UA-50457385-1

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol VII


 Ένας χρόνος ζωής αυτού του blog! ένας χρόνος μελισσοιστορίες και άλλα! Πέρασε ήδη η πρώτη χρονιά και συνεχίζουμε. Θα το γιορτάσουμε με το να αναρτήσω το έβδομο μέρος της σειράς αναρτήσεων "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν" για να μην λέει ο κόσμος ότι δεν βγάζω και μελισσοκομικά θέματα χα χα χα. Λοιπών θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους είχαν την υπομονή να με διαβάζουν όλο αυτό τον χρόνο καθώς και σε όσους θα έχουν την τρέλα να συνεχίζουν να με διαβάζουν και στο μέλλον. Μείνετε συντονισμένοι τα καλύτερα είναι στο μέλλον (μάλλον, ίσως, μπορεί, δεν ξέρω, οι εκλογές περάσανε δεν σας υπόσχομαι απολύτως τίποτα χα χα χα).  

32. 'Οταν κοψω ενα βασιλοκελι να το βαλω σε αλλη κυψελη παραφυαδα,πρέπει να είναι κλειστό ή όχι,αν έχει κλείσει όμως τότε δεν θα έχει φύγει η παλιά βασίλισσα να σμηνουργισει δηλαδή το μελίσσι? Bear's Nest Κλειστό το κελί γιατί είναι πολύ ευαίσθητο ανοιχτό, συνήθως δεν φεύγει το μελίσσι με που θα κλείσει το κελί (γίνεται και αυτό αλλά σπάνια) οπότε έχεις λίγο χρόνο για να το πάρεις κλειστό αν τηρείς τον κανόνα 1 επιθεώρηση ανά 5 ημέρες την επικίνδυνη εποχή των σμηνουργιών. Στην μεταφορά βασιλικού κελιού παίζουν πολλές παράμετροι στο να πάνε όλα λάθος, λάθος θερμοκρασία, λάθος πίεση στο κελί, λάθος κοπή από το πλαίσιο, λάθος τοποθέτηση του κελιού για πολύ ώρα και πνιγμός της λάβρας από τον βασιλικό πολτό, υπερβολικές βίαιες κινήσεις και τραυματισμός της λάρβας. Αν προσπαθήσεις να αποφύγεις όλα αυτά με ανοιχτό το βασιλικό κελί η όλη διαδικασία θα γίνει κόλαση χα χα χα. Εάν τώρα θέλεις να βάλεις ολόκληρο το πλαίσιο σε γειτονική κυψέλη με ανοιχτό κελί αυτό γίνεται ευκολότερα αλλά όχι γιατί θα πάρεις πλαίσιο ολόκληρο αλλά γιατί η κυψέλη θα είναι δίπλα και η μεταφορά θα γίνει άμεσα και χωρίς πολλά πολλά προβλήματα (χωρίς κραδασμούς πολλούς, χωρίς να κρυώσει η λάρβα, χωρίς να το πιέσεις υπερβολικά το κελί, προσοχή όμως πως θα τινάξεις τον πληθυσμό από πάνω από το πλαίσιο (εάν το βάλεις χωρίς το πληθυσμό) αλλιώς θα χρειασθείς και βοήθεια από τσίπουρο).

33. Τα μελίσσια στην Μυρτιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούν να ανανεώσουν τους πληθυσμούς τους σε ικανοποιητικό επίπεδο? Bear's Nest Όλα είναι θέμα νεκταροέκκρισης πάντα! Μην το ξεχνάς αυτό, και αυτό ορίζεται από την πυκνότητα και την έκταση μιας ανθοφορίας, το συγκεκριμένο είδος των φυτών, την θρεπτική ικανότητα του εδάφους που είναι αυτά τα φυτά, και την ποσότητα της βροχόπτωσης στην συγκεκριμένη ανθοφορία.Όλα αυτά διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή όποτε μια απάντηση "εύκολη" σε τέτοια ερωτήματα δεν είναι εύκολο να δοθεί. Πχ έχουμε και εμείς σουσούρες έχουν και στον Χολομώντα, σε εμάς οι σουσούρες δίνουν λίγο νέκταρ ίσα ίσα για να κρατηθούν λίγο τα μελίσσια, στον Χολομώντα (και αλλού φυσικά) δίνουν ποσότητες τόσο μεγάλες ώστε και να κάνεις τρύγους, αν ακούσεις ένα παλιό μελισσοκόμο από τον Σοχό (που δε κάνει μεγάλες μετακινήσεις στα μελίσσια του) σχετικά με την Σουσούρα θα σου πει "Άσε δεν αξίζει να τα έχεις στις Σουσούρες!" Αν αντίθετα ακούσεις ένα παλιό μελισσοκόμο από εκείνα τα μέρη (που μπορεί και αυτός να μην τα μετακινεί πολύ!) θα σου πει "Σουσούρες? Μην κάνεις κανένα λάθος και δεν τα πας!". Οπότε όλα είναι σχετικά και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει περισσότερη σχέση με την καλή γνώση της τοπικής χλωρίδας μιας περιοχής παρά με γενικότερες γνώσεις ανθοφοριών.

 Επίσης το παραπάνω μπορεί να απαντηθεί μόνο με κυψέλες δείκτες που θα βάλεις στο συγκεκριμένο μέρος για να δεις το επίπεδο της νεκταροέκκρισης (που μπορεί να διαφέρει τρομερά από χρονιά σε χρονιά και από σημείο σε σημείο προσοχή σε αυτό! Κάθε χρονιά θα πρέπει να έχεις δείκτες, το ότι έδωσε την μία χρονιά δεν σημαίνει ότι θα δίνει κάθε χρονιά!).

34. Διάβασα σε μερικές δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο για τα μαύρα έλατα του Μαίναλου που βγάζουν την βανίλια, αλλά εμείς ξέρουμε την μαύρη πεύκη μόνο! Υπάρχει και μαύρο έλατο? Bear's Nest Καλημέρα συγνώμη που δεν απάντησα νωρίτερα αλλά τώρα τελευταία είμαι απασχολημένος με χίλια δυο πράγματα και δεν τα προλαβαίνω όλα.Στην ερώτηση τώρα, δεν έχω και τόσο μεγάλη εμπειρία από τις μελιτοφορίες των ελάτων (λογικό μια που δεν έχουμε περιοχές κοντά μας που να δίνουν τέτοια παραγωγή και το να κατέβω μέχρι την στερεά Ελλάδα για μια τόσο υψηλού ρίσκου μελιτοφορία (ιδίως όταν έχουμε πολύ καλές ανθοφορίες και μελιτοφορίες την ίδια εποχή στα μέρη μας) δεν είναι ορθός μελισσοκομικός σχεδιασμός από μέρους μου).

 Πάμε και στην θεωρητική πλευρά του θέματος τώρα. 
 Τώρα σχετικά με τα "Μαύρα" έλατα που αναφέρεσαι στην Ελλάδα υπάρχουν τρία είδη από έλατα 1. Κεφαλληνιακή ελάτη (Abies cephalonica) 2. Λευκή ελάτη (Abies alba) 3. Υβριδογενής ελάτη (Abies borisii regis). Προφανέστατα δεν υπάρχει στην ορολογία την επιστημονική ο όρος "Μαύρη" ελάτη αλλά μπορεί να είναι νεολογισμός γιατί από ότι βλέπω υπάρχει ο όρος Λευκή ελάτη και μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο " Μαύρη" ελάτη για να χαρακτηρίσουν όλα τα έλατα που δεν ανήκουν στην Λευκή Ελάτη.
Πηγές μου που σου παραθέτω για να τα μελετήσεις μια που είναι μια μελιτοφορία που σε ενδιαφέρει είναι οι εξής:

Ελατο - Ερυθρελάτη- Picea Abies 

Έλατο

Λευκή ελάτη

Ελάτη

Κεφαλληνιακή ελάτη

 Το να έχουν μπερδέψει τώρα το πεύκο με το έλατο το κόβω δύσκολο να το έχει κάνει έμπειρος μελισσοκόμος (ένας άπειρος μελισσοκόμος μπορεί, ένας που εμπορεύεται απλώς μέλια από άλλους και τα συσκευάζει είναι ακόμα πιθανότερο να τα μπερδεύει χα χα χα), φυσικά και θα μπορεί είτε να αποτελεί γλωσσικό λάθος ή και μια παρανόηση που μπορεί να έχει επικρατήσει σε ένα τόπο (ιδίως αν αυτή η παρανόηση είναι "βολική" για κάποιους! Χα χα χα).
 Αν παρατηρήσεις στην Εικόνα που σου επισυνάπτω υπάρχει στην περιοχή του Μαίναλου παρουσία του Μαυρόπευκου και ίσως πράγματι να γίνεται η παρανόηση ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

Περιοχές στις οποίες υπάρχει Μαύρη Πεύκη στην Ελλάδα


 Πάντως μην μασάς σχετικά με το τι γράφει ο καθένας, σε λίγο θα λένε και οι βόρειοι μελισσοκόμοι ότι παράγουν θυμαρίσιο μέλι άσχετα αν δεν υπάρχει θυμάρι (φυσικά υπάρχει η αγριορίγανη και η ρίγανη που έχουν κοντινές γεύσεις -η αγριορίγανη περισσότερο, η κανονική η ρίγανη έχει μια δικιά της τελείως γεύση-) στο βορά εκτός από μια μικρή περιοχή στην Ποτίδαια χα χα χα.
 Πηγές μου τώρα για τα πεύκα όπου συναντούμε τον όρο Μαυρόπευκο είναι οι παρακάτω
 Για περισσότερη εμβάθυνση στο θέμα μπορείς να δεις προηγούμενες αναρτήσεις αυτού του blog Μελιτωγόνα έντομα και μελιτωφορίες καθώς και Μελισσοκομία και Πεύκο

35. Είμαστε στα μέσα του Δεκέμβρη στην Αθήνα και τα μελίσσια μου έχουν από 1-1,5 πλαίσιο γόνου και πιστεύω σε λίγο θα ξεγονιάσουν,αλλά σε ένα από αυτά συνάντησα κηφήνες και κηφηνογόνο δεν είναι παράξενο αυτό? Bear's Nest Είναι φοβερά παράξενη η χρονιά φέτος με πολύ ζεστό χειμώνα (εμείς άλλες χρονιές μέχρι 25 Δεκέμβρη είχαμε κάψει 12 τόνους ξύλο φέτος είμαστε κοντά στους 6-7 τόνους). Λογικό είναι σε τόσο ήπιο χειμώνα να υπάρχει ακόμα γόνος και αυτό βλέπεις εσύ (αν δεν κάνει πολύ άσχημο καιρό από εδώ και πέρα μπορεί να μην ξεγονιάσετε εσείς στην Αθήνα, μην ξεχνάς αύριο 21/12 είναι η μικρότερη ημέρα του χρόνου και μετά ξαναρχίζουν να μεγαλώνουν οι ημέρες), τώρα σχετικά με τον κηφηνογόνο και τους αβέρτα κηφήνες το βλέπεις λάθος το πράγμα, είναι σημάδι που θα πρέπει να σε προβληματίσει (η ύπαρξη αυτή την στιγμή πολλών κηφήνων η κηφηνογόνου δεν είναι σημάδι ότι υπάρχει επάρκεια τροφών έξω και για αυτό δεν διώχνουν τους κηφήνες οι μέλισσες και εξακολουθεί να γεννά κηφήνες η βασίλισσα αλλά περισσότερο είναι σημάδι ότι ένα μελίσσι σου έχει αρρενοτοκίσει, πέθανε η βασίλισσα και οι αγονημοποίητες εργάτριες αρρενοτόκες μάνες γεννάνε αβέρτα κηφηνογόνο), θα δεις εάν υπάρχει και κανονικός γόνος μέσα στο μελίσσι (γόνος εργατριών) αλλιώς θα πρέπει να αρχίσουν να σου χτυπάνε αμέσως καμπανάκια (τι καμπανάκια καμπάνες ολόκληρες! Χα χα χα). Σε αυτή την περίπτωση τίναγμα του αρρενοτόκου μελισσιού στα 50 μέτρα μακριά (για να μην μπορέσουν οι αρρενοτόκες μάνες να πάνε σε άλλες κυψέλες) για να μοιρασθούν οι υπόλοιπες μέλισσες στα μελίσσια που έχεις, πλαίσια τροφές από το αρρενοτόκο τα μοιράζεις σε άλλες κυψέλες αν είσαι σίγουρος ότι δεν έχουν ασθένειες επάνω τους.

36. Κουβαλάνε γύρη οι συλλέκτριες στα αρρενοτόκα μελίσσια? Bear's Nest Ναι και στα αρρενοτόκα μελίσσια κουβαλάνε γύρη οι μέλισσες (μην ξεχνάς για να κατασκευαστεί (χα χα χα) ένας κηφήνας θέλει και αυτός υδατάνθρακες -βασιλικός πολτός και μέλι- αλλά και πρωτείνες -γύρη- ακριβώς όπως οι εργάτριες!), μπορεί να μην κουβαλάνε πολύ (γιατί είναι λιγότερος ο γόνος, αλλά πάλι κουβαλάνε), επίσης ένα μικρό μέρος της γύρης πάει και για τις ανάγκες των ενήλικων μελισσών. Γύρη δεν κουβαλά το μελίσσι όταν είναι αγονημοποίητη η μάνα και δεν γεννά καθώς και στο διάστημα που έχει πεθάνει η μάνα και έχει σφραγιστεί ο γόνος της μέχρι να αρχίσουν οι νέες αρρενοτόκες εργάτριες να γεννούν κηφηνογόνο.
37. Σεμινάρια μελισσοκομίας και περιπτώσεις σεμιναρίων που είναι αναποτελεσματικά και άχρηστα:Bear's Nest Παιδιά υπάρχει κόσμος που θέλει να μπει στην μελισσοκομία αλλά δεν ξέρει από που να αρχίσει, ναι όλοι λέμε να βρει ένα παλιό μελισσοκόμο αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Και είναι λίγοι οι παλιοί μελισσοκόμοι σε σχέση με τους νέους, και δεν έχουν την διάθεση να έχουν από δίπλα τους δεκάδες νέους μελισσοκόμους (το πολύ πολύ ΑΝ θέλει να δείξει, ΑΝ δεν έχει παιδιά να τον βοηθούν, ΑΝ δεν έχει παρέα που να δουλεύουν ήδη μαζί, ΑΝ σε εμπιστευτεί, ΑΝ είσαι πρόθυμος κάθε φορά που σε χρειάζεται να είσαι δίπλα του, ΑΝ έχεις την δυνατότητα κάθε φορά που θα σε φωνάζει να τον βοηθήσεις να είσαι και πρόθυμος αλλά και εύκαιρος για να τον βοηθήσεις, τότε αυτός ο μελισσοκόμος ίσως πάρει 1 το πολύ πολύ 2 άτομα να τον βοηθάνε και να τους δείχνει (ΑΝ τους δείξει!)). Εγώ προσωπικά δύσκολα θα έδειχνα σε κάποιων πλέον μελισσοκομία από κοντά (μια φορά αν κατεβάσεις κάποιον από το βουνό με συμπτώματα αλλεργικού σοκ και να είσαι με τις ώρες πάνω από το κεφάλι του στο κέντρο υγείας μέσα στην αγωνία αρκεί! Δεν το ξανακάνεις ποτέ μετά!).

Για αυτό και δίνω γνώσεις μέσα από το blog μου (τζάμπα, μακρυά και αγαπημένοι χα χα χα). 

Σεμινάρια τώρα ναι, αλλά από άτομα που έχουν το απαραίτητο γνωστικό επίπεδο στο αντικείμενο, και επειδή δυστυχώς δεν μπορείς να ξέρεις το επίπεδο του αλλουνού ως μελισσοκόμος (παρόλο που υπάρχουν αξιόλογα άτομα που έχουν πιστοποίηση από οργανισμούς του κράτους για διδασκαλία μελισσοκομίας) καλό είναι να κάνεις σεμινάρια σε κάποιους που έχουν και διδακτορικό πάνω στην μελισσοκομία (ε κάποιος που έχει κάνει αποδεδειγμένη έρευνα στην μελισσοκομία και φαίνεται αυτό και από την ανώτερη πιστοποίηση του κράτους και πανεπιστημίων (όχι μόνο Ελληνικών!) τουλάχιστο θα έχει ένα επίπεδο γνώσεων στην μελισσοκομία υψηλό (μπορεί ίσως να μην μπορεί να βγάλει πολύ μέλι αλλά αυτό δεν ξέρουμε αν μπορεί να το κάνει και κάποιος που δεν έχει διδακτορικό για όσους βιαστούν να κρίνουν αυτή την θέση μου!)). Εγώ από την πλευρά μου θεωρώ ότι το εργαστήριο μελισσοκομίας του ΑΠΘ έχει τα φόντα για να κάνει σεμινάρια (δυστυχώς το ταχύρρυθμο είναι λίγο βαρύ για να το παρακολουθήσεις, ναι, αλλά είναι συμβιβασμός αναγκαίος για κάποιον που δεν έχει παλιό δίπλα του). Για το αντίστοιχο της Αθήνας δεν εκφέρω γνώμη γιατί δεν το ξέρω, υποθέτω θα είναι στο ίδιο επίπεδο αν και σε μια ανάρτηση μου σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία που έχουν σε υλικό του Γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζω προβληματισμό σχετικά με ορισμένα πράγματα σχετικά με αυτό χα χα χα.


Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".





Μότσανος Λαζαρος

Σοχός 30/1/2015





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου