σκότωσα λιώνοντας τις με το πορτάκι καθώς έβγαιναν. 


Bear's Nest: Οπότε το πρώτο σου στάδιο (παγίδες με κόλλες) από ότι βλέπω δεν επαρκεί! Πας στο δεύτερο στάδιο με κλουβάκι για πουλιά (για να μην σκοτώσεις ότι υπάρχει στην περιοχή), και βάζεις μέσα δόλωμα (κιμάς ή σαρδέλα ή και τα δύο ) με lannate**

 Αλλά θα το κάνεις με τον ανθρώπινο τρόπο (τον πούστικο δηλαδή! Χα χα χα), την πρώτη φορά θα βάλεις κιμά ή σαρδέλα χωρίς δηλητήριο να το φάνε χωρίς επιπτώσεις για να έρχονται διαρκώς, την επόμενη φορά βάζεις και δηλητήριο, την τρίτη φορά δεν βάζεις δηλητήριο, την τέταρτη βάζεις δηλητήριο. 

 Οι σφήκες είναι πονηρά πλάσματα αλλά δεν είναι ικανά να σκεφτούν 2 επίπεδα επάνω, ο άνθρωπος ως καθαρόαιμος πούσταρος μπορεί! Χα χα χα. Επόμενο στάδιο αν αποτύχει και αυτό η μετακίνηση των μελισσιών σου, φυσικά και εννοείται ότι έχεις περιορίσει τις εισόδους να έχουν από την πλευρά που είναι τα πλαίσια, άνοιγμα 2 μόνο δαχτύλων, και να έχεις περιορίσει τα πλαίσια σου μέσα στην κυψέλη μόνο όσο τα πατούν οι μέλισσες (ίσως και λίγο λιγότερο). Δραστικό το δεύτερο και το τρίτο στάδιο αλλά τραγική και η Φώτο που μου έστειλες (εκτός και αν έχει εγκαταλείψει την κυψέλη το μελίσσι και κάνουν πάρτι εκεί οι σφήκες).

 Με προσοχή ε? Γάντια όταν το κάνεις, ίσως και μάσκα, είναι πολύ ισχυρό, το χρησιμοποιούν ακόμα και για αυτοκτονίες, ζήτα από ένα αγρότη να σου πει πως θα το χειριστείς (είναι αγροτικό εντομοκτόνο).

 **Ναι ξέρω! Είσαι ρε φίλε μελισσοκόμος και δηλωμένος ως οικολόγος, και συνιστάς να χρησιμοποιήσει κάποιος ισχυρό εντομοκτόνο για τις σφήκες?!?!? Μήπως φάσκεις και αντιφάσκεις? 

 Ναι παίδες καλή η οικολογική συνείδηση αλλά όταν κάποιος παραγωγός χάνει το ζωικό του κεφάλαιο (ένας μελισσοκόμος) ή το φυτικό του κεφάλαιο (ένας αγρότης) είναι λίγο εξωπραγματικό και ανώφελο όταν απελπισμένος σου ζητάει μια λύση σε ένα πρόβλημα που του στερεί πόρους από το να ζήσει την οικογένεια του εσύ να του πουλάς τρελίτσα με μη ρεαλιστικές μεθόδους λόγου ιδεολογίας και μόνο! Λυπάμαι αλλά μερικές μέθοδοι όσο και αν δεν μας αρέσουν ως προς τις αρχές τους ή την εκτέλεση τους είναι όμως και αποτελεσματικές! Και όταν μιλάμε για την επιβίωση κάποιου και της οικογενείας του η αποτελεσματικότητα είναι πρώτη στην ιεράρχηση των αξιών μου!



 Το παρακάνω ήταν σχολιασμός στο προφίλ μου στο facebook στην ανάρτηση του blog Περί πολιτικής, όπου ορίζω τα όρια ανοχής μου πάνω στην πολιτική και τους πολιτικούς στους διαδικτυακούς χώρους που διαχειρίζομαι. Το αφήνω και αυτό εδώ για να υπάρχει. Προς γνώση και σημμόρφωση! Χα χα χα. 

230 a. Ο Έλληνας δύο δίκαια ασκεί πανελευθερως. ουρεισθαι και συνερχεσται σε όποιο θέλει μέρος***. Ασφαλώς και στο προφίλ σου. Αυτά.

*** Όταν είδα το παραπάνω εντυπωσιάστηκα! Είπα "Για κοίτα έμπνευση που είχε ο Σατανάς!". Αλλά με μια δεύτερη ματιά μου φάνηκε λίγο γνωστό το παραπάνω! Δυσκολεύτηκα να το προσδιορίσω ακριβώς που ήταν θαμμένο στην μνήμη μου, αλλά τελικά το θυμήθηκα. Είναι από ένα ποίημα του Γεωργίου Σουρή, και συγκεκριμένα από μια παραλλαγή του ποιήματος "Ποίος είδε κράτος λιγοστό" και συγκεκριμένα οι στίχοι πάνε "Ὁ Ἕλληνας δυὸ δίκαια ἀσκεῖ πανελευθέρως, συνέρχεσθαί τε καὶ οὐρεῖν εἰς ὅποιο θέλει μέρος.". 

 Αχχχχ!!! Αυτός ο Σουρής που τα τελευταία 10 χρόνια τον έχει ξεσηκώσει ο κάθε ένας, και τον έχει κάνει επίκαιρο όσο ποτέ! Καλό και αυτό, το να εμπνέεται τόσος κόσμος από ένα ποίημα 120 ετών. Φυσικά καλύτερα θα ήταν να είχαν και στην καρδιά τους ένα άλλο ποίημα, πιο παλιό, που έλεγε "Κάλλιο είναι μιάς ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια, σκλαβιά και φυλακή." αλλά ως γνωστόν "Αι Έλληνες μήδε διακατέχουσι  επαναστατικές ιδέες, μήδε διακατέχουν ανατρεπτικήν και ριζοσπαστικήν φύσην!" Χα χα χα. 
  

Bear's Nest: Όχι! Σε οποιοδήποτε δημόσιο μέρος μπορεί ο Έλλην να κάνει ότι θέλει, εδώ όμως είναι ιδιωτικός χώρος κάτω από την επίβλεψη μου, και μου έχει δοθεί αυτή η εξουσία και η αρμοδιότητα από την ιδιωτική εταιρία που ενέκρινε το αίτημα μου να θέσω εδώ την διαδικτυακή μου παρουσία! Το ίδιο ισχύει και στον Blogger! Μάθετε τα όρια της προσωπικής σας διαδικτυακής παρουσίας για να μην τα ξεπερνάτε εσείς αλλά ούτε και κανένας άλλος!!

230 b. Εγώ σε ότι ορίζω βάζω παλούκι. εδώ που να το βάλω. ...

Bear's Nest: Στην διαγραφή και μπλοκάρισμα οποιουδήποτε δεν σέβεται τους όρους τις αρχές και τους κανόνες της διαδικτυακής σου παρουσίας και του διαδικτυακού σου προσωπικού χώρου! Από την στιγμή που η εταιρία που έχει αυτό το κοινωνικό μέσο σου δίνει τόση εξουσία είναι παράλογο να νομίζεις ότι δεν έχεις και το καρπούζι και το μαχαίρι. Σε πιάνω αδιάβαστο ****** ******  και εκπλήσσομαι που ένας blogger σαν και σένα έχει τέτοια προφανή άγνοια πάνω στα όρια της παρέμβασης σε ιδιωτικούς διαδικτυακούς χώρους!!!

Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".











Γιατί Κυψελογισμός?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXVIII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIX


Κλέφτης ονείρων αν δεν είσαι


Γίνε ΠΑΟΚ


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XL

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIII

Περί τροφοδοσίας

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLV

Μελισσοκομία και Ηθική

Απαντώντας μελισσοκομικές ερωτήσεις ακόμα και άρρωστος! 

Μότσανος Λάζαρος


Σοχός 29/12/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου