UA-50457385-1

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol VIIΙ


Σήμερα στο όγδοο μέρος της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν θα αναφέρουμε μερικά από τα λάθη λογικής, μύθους, και λάθος πρακτικές που έχω συναντήσει κατά καιρούς στις περιηγήσεις μου στις μελισσοκομικές ομάδες και blog και τα σημείωσα για να τα εκθέσω (μαζί με τις απαντήσεις μου) σε εσάς. Και φυσικά το αναφέρω ξανά (έχοντας τον κίνδυνο να γίνω τελικά βαρετός!) ότι αυθεντίες δεν υπάρχουν, ούτε εγώ αλλά ούτε και εσείς είμαστε αυθεντίες. Δυστυχώς πρέπει σε αυτή την χώρα να τονίζεις τα αυτονόητα για να πείσεις τους άλλους ότι δεν είσαι ελέφαντας χα χα χα


38. Διαφορές στην θεωρία και στην πράξη Bear's Nest Το λοιπόν παίδες ο Σοχός είναι κωλόμερος για ξεχειμώνιασμα, τα είχα εδώ τα μελίσσια για να τα ξεκουράσω από τα πεύκα, όταν ήταν να τα μετακινήσω έστειλα τα περισσότερα στην Χαλκιδική για το δεύτερο χέρι και τα αδύναμα τα έστειλα στις σουσούρες για να βγάλουν μέλι για αυτά.Σε ένα από τα μεσαίας δυναμικότητας μελίσσια 7-8 πλαίσια πληθυσμό μου έσπασε το μάνταλο όταν πήγα να το κλείσω στην μετακίνηση με αποτέλεσμα να μην μπορέσω να το μετακινήσω. Πείραμα λέω! Το αφήνω εδώ στον Σοχό χωρίς τροφές να δω σε πόσους μήνες θα το χάσω! Από παπαριές και εγώ καλά πάω! Πάω χθες στα μελίσσια στις σουσούρες και κάνω θεραπεία και τροφοδοτώ με μισό κιλό τροφή το κάθε ένα (πληθυσμός από 2-3 έως 7-8 πλαίσια) καλά πάμε λέω. Δεν πάμε να δούμε και το άλλο που το έχω αφήσει στο έλεος του Θεού στον Σοχό (ούτε καν σε σεπέρι το έχω, ούτε αεραγωγούς έκλεισα, ούτε την πόρτα την έχω σε χειμερινή διάταξη, από μαλακίες μια χαρά!)? Πάω το ανοίγω και το βλέπω δεκάρι πλήρες!!! Μελίσσι που αν ήταν Σεπτέμβρης θα το είχα κατεβάσει στα πεύκα να βγάλω 5 πλαίσια μέλι!!!! Όλα τα άλλα πέσανε αυτό ανέβηκε! Όλα τα άλλα τα είχα περιποιηθεί αυτό το έγραψα στα παλιά μου τα παπούτσια! Τι νόημα να βγάλω από αυτό? Τι ακριβώς θα μου πει η βιβλιογραφία? Όλα τα έκανα λάθος (και μάλιστα χοντρά λάθη εσκεμμένα) με σκοπό να δω πότε θα αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο, και δυνάμωσε τόσο που αν το κατεβάσω τον Μάρτιο στα πεύκα θα πάρω παραγωγή! Υπάρχει καμία συμφωνία εδώ ανάμεσα στην θεωρία και στην πραγματικότητα? Όχι! Έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η μελισσοκομία, είναι ένα πολυπαραγοντικό σύστημα που γνωρίζουμε μόνο μερικές παραμέτρους της. Αυθεντίες δεν υπάρχουν! Τα μελίσσια μας μόνο μας καθοδηγούν και μας μαθαίνουν.

Και μιλάω για μελίσσια που τα κατέβασα στα πεύκα (που έδωσαν τα πεύκα) για μελίσσια που κατέβασα στις σουσούρες (που έδωσαν οι σουσούρες) και για ένα μελίσσι που το άφησα στον Σοχό χωρίς καμία κύρια ανθοφορία από Αρχές Οκτώβρη και μετά (να πεις μελούρα από τις κυδωνιές? έβρεχε αβέρτα εδώ την ξέπλυνε από τα φύλλα! Τριφύλλι? πάλι έβρεχε αβέρτα δεν πετούσαν!) που βρήκανε και έγινε το μελίσσι δεκάρι? Εδώ τα αντίστοιχα μελίσσια που τα είχα στις σουσούρες και δεν τα τρύγησα δεν γίνανε δεκάρια (σε μέρος που έχει 3-4 βαθμούς περισσότερη θερμοκρασία από τον Σοχό, σε σεπέρι και με χειμερινές πόρτες και όχι ορθάνοιχτο σαν αυτό στον Σοχό!). Δεν υπάρχει κανένας εμφανής λόγος ή δικαιολόγηση για αυτό το γεγονός. Εξαίρεσή ? Να φταίει η μάνα που είναι καλύτερη? Ή μήπως αν είχα όλα τα μελίσσια μου εδώ θα ήταν πολύ καλύτερα και δεν θα μιλούσαμε για εξαίρεση αλλά για τρομερό μελισσοκομικό χειρισμό και τοποθέτηση? Μήπως είναι θέμα μελισσοχωρητικότητας που γράφω σε ανάρτηση μου (πήραν όλοι από τον Σοχό τα μελίσσια τους και όσα μείνανε πήγαν σφαιράτα?). Τι ακριβώς να πω σε ένα νεότερο μελισσοκόμο πάνω σε αυτό το γεγονός? Ή οποιοδήποτε βιβλίο? Χίλιες λεπτομέρειες υπάρχουν στην ανάπτυξη κάθε μελισσιού, εμείς γνωρίζουμε μερικές δεκάδες! Δυστυχώς αυτό είναι ένα γεγονός, και καλό είναι να χαμηλώνουμε το επίπεδο των προσδοκιών μας σχετικά με το πόσο θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε πλήρως την μελισσοκομία όπως και τα μελίσσια μας.

39. Αντιμετώπιση του κάθε μελισσιού ξεχωριστά ως μονάδες ή αντιμετώπιση του μελισσοκομείου ως σύνολο? Bear's Nest Υπάρχουν δυο οπτικές στην μελισσοκομία. η οπτική του βλέπω το μελίσσι ξεχωριστά από τα άλλα και το ενδυναμώνω ξεχωριστά το κάθε ένα και η οπτική βλέπω το μελισσοκομείο ως σύνολο και δουλεύω ανάλογα με δανεισμούς πλαισίων και μανών, συνενώσεις, και αδιαφορώ για το κάθε μελίσσι ξεχωριστά. Η κάθε μια οπτική έχει τα υπέρ και τα κατά της, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Η μια είναι επαγγελματική προσέγγιση περισσότερο (ως σύνολο) ή άλλη ερασιτεχνική (ως μελίσσι) αλλά η δεύτερη σε βοηθά να απομονώνεις τα καλά και τα κακά μελίσσια και να βελτιώνεις το γενετικό σου υλικό (άρα ένας βασιλοτρόφος επιβάλλεται να έχει την δεύτερη οπτική). Βλέπετε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, και είναι θέμα στόχευσης και στόχων το πως θα προσεγγίσεις την μελισσοκομία. 

 Στην πρώτη οπτική μάλιστα θα πρέπει να είσαι και τελείως σίγουρος για την υγεία των μελισσιών γιατί η αντιμετώπιση του μελισσοκομείου ως σύνολου με μεταφορές πλαισίων πληθυσμού και συνενώσεις αποτελεί τον τελειότερο τρόπο ταχύτατης και σίγουρης μετάδοσης οποιασδήποτε ασθένειας από το ένα μελίσσι που μπορεί να την έχει σε πολλά περισσότερα και στο σύνολο του μελισσοκομείου στο τέλος.Στα Υπόψη και αυτό.

40. Η μελισσοκομία είναι ενιαία στην Ελλάδα? Bear's Nest Στις γενικές της αρχές ναι είναι αλλά στους επιμέρους χειρισμούς, στρατηγικές, τακτικές, μεθόδους χρονοδιαγράμματα όχι δεν είναι. Πρώτα από όλα και βασικότερο δεν είναι ενιαίος ο Ελλαδικός χώρος από άποψης κλιματολογικών συνθηκών. Στην πραγματικότητα υπάρχουν 3 περιοχές με διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες : ο βορράς, το κέντρο (Από την Λάρισα μέχρι τα μέσα της Πελοποννήσου) και ο νότος από εκεί και κάτω (δείτε τεύχη της μελισσοκομικής επιθεώρησης στους μελισσοκομικούς χειρισμούς κάθε μήνα). Η διαφορά στην ανάπτυξη των μελισσιών στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας μπορεί να απέχει και 1,5-2 μήνες σε σχέση με την ανάπτυξη που θα παρατηρήσει κάποιος στην ίδια περιοχή, μελίσσια που στον Βορά αρχίζουν μόλις να γονεύουν στον Νότο μπορεί να ανεβάζουν πατώματα, ή μελίσσια που στο Βορά είναι διώροφα στον νότο μπορούν να έχουν φτάσει τριώροφα, όπως και μελίσσια που στον Βορά ακόμα δεν έχουν κόψει από δυναμικότητα και πάνε στα πεύκα στον Νότο μπορεί να είναι σκιά του εαυτού τους σε σχέση με 2 μόλις μήνες πριν. 

Αυτό το σημαντικότατο γεγονός αλλάζει κάθε μελισσοκομικό χρονοδιάγραμμα και προγραμματισμό σε κάθε περιοχή και βάζει σοβαρότατους περιορισμούς στο τι να περιμένεις από τα μελίσσια σου ή ποιες μεθόδους μπορείς να χρησιμοποιήσεις (πχ πολλοί νέοι μελισσοκόμοι του Βορά επηρεασμένοι από τους "προφήτες" της μελισσοκομίας ονειρεύονται τριώροφα μελίσσια και καταστάσεις υπερβολικά αισιόδοξες, η πραγματικότητα είναι όμως ότι αν δεν ξεχειμωνιάσεις τα μελίσσια σου στον Νότο είναι υπερβολικά δύσκολο να το πετύχεις αυτό! -γιατί οι προφήτες τώρα επιμένουν ότι γίνεται? Ίσως γιατί είναι άσχετοι με τις μελισσοκομικές συνθήκες σε όλη την Ελλάδα και ταυτόχρονα τόσο υπερφίαλοι που δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό ή μπορεί να θέλουν να στρέψουν αβέρτα κόσμο στην τροφοδοσία των μελισσιών σε επικίνδυνο βαθμό, ναι έτσι μπορείς να το κάνεις και τριώροφο χωρίς να το ξεχειμωνιάσεις στον Νότο, φυσικά όμως.....-). Αυτό το γεγονός θα πρέπει να το αντιληφθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι νέοι μελισσοκόμοι και να προσπαθούν να παίρνουν συμβουλές από παλιότερους μελισσοκόμους σε περιοχές αντίστοιχες με τις δικές τους. πχ αν κάποιος μελισσοκόμος από την Κρήτη με ρωτήσει εμένα που είμαι από τον Σοχό Θεσσαλονίκης για το ξεχειμώνιασμα μελισσιών και το τι απώλειες θεωρώ εγώ ως φυσιολογικές από τον χειμώνα θα φρίξει, αντίστοιχα χειρισμοί που μπορεί να χρησιμοποιεί ένας καλός μελισσοκόμος από τα νότια της Πελοποννήσου ή στην Κρήτη εμένα μπορούν να με αφήνουν αδιάφορο γιατί δεν μπορώ να τους χρησιμοποιήσω στην περιοχή μου και με το χρονοδιάγραμμα και προγραμματισμό που είναι αναγκαίο για την επίτευξη τους. 

Βασικό αυτό όταν ζητάτε από κάποιον διαδικτυακή συμβουλή, μην ξεχνάτε να ρωτάτε από ποια περιοχή είναι, και το ακόμα βασικότερο όταν δίνετε μια διαδικτυακή συμβουλή μην ξεχνάτε να αναφέρετε εσείς από ποια περιοχή είσαστε, μπορεί η συμβουλή σας αν εφαρμοσθεί σε λάθος περιοχή και χρόνο να προκαλέσει τεράστια καταστροφή (πχ αν κάποιος τροφοδοτεί με σιρόπι τον Γενάρη για να διεγείρει την βασίλισσα ώστε να γεννά και είναι στην Κρήτη αν συμβουλέψει κάποιον στην Μακεδονία να κάνει το ίδιο την ίδια εποχή με αυτόν του έχει κλείσει το σπίτι! Θα αρχίσει να γεννά η βασίλισσα όταν ούτε πληθυσμός υπάρχει σε μέγεθος κατάλληλο για πολλούς γόνους ούτε νεκτροεκκρίσεις για να συντηρηθεί ένας μεγάλος αριθμός γενών για πολλούς μήνες ακόμα. Αποτέλεσμα? Είτε θα εξαντληθούν τάχιστα τα αποθέματα με τροφές και θα έρθει το δύσκολο σημείο ανάμεσα στα αποθέματα και τις ανάγκες του μελισσιού αντί τον Μάρτιο στον Φλεβάρη, είτε θα μένει ακάλυπτος γόνος στα μεγάλα τα κρύα γιατί δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος πληθυσμός για να τον καλύψει, θα θανατώνεται μαζικά, και θα προκαλούνται φοβερές ασθένειες μέσα στο μελίσσι (κιμωλίαση και σηψηγονία από τον νεκρό γόνο, νοζεμίαση από την υπερβολική υγρασία λόγου τροφοδότησης)! Προσοχή προσοχή προσοχή σε όσους δίνουν επιπόλαιες συμβουλές!

41. Γιατί κάποιες θεραπείες έχουν τρομερή αποτελεσματικότητα στο ξεγόνεμα? Bear's Nest Ναι κάποιες θεραπείες όταν γίνουν με το μελίσσι ξεγονιασμένο έχουν τρομερή αποτελεσματικότητα πάνω στην Βαρρόα (98,5%), ενώ με γονεμένο το μελίσσι η αποτελεσματικότητα τους πέφτει χαμηλότερα (70%) φυσικά μιλάω για το οξαλικό οξύ εδώ. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να μιλήσω για θεραπείες και ούτε αυτή την φορά θα μιλήσω για αυτές.Απλώς θα θέσω ένα ερώτημα σχετικά με την σχέση αιτίου και αιτιατού. Δηλαδή είναι η αποτελεσματικότητα του οξαλικού τέτοια στο ξεγονιμένο μελίσσι (98,5%) αποτέλεσμα της δραστικότητας του ή απλώς η εφαρμογή του οξαλικού οξέος σε ένα πληθυσμό βαρρόα που καταρρέει (όταν δεν υπάρχει γόνος δεν μπορεί να αναπαραχθεί και το Βαρρόα μέσα στον εκκολαπτόμενο γόνο) έχει αυτό το αποτέλεσμα (οπότε και άλλες θεραπείες μπορεί να έχουν παρεμφερή αποτελέσματα σε πληθυσμούς βαρρόα που καταρρέουν!). Αυτό είναι να κομμάτι της θεραπείας που πρέπει να αποσαφηνισθεί για να μην δημιουργούνται λαθεμένες απόψεις σχετικά με την επιλογή θεραπειών.

42. Είναι τα μαθηματικά και οι θεωρίες που βασίζονται σε αυτά τρόπος για να αποδείξουμε ότι ισχύει κάτι στον φυσικό κόσμο? Bear's Nest Θα γούσταρα εδώ να πω ναι και να είχα τελειώσει με αυτή την ερώτηση αλλά δυστυχώς αυτό δεν ισχύει. Μόνο με μαθηματικά δεν μπορείς να αποδείξεις κάτι που να έχει εφαρμογή στον φυσικό κόσμο, θα πρέπει ταυτόχρονα και η θεωρία και τα πορίσματα που αποδείχθηκαν μαθηματικά να επιβεβαιώνονται και από παρατηρήσεις στον φυσικό κόσμο! Αυτή είναι η μόνιμη διαφωνία που έχουν οι μαθηματικοί και οι φυσικοί. Οι μαθηματικοί είναι ικανοί να γράφουν ένα κατεβατό από θεωρήματα και αποδείξεις και κάποια στιγμή να σου πούνε "οκ με αυτό το τελευταίο κομμάτι της απόδειξης τελειώνω με την θεωρία μου που την απέδειξα και ισχύει αφού είναι άρτια και συνεπής και ολοκληρωμένη στο χαρτί" ένας φυσικός αντίθετα θα σου πει "όλα καλά αυτά αλλά μπορούν να επιβεβαιωθούν στην πραγματικότητα ή θα καταρρεύσουν σαν χάρτινος πύργος όταν θα έχουμε τις αντίστοιχες παρατηρήσεις και θα φανεί ότι η θεωρία σου δεν συμφωνεί με την Πραγματικότητα?" και φυσικά εδώ ένας μαθηματικός θα ανταπαντήσει "αν η Πραγματικότητα δεν συμφωνεί με την θεωρία μου τόσο το χειρότερο για την Πραγματικότητα!" χα χα χα. Δυστυχώς όμως οι φυσικοί εδώ έχουν δίκιο, σε κάθε θεωρία θα πρέπει τα πορίσματα της να συμφωνούν με την Πραγματικότητα και να επιβεβαιώνονται από αυτή! 

Παράδειγμα τυχαίο (υπάρχουν πολλά ακόμα απλώς αυτό μου ήρθε πρώτο στον νου) στο δικό μας χώρο (την μελισσοκομία) έβλεπα σε ένα Forum μια συζήτηση ανάμεσα σε ένα εφευρέτη μιας καινοτόμου κυψέλης που σύμφωνα με αυτόν έχει ένα σωρό πλεονεκτήματα και προσπαθούσε και αυτός και οι συνομιλητές του να αποδείξουν με όρους θερμοδυναμικής και μαθηματικών τα λεγόμενα τους (οι συνομιλητές του προσπαθούσαν να αποδείξουν το αντίθετο), στην αρχή με διασκέδασε ο διάλογος αυτός αλλά μετά προβληματίστηκα γιατί έβλεπα έξυπνα προφανέστατα άτομα να κάνουν ένα λογικό λάθος (αυτό που κάνουν οι μαθηματικοί). Προσπαθούσαν να αποδείξουν τα επιχειρήματα τους μόνο με μαθηματικά! Τραγικό λάθος! Ο δημιουργός της κυψέλης είχε ένα Αλφα σκεπτικό( και μπράβο του!), όταν την είχε κάνει (που βασίστηκε σε ένα πείραμα που θεωρητικά είχε κάποιες ομοιότητες με το προϊόν του πριν από δεκαετίες) μπορεί να το μελέτησε το θέμα σε βάθος και με σοβαρό μαθηματικό υπόβαθρο (το οποίο όμως είναι δύσκολο να ελεγχθεί), αλλά δεν είχε κάτι να παρουσιάσει από πλευράς παρατηρήσεων από ένα ανεξάρτητο ερευνητικό οργανισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα που ισχυρίζεται ότι έχουν οι κυψέλες του (και όχι μόνο αυτός και άλλοι ισχυρίζονται πολλά για προϊόντα τους χωρίς κάτι αντίστοιχο από πλευράς ανεξάρτητου ελέγχου και παρατηρήσεων!). 

Δηλαδή να είχε δώσει 20-40 κυψέλες δικές του να μπούνε αντίστοιχα μελίσσια μέσα τους και να υπάρξει μια ομάδα με άλλες τόσες κυψέλες απλές με μελίσσια που να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά (ίδια φυλή, ίδιες ηλικίες σε μάνες, ίδια αποθέματα τροφών, και γόνων) καθώς και να έχουν τους ίδιους χειρισμούς (ίδιος μελισσοκόμος, ίδιοι χειρισμοί, ίδιες τροφοδοσίες, ίδιες τοποθετήσεις, ίδιες θεραπείες) για να δούμε τι συμπεράσματα θα βγάλει για μια ευρεία περίοδο (1-2 χρόνια) αυτός ο ανεξάρτητος κριτής (πχ μια ερευνητική ομάδα από ένα πανεπιστήμιο!).

Χωρίς κάτι τέτοιο να σου επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς σου λυπάμαι αλλά μια θεωρία απλώς είναι μια θεωρία με μαθηματικό ή μη περιεχόμενο. Ένα γραμμάριο παρατηρήσεων αξίζει δυστυχώς περισσότερο από 1 τόνο θεωρίας.

Ή και ακόμα χειρότερα είναι απλώς marketing και προώθηση προϊόντων, λυπάμαι αλλά αυτή είναι η αλήθεια, χωρίς παρατηρήσεις από εξωτερικό και ανεξάρτητο από σένα οργανισμό, κάθε θεωρία σου η παρατήρηση σου δυστυχώς υποφέρει σε κύρος.

43. Μήπως συμφέρει περισσότερο αντί να ξεχειμωνιάζω 100 μελίσσια να ξεχειμωνιάζω 10 και να γλυτώνω κόστος από τροφές και να κερδίζω από το μέλι που δεν θα έχω μέσα στις κυψέλες για να ξεχειμωνιάζουν και την επόμενη χρονιά να τις ξανακάνω 100? Bear's Nest Μακάρι όλα στην μελισσοκομία να ήταν τόσο απλά και να τα εφαρμόζαμε εδώ και πολλά χρόνια και εμείς! Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται! Δεν μπορείς να κερδίζεις κάπου και να μην χάνεις κάπου αλλού. Βασικός Νόμος της Φύσης είναι αυτό! Ναι μεν μπορείς να κάνεις συνενώσεις σε μελίσσια σου για να τα ξεχειμωνιάσεις (και εδώ πάνω στον βορρά υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι που ότι μελίσσι είναι από 3 πλαίσια πληθυσμό και κάτω το συνενώνουν με άλλα) αλλά αυτό δεν είναι ο αυτοσκοπός τους για τον χειμώνα, το κάνουν μόνο ως λύση ανάγκης γιατί υπάρχει μεγάλο ρίσκο αν τα μελισσάκια αυτά δεν τροφοδοτηθούν καλά να χαθούν στην διάρκεια του χειμώνα. Αλλά μελισσοκόμος έμπειρος που να αποσκοπεί στο να συνενώνει τόσο πολύ το ζωικό του κεφάλαιο μόνο και μόνο για να πάρει το μέλι που είναι αναγκαίο για να ξεχειμωνιάσει και να δώσει λιγότερο για τροφές είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί. Γιατί όσοι έχουν κάποια εμπειρία με το άθλημα ξέρουν ότι δεν μπορείς να πολλαπλασιάσεις αβέρτα το ζωικό σου κεφάλαιο και ταυτόχρονα να πάρεις και παραγωγή σε φυσιολογικές συνθήκες (φυσιολογικές συνθήκες είναι μια χρονιά που θα αποδώσουν ένα μέρος μόνο από τις ανθοφορίες -όπως γίνεται συνήθως, σπάνια δίνουν όλες καλά- και δε θα τροφοδοτήσεις περισσότερο από όσο προβλέπεται από την ορθή διεγερτική τροφοδοσία).

Πχ Αν διπλασιάσεις το ζωικό σου κεφάλαιο η απόδοση σου σε μέλι θα είναι χαμηλότερη από ότι αν δεν το διπλασίασεις, αν το τριπλασιάσεις ή απόδοση σου θα είναι εμφανέστατα χαμηλότερη ενώ αν το τετραπλασιάσεις ή πενταπλασιάσεις είναι ζήτημα αν θα πάρεις και μέλι!

Για δεκαπλασιασμό δεν το συζητώ καν! 

Ναι υπάρχει ο αντίλογος του να κάνεις βασιλοτροφία για να μην είναι τόσο μεγάλη η απώλεια δυναμικότητας ενός μελισσιού (εισάγεις έτοιμες γονημοποιημένες βασίλισσες από τράπεζα βασιλισσών και γεννάνε αυτές σχεδόν αμέσως) αλλά αυτό το γεγονός απλώς σου διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει καθυστέρηση στην γέννα των βασιλισσών δεν σου διασφαλίζει ότι θα γίνουν και θαύματα. 

Γιατί για να πετύχεις δεκαπλασιασμό με εισαγωγές βασιλισσών θα πρέπει όταν ένα μελίσσι είναι εικοσάρι (αν είναι μεγαλύτερο και δεν το χωρίσεις τότε υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της σμηνουργίας και τότε θα κάνει μόνο του αυτό που δεν μερίμνησες εσύ να κάνεις!) να το χωρίσεις σε 5-6 παραφυάδες των 3 και 4 πλαισίων (με 2-3 γόνους στην καλύτερη περίπτωση για σένα), να εισάγεις τις νέες βασίλισσες να περιμένεις να ανοίξει ο κλειστός γόνος (7-14 ημέρες) να αυξηθεί ο πληθυσμός για να μπορεί να καλύψει περισσότερο γόνο να γεννήσει η μάνα (οπότε θα είσαι στους 3-4 γόνους) και να ξανανοίξει ο γόνος (21 ημέρες) και να γεννήσει πάλι η μάνα σε 5-6 πλαίσια (άλλες 7 ημέρες) σύνολο 35-42 ημέρες, έπειτα να χωρίσεις πάλι τις παραφυάδες στα 2 (με 2-3 πλαίσια γόνου) να εισάγεις βασίλισσες και να περιμένεις το λιγότερο 14-21 ημέρες για να φτάσει το μελίσσι περίπου στα 3-4 πλαίσια γόνου να ξαναγεννήσει η μάνα και σε άλλες 21 ημέρες να φτάσει κοντά στα 5-6 πλαίσια γόνου οπότε θα είναι ένα δεκαράκι που θα είναι έτοιμο να πάρει όροφο. Για να κάνουμε μια σούμα εδώ 35-42 ημέρες το πρώτο χώρισμα 35-42 το δεύτερο χώρισμα και 10 μελίσσια γίνονται 100-120! Πόσες μέρες συνεχόμενης ανάπτυξης είναι αυτές? 70-82!!!!! Δηλαδή Αν κάνεις το χώρισμα στις δικές μας περιοχές πες μέσα Απρίλη (όσο δυνατό και να είναι ένα μελίσσι 12-14 γόνους πολύ δύσκολα θα έχει πιο νωρίς, αν έχει ποτέ τόσους πολλούς γόνους οποιαδήποτε εποχή!) οπότε πότε φτάνουμε με διαρκή ανάπτυξη 70-82 ημερών (μιλάμε 70-82 ημέρες να δίνει διαρκώς η νεκταροέκκριση κάθε περιοχής που θα πας!!!! Σχεδόν αδύνατο αυτό!)? Τέλη Ιούνη αρχές Ιούλη! Πότε θα αναπτυχθεί για να πάρει και τον δεύτερο όροφο? Στο κενό του Ιούλη (αντίστοιχα φαινόμενα έχουμε και στον Νότο με την μετατόπιση του κενού να είναι στον Μάη!)? Τι συμβαίνει δεν βγαίνουν οι ημέρες? Αν νομίζετε δεν βγαίνουν οι ημέρες και αυτό είναι το πρόβλημα δεν το κατανοήσετε το πρόβλημα σωστά. Το τεράστιο πρόβλημα είναι η υπεραισιόδοξη εικασία ότι για σχεδόν 2,5 με 3 μήνες θα αποδίδουν στα μέγιστα τους όλες οι ανθοφορίες που θα υπάρχουν στις τοποθετήσεις των μελισσιών! 

Αυτό είναι το δύσκολο και όχι η παραπάνω αριθμητική!

Οπότε υπεραισιόδοξα σενάρια για δεκαπλασιασμό του ζωικού σου κεφαλαίου (έστω και με εισαγωγή βασίλισσας) και ταυτόχρονα να παραμείνει παραγωγικό ανήκουν στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, και συνήθως είναι σενάρια που μπορεί να τα έχουν στον νου τους νέοι μελισσοκόμοι χωρίς μεγάλη εμπειρία για να ξέρουν το τι είναι δυνατό να γίνει σε φυσιολογικές συνθήκες και τι όχι. Και τέτοιες υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις δυστυχώς κάποιοι τους τις καλλιεργούν (όπως και τους δίνουν το βήμα άκριτα να τα εκφράζουν μέσα από ομάδες ή blog, κακώς! Κάθε τι πρέπει να το φιλτράρουμε πριν του δώσουμε δημόσιο βήμα στα πλαίσια των ομάδων μας ή blog μας γιατί αλλιώς είναι σαν να το εγκρίνουμε. Στα επιστημονικά περιοδικά για να γράψει κάποιος κάτι θα πρέπει πρώτα να έχει την έγκριση για την ορθότητα του από ολόκληρη την επιστημονική ομάδα του περιοδικού το οποίο βάζει και το κύρος του σε κίνδυνο με κάθε άρθρο, συνάδερφοι bloggers και διαχειριστές μελισσοκομικών ομάδων, μην σας νοιάζει μόνο να υπάρχουν αναρτήσεις στα δημιουργήματα σας μόνο και μόνο για τα κλικ χα χα χα).

Επίσης το να θεωρείς ότι καλή επιλογή είναι να αγοράζεις δεκάρια μελίσσια στις αρχές της άνοιξης δίνοντας πες 100 ευρώ (δέκα ευρώ το πλαίσιο σε δεκάρι μελίσσι που μπορεί να δώσει παραγωγή στον ιδιοκτήτη του σε μερικούς μήνες αν δεν το πουλήσει! Σαν να είναι λίγο υπερβολικά χαμηλή τιμή δεν νομίζετε? Αλλά οκ συννεφάκια είναι αυτά υπάρχει κόσμος πάνω τους!) και να αναπτύξεις σε διώροφα τριώροφα στο υπόλοιπο της άνοιξης. Τι κέρδος θα έχεις? Μα θα γλυτώσεις 5 πλαίσια μέλι αρά 10 κιλά μέλι μέσα? Τι? Πως? Πέντε πλαίσια μέλι σπάνια να αφήσει κάποιος σε ένα μελίσσι (τουλάχιστο επαγγελματίας, ερασιτέχνης μπορεί να το κάνει άνετα) εκτός αν το μελίσσι είναι τεράστιο (και τέτοια μελίσσια υπάρχουν μόνο στον Νότο) και διώροφο.Δεύτερο σφάλμα υπεραισιοδοξίας 5 πλαίσια μέλι =10 κιλά μέλι? 2 κιλά μέλι το πλαίσιο? Συνήθως καλά πλαίσια με μέλι έχουν 1,4-1,6 κιλά μέλι και όχι 2 κιλά μέλι (υπάρχουν και πλαίσια με 2 κιλά μέλι μα είναι λίγα όμως και πιστέψτε με σε ένα τρύγο αυτό θα είναι το πλαίσιο που θα πάρεις για να τρυγήσεις και θα αφήσεις μέσα ένα πλαίσιο με πες 1,2 μέσα για τις μέλισσες!). Οπότε αν μιλάμε για πραγματικούς όρους το πολύ πολύ να αφήσεις 3-4 πλαίσια μέλι με 1,2 κιλά μέλι το καθένα τους σύνολο(τα στεφανώματα στα πλαίσια μην τα υπολογίζετε ως πλήρες πλαίσιο πλαίσιο με μέλι εννοούμε μόνο ότι είναι και από τις δύο πλευρές του γεμάτο με μέλι!)? 3,6 μέλι με 4,8 μέλι και πες το πουλάς με 7 ευρώ το κιλό πόσα λεφτά σου αφήνουν? 25,20 ευρώ με 33,60 ευρώ! Χμμμμμ θα αγοράσεις μελίσσια με 100 ευρώ έχοντας κερδίσει 25,2 με 33,6 ευρώ μέλι από το ξεχειμώνιασμα και θα είσαι πάλι κερδισμένος? Δηλαδή υπολογίζεις ότι η τροφή που θα δώσεις τον χειμώνα θα είναι πάνω από 70-75 ευρώ ανά κυψέλη ε? Όταν οι υπολογισμοί γίνονται στο πόδι με υπεραισιόδοξα νούμερα από την μία πλευρά και τρομερή υποτίμηση ορισμένων αριθμών από την άλλη βγαίνουν και νοητικά τέρατα ε? 

Συνάδελφοί bloggers που δίνετε βήμα σε κάθε ένα στα blog σας αυτό που κάνω εγώ τώρα θα έπρεπε να το κάνετε και εσείς. Να δείξετε που υποφέρει η κάθε άποψη ενός ενθουσιώδη ερασιτέχνη μελισσοκόμου και να του δώσετε να καταλάβει που είναι το λάθος της άποψης του προτού την δημοσιεύσετε στους άλλους, γιατί απλούστατα κάθε τι που έχετε δημοσιεύσει στο blog σας είναι σαν να έχει την έγκριση σας. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τους διαχειριστές μελισσοκομικών ομάδων, λυπάμαι παιδιά αλλά αυτό ισχύει και για σας, κάθε άποψη θα πρέπει να έχετε την ικανότητα να την κρίνετε ως προς την ορθότητα της! Δυστυχώς για να έχεις την διαχείριση μιας μελισσοκομικής ομάδας θα πρέπει να έχετε και το απαραίτητο γνωστικό επίπεδο για αυτό (που θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο). Αλλιώς αν είναι να δημιουργεί και ομάδες στο Fb οποιοσδήποτε να κάνω και εγώ μια ομάδα για νευροχειρουργικές επεμβάσεις και να την διαχειρίζομαι και να έχω μέσα νευροχειρούργους από όλο τον κόσμο να συζητάμε για χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο και ας μην έχω το επίπεδο για κάτι τέτοιο! Το βρίσκετε σωστό αυτό? Αν ναι λυπάμαι αλλά δεν συμφωνώ μαζί σας! Λυπάμαι αλλά η αλήθεια είναι αυτή, και που και που κάποιος πρέπει να είναι ειλικρινής και να την λέει!

44. Μπορεί να υπολογισθεί η ανάπτυξη ενός μελισσιού ξέροντας μόνο τον αριθμό γεννήσεων της βασίλισσας, των αριθμό των κελιών σε κάθε πλαίσιο, το πόσες εργάτριες μέλισσες χρειάζονται για να καλύπτουν τον γόνο και πόσες ημέρες ζει η κάθε μέλισσα (που σε κάθε εποχή διαφέρει)? Bear's Nest Δυστυχώς όχι! Εκτός από όλα τα παραπάνω μεγέθη στα οποία με έρευνες έχει δοθεί μια μέση στατιστική τιμή (η οποία διαφέρει από ερευνητή σε ερευνητή χα χα χα) υπάρχουν ακόμα πολλές παράμετροι στις οποίες δεν έχουν γίνει ακόμα έρευνες ή δεν μπορούν να γίνουν. Μία από αυτές είναι το ποσοστό επιτυχίας που έχουν οι διάφοροι θηρευτές των μελισσών (σφήκες, αράχνες, χελιδόνια, μελισσοφάγοι κ.α.) και πόσο μειώνουν τον συνολικό αριθμό των μελισσών από το μέγιστο αριθμό που θεωρητικά μπορεί να φτάσει κάθε εποχή (άρα και το πόσο μπορεί να καλύψει γόνο όπως και τι ποσότητα τροφής μπορεί να φέρει στην κυψέλη, οπότε και το πόσο γεννά η βασίλισσα!). Επίσης η ύπαρξη των παραπάνω εχθρών σε μεγάλη πυκνότητα έξω από το μελισσοκομείο επηρεάζει και την συχνότητα με την οποία βγαίνουν έξω για να συλλέξουν τροφές (φοβούνται οι μέλισσες αν είναι τίνγκα με σφήκες ή με μελισσοφάγους το μελισσοκομείο και είναι πιο διστακτικές στο να βγαίνουν -ιδίως αν δεν είναι έξω η ανθοφορία καλή!- με αποτέλεσμα να μειώνεται η ημερήσια εξεύρεση τροφής από αυτές αρά ταυτόχρονα και η δυνατότητα για να πετυχαίνει τα μέγιστα των γεννήσεων της η βασίλισσα, (δεν αναφέρεται στην θεωρία αυτό αλλά η εμπειρία πάνω στις μέλισσες στο μαθαίνει αυτό).

Δεύτερο κρίσιμο μέγεθος είναι το πόσος γόνος τελικά εκκολάπτεται και φτάνει να γίνει ενήλικο έντομο (πχ υπάρχουν ασθένειες, γενετικές ανωμαλίες, λάθος στην τροφοδότηση τα οποία διασφαλίζουν ότι όλος ο γόνος δεν θα φτάσει να γίνει και πληθυσμός από ενήλικα άτομα, η βασίλισσα είναι μια μηχανή που γεννά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όπως κάθε μηχανή δεν έχει ένα ποσοστό από αστοχίες στα προϊόντα που παράγει ή ότι η διαδικασία της φύλαξης και ωρίμανσης αυτών των προϊόντων είναι 100% αποτελεσματική χα χα χα ). Μια αριθμιτική στον αριθμό του πληθυσμού των μελισσών κάνω στην ανάρτηση μου Μελισσοκομικά Σκονάκια αλλά και εκεί αναφέρω ότι είναι απλώς μια θεωρητική οπτική του προβλήματος μια που δεν έχουν υπολογισθεί όλοι οι παράγοντες θνησιμότητας του μελισσιού. Θα ήθελα να το είχα λύσει πάνω στο χαρτί το ζήτημα αλλά δυστυχώς δεν είναι τόσο απλό, χρειάζονται έρευνες και πάνω στο παραπάνω ζήτημα (αποτελεσματικότητα των θηρευτών πάνω στον συνολικό πληθυσμό του μελισσιού όπως και έρευνες πάνω στο ποσοστό εκκόλαψης και ωρίμανσης του γόνου σε ενήλικο έντομο, επίσης κάτι που μπορεί να διαφεύγει σε όλους μας, είναι σίγουρο ότι πραγματικά το σύνολο του πληθυσμού των ενήλικων εντόμων συμπεριφέρεται έτσι ακριβώς όπως λέει η θεωρία? Μήπως ένα ποσοστό από τις μέλισσες απλώς υπολειτουργεί χωρίς στην πραγματικότητα να προσφέρει τίποτα μέσα στην κυψέλη? Είτε αυτό το κάνει διαρκώς σε όλη την ενήλικη του ζωή είτε απλώς παροδικά κατά την μετάβαση από ένα στάδιο ζωής και εργασιών σε ένα άλλο στάδιο ζωής και εργασιών?Τροφή για σκέψη και για μελλοντικές έρευνες αυτό χα χα χα).

Τρίτο βασικό μέγεθος το πόσο επηρεάζει η εξωτερική νεκταροέκκριση τον αριθμό των γενών μέσα στην κυψέλη, καλά είναι να λέμε ότι η βασίλισσα γεννά 1500 αυγά την ημέρα (μέγιστο, αν και η τιμή αυτή είπαμε διαφέρει από ερευνητή σε ερευνητή και από ράτσα σε ράτσα) αλλά το ζήτημα είναι πόσες ημέρες τον κάθε μήνα φτάνει αυτό τον μέγιστο αριθμό γενών? Μια απότομη διακύμανση στην νεκταροέκκριση πόσο και πότε επηρεάζει την γέννα της βασίλισσας? Πως μπορούμε να υπολογίσουμε το μέσο ποσοστό της νεκαροέκκρισης κάθε χρόνιας ή και μήνα (ούτε εδώ έρευνες υπάρχουν)?

Οπότε αν δεν ξέρεις στην πραγματικότητα το μέσο προσδόκιμο ζωής του συνόλου του πληθυσμού των μελισσών (που δεν ορίζεται μόνο από την μέση διάρκεια ζωής των μελισσών αλλά και από την θνησιμότητα που προκαλούν οι διάφοροι θηρευτές των μελισσών), δεν γνωρίζεις το ποσοστό εκκόλαψης του γόνου και ωρίμανσης του ως το επίπεδο του ενήλικου εντόμου, δεν γνωρίζεις την μέση τιμή νεκταροέκκρισης που προσδιορίζει και την γέννα της βασίλισσας (γιατί απλούστατα το μελίσσι δεν θα επιστρέψει περισσότερες γέννες από ότι μπορεί να καλύψει σε τροφές (ημερήσια εξεύρεση τροφής + ένα ποσοστό ημερήσιας κατανάλωσης των υπαρχόντων αποθεμάτων) δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος να υπολογίσεις την ανάπτυξη του μελισσιού μόνο με μαθηματικά. 

Δυστυχώς αυτό είναι μια διαπίστωση που την έκανα με τα χρόνια καθώς αυξανόταν η εμπειρία μου στην μελισσοκομία και αντιλαμβανόμουν καλύτερα τις παραμέτρους που ορίζουν ένα τόσο πολυπαραγοντικό πρόβλημα. Τα μαθηματικά δεν αρκούν να λύσεις περίπλοκα προβλήματα αν δεν ξέρεις όλες τις βασικές παραμέτρους που ορίζουν αυτό το πρόβλημα.

Για όσους χρησιμοποίησα τώρα τις περιπτώσεις τους διευκρινίζω ορισμένα πράγματα. Πρώτον δεν υπάρχει καμία προσωπική μομφή για κανένα, απλώς στην πρώτη περίπτωση (του πως κάτι "καινοτόμο" μπορεί να αποκτήσει και την βαρύτητα που πρέπει στο μυαλό κάθε μελλοντικού πελάτη) εξηγώ ένα απλό τρόπο με τον οποίο ο κάθε ένας μπορεί να διαλύσει κάθε αμφιβολία για την χρησιμότητα κάθε δημιουργήματος του (είτε είναι κυψέλες, είτε είναι θεραπείες για μέλισσες, είτε είναι τροφές για μέλισσες πάλι, είτε μέθοδοι εκμετάλλευσης μελισσιών). Όποιος είναι σίγουρος για το τι πρεσβεύει το επιχειρεί, και είτε επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί του είτε διαψεύδονται.

Δεύτερον στην περίπτωση που νεότερου μελισσοκόμου έχουμε την απάντηση που (δεν) του δόθηκε από κάποιον παλιότερο σε ένα ευνοϊκό σενάριο που έπλασε στον νου του χωρίς να έχει τα επαρκή στοιχεία (δεν φταίει αυτός, δεν είχε τα δεδομένα και την γνώση που σου χαρίζει η πολύχρονη εμπειρία και ενασχόληση με τις μέλισσες, και εμείς στην αρχή είχαμε τέτοιες πλάνες και μας προσγείωσε απότομα η πραγματικότητα), ελπίζω να μην το δει ως κριτική προς αυτόν το ότι κάποιος κάθισε να του απαντήσει ένα προβληματισμό του αντί να το δημοσιεύσει απλώς στο blog του και να εκθέσει τον συγκεκριμένο νέο μελιοσσοκόμο και την άγνοια του στο αντικείμενο στην σκληρή κριτική των υπολοίπων πιο έμπειρων μελισσοκόμων.Τα διευκρινίζω αυτά γιατί βλέπω αρκετούς νεότερους μελισσοκόμους που όταν τους λες την γνώμη σου για κάτι που κάνουν λάθος δεν την αποδέχονται και σε θεωρούν και εχθρό τους! Άτομα που είναι κλειστά στο να ακούνε και δεύτερες (και πιο έμπειρες) γνώμες και θεωρούν ότι με το ελάχιστο απόθεμα γνώσεων που έχουν στο αντικείμενο δεν επιδέχονται κριτικής δυστυχώς δεν έχουν και σπουδαίο μέλλον στο άθλημα! Στα υπόψη και αυτό.  


Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου