UA-50457385-1

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol X


 Και φτάνουμε στο δέκατο μέρος της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν, χωρίς πολλά πολλά παρουσιάζουμε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που έχουν συγκεντρωθεί από μένα για να τις εκθέσω και σε εσάς. Ευαγγέλιο δεν είναι οι απαντήσεις μου όποιος θέλει τις έχει στο νου του ή τις απορρίπτει. Μια μεθοδική προσπάθεια είναι απλώς να μεταδώσω τον τρόπο σκέψης μου και τις γνώσεις μου σε συγκεκριμένα ερωτήματα που μου έχουν γίνει. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Γιατί κάποιοι από μας έχουν την εντύπωση (λανθασμένη? Ίσως!) ότι όταν κάποιος σε ρωτά κάτι καλό είναι να απαντάς, και ακόμα λιγότεροι (ή ελάχιστοι καλύτερα!) έχουν την άποψη ότι καλό είναι κάθε απάντηση να είναι και δημόσια και εύκολα προσβάσιμη σε όλους όποτε την χρειασθούν στο μέλλον. Αυτά!!! Χα χα χα, Πάμε στο ζουμί τώρα. 

50. Θα ήθελα αν μπορείς να μου πεις κάποιον εύκολο τρόπο ώστε να μαρκάρω τις βασίλισσες μου. Το να τις πιάσω με τα γάντια φοβάμαι πως θα την τραυματίσω..όχι γιατί φοβάμαι αλλά γιατί είναι χοντροκομμένα τα γάντια. Τώρα χωρίς γάντι..εε έχω και ένα θέμα μην γίνει το χέρι μπαούλο. Κάποια στρογγυλά πραγματάκια που τις εγκλωβίζουν κάνουν δουλειά; Τι έχεις να μου προτείνεις.Bear's Nest Χμμμμ μαρκάρισμα βασίλισσας τώρα, Υπάρχουν πολλές απόψεις πάνω σε αυτό, πολλοί τις μαρκάρουν, άλλοι τόσοι δεν τις μαρκάρουν (και εγώ δεν τις μαρκάρω), καλό είναι να τις μαρκάρεις (φυσικά με μαρκαδόρο κατάλληλο για αυτή την δουλειά -θα τους βρεις σε καταστήματα με μελισσοκομικά προϊόντα καλύτερα, μην χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε μαρκαδόρο για αυτή την δουλειά -) αλλά μπορείς αν δεν είσαι προσεκτικός να κάνεις ζημία και στην βασίλισσα (να την πληγώσεις και να την αντικαταστήσουν οι εργάτριες), ή και να αλλοιώσεις την οσμή της (λόγου του μαρκαδόρου) και να την κόψουν πάλι οι εργάτριες που θα μπερδευτούν, ακόμα και σε τραβηγμένες περιπτώσεις να κόψει η γέννα της (τραβηγμένες όμως!). 

 Φυσικά βοηθά υπερβολικά πολύ να μπορείς να διακρίνεις εύκολα την βασίλισσα μέσα στο μελίσσι (και μάλιστα αν είναι η παλιά ή κάποια νέα) ιδίως όταν είναι να κόψεις παραφυάδες και όχι όταν απλώς κάνεις έλεγχο (μπορείς να διαπιστώσεις τότε την ύπαρξη της από πολλά σημάδια -ύπαρξη γόνου, στάδια γόνου, είδος γόνου, συμπεριφορά μελισσών μέσα στην κυψέλη (βούισμα), συμπεριφορά μελισσών έξω από την κυψέλη (φέρνουν γύρη)-) όπου δεν είναι και τόσο σημαντικό να έχεις και οπτική επιβεβαίωση για την ύπαρξη βασίλισσας. 

 Τώρα σχετικά με το πώς την μαρκάρουν την βασίλισσα, οι πιο έμπειροι (και ελαφροχέρηδες) μελισσοκόμοι, απλώς την πιάνουν με το χέρι και την μαρκάρουν (δεν θέλεις να έχεις γυμνή επαφή με τις μέλισσες μου λες οπότε κάνε αυτό που κάνω και εγώ, χρησιμοποίησε δυο ζευγάρια πλαστικά γάντια μιας χρήσης (τα λευκά αυτά που χρησιμοποιούν οι γιατροί) να φοράς στα χέρια σου, δεν παρέχουν προστασία στην πραγματικότητα από τα τσιμπήματα αλλά δεν γουστάρουν οι μέλισσες να κόβουν βόλτες πάνω στα χέρια σου (δεν τους αρέσει η αίσθηση του πλαστικού) και δεν χάνεις καθόλου από την λεπτή κινητικότητα των χεριών σου (σε αντίθεση με τα χοντρότερα δερμάτινα και πλαστικά γάντια)). 

 Ο σωλήνας σημαδέματος βασίλισσας και αυτό είναι χρήσιμο εξάρτημα και μπορεί να σε βοηθήσει, αλλά πάλι την βασίλισσα θα πρέπει να την βάλεις μέσα σε αυτό και δύσκολο αυτό να γίνει χωρίς να την πιάσεις εσύ χα χα χα. 

 Αλλά πάλι σου επισημαίνω την μεγάλη χρησιμότητα του να είναι μαρκαρισμένη η βασίλισσα κυρίως στο κόψιμο των παραφυάδων (να ξέρεις που είναι η βασίλισσα για να μην έχεις βασιλικά κελιά σε κάθε παραφυάδα, φυσικά μπορείς να αφήνεις και βασιλικά κελιά και σε κάθε παραφυάδα αδιαφορώντας για την ύπαρξη βασίλισσας μέσα και να αφήσεις το μελίσσι στην συγκεκριμένη παραφυάδα να αποφασίσει για την εξέλιξη της πορείας του, -αν είναι δυνατή η βασίλισσα μπορεί να καταστρέψει μόνη της τα 2 βασιλικά κελιά και να παραμείνει η παραφυάδα ως έχει, αν δεν είναι δυνατή δεν θα την αφήσει το μελίσσι να τα καταστρέψει και μπορεί είτε να σμηνουργήσει και να μείνει η παραφυάδα αδύναμη με νέα βασίλισσα και να σμηνουργήσει ένας αδύναμος αφεσμός με την παλιά βασίλισσα -που θα πρέπει να τον μαζέψεις-, είτε θα γίνει μάχη ανάμεσα στις βασίλισσες και θα επικρατήσει η μία από αυτές και δεν θα σμηνουργήσει το μελίσσι-).

 Αν θέλεις να αποφύγεις όλη αυτή την διαδικασία μαρκάρεις (είναι θέμα εμπειρίας να αποφασίσεις τι σε συμφέρει περισσότερο, να κάνεις κόπο για να μαρκάρεις βασίλισσες αλλά να αποφεύγεις τα παραπάνω ή να μην τον κάνεις αυτό τον κόπο αλλά να είναι μια πιθανότητα υπαρκτή όλα τα παραπάνω). 

 Αλλά στην πραγματικότητα κυρίως μόνο για αυτό θα σε βοηθήσει το μαρκάρισμα των βασιλισσών, για όλα τα άλλα έχεις τους έμμεσους τρόπους διαπίστωσης της ύπαρξης βασίλισσας (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση μου Μελισσοκομικά Σκονάκια)  


51.Έχω άλλη μια απορία - προβληματισμό (αν δεν σε κουράζω) για ξεχειμώνιασμα το μελισσοκομείο μου βρίσκεται σε ένα όχι τόσο καλό μέρος με κρύο (ξέρω πως το κρύο δεν επηρεάζει το μελίσσι ) αλλά η υγρασία ,έχω και λίγο από αυτό! Καθώς είμαι στο πρώτο χρόνο με την ενασχόληση των μελισσιών, δεν είχα βρει πολλές τοποθεσίες και έτσι τα άφησα εκεί, όχι ότι είναι τραγικό το μέρος αλλά θα μπορούσε να είναι και καλύτερα τα μελίσσια αυτή την εποχή. Βρήκα μέρος στην Αργολίδα τουλάχιστον κατά μέσο όρο 8 βαθμούς μεγαλύτερη θερμοκρασία από εκεί που τα έχω. Πάμε τώρα στην ερώτηση - προβληματισμό τώρα αυτές τις μέρες θα ρίξει χιόνι και θα έχει χαμηλές θερμοκρασίες ( από Τρίπολη είμαι μπορεί να έχεις ακούσει για το πως είναι ο καιρός εδώ) λέω να τα μεταφέρω στην Αργολίδα! Το μόνο που με κολλάει είναι πως τώρα θα κάνουν τσαμπί με το κρύο! Μπορώ να τα πάω αν έχουν κάνει τσαμπί; Θα χαλάσει κατά την μεταφορά.. Θα στρεσαριστούν πολύ;! Δεν είπα με το χιόνι να τις μεταφέρω αλλά τις επόμενες μέρες.. Που θα έχει περίπου max 4-7 βαθμούς. Να πάρω το ρίσκο;! Εκεί που τα έχω τώρα έχω δει max 14 βαθμούς ενώ στην Αργολίδα 20. Αλλά γενικά είναι πιο γλυκός ο καιρός εκεί. Bear's Nest Ναι ακόμα ένα ενδιαφέρον ερώτημα μεταφορά και ξεχειμώνιασμα! Πριν από την απάντηση θα σε παραπέμψω να διαβάσεις και τις δύο σχετικές μου αναρτήσεις Ξεχειμώνιασμα μελισσιών καθώς και Κεφάλαιο μεταφορές μελισσιών ).

 Τώρα σχετικά με την μεταφορά του μελισσοκομείου σου, με τίποτα δεν θα τα μεταφέρεις με χιόνι, καλό είναι να μην μεταφερθούν και με χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω των 10 βαθμών) ακόμα και αν τις μεταφέρεις ημέρα (τον χειμώνα μόνο ημέρα τις μεταφέρουμε και μόνο όταν δεν είναι πολύ χαμηλές οι θερμοκρασίες, γιατί αλλιώς όσες θα πέφτουν από την μελισσόσφαιρα είναι χαμένες, και στο τέλος θα κάνεις πολύ μεγαλύτερη ζημία εσύ από την μεταφορά από ότι ο χειμώνας με τα κρύα του -ναι το κρύο δεν είναι τόσο άσχημο όσο η υγρασία αλλά αυτό ισχύει μόνο γιατί με το να βάλεις περισσότερη τροφή ή να αφήσεις περισσότερη τροφή αντιμετωπίζεται ενώ η υγρασία είναι και πιο ύπουλος εχθρός και δυσκολότερα αντιμετωπίσιμος-).

 Επίσης θα δεις και την ανάρτηση μου Μελισσοκομική χλωρίδα Θεσσαλονίκης  αν και δεν είναι ακριβώς οι ανθοφορίες στο ίδιο χρονικό πλαίσιο με αυτό που έχουμε εμείς αλλά περίπου ακολουθούν ένα γενικότερο μοτίβο λίγο πολύ ίδιο σε όλη την Ελλάδα καθώς και την ανάρτηση μου Χρήσιμες μελισσοκομικές συνήθειες  σχετικά με το βασικό ρόλο των ανιχνεύσεων στην μελισσοκομία.

  Αυτή την στιγμή (9/2/2015) δεν σε νοιάζει τόσο το μέρος που θα έχεις τα μελίσσια σου από πλευράς κρύου αλλά από πλευράς ανθοφοριών (υπαρκτών ή δυνητικών), να τα έχεις δηλαδή σε ένα μέρος όπου θα έχει πρώιμη ανθοφορία για να γονέψουν ταχύτερα και καλύτερα (δηλαδή θα κοιτάξεις να τα πας σε ένα μέρος που θα έχει πχ αμυγδαλιές που όπου να είναι θα ανοίξουν σε εσάς στον Νότο).

 Επίσης θα κοιτάξεις να είναι και σχετικά κοντά σου αν θέλεις να τα κάνεις και διεγερτική τροφοδοσία (ιδίως αν έχεις λίγες κυψέλες! Δεν λέει να πας και να έρχεσαι 20 και βάλε χιλιόμετρα κάθε μέρα όταν θα αρχίσεις να δίνεις διεγερτικά το σιρόπι αν έχεις 5-10 κυψέλες και μόνο, τα καύσιμα που θα δαπανήσεις θα είναι πολύ περισσότερα από το αν ταΐζεις λίγο περισσότερο σε ένα πιο κρύο μέρος. Προσοχή! Εκτός από τα φυσικά μεγέθη κάθε διαφορετικής τοποθέτησης καλά είναι να βάζεις στα υπόψη σου και τα οικονομικά μεγέθη της κάθε διαφορετικής τοποθέτησης).


 Υπέροχες ερωτήσεις! Αξίζουν να μπουν στην σειρά απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν, σε ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να σχηματοποιήσω μεθόδους και τακτικές και να τις παρουσιάσω και σε άλλους νέους μελισσοκόμους μέσα από τις πολύ ωραίες ερωτήσεις σου.

52. Θέλω να βάψω κάπως πιο περίτεχνα τις κυψέλες μου για να πετύχω παραπλάνηση και ταυτόχρονα να μην είναι και τόσο μονότονες βαμμένες μόνο με ένα χρώμα, υπάρχει καμία ιδιαίτερη τεχνική? Θα με ενδιέφερε να βάψω και την Ελληνική σημαία πάνω σε αυτές ή να κάνω κάποιο σχήμα πάνω τους? Bear's Nest Για να κάνεις κάτι πιο περίτεχνο από άποψη βαφής στις κυψέλες σου μπορείς να κάνεις κάτι από τα παρακάτω: Βάφοντας με λευκή μπογιά (ή ότι χρώμα θέλεις) στο πρώτο χέρι και βάζοντας σε διάφορα σχήματα ξυλοταινία πάνω στην κυψέλη (ορθογώνια, τρίγωνα, σταυρούς κ.α.) να περάσεις το δεύτερο χέρι μπογιάς (βάφεις αδιακρίτως χωρίς πολύ προσοχή στην λεπτομέρεια αρκεί να μην περάσει η μπογιά μέσα από την ξυλοταινία). Το αφήνεις να στεγνώσει και αφαιρείς την ξυλοταινία και έχεις τα σχήματα που γουστάρεις πάνω στις κυψέλες σου. 

 Για την Ελληνική σημαία τώρα θα κάνεις τα εξής: θα χρησιμοποιήσεις ξυλοταινία για να βάψεις την Ελληνική σημαία (βάφεις με λευκή λαδομπογια όλη την κυψέλη και βάζεις στην πλευρά που θέλεις να κάνεις την Ελληνική σημαία ξυλοταινία στα μέρη της Ελληνικής σημαίας που έχει λευκό (σταυρός και ρίγες λευκες) και βάφεις με γαλάζιο όλη την επιφάνεια της πλευράς - σημαίας (φροντίζεις να μην βάλεις πολύ μπογιά και ποτίσει η ξυλοταινία). Αφήνεις την κυψέλη για μια μέρα να στεγνώσει και αφαιρείς την ξυλοταινία (φυσικά με σπρεί είναι καλύτερο το αποτέλεσμα αρκεί να μην στάξει). Για κάτι πιο περίτεχνο τώρα εδώ θέλει τέχνη, θα κάνεις Στένσιλ για να τα βάψεις στο τέλος με σπρεί (πχ για ένα δικέφαλο αυτό είναι μονόδρομος χα χα χα). Σπρέι και βοήθεια σχετικά με αυτά τώρα θα βρεις σε μαγαζιά σχετικά με το αντικείμενο  (στην Θεσσαλονίκη νομίζω υπάρχει ένα στην Ιπποδρομίου). Επίσης βοήθεια μπορείς να βρεις και από τις ομάδες του Facebook σχετικές με αυτά Underground Steets και StreetArtInAthens.     

53. Θέλω να χρησιμοποιήσω ένα μείγμα νερού με αποξηραμένα φρούτα ή φρούτα γενικά* αντί για σιρόπι με νερό και ζάχαρη και θέλω να ξέρω πόση ποσότητα να βάλω από τα αποξηραμένα φρούτα (ή φρούτα) για να κάνω σωστά την τροφοδότηση (να πετύχω το ίδιο θερμιδικό αποτέλεσμα με το σιρόπι με την ζάχαρη αλλά ταυτόχρονα να λάβουν και άλλες θρεπτικές ουσίες και τα μελίσσια μου από το νέο μείγμα)? Bear's Nest Πρώτα από όλα προσοχή στο τι περιέχει η κάθε τροφή, πχ μπορεί να έχει περισσότερο λίπος από ότι μπορεί να μεταβολίσει σωστά η μέλισσα και να δημιουργηθεί πρόβλημα (πχ στο σογιάλευρο που μπαίνει για παρασκευή υποκατάστατου το λίπος θα πρέπει να είναι κάτω του 5% ), δεύτερο ναι αρκετοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούσαν (και χρησιμοποιούν ακόμα) φρούτα για να ταΐσουν τα μελίσσια τους πχ Πορτοκάλια, Σύκα, Καρπούζι, (μερικοί Αφρικανοί Έλληνες βάζουν και Μπανάνες μέσα χα χα χα), έχει παρατηρηθεί και οι μέλισσες μερικές φορές να πηγαίνουν σε μέρη με σταφύλια (ή σε τρύγους σταφυλιών, βλέπε προηγούμενη ανάρτηση Μικροί διάολοι) ή κεράσια (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση Μελιτωγόνα έντομα και μελιτωφορίες) και να τσιμπολογούν χυμούς και από εκεί, οπότε μπορεί να γίνει και μια τέτοια τροφοδότηση. 

Πάμε τώρα στην τροφοδότηση και την εξεύρεση της σωστής αναλογίας. Υπάρχουν μερικοί εύκολοι και γρήγοροι τρόποι για να το κάνουμε αυτό. Βρίσκουμε πρώτα την θερμιδική αξία της ζάχαρης (πχ από εδώ έχουμε την θερμιδική αξία της ζάχαρης Ποια ζάχαρηνα προτιμούμε : Τη λευκή, την καστανή, τη μαύρη ή κάποιο υποκατάστατο ζάχαρης;) και βάση αυτής της θερμιδικής αξίας της ζάχαρης θα κάνεις την αναγωγή πόση θερμιδική αξία έχουν τα 100 ml σιρόπι με ζάχαρη και μετά θα βγάλεις μια αναλογία για το μείγμα σου (μια που αναφέρει ότι στα 100 γρ έχει 379 kcal 387 η ζάχαρη από ότι βλέπω).

 Αν το μείγμα σου έχει μικρότερη θερμιδική αξία προσθέσεις ποσότητα από φρούτα ή αντίθετα αφαιρείς αν έχει μεγαλύτερη θερμιδική αξία (για να βρεις την θερμιδική αξία κάθε τροφής με χονδρικό τουλάχιστο τρόπο υπάρχει και ο παρακάτω θερμιδομετρητής Θερμιδομετρητής-Θερμίδες που τον έχω χρησιμοποιήσει και σε προηγούμενη ανάρτηση μου Μελισσοκομία και θερμιδικό ισοζύγιο). Η απλή μέθοδος των τριών εδώ θα σε βοηθήσει για να υπολογίσεις την σωστή αναλογία.

 Τώρα αν δεν είσαι και τόσο φίλος των μαθηματικών υπάρχει ακόμα πιο πρακτικός τρόπος για να κάνεις το ίδιο, θα αγοράσεις ένα διαθλασόμετρο και θα κάνεις τα δύο μείγματα και θα δεις πόσα σάκχαρα έχει το κάθε ένα, αν το σιρόπι με ζάχαρη έχει περισσότερα θα βάλεις πιο πολλά φρούτα στην πατέντα σου, αν έχει λιγότερα θα βάλεις λιγότερα φρούτα, με ένα ορισμένο αριθμό δοκιμών θα πετύχεις την ιδεώδη αναλογία για να έχεις το ίδιο θερμιδικό αποτέλεσμα. 

* Εδώ εσκεμμένα δεν αναφέρω το μείγμα του φίλου μου που μου έκανε την ερώτηση, αυτή είναι πνευματική του ιδιοκτησία και δεν έχω το δικαίωμα να την αναφέρω σε όλο το πανελλήνιο! Απλώς αναφέρω τρόπους υπολογισμού αναλογιών και μόνο, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο, το ότι βγάζουμε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις δημόσια δεν σημαίνει ότι δεν θα σεβαστούμε την προσωπικότητα, τις γνώσεις, την πνευματική περιουσία κάθε ενός που με ρωτάει κάτι. Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι!   

54. Κυψέλες Top bar ποια είναι η άποψη σου? Bear's Nest Κυψέλες Top bar, έχω ακούσει από διάφορους μόνο για πλεονεκτήματα (όταν ακούς μόνο για πλεονεκτήματα χωρίς να ακούς ταυτόχρονα και για μειονεκτήματα μόνο δύο πράγματα μπορείς να φανταστείς, είτε ότι ο μελισσοκόμος είναι νέος και δεν έχει την γνώση και την ικανότητα να κάνει συγκριτικές μελέτες και να βγάζει σωστά πορίσματα, είτε δεν έχει δοκιμάσει τις συγκεκριμένες κυψέλες και παπαγαλίζει απλώς το ότι έχει ακούσει για αυτές χα χα χα).

 Εγώ το βλέπω από την απλή πλευρά της νομαδικής μελισσοκομίας και του υλικού που διαθέτω. Και βάση αυτής της οπτικής έστω και λίγο να διαφέρουν οι κυψέλες σε διαστάσεις μεταξύ τους το πρόβλημα στην μεταφορά είναι πολύ μεγάλο (έχω παλιού και νέου τύπου κυψέλες καθώς και πλαστικές ε! Κάθε φορά φτύνεις αίμα για να να κανονίσεις την μεταφορά -βγάλε τα εσωτερικά καπάκια από τις παλιού τύπου βάλε αερισμούς, έχε τα εσωτερικά και εξωτερικά καπάκια μαζί σου στην μεταφορά, μόλις κάνεις την μεταφορά βγάλε τους αερισμούς και βάλε το εσωτερικό και το εξωτερικό καπάκι στην κυψέλη για να μην χρειασθείς να πας ξανά στην νέα τοποθέτηση του μελισσοκομείου σου μόνο και μόνο για να κάνεις αυτή την δουλειά, οι πλαστικές κυψέλες είναι πιο ψιλές από τις άλλες αρά πρόβλημα στο δέσιμο, έχουν ταυτόχρονα και κινητούς πάτους και μπορεί να μετακινηθούν ελαφρά και να βγαίνουν οι μέλισσες έξω, τα πόδια τους γλυστράνε πάνω στις λαμαρίνες από τις κυψέλες με καπάκι Αυστραλίας και αν δεν δεθούν πολύ καλά μπορούν να πέσουν και να ανοίξουν!-).Και τα προβλήματα στην μεταφορά είναι σοβαρότατα προβλήματα! 

 Αν έχεις τώρα και Top bar το πρόβλημα γίνεται τεράστιο ή αν έχεις και dadant (εκτός και αν δεν θέλεις να τις μεταφέρεις τις Top bar και να τις έχεις σταθερές αλλά αυτό δεν είναι νομαδική μελισσοκομία!).

 Οπότε η τόσο μεγάλη διαφοροποίηση στο υλικό σου είναι κόλαση από μόνη της και μην λειτουργική (αυτή είναι η οπτική ενός επαγγελματία που δουλεύει με αριθμούς εκατοντάδων κυψελών, και φυσικά μπορεί να διαφέρει από την οπτική ενός ερασιτέχνη που δουλεύει με ελάχιστες κυψέλες).  


Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου