UA-50457385-1

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIII


 Και συνεχίζουμε με την δέκατη τρίτη ανάρτηση της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν. 

 Σε πόσο καιρό οι 13 αναρτήσεις αυτής της σειράς? 

 Σε σχεδόν μισό χρόνο! 

 Καλά πάμε! 

 Μια επισήμανση εδώ. 

 Παιδιά που είσαστε διαχειριστές μελισσοκομικών ομάδων ή blogs όταν σας απευθύνουν ερωτήματα τα υπόλοιπα μέλη αυτών των ομάδων ή οι αναγνώστες των blog σας καλό είναι να κάνετε τον κόπο να τους απαντάτε! 

 Μην δημιουργείτε όλα τα παραπάνω και μετά το παίζετε βούδες και αφήνετε όλους τους υπόλοιπους να βγάζουν το φίδι από την τρύπα και να παίρνετε όλα τα εύσημα εσείς ότι και καλά είσαστε διαχειριστές μελισσοκομικών ομάδων ή blog! Έχω παρατηρήσει επανειλημμένα σε μελισσοκομικές ομάδες ή blogs οι διαχειριστές τους να μην απαντούν σε ερωτήματα άλλων (και μάλιστα έχω δει και ερωτήσεις να μην έχουν απαντηθεί από κανένα μέσα στην ομάδα και να στέκονται εκεί αναπάντητα στην αιωνιότητα), δεν πάει έτσι το πράγμα! 

 Το να έχετε μελισσοκομική ομάδα ή blog σημαίνει κάποια υποχρέωση σας απέναντι στους άλλους, δεν είναι μόνο εύκολη διαφήμιση και τρόπος προσέλκυσης πελατών (άλλο καινούριο που βλέπω, κάνει κάποιος μια ομάδα με ουδέτερο όνομα και όταν αποκτά μερικά χιλιάδες μέλη κοτσάρει και το όνομα του στο τίτλο της ομάδας! Χωρίς στην πραγματικότητα να έχει κάποια συμμετοχή στο παιχνίδι τον ερωτοαπαντήσεων!). Ξέρω μερικοί κάνετε ομάδες (ή blog) για να προωθήσετε μόνο τα προϊόντα σας, ξέρω μερικοί κάνετε ομάδες (ή blog) για να προωθήσετε τα προϊόντα κάποιων άλλων, ξέρω μερικοί κάνετε ομάδες (ή blog) μόνο για να προωθήσετε τα επί αμοιβής σεμινάρια που κάνετε (που σε αυτά επειδή πέφτει το χρήμα απαντάτε με ευκολία, στις τζάμπα απαντήσεις έχετε το πρόβλημα!), ξέρω και οι περισσότεροι κάνετε ομάδες (ή blog) χωρίς να έχετε το πραγματικό υπόβαθρο για να απαντάτε σε οποιαδήποτε ερώτηση σας κάνουν. 

 Δεκτά όλα τα παραπάνω, έτσι νομίζετε ότι πρέπει να φερθείτε έτσι φέρεστε, δεν θα σας κρίνω, αλλά το να μην απαντάτε γιατί θεωρείτε ότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος για να ασχοληθείτε με κάτι τέτοιο ασήμαντο όπως οι ερωτήσεις των άλλων δεν το δέχομαι! Να μάθετε να φέρεστε στους άλλους με την αξία που τους αρμόζει! 

 Υπάρχουν παιδιά που πελαγοδρομούν εκεί έξω, που δεν έχουν παλιούς δίπλα τους να τους δείξουν τίποτα, που δεν έχουν λεφτά για σεμινάρια και προτιμούν τα λίγα που έχουν να τα ρίξουν σε κυψέλες (και σωστά κάνουν!), που δεν τα πάνε καλά με τα βιβλία (γιατί αν τα πήγαιναν δεν θα ήταν αναγκασμένα να μας τρώνε στην μάπα εμάς και την "σοφία "μας). Αυτά τα παιδιά θέλουν κάποια βοήθεια, μην τους την αρνείστε γιατί ο χρόνος σας είναι υπερπολύτιμος. Ολονών ο χρόνος είναι υπερπολύτιμος όχι μόνο ο δικός σας! Ξέρετε τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κώλους!

 Οπότε ξεκαβαλικέψτε αρκετοί, αρχίστε να φέρεστε στους αναγνώστες σας και στα μέλη των ομάδων σας με την σημασία και την αξία που τους αρμόζει και αρχίστε να δίνετε απαντήσεις (σωστές λάθος δεν έχει μεγάλη σημασία, τουλάχιστο προσπαθήστε!). Προφανέστατα υπάρχει κόσμος που έχει πολλές μα πολλές απορίες (Γαμώ το στανιό μου! Έχω μόνο ένα προφίλ με λιγότερους από 400 νοματέους μέσα και ένα blog με μια μέτρια αναγνωσιμότητα και πάλι μέσα σε 6 μήνες υπάρχει αυτός ο όγκος ερωτήσεων, δηλαδή αν είχα ένα προφίλ με χιλιάδες νοματέους μέσα, ταυτόχρονα και μια μελισσοκομική ομάδα με ακόμα μερικές χιλιάδες μέλη μέσα και το blog μου πόσες παραπάνω αναρτήσεις θα είχα κάνει μέσα σε αυτούς τους 6 μήνες? Υπάρχει μια τεράστια ανάγκη για διάχυση των γνώσεων και περιμένει και εσάς για να καλυφθεί, επιτέλους κουνίστε τις κωλάρες σας και καλύψετε την!!!). 

 Αυτά για να μην ξεχνάμε ότι ο Αρκούδας εξακολουθεί να δαγκώνει όταν χρειασθεί χα χα χα. 

 Πάμε στο κυρίως πιάτο τώρα       

65. Θέλω να προμηθευτώ ορισμένα μέτρα ασφαλείας για το μελισσοκομείο μου, έχεις καμία ιδέα τι κάμερα να πάρω? Τι άλλο να προσέχω πάνω σε αυτό το θέμα (είμαι νέος μελισσοκόμος με λίγες κυψέλες και δεν θέλω να μου τις κάνουν να τις χάσω άλλοι!). Bear's Nest Μπα δεν έχω και τόσο μεγάλη εμπειρία από κάμερες (είμαι τυχερός ακόμα δεν με φορολόγησαν τα μελίσσια μου χα χα χα) για να σου πω, αλλά οι βασικές αρχές είναι να είναι φτηνές (για να μπορείς να έχεις πάνω από μια, η μία θα είναι στραμμένη στα μελίσσια σου για να μπορέσεις να πιάσεις πρόσωπα αν είσαι τυχερός, και η δεύτερη στον δρόμο για να πιάσεις τον αριθμό της πινακίδας του οχήματος που είναι το βασικότερο, αν υπάρχει ο αριθμός του οχήματος έχεις κάνει σχεδόν όλη την δουλειά της αστυνομίας, φυσικά εξυπακούεται ότι θα πρέπει να υπάρχει μόνο μια είσοδος - έξοδος για το μελισσοκομείο σου), να έχουν μεγάλη διάρκεια λειτουργίας οι μπαταρίες τους (ενεργοποίηση μόνο με την κίνηση για να κάνουν οικονομία), να είναι μικρές για να μπορούν να κρυφτούν εύκολα, και ότι άλλο χαρακτηριστικό αν έχουν πχ ειδοποίηση σε τηλέφωνο αν υπάρχει επίμονη κίνηση, ή να δουλεύουν και στο σκοτάδι σε διαφορετικά μήκη κύματος ή με ελάχιστο φως είναι στα συν. Πολλές φορές φυσικά και μια πινακίδα ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται μπορεί να δράσει εξίσου αποτρεπτικά (ή και πολύ περισσότερο χα χα χα).

 Δεν θέλεις κάμερα να σε ειδοποιεί για να σηκωθείς αμέσως να πας στα μελίσσια σου (θα έχεις GPS για αυτό που θα δίνει το σήμα του), το τελευταίο που θέλεις είναι να είσαι πρόσωπο με πρόσωπο με τους κλέφτες, είτε θα γίνεις φονιάς είτε θα σε φάνε αυτοί. 

 Αυτό που θέλεις είναι μερικές ευδιάκριτες φωτογραφίες από την κλοπή και ότι στοιχείο μπορείς να δώσεις στην αστυνομία για να τους βοηθήσεις (φώτο από φάτσες, φώτο από όχημα, και κυρίως αριθμό κυκλοφορίας οχήματος). Αν θέλεις να έχεις το στίγμα των κλεφτών θα έχεις και Gps στις κυψέλες και μετά από την μετακίνηση τους να δώσεις την τελική θέση τους στους Αστυνομικούς (όπως και ότι άλλο υλικό έχεις από φώτο ή βίντεο) και αυτοί και μόνο αυτοί μπορούν να κάνουν την επέμβαση (φυσικά θα έχεις κάνει και μηνυτήρια αναφορά στο τμήμα!). Οτιδήποτε άλλο είναι λάθος.

 θα κάνεις ένα συνδυασμό από 2 τουλάχιστο κάμερες, μια πινακίδα ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται και 1 Gps ανά πέντε ή δέκα κυψέλες ή στην χειρότερη περίπτωση ανά είκοσι (φυσικά είναι μεγάλο κόστος ιδίως στην περίπτωση σου που ακόμα δεν σου έχει αποδώσει πίσω τίποτα η μελισσοκομία).

 Αλλά δεν θα αυτοδικήσεις με κανένα τρόπο!

 Για περισσότερες πληροφορίες ίσως να πρέπει να ρωτήσεις τα παιδιά στον μελισσοκομικό σύλλογο Ανατολικής Αττικής «ο Κηφήνας» που έχουν κάνει φοβερή δράση σε αυτόν τον τομέα (αντικλεπτικά συστήματα για τα μέλη τους) νομίζω μια αντίστοιχη δράση είχε και ο Μελισσοκομικός σύλλογος Θεσσαλονίκης.


66. Λάζαρε χρόνια πολλά και Χρηστός Ανέστη...επειδή δεν έχεις χρόνο για απαντήσεις θέλω 2 λεπτά από το χρόνο σου....έχω μια βασίλισσα που λόγω καιρού δεν έχει γονιμοποιηθεί και δεν γεννάει...το μελίσσι έχει δηλαδή βασίλισσα αλλά τζούφια....την τρίτη μου έρχονται βασίλισσες για τις παραφυάδες...να τις βάλω μια καινούρια γιατί έχω αρχίσει και βλέπω κηφηνοκελια? Την απάντηση νομίζω ότι την ξέρω (ΝΑΙ) αλλά θέλω και μια πιο έμπειρη απάντηση. και μια δεύτερη ερώτηση γρήγορη και αυτή. Ποια πιστεύεις ότι είναι η καλύτερη διάρκεια ορφάνιας για εισαγωγη?6 ώρες η 12-έως 24 ώρες? ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη που σου χαλάω τον λιγοστό χρόνο σου. Bear's Nest Καλύτερα είναι να έχει φύγει λίγο η μυρουδιά από την προηγούμενη βασίλισσα πρώτα και έπειτα να μπει νέα βασίλισσα, οπότε 12 με 24 ώρες είναι καλύτερα, επίσης η εισαγωγή βασίλισσας σε δυνατό μελίσσι είναι δυσκολότερη (όπως και σε αρρενοτόκο!).

 Για αυτό συνήθως τα αρρενοτόκα τα τινάζουμε, αλλά φυσικά όλα είναι και θέμα εξωτερικών συνθηκών πχ εγώ την τελευταία εβδομάδα έχω κάνει 6-7 συνενώσεις ορφανών μελισσιών με αδύναμα μελίσσια μου (και όχι μόνο) χωρίς απολύτως τίποτα που να καλύπτει την μυρουδιά των μελισσιών (ούζο, τσίπουρο, άρωμα) αλλά έξω γίνεται τις πουτάνας σε νεκταροέκκριση και οι μέλισσες είναι απασχολημένες να βρίσκουν νέκταρ και όχι να αλληλοσκοτωθούν. Γενικά αυτή είναι λάθος τακτική αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να γίνει.

 Αυτή την εποχή ιδιαίτερα δεν ασχολούμαι να σώσω μελίσσια (με τακτικές ακάλυπτου γόνου ή εισαγωγές βασιλισσών) προτιμώ απλώς να κόψω 10 παραπάνω παραφυάδες παρά να σώσω 10 αρρενοτόκα ή ορφανά (χωρίς ιδιαίτερη σκέψη τα συνενώνω απλώς), είναι πιο εύκολο και λιγότερο κοστοβώρο σε εργασία.

 Τώρα για την βασίλισσα και το αρεννοτόκο (?) καλύτερα θα ήταν να το τινάξεις πρώτα (καλά θα είναι κοντά στα 50 μέτρα) και να βάλεις την κυψέλη πάλι πίσω στην θέση της για να μην έρθουν και οι αρενοτόκες εργάτριες πάλι μέσα στην κυψέλη (αλλά θα έρθουν οι υπόλοιπες) και προσπαθήσουν να θανατώσουν την βασίλισσα (μην είσαι σίγουρος ότι αν μείνει η βασίλισσα μέσα στο κλουβί θα κατορθώσει μέσα σε 2 ημέρες μέχρι να ελευθερωθεί να επικρατήσει και πάνω στις αρεννοτόκες εργάτριες η οσμή της και να την αποδεχθούν, είπαμε ότι η εισαγωγή βασίλισσας σε αρεννοτόκο είναι δυσκολότερη από ότι σε ορφανό). Μετά κάνε την εισαγωγή της βασίλισσας.

 Γενικός κανόνας τώρα, μάθε να χωρίζεις παραφυάδες και μην μπαίνεις στο τριπάκι να αγοράζεις βασίλισσες, έτσι μόνο τους βασιλοτρόφους και μόνο κάνεις μάγκες. Δεν χρειάζεται να σου πω ότι σύμφωνα με τον ορισμό μου μελισσοκόμος είναι αυτός που αναπαράγει μόνος του το ζωικό κεφάλαιο (είδες τι λιτός και ακριβής ορισμός?!?!? Χα χα χα).

 Μην τους αφήνεις να σου πιάνουν τον κώλο για κάτι που μπορείς εύκολα να το κάνεις μόνος σου (και μην γελιέσαι 40 βασίλισσες είναι κόστος όσο 10 κυψέλες, και βασίλισσες μπορείς να κάνεις μόνος σου χωρίς λεφτά, στις κυψέλες δεν είναι τόσο εύκολο).

Και για τους φίλους μου να ξέρεις ο χρόνος μου είναι άπειρος.


67. Ερώτησης· στην παραφυάδα που έκοψα είχε σφραγισμένα μαναστασια. Την κρατάω πάλι 25 μέρες; Οι λιγότερες; Και ποτέ μπορεί να επιστρέψει στο αρχικό μελισσοκομείο; Ευχαριστώ. Bear's Nest Αν σε αρχίσω στις μπάτσες θα δεις! Πρώτον ναι τα κρατάς 25 ημέρες ακόμα και με σφραγισμένα μαναστάσια (βασιλικά κελιά). Δεύτερον για μένα έκανα την ανάρτηση Μελισσοκομικά σκονάκια Vol II

 Αν δεις το ανώτερο όριο που αναμένεται η γέννα της βασίλισσας με σφραγισμένο κελί είναι 25 ημέρες μετά από την παρατήρηση του σφραγισμένου κελιού! Αν ακόμα και με σφραγισμένο κελί δεν δεις γέννα μετά από 25 ημέρες δύσκολα να δεις γέννα από την συγκεκριμένη βασίλισσα (αν ο καιρός δεν την κρατούσε μέσα στην κυψέλη όταν ήταν η ώρα της να βγει στην πτήση γονημοποίησης-πχ διαρκώς να βρέχει για μέρες-). 

 Τώρα την παραφυάδα θα μπορείς να την βάλεις στο μελισσοκομείο σου μαζί με τα άλλα όταν αρχίζει η γέννα αλλά με ορισμένες επιφυλάξεις. 

 Πρώτον, μην ξεχνάς ότι η παραφυάδα σου θα είναι πιο αδύναμη από τα άλλα και αν δεν βρίσκουν από έξω νέκταρ για να τραφούν υποψιάζεσαι σε ποιόν θα πέσει ο κλήρος για λεηλασία? 

 Δεύτερον, η παραφυάδα θα είναι αδύναμη, ίσως αν είναι μακρυά το μελισσοκομείο σου και δεν θέλεις να πας για παραγωγή φέτος από αυτή την παραφυάδα να την έχεις σε πιο κοντινή απόσταση σε σένα για να μπορείς να το βοηθήσεις λίγο με σιρόπι να ορθοποδήσει καλά φέτος, να ξεχειμωνιάσει δυνατό για να σου αποδώσει στο μέγιστο από του χρόνου.   

68. Την κρίσιμη περίοδο των σμηνουργιών αν κάνω μια επιθεώρηση κάθε πέντε ημέρες όπως γράφεις συνέχεια αρκεί για να μην έχω σμηνουργίες στο μελισσοκομείο μου? Bear's Nest Για μπάτσες είσαι και εσύ!!! Δεν γράφω μόνο αυτό! Την κρίσιμη περίοδο των σμηνουργιών θα πηγαίνεις κάθε μέρα για να βλέπεις για σμηνουργίες (κατά το μεσημέρι και το απόγευμα συνήθως σμηνουργουν) και πλήρη επιθεώρηση κάθε 5 ημέρες!

 Ο κύριος φόβος σου την κρίσιμη περίοδο είναι η σμηνουργία, και  μπορούν να σμηνουργίσουν ακόμα και στην πρώτη μέρα που θα αρχίσουν να κάνουν βασιλικά κελιά ο κανόνας 1 επιθεώρηση σε 5 ημέρες είναι για να μην βρεθείς απροετοίμαστος για κλειστά βασιλικά κελιά όχι για να μην σου σμηνουργήσουν!

 Ο κανόνας για να μην χάσεις μελίσσια από σμηνουργίες είναι την κρίσιμη περίοδο κάθε μέρα κάνε μια βόλτα μεσημέρι ή απόγευματάκι στο μελισσοκομείο σου για να βλέπεις ψιλά στα δέντρα (μερικές φορές ακόμα και στο έδαφος!) για αφεσμούς. 


69. Αν κόψω παραφυάδα και την ίδια μέρα κάνω μετακόμιση το μελισσοκομείο όλα στο ίδιο μέρος θα έχω πρόβλημα? Μιλάω για 30 χλμ μακριά απλά αν είναι η παραφυάδα με την αρχική κυψέλη λες να εχω θέμα? Bear's Nest Πρώτα από όλα θα πρέπει να έχεις τις παραφυάδες σε μέρος που σπάζει (με εμπόδια, δέντρα, θάμνους) για να μπορούν οι βασίλισσες να προσανατολίζονται στις γαμήλιες πτήσεις τους, επίσης οι είσοδοι θα πρέπει να είναι σε διαφορετικές διευθύνσεις (μια να κοιτά βόρεια, άλλη νότια, δυτικά, ανατολικά) όπως και οι κυψέλες θα πρέπει να έχουν διαφορετικό χρώμα μεταξύ τους.

 Οπότε καταλαβαίνεις ότι όταν τοποθετούμε παραφυάδες δεν τις έχουμε συντεταγμένες με σειρά αλλά σκορπιοχώρι. Οπότε όταν είναι να βάλεις παραφυάδες και κανονικά μελίσσια μαζί υπάρχει μια αντίφαση (τα μελίσσια θέλεις να τα βάλεις συμμαζεμένα για να τα δουλεύεις εύκολα οι παραφυάδες πρέπει να μπουν ανάκατα για να μην μπερδεύονται οι βασίλισσες).

 Δεύτερο σημείο που πρέπει να προσέχεις είναι ότι οι παραφυάδες εκ ορισμού είναι αδύναμες και τα μελίσσια δεν είναι τόσο αδύναμα, οπότε σε περίπτωση που σταματήσει η νεκταροέκκριση μπορείς να φανταστείς την εξέλιξη του να υπάρχουν σε τέτοιες συνθήκες δυνατά και αδύνατα μελίσσια (αυξημένη περίπτωση λεηλασιών).

 Και στο τέλος υπάρχει περίπτωση κάποιες από τις συλλέκτριες να αναγνωρίσουν την μυρουδιά από την παλιά κυψέλη και να πάνε εκεί αν είναι πολύ κοντά η αρχική κυψέλη και η παραφυάδα της αλλά δεν θα είναι μεγάλο το ποσοστό των συλλεκτριών που θα το κάνουν αυτό. Λιγότερες από ότι αν έκανες την μέθοδο της βεντάλιας αλλά φυσικά περισσότερες από το να έχεις σε τελείως διαφορετικά μέρη τα αρχικά μελίσσια από τις παραφυάδες τους.

 Φυσικά στον πανικό του κόβω παραφυάδες, και του χασίματος συλλεκτριών λόγου την μεταφοράς των κυψελών (χάνονται μέχρι το 25%) ο αριθμός των συλλεκτριών που θα πάνε πίσω στο αρχικό μελίσσι είναι ασήμαντος.


Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".









  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου