UA-50457385-1

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Μελισσοκομικός απολογισμός 2016-2017

 Τέλος ακόμα μιας μελισσοκομικής χρονιάς και ώρα για τον μελισσοκομικό απολογισμό της. Φυσικά αριθμητικά δεδομένα δεν θα υπάρχουν και σε αυτό τον απολογισμό μια που δεν αφορούν αυτά κανένα άλλο εκτός από τον Λογιστή μου και τον Υπουργό οικονομίας χα χα χα. 

 Και αυτός ο απολογισμός θα ενταχθεί στην σχετική σειρά με τους μελισσοκομικούς απολογισμούς της κάθε χρονιάς για να έχετε μια δυναμική εικόνα μιας μελισσοκομικής επιχείρησης καθώς αναπτύσσεται σε πάγιο και ζωικό κεφάλαιο και δραστηριοποιείται σε διαρκώς περισσότερους τομείς δράσης.



 Για να βγάλουμε και μια φώτο από τα απολεπίσματα της χρονιάς για να μην έχουμε και άτομα να μας βάζουν να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες!!! Και σε αυτά θα διαχωριστεί το μέλι από το κερί ακριβώς όπως περιγράφω στην ανάρτηση αυτού του blog Λιώνοντας απολεπίσματα, μετρήσεις, μεθοδολογία, αποτελέσματα, συμπεράσματα . Έτσι, έτσι, έτσι, όταν το παράγεις εσύ το μέλι τέτοιες φώτο τις έχεις, και τις μοστράρεις! Χα χα χα. 

 Και ξεκινούμε όπως κάθε χρονιά με την Γενική εκτίμηση της χρονιάς. Μια χρονιά που πολλά κρίθηκαν από την ασταμάτητη κινητικότητα για το κυνήγι της νεκταροέκκρισης σε μια τραγική από καιρικές συνθήκες μελισσοκομική χρονιά! Παρόλα αυτά τα μελίσσια φέτος ήταν περισσότερα σε αριθμό από κάθε άλλη φορά, και δυνατότερα επίσης από κάθε άλλη φορά εξαιτίας του επίμονου, επίπονου, και άκρως κουραστικού κυνηγιού των νεκταροεκκρίσεων που απέδωσαν περισσότερο μέλι από άλλες χρονιές, αλλά όχι το αναμενόμενο για τον αριθμό των παραγωγικών μελισσιών και της δυναμικότητας τους, ας όψεται η τραγική μελισσοκομική χρονιά! 

 Ο Χειμώνας ήταν ήπιος σε διακυμάνσεις θερμοκρασιών και ξερός όσο αφορά το επίπεδο των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων μέχρι τις αρχές του Γενάρη όπου ξαφνικά η Ελλάδα βρέθηκε στον αρκτικό κύκλο!! Δριμύτατες χιονοθύελλες και ακραίες θερμοκρασίες δοκίμασαν ζωικό κεφάλαιο, υποδομές, και ανθρώπους, στα όρια τους. Στον Σοχό παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες στα -20 -22 βαθμών Κελσίου για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα που κράτησαν για πολλές μέρες, με την  θερμοκρασία να είναι συνέχεια κολλημένη σε διψήφια νούμερα υπό το μηδέν. Είναι τρομερά παράξενο να βλέπεις καλοριφέρ να καταστρέφονται εν λειτουργία, ή να βλέπεις πάγο στους νεροχύτες από βρύσες που έμειναν ανοιχτές όλη την νύχτα για να μην σπάσουν από το τρομερό κρύο. Το μόνο καλό ήταν ότι όλο αυτό το χιόνι πρόσφερε μια τεράστια ποσότητα υγρασίας που κατέληξε όλη στο έδαφος λόγου του αργού λιωσίματος του χιονιού, και αυτό γιατί μετά από αυτές τις εξωπραγματικές για την Ελλάδα χιονοπτώσεις οι βροχοπτώσεις κατά το υπόλοιπο του χειμώνα ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.

 Τα ίδια χάλια από πλευράς επιπέδου βροχοπτώσεων παρατηρήθηκαν και σε όλους τους μήνες της Άνοιξης, ελάχιστες βροχοπτώσεις Μάρτιο και Απρίλη, αλλά η ανάπτυξη των μελισσιών ήταν τεράστια μια που οι νεκταροεκκρίσεις αυτών των μηνών είχαν τροφοδοτηθεί από τα νερά των χιονοπτώσεων του Γενάρη. Δυστυχώς όμως στον Μάη αυτή η υγρασία πλέον δεν επαρκούσε με τίποτα, οπότε όλες οι ανθοφορίες που περιμέναμε να αποδώσουν από εδώ και πέρα να μην κάνουν απολύτως τίποτα, και για να γίνουν και χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο μισό του Μάρτη άρχισε ένα σερί από ασθενείς βροχοπτώσεις (13 συνεχόμενες ημέρες!!!), με αποτέλεσμα να κόψουν τελείως μια από τις κύριες ανθοφορίες που αναμενόταν εκείνη την εποχή  ( παλιούρι). Και το χειρότερο ήταν ότι ενώ αυτές οι βροχοπτώσεις ήταν ικανές  να κόψουν το παλιούρι, δεν ήταν ικανές να  αναστήσουν τις υπόλοιπες ανθοφορίες (αγριορίγανη, άγριο τριφύλλι). Οπότε και κάπου εδώ τερμάτισε η ανάπτυξη των μελισσιών. Δεν μπορώ καν να φανταστώ τι θα γινόταν αν έδινε το παλιούρι (μια χαρά μπορώ να φανταστώ! Ένας τρύγος με παλιουρόμελο κοντά στον τόνο!)

 Καλοκαίρι και το κακό σερί με τις άκαιρες βροχοπτώσεις συνεχίστηκε την πλέον ακατάλληλη στιγμή, μόλις είχε αρχίσει να δίνει το βελανίδι έριξε μια βροχή ικανή ίσα ίσα να κόψει το βελανίδι , αλλά για ακόμα μια φορά να μην υγράνει τόσο το έδαφος ώστε να αποδώσουν οι χαμηλές ανθοφορίες αντίστοιχες καλές νεκταροεκκρίσεις. Με που ξανάρχισε να δίνει το βελανίδι είχαμε και το πρώτο (πρώιμο) κύμα καύσωνα και έκοψε πάλι το βελανίδι. Ωστόσο όμως οκτώ ημέρες μελιτωέκκρισης τους βελανιδιού ήταν αρκετές για να γίνει ένας αξιοπρεπής τρύγος (μάλιστα υπήρξαν και εκατοντάδες πλαίσια με κρυσταλλωμένο μέλι από την ελαιοκράμβη που είτε τα αφήσαμε μέσα στα μελίσσια είτε δεν μπορέσαμε να τα πάρουμε όταν τα βάλαμε στον μελιτοεξαγωγέα και τα ξαναβάλαμε στα μελίσσια, αν είχε δώσει το παλιούρι θα τα παίρναμε όλα αυτά τα πλαίσια μαζί με το παλιουρόμελο και το μέλι της ακακίας που είχαμε μέσα μια που δεν θα είχαν προλάβει να κρυσταλλώσουν!!!). Οι τοποθετήσεις στην πεδιάδα δεν έδωσαν τα αναμενόμενα μια που η έλλειψη βροχοπτώσεων ικανών να δώσουν αρκετή υγρασία για να αποδώσουν οι νεκταροεκκρίσεις της μηδικής και του ηλίανθου έκαναν αισθητή την απουσία τους. Ωστόσο όμως μια που τα 2/3 των μελισσιών ήταν σε τέτοιες τοποθετήσεις πάλι μπορέσαμε λόγου αριθμών και δυναμικότητας μελισσιών να κάνουμε και εδώ έναν τρύγο!

 Φθινόπωρο και η έλλειψη βροχοπτώσεων συνεχίστηκε σχεδόν σε όλη την εποχή, όπως και το θρίλερ σχετικά με το εάν δώσει ή όχι το πεύκο! Φέτος παρόλο το μελισσοκομικό φορτηγό τα δρομολόγια προς Χαλκιδική, από αυτή, και ξανά προς αυτή, ήταν πολυπληθή γιατί και οι αριθμοί των κυψελών ήταν μεγαλύτεροι από κάθε φορά, και φυσικά οι περισσότερες με διαφορά διπλές. Τρομερό τρέξιμο και κόπος με πολλά απρόοπτα. Το πρώτο χέρι στο πεύκο άργησε να δώσει και ήταν παρδαλό, σε ορισμένες τοποθετήσεις μου η μελιτωέκκριση ήταν αισθητά καλύτερη από άλλες και αυτό μας έδωσε έναν πολύ καλό τρύγο, αλλά τα μελίσσια αποδυναμώθηκαν υπερβολικά. Διάλειμμα από τα πεύκα για τοποθετήσεις που άλλες χρονιές αναγέννησαν πλήρως τα μελίσσια (μαζί με τροφοδοσία στα μισά με μπουκάλι με σιρόπι και στα άλλα με ζαχαροζύμαρο για να ξαναγονεύσουν) αλλά φέτος δεν απέδωσαν καθόλου! Το επίπεδο της νεκταροέκκρισης σε πολύκομβο και μηδική ήταν σχεδόν μηδαμινό! Παρόλα αυτά (και εξαιτίας αυτών) αποφασίστηκε να κατέβει ο όγκος των μελισσιών και στο δεύτερο χέρι. Δεύτερο χέρι όμως που απέδωσε λιγότερο από το πρώτο και γιατί η μελιτωέκκριση ήταν πολύ λιγότερη και τα μελίσσια εμφανώς πιο αποδυναμωμένα! Δυστυχώς όταν τα μελίσσια απομακρύνθηκαν από τα πεύκα είχαν ξεγονεύσει πλήρως με αποτέλεσμα να αποδυναμωθούν υπερβολικά και να αναμένονται μεγάλες απώλειες στον χειμώνα που έρχεται*.   

* Εδώ είναι κάτι που δεν μπορούν να καταλάβουν ερασιτέχνες μελισσοκόμοι (καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων!), το ότι ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος ενώ καταλαβαίνει πλήρως (και πολύ καλύτερα από όλους τους παραπάνω!) το τι σημαίνει αποδυναμωμένο μελίσσι στα πεύκα, δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να μην τα πάει πάλι μέσα (ιδίως αν δεν δίνει και τίποτα άλλο εκεί έξω!!!). Όταν ζεις αποκλειστικά με την μελισσοκομία οι επιλογές σου δεν είναι τα πάω εκεί, και μετά τα λουφάρω για να τα έχω δυνατά την επόμενη χρονιά! Όταν ζεις μόνο με την μελισσοκομία τα πας και εκεί, και εδώ, και οπουδήποτε, για να βγάλεις μέλι για να ζήσεις εσύ και όσοι αγαπάς! Μην μπερδεύεστε, η επαγγελματική μελισσοκομία δεν είναι η ύπαρξη επιλογών, αλλά αντίθετα η ανυπαρξία επιλογών! Μόνο όταν το συνειδητοποιήσετε αυτό πλήρως θα είσαστε πραγματικά επαγγελματίες μελισσοκόμοι!!! 

 Συμπέρασμα μια χρονιά που δεν την ευνόησαν καθόλου οι καιρικές συνθήκες και χρειάσθηκε πολύ τρέξιμο για να δώσει (σε μένα, δεν είναι γενικό αυτό!) 4 τρύγους, αλλά τα μελίσσια θα ξεχειμωνιάζουν ως μια σκιά του εαυτού τους, και οι απώλειες δεν θα λείψουν. Γενικά θα την βαθμολογούσα την χρονιά ως κακή ( με την κλίμακα να είναι: καταστροφική, κακή, μέτρια, ικανοποιητική, καλή, πολύ καλή, Βρέχει μέλι! ), δυστυχώς με τελείως διαφορετικές καιρικές συνθήκες και με την δυναμικότητα που είχαν φέτος τα μελίσσια θα μπορούσαμε να έχουμε μια χρονιά ρεκόρ σε απόδοση, γιατί φέτος το τρέξιμο σε πολλαπλές τοποθετήσεις έσπασε ρεκόρ! Όπως  και η κούραση! Φέτος πραγματικά ένοιωσα να στομώνω πολλές φορές μέσα στην χρονιά από την κούραση και ανέμενα κάτι πολύ καλύτερο με τόση προσπάθεια! Μια προσπάθεια που είχε βαρύ κόστος σε κούραση (ακόμα και ότι βλέπετε αυτή την ανάρτηση 2 μήνες πιο αργά από τότε που έπρεπε είναι αποτέλεσμα της σωρευμένης κούρασης όλης της χρονιάς, και της απόφασης μου να ξεκουραστώ πλήρως πριν ξεκινήσω μια παρόμοια σε κούραση μελισσοκομική χρονιά).



 Και ένας κουβάς με πρόπολη, γιατί έτσι! Χα χα χα. Και στο καπάκι η μέτρηση από προηγούμενη χρονιά από τον προμηθευτή μου που την είχε πάρει χα χα χα. 


Για να δούμε και οι κύριες επιμέρους ανθοφορίες τι κάνανε:

Αμυγδαλιά: Φέτος έδωσε σαν τρελή νεκταροέκκριση με αποτέλεσμα τα μελίσσια που ήταν σε αυτή την τοποθέτηση να αναπτυχθούν και πολύ και πρώιμα. Φέτος μάλιστα έδωσε και μελιτωέκκριση η αμυγδαλιά και η ανάπτυξη που πρόσφερε στα μελίσσια ήταν τεράστια!

Ροδακινιά: Παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες στις αρχές Απρίλη που άνοιξαν οι ροδακινιές έδωσε καλά για τις λίγες ώρες που πετούσαν τα μελίσσια. Ωστόσο δεν την εκμεταλλευτήκαμε σε όλο το χρονικό διάστημα που ήταν ανθισμένη λόγου του φόβου των ραντισμάτων (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Το παράπονο) και την επικείμενη ανθοφορία της ελαιοκράμβης.

Ελαιοκράμβη: Φέτος έδωσε σαν τρελή! Πρώτη φορά είδα κάτι τέτοιο! Έδωσε πολύ καλά για όλο σχεδόν το διάστημα της ανθοφορίας της και μεταμόρφωσε μελίσσια 7-9 πλαισίων σε τέρατα εικοσάρια με πολλά πλαίσια μέλι μέσα (που κρυστάλλωσε τελικά και έμεινε όλο στις μέλισσες!!! Χα χα χα).

Κερασιά: Έδωσε σαν τρελή, τα μελίσσια που ήταν σε τοποθετήσεις κοντά της γίνανε γομάρια!

Ακακία: Φέτος ρίσκαρα και έκανα τοποθετήσεις κοντά της, το ρίσκο έπιασε μια που δεν υπήρξαν βροχές στην ανθοφορία της και δυνάμωσε ακόμα περισσότερο τα μελίσσια και πήραμε ακόμα μερικά πλαίσια μέλι τα οποία περιμέναμε να τα τρυγήσουμε στην επόμενη ανθοφορία του παλιουριού.

Παλιούρι: Και εδώ έγινε η σφαγή του Δράμαλη! Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις κατά την διάρκεια της ανθοφορίας του έκοψε πλήρως την νεκταροέκκριση, και των μελισσιών την ανάπτυξη τους, και φυσικά ούτε λόγος για τρύγο!!!

Αγριορίγανη: Φέτος λόγο της έλλειψης των βροχών την περίοδο πριν την άνθιση του δεν έδωσε τίποτα.

Τριφύλλι: Και το τριφύλλι δεν έδωσε φέτος τίποτα λόγου ανομβρίας όπως ακριβώς και η Αγριορίγανη.

Ρίγανη: Φέτος έδωσε μέτρια στα μέρη που την βρίσκαν τα μελίσσια και αρωμάτισε ελαφρά το μέλι από το βελανίδι.

Βελανίδι: Όπως ανάφερα παραπάνω ο συνδυασμός βροχής και καύσωνα έκανε την μελιτωέκκριση του βελανιδιού να κρατήσει μόνο 8 ημέρες, αλλά ακόμα και έτσι ο τρύγος έγινε, αλλά δυστυχώς από αυτή την στιγμή και μετά τα μελίσσια είχαν αρχίσει να πέφτουν. 

Καστανιά: Βοήθησε με την γύρη της να κρατηθούν τα μελίσσια που δούλεψαν λίγο το βελανίδι αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει σε ανάπτυξη τα μελίσσια λόγου της ανομβρίας.

Μηδική: Έδωσε ελάχιστα αλλά οι μεγάλοι αριθμοί δυνατών μελισσιών μπόρεσαν να πάρουμε ένα ακόμα τρύγο σε αυτή την τοποθέτηση συνδυαστικά με μερικές ακόμα ανθοφορίες.

Βάτος: Έδωσε και φέτος γύρη αλλά η νεκταροέκκριση του δεν ήταν με τίποτα ικανοποιητική.

Λυγαριά: Φέτος έδωσε ελάχιστο νέκταρ και γύρη, ουσιαστικά αυτή η ανθοφορία φέτος έδωσε το ελάχιστο δυνατό που θα μπορούσε, θα την υπολογίσω ως μη γενόμενη. 

Ηλιόσπορος: Έδωσε ελάχιστα στα μέρη που ήμουν και πήραμε και τρύγο σε αυτόν πάντα συμπληρωματικά με άλλες ταυτόχρονες ανθοφορίες και λόγου όγκου μελισσιών και δυναμικότητας.  

Βαμβάκι: Φέτος έδωσε μέτρια σε μερικά μέρη και σε άλλα δεν έδωσε καθόλου από όσο μου είπανε οι φίλοι μου μελισσοκόμοι. Εγώ τοποθετήσεις στο βαμβάκι δεν κάνω.

Πεύκο: Έδωσε φέτος καλά στο πρώτο χέρι αλλά όχι στο δεύτερο χέρι, με αποτέλεσμα να γίνουν δύο  τρύγοι. Ο ένας πολύ καλός, αλλά όχι τόσο ο άλλος.

Σουσούρα: Φέτος και άργησε να ανοίξει στα μέρη που ήμουν (άνοιξε αφού είχαν γυρίσει τα μελίσσια και από το δεύτερο χέρι του πεύκου!) και δεν έδωσε τίποτα ιδιαίτερο (ούτε και σε άλλα μέρη που είχε ανοίξει πιο μπροστά), μια από τις πολλές απογοητεύσεις της χρονιάς.

Πολύκομβος: Φέτος ήταν ανύπαρκτος στα μέρη που ήμουν και σχεδόν παντού αλλού, ένα καλό σερί χρόνιων που έδωσε τερματίστηκε άδοξα φέτος.



 Μια σκληρή χρονιά από καιρικές συνθήκες, κόπο, έξοδα, και ρίσκα, και η μόνη ανταμοιβή είναι η παραπάνω εικόνα, και φυσικά φέτος μια ακόμα σκάλα με μέλια μια που μου το ζήτησαν φίλοι μου μελισσοκόμοι!




 Και τα τέσσερα υπέροχα μέλια της χρονιάς όπως τα περιέγραψα στις παρακάτω αναρτήσεις αυτού του blog Και το πρώτο μέλι της χρονιάς είναι έτοιμο , Καλώς το και το δεύτερο μέλι της χρονιάςΝα και το τρίτο μέλι της χρονιάςΝα και το τελευταίο μέλι της χρονιάς . 


Γενική εικόνα της μελισσοκομικής επιχείρησης. Φέτος υπήρξαν 4 τρύγοι! Αλλά για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα έπεσε πολύ τρέξιμο, τρέξιμο που θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό αν δεν ήταν τραγικές οι καιρικές συνθήκες. Φέτος προβλέπω να είναι πολύ μεγαλύτερες οι απώλειες μου σε μελίσσια και στην δυναμικότητα τους, με αποτέλεσμα να αρχίζει η νέα μελισσοκομική χρονιά με πολύ χειρότερες προοπτικές από την περσινή.

Μελλοντικός σχεδιασμός άμεση προτεραιότητα θα είναι να αναπληρωθούν οι οποιοδήποτε απώλειες του ξεχειμωνιάσματος, να ξαναγίνουν τα μελίσσια δυνατά και να κατέβει αν είναι δυνατό ο ίδιος αριθμός μελισσιών στα πεύκα. Πολύ δυσκολότερο το φετινό έργο που θα πρέπει να επιτευχθεί από το περσινό!

Παρατηρήσεις Πλέον έχει σπάσει και το ορόσημο των 400.000 προβολών στο blog μου Μελισσοιστορίες και άλλα χωρίς να έχει γίνει κανένας συμβιβασμός στην ποιότητα του και στις αρχές που το διακατέχουν. Μια πηγή περηφάνιας μου και αυτό!



 Και ακόμα μια αιτία υπερηφάνειας! Το που μπορείς να φτάσεις για να προσφέρεις στους αναγνώστες σου ένα μέρος της ζωής σου! Για να βγει η παραπάνω φωτογραφία με τα απολεπίσματα έπρεπε να μετακινήσω ένα πάγκο απολεπισμού με μέλι μέσα, και φυσικά μια που οι μάστορες που τους κάνουν φροντίζουν να κόβουν σαν μαχαίρια (σοβαρά τώρα! Πόσο κόστος θα είχε ακόμα ένα μικρό στραντζάρισμα εκεί που τελειώνει η λαμαρίνα για να μην έχει κόψη σαν μαχαίρι? Δέκα ευρώ? Είκοσι? Τα δίνω ρε μπαγλαμάδες για να μην έχω κάθε χρονιά τα ίδια!!!!), οπότε πάρε και τα 3 δάχτυλα κομμένα βαθιά και εγώ να κουβαλώ 15κιλους κουβάδες με απολεπίσματα αιμορραγώντας! Αλλά ο καλός ο blogger δεν μασάει σε τίποτα αρκεί να βρει το κατάλληλο υλικό για το blog του! Όσοι τουλάχιστο δεν έχουν διδακτορικό στο copy paste (ή Κόπυ πάστε που λέει και ο σύντροφος και μυστακοφόρος Πολάκης!!! Χα χα χα)

 Η πρόταση "Την δουλειά του αγρότη να την παινέψεις αλλά να μην την κάνεις" μου έρχεται όλο και ποιο συχνά στο μυαλό μου! Ο όγκος της εργασίας ενός επαγγελματία μελισσοκόμου που ζει μόνο με αυτή την δραστηριότητα είναι τεράστιος! Ιδίως αν έχει αναλάβει να συντηρεί και ένα blog με πρωτότυπες και εκτεταμένες αναρτήσεις με διψήφιο αριθμό αναρτήσεων κάθε μήνα! Η κούραση φέτος ξεπέρασε κάθε όριο, και δεν ξέρω αν έχω ακόμα πολλά περιθώρια εργασίας που μπορώ να προσφέρω! Και δυστυχώς η κάθε χρονιά από εδώ και πέρα αναμένεται να είναι και δυσκολότερη από την προηγούμενη από άποψη κόπου. Αν δεν αρχίσει να αποδίδει αυτή η δραστηριότητα τόσο ώστε να αντικατασταθεί ένα μέρος από την εργασία με κεφάλαιο τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα σε μερικά και μόνο έτη!

 Αυτά λοιπόν παίδες! Σας έχω παρακάτω τους συνδέσμους για τους μελισσοκομικούς απολογισμούς των προηγούμενων ετών για να τους έχετε και αυτούς στα υπόψη.

  Μέχρι την επόμενη ανάρτηση.......


  Adios Amigos Locos




Σειρά Μελισσοκομικός Απολογισμός 




Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 25/02/2018

2 σχόλια:

  1. Δείτε "ζωντανά" το περιβάλλον που ζει η "αρκούδα" !!!!

    http://www.livecameras.gr/up/sohos.php

    Ελβετία "καταντήσαμε".

    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα χα χα!

      Και που είσαι ακόμα! Ανταρκτική!

      Καλημέρα και καλή εβδομάδα Νικολή.

      Διαγραφή