UA-50457385-1

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol IX


 Και φτάνουμε σήμερα στο Ένατο μέρος της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν, πραγματικά δεν περίμενα ότι θα υπήρχε τόσο υλικό (ερωτήσεις) διαθέσιμο για να γίνουν τόσες πολλές αναρτήσεις αυτής της σειράς!

 Και όμως!

 Υπάρχει!

 Υπάρχει τελικά μια τεράστια ανάγκη από νεώτερους μελισσοκόμους (και όχι μόνο) για βοήθεια στα προβλήματα τους και στις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν και την επιζητούν από όπου μπορούν.

 Μερικές διευκρινήσεις πρώτα από όλα, τα ερωτήματα αφορούν συνήθως προβληματισμούς νεωτέρων μελισσοκόμων (και όχι μόνο), για να τα εντάξω σε αυτή την σειρά έχω αρχίσει να δίνω τελείως εκτεταμένες απαντήσεις που παρουσιάζουν και το γενικότερο θεωρητικό ή πρακτικό μέρος της απάντησης του προβλήματος και το ειδικό μέρος του συγκεκριμένου προβλήματος στην συγκεκριμένη ερώτηση. Οπότε όταν με βλέπετε να απαντώ με αυτή την μορφή μην θεωρείτε ότι τζάτζεψα (τι μας λέει ο Αρκούδος εδώ? Βιβλίο πάει να γράψει? Μια ερώτηση απλώς του έκανα! χα χα χα), απλώς είναι ξεκάθαρο ότι μου άρεσε η ερώτηση και την ετοιμάζω για να την εκθέσω σε αυτή την σειρά .

 Μερικοί μπορούν να ενοχληθούν για αυτό το θάρρος μου να βγάζω δημοσίως ερωτήσεις που μου κάνουν  (παρόλο που ποτέ δεν βγάζω ονόματα και ότι προσωπικό στοιχείο διαφαίνεται μέσα στην ερώτηση το διαγράφω), αλλά καλά είναι να έχουν υπόψη τους ότι αυτό δεν το κάνω μόνο σε αυτούς, το κάνω σε όλους που έχουν έξυπνες ερωτήσεις (παιδιά ερωτήσεις του στιλ "κηρόσκορος ο ένας σκόρος ο άλλος μήπως να βάζω μέσα στις κυψέλες τα ιδία με αυτά που βάζουν στις ντουλάπες?" εγώ δεν υπάρχει περίπτωση να τις απαντήσω, να τις ανεχθώ, να τις δημοσιεύσω, αυτά τα κάνουν στις μελισσοκομικές ομάδες και blog που το επίπεδο δεν είναι και πολύ υψηλό και οι διαχειριστές τους δεν έχουν την άποψη ότι καλό είναι για να εκθέτεις την άποψη σου στην μελισσοκομία πρέπει να έχεις και ένα ελάχιστο επίπεδο εμπειρίας πάνω σε αυτή, οπότε και έχεις τον κάθε Λωλοστεφανή να λέει ότι του κατέβει. Εδώ δεν ισχύει αυτό! Εδώ υπάρχει face control και μάλιστα αυστηρό! Χα χα χα).

 Έξυπνες ερωτήσεις αξίζουν εκτεταμένες απαντήσεις και αξίζουν να δημοσιευθούν! Έτσι μόνο γίνεται διάχυση Σωστών γνώσεων! Μπορεί να γίνεται γνωστός ένας προβληματισμός σου σε κάτι που θα ήθελες την απάντηση μόνο για σένα (αρνητικό γεγονός) αλλά ταυτόχρονα γίνεται κτήμα σου και ο αντίστοιχος προβληματισμός δεκάδων ατόμων σε κάτι που θα ήθελαν (ή και όχι) την απάντηση μόνο για αυτούς (θετικό γεγονός). Θέλω να πιστεύω το ότι κάποιος δεν έχει μονοπώλιο της γνώσης σε 4-5 απαντήσεις (που τις έδωσα εγώ! Μην ξεχνιόμαστε πάνω σε αυτό!) σε σχέση με το ότι έχει μπροστά του και άλλες 50-60 απαντήσεις (μέχρι τώρα) από ερωτήσεις που μου κάναν άλλοι ως ένα μικρό αλλά αναγκαίο κακό σε σχέση με το κέρδος που θα έχει (κανείς δεν κερδίζει χωρίς να χάνει κάτι).

 Οπότε όταν βλέπετε εκτεταμένες απαντήσεις που θα ταίριαζαν σε ανάρτηση από την πλευρά μου να ξέρετε ότι κατά πάσα πιθανότατα βρήκα έξυπνη την ερώτηση και ετοιμάζω την απάντηση να την χώσω σε αυτή την σειρά χα χα χα.

 Εκτός και αν βρήκα την ερώτηση φοβερά επικίνδυνη και προσπαθώ να διαλύσω εν την γέννηση τους μύθους που μπορεί να δημιουργήσει στα μυαλά των νέων μελισσοκόμων αυτή!!!!!

 Χα χα χα

 Και κάτι ακόμα αυτές οι γνώσεις που παίρνετε από εδώ είναι δωρεάν! Μην το ξεχνάτε ποτέ και αυτό! Άλλοι είναι εκείνοι που έχοντας (έχουν?) ένα γνωστικό υπόβαθρο στην μελισσοκομία προσφέρουν τις γνώσεις τους έναντι αντιτίμου μέσω σεμιναρίων (ή έχουν μελισσοκομικά καταστήματα ή έχουν διαφημίσεις αβέρτα!)!

 Το έχω ξαναπεί αυτό, το επαναλαμβάνω και πάλι, δεν θα ανεχθώ να με έχετε στο ίδιο τσουβάλι με αυτούς που εμπορεύονται τις γνώσεις τους! Δίνω δωρεάν τις γνώσεις μου αλλά ναι! Αυτό θα το υπενθυμίζω σε όλους και διαρκώς! Αν κάποιοι ενοχλούνται γιατί χαλάμε την πιάτσα πρόβλημα τους!

Σεκεμέ καντάρ!*

45. Σε μελίσσι μου με πολύ καλό πληθυσμό για την εποχή (14/1/2015) έκανα επιθεώρηση όταν είχε πολύ καλό καιρό και δεν βρήκα βασίλισσα μέσα αλλά είχε ένα πολύ μεγάλο βασιλικό κελί. Τι να κάνω? Το κρατάω? Αξίζει τον κόπο? Υπάρχει κηφήνας αυτή την εποχή για να γονιμοποιηθεί? Η να το χαλάσω και να πάω να αγοράσω μια έτοιμη. Bear's Nest Πρώτα από όλα μπράβο που έκανες πλήρη επιθεώρηση σε μελίσσι και διαπίστωσες την μη ύπαρξη βασίλισσας αυτή την εποχή. Να μην το ξανακάνεις! Οι επιθεωρήσεις αυτή την εποχή θα είναι σύντομες ακόμα και τις καλές ημέρες (και φυσικά επιθεώρηση κατά την οποία ψάχνεις με γυμνό μάτι την ύπαρξη η μη βασίλισσας είναι επιθεώρηση που παίρνει χρόνο, εκτός και αν η ύπαρξη βασιλικού κελιού είναι η μόνη ένδειξη ότι το μελίσσι είναι ορφανό-θα μπορούσε να υπάρχει ωστόσο βασίλισσα μέσα και απλώς να την έχουν για φευγιό οι μέλισσες-).

 Από την άλλη πλευρά διαπίστωσες ένα πρόβλημα που είναι σημαντικότατο και μπράβο σου! Πρόβλημα τώρα που διαφέρει ανάλογα με το αν είσαι στον Νότο (που υπάρχουν γονεμένα μελίσσια αρά και μερικοί κηφήνες) από ότι στον Βορρά (που πολύ δύσκολα να υπάρχουν γονεμένα μελίσσια) όπως και διαφέρει το πρόβλημα ανάλογα το μέγεθος του ζωικού σου κεφαλαίου. Ένας νέος μελισσοκόμος θα έχει ακριβώς αυτή την απορία που έχεις εσύ γιατί έχει ελάχιστα μελίσσια και η λύση που του έρχεται στο μυαλό είναι εισαγωγή βασίλισσας ενώ ένας παλιότερος μελισσοκόμος με πολύ περισσότερα μελίσσια η πρώτη του σκέψη θα ήταν η συνένωση (γιατί πάντα αυτή την εποχή θα υπάρχουν κάποια μελίσσια χωρίς μάνες αλλά επίσης θα υπάρχουν και κάποια μελίσσια με μάνες αλλά με ελάχιστο πληθυσμό οπότε κάνεις μια συνένωση αυτά τα δύο και αντί να έχεις 2 απώλειες σε μελίσσια έχεις μια, αν έχεις 200-300 κυψέλες και το κάνεις αυτό σε 5-6 δεν είναι σοβαρό ποσοστό απωλειών αν έχεις όμως 4-5 κυψέλες και κάνεις συνένωση σε 2 τότε αυτό χτυπά άσχημα σαν αναλογία απωλειών χα χα χα).

 Αυτή ήταν η γενικευμένη προσέγγιση της ερώτησης μας, πάμε τώρα στην ειδικευμένη που αφορά εσένα και βασίζεται στις επιμέρους συνθήκες της περιοχής μας (που καλά κάνεις και ρωτάς μελισσοκόμο κοντινό για τέτοια ζητήματα). Εγώ είμαι στον Σοχό εσύ στην Θεσσαλονίκη αλλά αυτή την εποχή τα μελίσσια μας δεν διαφέρουν και τόσο ώστε η απάντηση μου να μην έχει σχέση με αυτό που αντιμετωπίζεις και εσύ (άλλωστε διαρκώς ρωτώ μελισσοκόμους της Θεσσαλονίκης αν έχουν γονεύσει ακόμα τα μελίσσια τους και η απάντηση τους είναι όχι, λογικό αυτό γιατί είχαμε εδώ και πολλές ημέρες συνθήκες ολικού παγετού -δηλαδή όλες τις ώρες της ημέρας η θερμοκρασία δεν ξεπερνούσε τους 0 βαθμούς-). Οπότε και μπορώ να πω με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας ότι δεν υπάρχουν ακόμα γονεμένα μελίσσια στην περιοχή μας, και φυσικά πολύ πολύ δύσκολα να υπάρχουν και κηφήνες μέσα σε αυτά (αν και κάποιοι μελισσοκόμοι της περιοχής μας είχαν αναφέρει ότι αρχές Δεκέμβρη είχαν κηφήνες στα μελίσσια τους, αλλά αρχές Δεκέμβρη με Αρχές Γενάρη είναι τελείως διαφορετική υπόθεση).

 Τώρα αν δεις στην ανάρτηση μου Μελισσοκομικά Σκονάκια  θα δεις ότι για να γίνει ένας κηφήνας από το αυγό ως την πτήση για γονιμοποίηση θέλει 36 ημέρες (με ελάχιστο της 31 και μέγιστο τις 41 ημέρες) αντίστοιχα μια βασίλισσα για να κάνει το ταξίδι της γονιμοποίησης θέλει 24 ημέρες .

 Δεδομένου ότι εσύ παρατήρησες βασιλικό κελί (σφραγισμένο μάλλον) τότε η διαδικασία δεν αρχίζει από την ημέρα 0 (αυγό) αλλά το λιγότερο από την ημέρα 8 (σφραγισμένο κελί) οπότε η βασίλισσα θα βγει για πτήση γονιμοποίησης σε 16 ημέρες το αργότερο. Ναι αλλά ένας κηφήνας που πες ότι και σήμερα να υπάρχει ένα μελίσσι που άρχισε να γονεύει (που στάνταρ δεν θα είναι ο πρώτος του γόνος κηφήνες εκτός και αν είναι αρεννοτόκο) θα χρειασθεί 31 ημέρες για να πετάξει (το ελάχιστο όριο του). Οπότε υπάρχει ένα κενό 15 ημερών ανάμεσα στις δύο ημερομηνίες ακόμα και στο καλύτερο σενάριο. Θεωρητικά σε περίπτωση που έκανε την πτήση γονιμοποίησης η βασίλισσα και επέστρεφε αγονημοποίητη δεν θα την επέτρεπαν οι μέλισσες να μπει μέσα, πρακτικά αυτή την εποχή μπορεί να μην πετάξει καν για ταξίδι γονημοποίησης.

 Οπότε πάμε στην αριθμητική, αν αυτή την στιγμή έχεις ένα μελίσσι με 5 πλαίσια πληθυσμού και αρχίσει να γονεύει θα κάνει 2 πλαίσια με 3 πλαίσια γόνο (αν ταΐζεις αβέρτα) αυτός ο γόνος όταν βγει σε 21 ημέρες θα αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες  που θα έχει από ενήλικες μέλισσες η κυψέλη (αυτή είναι η εποχή που αρχίζουν οι μέλισσες που γεννήθηκαν Σεπτέμβρη Οκτώβρη να πεθαίνουν), οπότε και ο πληθυσμός δεν θα μειωθεί ιδιαίτερα τον Φλεβάρη (μπορεί και λίγο να αυξηθεί) οπότε και θα εξακολουθεί να έχει την δυναμική για 2-3 πλαίσια γόνου κατά την διάρκεια όλου την Φλεβάρη και 4-5 πλαίσια γόνου κατά των Μάρτη και αντίστοιχα 7-9 πλαίσια γόνου τον Απρίλη και μετά είτε αβέρτα παραφυάδες είτε παραγωγικό μελίσσι (και οι δύο επιλογές είναι λεφτά και σίγουρα παραπάνω από τα λεφτά της αγορασμένης γονιμοποιημένης (προσοχή εδώ!) βασίλισσας).

 Αντίθετα αν δεν αρχίσει να γεννά τώρα η μάνα, και πες περιμένει τους πρώτους κηφήνες να βγουν σε 31 το λιγότερο ημέρες (δύσκολο αυτό να μην κάνει πτήση πιο νωρίς αλλά πες έγινε και αυτό) σε 31 ημέρες από σήμερα πες γονιμοποιείται η βασίλισσα και και αρχίζει να γεννά σε άλλες 4 ημέρες έχουμε πάει πλέον στα τέλη Φλεβάρη για τους πρώτους γόνους. Το μελίσσι θα έχει ήδη πέσει σε πληθυσμό (αν ήταν σουσουρίσιο λιγότερο από ότι αν ήταν στα πεύκα αλλά και τα δύο θα πέσουν), το πεντάρι μελίσσι που βλέπεις τώρα θα είναι 3-4 πλαίσια πληθυσμό οπότε θα μπορεί να καλύψει 1-2 πλαίσια γόνου μέχρι να εκκολαφθεί αυτός ο γόνος σε 21 ημέρες το μελίσσι θα είναι 2-3 πλαίσια πληθυσμό (έχουμε φτάσει όμως μέσα Μαρτίου) οπότε η επόμενη σειρά γόνου θα καλύπτει 2 πλαίσια, σε 21 ημέρες που θα εκκολαφθεί (αρχές Απρίλη) ο πληθυσμός θα είναι κοντά στα 5 πλαίσια (στο επίπεδο που είναι τώρα δηλαδή) και πες θα υπάρχει δυναμική για 3 πλαίσια πληθυσμού.Αρχές Μάη να έχει φτάσει τα 4-5 πλαίσια γόνου. Αυτό το μελίσσι και δεν μπορείς να το χωρίσεις σε πολλές παραφυάδες (πες 3 αδύναμες παραφυάδες αρχές Μάη) και δεν θα μπορεί να γίνει εύκολα ένα δυνατό παραγωγικό εικοσάρι αν πας για παραγωγή (θα έπρεπε ήδη να ήταν εικοσάρι αρχές Μάη).

 Οπότε αν το δεις από αυτή την σκοπιά ναι αξίζει η εισαγωγή βασίλισσας (γονημοποιημένης επαναλαμβάνω! Αν την πάρεις αγονημοποίητη δεν κερδίζεις απολύτως τίποτα!), οπότε και η συμβουλή μου για την δικιά σου την περίπτωση είναι αυτή, αγόρασε γονημοποιημένη βασίλισσα και κάνε την εισαγωγή στο μελίσσι.

46. Πως προσεγγίζουμε την κάθε άποψη που υπάρχει στην διάθεση μας (όπως και τις απόψεις του Αρκούδα)? Bear's Nest Νέοι, δάσκαλος του καθενός είναι ο εαυτός του, εδώ απλώς δίνουμε απόψεις οι οποίες έχουν κάποια αιτιολόγηση και βασίζονται σε ένα απόθεμα εμπειρίας, δάσκαλος δεν είμαι. Δάσκαλοι είναι κάτι παππούδια με 4-5 δεκαετίες εμπειρίας και όσοι έχουν τέτοιους από δίπλα τους είναι τυχεροί, δυστυχώς αυτοί δεν είναι στο FB! Εγώ ακόμα δεν έχω αυτό το εμπειρικό υπόβαθρό όπως και κανένας από όσους είναι μέσα στο FB συνήθως, μην έχετε καμία αμφιβολία πάνω σε αυτό, εδώ κολλά και το Αυθεντίες δεν υπάρχουν που πετάω σε κάθε ανάρτηση μου, πιστέψτε στους εαυτούς σας και στις γνώσεις σας (που σιγά σιγά θα έρθουν αν το προσπαθήσετε) και την κάθε άποψη που ακούτε να την έχετε κάτω από κριτική ματιά. Γιατί αλλιώς θα οδηγηθείτε σε λάθη σοβαρά. Μην έχετε κανένα στο επίπεδο του δασκάλου γιατί έτσι στομώνει η θέληση σας να κρίνετε οτιδήποτε σας πει. Είσαστε σε ένα διαδικτυακό μελισσοκομικό περιβάλλον που πολλοί κάνουν ομάδες και blog χωρίς να έχουν το γνωστικό υπόβαθρο, αυτό θα τους κάνει να λένε και πράγματα που δε έχουν ορθή μελισσοκομική βάση, προσοχή, προσοχή, προσοχή! Μάθετε από νωρίς να κρίνετε την κάθε άποψη γιατί αλλιώς θα κατανοήσετε τις μελισσοκομικές πρακτικές και χειρισμούς τελείως λάθος. 


 Ορθή βάση συλλογισμού είναι να λέτε αυτή η άποψη είναι λάθος και να προσπαθείτε να βρείτε το λάθος της. Αν δεν μπορείτε να βρείτε το λάθος της ή είναι πολύ δύσκολο για να το βρείτε είναι ένας δείκτης ότι η αρχική σας τοποθέτηση ότι αυτή η άποψη είναι λάθος είναι άτοπη, οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ορθή η άποψη που την εξετάσατε και δεν μπορέσατε να βρείτε ψεγάδι σε αυτή. Έτσι θα κάνετε για το κάθε τι είτε τα λέει ο Νικολαίδης είτε ο Θρασυμβούλου, είτε το κάθε ταλέντο στην μελισσοκομία, είτε και ο βλαμμένος ο Αρκούδας χα χα χα.

47. Είναι θεμιτό να τοποθετώ παγίδες αφεσμών κοντά στα μελισσοκομεία άλλων μελισσοκόμων? Bear's Nest Πες ότι έχεις μια εταιρία (πες ένα σούπερ μάρκετ ή μια βιοτεχνία) και κάθε μέρα έρχονται εμπορεύματα (ή πρώτες ύλες) για να τα πουλήσεις (ή να τις μετατρέψεις σε έτοιμα προιόντα αν έχεις βιοτεχνία) και πες ότι δεν υπάρχει και αποθήκη για να βάζεις ένα μέρος από τα προιόντα σου και είναι στο πεζοδρόμιο πολλές φορές. Πως θα σου φαινόταν αν κάποιοι την είχαν στημένη με το βλέμμα τους στο πεζοδρόμιο έξω από την βιοτεχνία σου ή το σούπερ μάρκετ σου και μόλις εσύ δεν είχες την προσοχή σου στραμμένη σε αυτό (γιατί είχες δουλειές, γιατί είχες πάει να ξεκουραστείς, γιατί, γιατί, γιατί.....) να ερχόταν και να φόρτωναν ότι προιον (εμπόρευμα, πρώτη ύλη) ήταν εκτός της προσοχής σου και εκτός της επιχείρησης σου? Εγώ προσωπικά αν κάποιος βάλει παγίδες γύρω από το μελισσοκομείο μου ειλικρινά θα τον αντιμετωπίσω σαν κλέφτη! Και θα έχει μια εχθρική αντιμετώπιση από μέρος μου (καμία προσωπική μομφή εδώ, απλώς μιλάω με ειλικρίνεια πως θα αισθανόμουν και ποιο θα ήταν το σκεπτικό μου), ευτυχώς ακόμα δεν μου έχει τύχει κάτι τέτοιο.

48. Αρκούν 48 ώρες για να μεταφερθεί η μυρωδιά ενός μελισσιού στο άλλο? Bear's Nest Υποθέτω εννοείς αν αρκούν 48 ώρες για να γίνει η συνένωση ενός μελισσιού με ένα άλλο, δηλαδή να επικρατήσει και στους δυο πληθυσμούς η οσμή της βασίλισσας του ενός μελισσιού και να γίνει αποδεκτή και από τους δυο πληθυσμούς. Συνήθως ναι αρκεί, και πολλές φορές χρειάζεται ακόμα λιγότερο (ώρες), αλλά αυτό είναι συνάρτηση της ηλικίας της βασίλισσας, των μεγεθών των δύο μελισσιών, το αν είναι παρθένα η όχι η βασίλισσα και πολλών ακόμα παραμέτρων. Συνήθως αρκούν μερικές ώρες για να γίνει η εξομοίωση της οσμής σε δυο μελίσσια και να αποδεχθούν όλες οι μέλισσες την βασίλισσα ως δική τους (αν είναι αρεννοτόκο το μελίσσι αυτό είναι δυσκολότερο αρκετά, οπότε και καλύτερα να τινάζονται τα αρεννοτόκα αντί να τα κάνουμε συνένωση -άποψη μου αυτή, δεν σημαίνει ότι είναι αναγκαστικά ορθή ή ότι την αποδέχονται όλοι αυτή την άποψη!-). Οπότε και χρησιμοποιούμε και την τακτική του τσίπουρου (ή ούζο ή άρωμα ή κάτι με έντονη οσμή) για να υπάρχει στο διάστημα που χρειάζεται να επικρατήσει η μυρουδιά της βασίλισσας μια άλλη οσμή που θα τις αποπροσανατολίσει τις μέλισσες και θα βοηθήσει να μην αλληλοσκοτωθούν οι δύο πληθυσμοί (ή να σκοτωθεί η βασίλισσα). Φυσικά έχω δει πολύ (πολύ πολύ πολύ!) έμπειρο μελισσοκόμο (μην το δοκιμάσετε έτσι εύκολα εσείς αυτό!) να κάνει συνένωση σε παραφυάδες χωρίς τίποτα (αδύναμες παραφυάδες 2-3 πλαισίων η κάθε μία!), ούτε τσίπουρο, ούτε άρωμα (αλλά είχε πετρελαιώσει πριν από ώρα τις κυψέλες για να φύγουν τα μυρμήγκια, λεπτομέρεια που έχει την σημασία της και αυτή, υπήρχε μια έντονη οσμή ήδη στην κυψέλη!). Γενικά ακολούθα τον γενικό κανόνα κάνω συνένωση και μετά από 2 ημέρες πάω να δω τι σκατά φάγαμε χα χα χα χα. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσεις και εφημερίδα δώσε λίγο περισσότερο χρόνο (δώσε και άνοιγμα στον όροφο με πετραδάκι για να μπορούν να μπαινοβγαίνουν και οι μέλισσες (ιδίως οι κηφήνες) για να μην σου πεθάνει όλο το μελίσσι και βγάλεις μετά πόρισμα ότι "Η συνένωση με την εφημερίδα δεν είναι καλή", Ο μελισσοκόμος που δεν κάνει σωστά την συνένωση με εφημερίδα δεν είναι καλός, όχι η ίδια η μέθοδος χα χα χα).


49. Υπάρχουν μελίσσια που είναι ποιο ..... εθισμένα στο να κάνουν κηφήνες ? Έχω 1 από όλα τα μελίσσια μου που τελευταίο σταμάτησε να κάνει κηφήνες ( λίγο πριν ξεγονιασουν ) αφού κάποια στιγμή πέρασε από το μυαλό μου πως έχω αρρενοτόκα βασίλισσα . Μόλις γονιασαν είναι το μόνο που έχει κηφηνογόνο . Έχει και γόνο εργατριών συμπαγή . Έχει και βασίλισσα . Μήπως την πάνε για αντικατάσταση ?Bear's Nest ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ δεν με διαβάζεις!!!! Δες λίγο αυτή την ανάρτηση Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol II στην 4η απάντηση.
 Μήπως έχεις ένα πλαίσιο με κελιά σε μεγέθους κηφηνογόνου και γεννά διαρκώς κηφήνες εκεί η βασίλισσα? Παχύμετρο υποθέτω έχεις κάνε μια συγκριτική μέτρηση στο μέγεθος αυτών των κελιών με τα αντίστοιχα κελιά εργατικού γόνου, ή βάλε την κερήθρα αυτή σε άλλο μελίσσι για να δεις αν θα γεννήσει άλλη βασίλισσα κηφήνες και αυτή σε αυτή την κερήθρα (άρα είναι μεγαλύτερα τα κελιά). Σε αυτή την περίπτωση (που είναι φυσική κηφηνοκερήθρα χρησιμοποίησε την για την μηχανική αντιμετώπιση της βαρρόα).

 Και κάτι ακόμα συνήθως δεν γονιμοποιούν οι κηφήνες μιας κυψέλης τις αγονημοποίητες βασίλισσες αυτής της κυψέλης (με κάποιο μηχανισμό οι κηφήνες μιας κυψέλης πετούν σε διαφορετικούς χώρους σύζευξης από τις αγονημοποίητες βασίλισσες της ίδιας κυψέλης για να αποφευχθεί αυτός ακριβώς ο κίνδυνος, υποθέτω εξελικτική προσαρμογή είναι και αυτό).

 Bear's Nest Μια ερώτηση δική μου πάνω σε αυτό. Ξέρουμε ότι σε κάθε γέννα και καθώς μεγαλώνει μια λάρβα μέσα σε ένα κελί και γίνεται ενήλικο έντομο αφήνει πίσω ένα υπόλειμμα που σιγά σιγά μικραίνει την διατομή ενός κελιού. Σιγά σιγά λόγου των υπολειμμάτων αλλάζει και το χρώμα της κερήθρας, δηλαδή έχουμε τις γνωστές σκούρες ή μαύρες κερήθρες οι οποίες και πρέπει να τις αντικαθιστούμε κάθε μερικά χρόνια γιατί είναι πηγή ασθενειών αλλά και οι εργάτριες που βγαίνουν από μέσα τους είναι όλο και μικρότερες. Η ερώτηση είναι τώρα αυτή, αν διαρκώς μειώνεται η διατομή των κελιών σε κάθε γέννα γόνου μέσα, μπορεί να μειώνονται επίσης και οι διατομές από τα κηφηνοκελιά σιγά σιγά, οπότε κάποια στιγμή η διατομή τους θα μικρύνει τόσο ώστε να γεννά η βασίλισσα μόνο γονιμοποιημένα αυγά μέσα τους? Είναι δυνατό σε μια κυψέλη μόνο με μαύρες κερήθρες να γεννούνται μόνο εργάτριες και όχι κηφήνες? Θα το αντιμετωπίσει αυτό το μελίσσι χτίζοντας νέες γλώσσες με κηφηνοκελιά ή θα συνεχίζει να μην φροντίζει να υπάρχει διάδοση του γενετικού του υλικού μέσω των κηφήνων? Bear's Nest Αυτό το ερώτημα θα αναπτυχθεί στο μέλλον σε μια άλλη μορφή προσέγγισης του ζητήματος! 


*Όποιος δεν το κατάλαβε αυτό ας το ψάξει χα χα χα


Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου